Slazem se pikula.
ZaraMia , zakon je jednak za sve. I ti mozes roditi jos par komada djece , pa zivjeti na racun drugih koji placaju porez ako ne zaradujes dovoljno. PS: porez se placa sa svakom kupljenom stvari, ne postoji samo porez na dohodak.
Printable View
Slazem se pikula.
ZaraMia , zakon je jednak za sve. I ti mozes roditi jos par komada djece , pa zivjeti na racun drugih koji placaju porez ako ne zaradujes dovoljno. PS: porez se placa sa svakom kupljenom stvari, ne postoji samo porez na dohodak.
E vidiš, moja susjeda Romkinja, ima jedno dijete. I ne želi imati više. A dolazi iz velike obitelji.
Da, i ja živim u kvartu gdje ima baš puno Roma. I ova mlada žena radi, ide na posao... muž isto. Dakle, porezni su obveznici.
Tko tebi brani da i sama ne napraviš isto... štancaš djecu i živiš na račun poreznih obveznika. Tad ti ne bi bilo BLJAK, bio bi to tvoj izbor i korištenje mogućnosti koju ti država daje.
Tvoja susjeda je jedna na sto njih koji rade , velika većina nijh živi od države kao što rekoh , i sve bi ih trebalo protjerati van kao što su to napravile neke zemlje EU, npr Francuska. Ova bi zemlja onda bila puno bolja za život i ljudi ne bi postavljali pitanja tipa ovog koliko košta imati dijete. To je moj stav i moje mišljenje a da li se vi s tim slažete ili ne , vaša stvar.
x
inače, pitanje pretpostavljam drugačije zvuči onima koji su godinama u MPO, čula sam izraz i "eno moje dvije jahte spavaju u krevetiću"
nema puno smisla razmišljat o tome, niti razumijem to vođenje kalkulacije. novce zarađujemo da bi ih potrošili na ono do čega nam je stalo.
Trebalo bi neke druge " potjerati " van , ako se mene pita.
x
biće i u vas najviše na hranu ode, kad su baš oni išli računati kolko košta odgoj djeteta :lool:Citiraj:
to raise a child born in 2013 to the age of 18, it will cost a middle-income couple just over $245,000, according to newly released estimates from the U.S. Department of Agriculture.
Ona cini mi se ne misli na zakon, nego na moral, etiku i tako to. Ni meni nije ok praviti hrpu djece ako nemas love za njih. Mislim, kome je? Je da je to njihova odluka i svatko odnosi svoje, al meni to isto nije ok. E sad, meni ovo moje "nije mi ok" nije bas toliko daleko od zarinog "bljak". Da je zena znala (a trebala je znati:-)) da da ce dobiti komentare "ajme kako se izrazavas" umjesto: da zaramia kuzimo da ti to nije ok iliti bljak:-), sigurno bi ga drugacije formulirala:-).
A kritzirati forumasice bez nekih ocitih zlih namjera je ok? Meni je npr. to bljak. Isto kao sto je zaramia mogla napisati diplomatskiji post, tako du i odgovori na njega mogli biti diplomatskiji. Mislim, ne znam meni Zarin post nije zlonamjeran. Kaze sto je.
Mislim smijesno. to kaj mali pita koliko kostaju djeca...pa jel ne kostaju? Kostaju! I mi im dajemo maksimum i od srca. Al opet kostaju. I kaj je toliko opako u toj rijeci!? Pa nije napisao : joj bogek, u sta sam se uvalio?! Znam da kosta, al ja ne bi dao, jer mislim da kosta bezobrazni puno...blabla. Spasavajte! Pa ima 22 godine. Ma di su meni misli bile sa 22....sigurno blize onome koliko ja kostam.
A mozda je i trol.
U mom susjedstvu živi nekoliko ROMSKIH (nipošto CIGIĆKIH) obitelji, otac jedne od tih radi cijeli dan kod privatnika u autopraoni, zaradi puno, ali stalno je odsutan. Majka je doma. Imaju 4 djece. Po čemu se razlikuju od bilo koje prosječne obitelji "plave krvi"? Nebi vjerovala koliko je "cigiću" koji želi raditi teže naći posao od lijene propalice prave boje kože... Ne treba generalizirati, pogotovo ne na roditeljskom forumu, gdje smo svi slabi na djecu, a neki ih imaju i više od 4-5...
Moral i etika?
sto je nemoralno u cinjenici da neka obitelj odluci imati velik broj djece? Pa cak i onda kada zive od djecjeg doplatka i skupljanja sekundarnih sirovina. Mozda je to njima dovoljno. Sasvim sigurno ta cinjenica da imaju manje novaca nego vecina ne znaci da ne vole ili nisu zeljeli svoju djecu.
Koliko košta dijete... A koliko ga košta njegova nezaposlena cura? A koliko on sam košta? Koliko bi koštao kućni ljubimac?! Ma, bezveze... Potpis na Pikulu!
Pa i to se moze pitati:-)
Naravno da može, svašta se danas može, ali na forumu ovog tipa mora biti svjestan mogućih kritika;-). Makar ja i dalje mislim da trola:-)
Meni je taj izraz "štancanje" odvratan.
A djeca koštaju puno. Malo kad su bebe a kad narastu onda te oderu do gole kože.
Nemoralno je to što su svjesni (ili vjerojatnije nisu) da im neće moći priuštiti niti osnovno, da će im djeca biti gladna i bosa, pa i zanemarivana. Od ljubavi se ne živi, a kada netko nema na listi prioriteta dobrobit svoje djece to znači, bar što se mene tiče, da ih u principu i ne voli.
Sada da ne graknete da biti siromašan ne znači ne voljeti djecu. Pazite, ne govorim o nekome tko je ostao bez posla i odjednom se ne može snaći već o ekipi (a to ne moraju biti i nisu samo Romi) koja je godinama, desetljećima u bijedi, ovise o socijali, i svejedno se odlučuju za djecu. Ako se može uopće reći da je to stvar odluke. Prije je stvar nemara, neinformiranosti, itd.
Pazite, meni je žena u sobi u rodilištu rekla da ne zna što će, ima već šesto dijete, ne može više tako, a muž joj ne dozvoljava pilule jer je to kemija, loše. Srećom, oni su situirano pa je problem samo to što je njoj napor imati šestero djece. Kako bi im bilo da su na socijali? Djeci najgore.
Uh-puh potpuno se slažem sa tvojim komentarom. ;) ja sam samo prokomentirala situaciju kako ju ja vidim a ako se nekima ovdje ne sviđa moj stav/ne slažu se samnom, njihov problem.
Voljela bih baš znati koliko nas porezne obveznike uistinu koštaju ta "naštancana" romska djeca.
Recimo, u korelaciji s preskupim satovima bivšeg premijera. Ili novim voznim parkom naše Vlade.
Osobno radije plaćam za socijalnu mrežu, pa makar korisnici nisu najodgovornije osobe na svijetu.
Marija , pa ja ne plaćam rado za socijalnu mrežu, za nekog tko je toliko neodgovoran da ne želi radit , nego radije radi hrpu djece koja će kad odrastu biti isti kao roditelji jer neće imati za osnovne životne potrebe kao što je školovanje, a samim time postat će socijalan slučaj na teret državi i poreznim obveznicima.
Mislim da smo svi skrenuli sa teme.
Sad ću izazvati sablazan, ali meni je nemoralnije iz vlastite lijenosti oslanjati se na to da ćeš kroz djecu dobivati lake pare, na uštrb njihova zdravlja, sigurnosti, edukacije, perspektive, nego li to što si je kriminalac na uštrb građana odlučio osigurati svoje i potrebe svoje djece. Što je gore? Izdati vlastito dijete ili vlastiti narod?
Zara, naslov je koliko košta dijete. Valjda možemo i generalno raspraviti.
A ti pouzdano znas da ce sva ta silna djeca biti propali slucajevi ? Mozda tome i sluzi socijana mreza, da im pruzi priliku da to ne budu. Onda dolazimo do toga tko bi uopce trebao imati socijalne povlastice, kad tako postavimo stvari malo drugacije prica izgleda. Onda postaje upitno da li se trebamo ( kao drustvo) brinuti i o ostalim socijalno ugrozenim kategorijama.
Socijalno trebaju imati naravno oni koji si sami ne mogu priskrbiti životne potrepštine, ali treba li ovisnost o socijali poticati?
čak štoviše, ja bih dala novaca baš za tu djecu, za program ili instituciju koja bi im pokušala pružiti šanse jednake većinskoj djeci
nevjerojatno mi je ovo razmišljanje, kao da su ti ljudi razmišljali hoće li studirat stomatologiju ili "štancat djecu" i odlučili se za ovo drugo
Istovremeno, brojna su istraživanja pokazala da većina ljudi ne bi zaposlila Rome, ne bi im iznajmila stan itd..
LOL nedavno sam čula u prolazu kako se poznanica (radi manikir, nadogradnju noktiju i sl.) hvali kako su joj najbolje mušterije upravo svi ti "nezaposleni" primaoci socijalne pomoći koji zapravo rade u inostranstvu, ili im tamo radi neko od rodbine.
Romskih porodica znam baš dosta, i dobar deo njih ima samo jedno ili dva deteta. Obično bar jedan roditelj radi, nekad i oba. Daleko od toga da svi primaju socijalnu pomoć.
Iako verujem da je tema samo trolovanje, čula sam slične kalkulacije od svoje nekad vrlo bliske prijateljice, kada mi je mrtva ozbiljna objašnjavala kako ne može sebi da priušti više od jednog deteta, jer su deca vrlo skupa (da ne idem u detalje, njene materijalne prilike su bile i ostale tako stabilne da bi mogla u nepomućenom obilju podići bar troje dece - ali svaki izgovor je dobar ako čovek nema volje i želje...).
Socijalna pomoć je tu da baš ne umru od gladi pred našim nogama, da ne možemo reći da nismo napravili ništa i da operemo savjest. Nedovoljna je da se dijete bolje obrazuje, osim ako ono ne uloži nadljudske napore jer na kraju dana kada si gladan ni mozak ne radi pa sve i da hoćeš polugladan ne možeš učiti kao sito dijete.
@pulinka, vidi Mojcine komentare na ovu temu.
Ako je i trol, nije se sigurno nadao ovakvoj poslastici od razvoja teme. Romi vs ćaća!
da, baš je popcorn, iako bi se dalo naživcirat na njoj koliko hoćeš, al nisam od volje večeras :mrgreen:
pa da bacim još jednu kost, evo kod mene čistačica na poslu ima 4ero djece o kojima ne brine nikako, a bar zadnje dvoje znam da nije željela. Ali kad je otišla u bolnicu da bi se raspitala o abortusu, rekli su joj da to košta 5000kn. Koje ona naravno nije imala.
E sad, tko je tu odgovoran za taj dječji doplatak, takozvane lake pare (još uvijek pričamo o 300kn mjesečno?)?
A ako cemo o broju djece koji treba ovisiti o imovinskom statusu, onda hebi ga. Ne stoji niti jedan odgovor na ovoj temi jer nitko nije napisao brojcanu vrijednost.
Sto ti znaci sto jedna napise da je dijete jeftino, a druga da je skupo. Koliko je to para? Koliko djece si svaka od nas moze onda priustiti, a po tom nekom ... upravo izmisljenom ... kriteriju? Samo onoliko koliko mozes financijski podnijeti, a bez da zagrabis u novac poreznih obveznika? Za koga je onda socijalna pomoc, samo za one koji su opravdano ostali bez posla/primanja NAKON sto su rodili djecu?
Tesko da bi to funkcioniralo, zar ne?
Kaae, slažem se s tobom u zadnjem komentaru , ali opet kažem da nije u redu da se to radi. Onda bi svi tako mogli , napraviti po 6ero djece i živjet na teret državi. Ispada da smo svi mi koji radimo i radom zarađujemo za život budale, a dotični o kojima pričamo su pametni i njima treba pomoć jel. E pa meni je to grozno.
Meni je najbolja fora što i ti primaš dječji doplatak :zbunj:
Mi da imamo tolika primanja zivjeli bi ko kraljevi...iako nama sada nista ne fali a imamo skoro duplo manje...
covjek jednostavno treba znati rasporediti novce...