Onda se ispričavam.
Printable View
Onda se ispričavam.
ma kaj se ispričavaš, znam ja da ti znaš kako je teško čuvati neke informacije koje se saznaju, do trenutka dok se dobije ili ne dobije odobrenje za prenositi. Samo ti mene opomeni.
Razne stvari saznajem iz raznih izvora, i treba odlučiti da li prenijeti ili ne.
Recimo i prije sam znala čuti opaske tipa "kad smjena završava, događa se da se porod požuruje, uključujući i nalijeganje na trbuh", mada je meni vjerodostojnije dok žena to sama ispriča, ili shvati :( nakon 3 godine kao ja (glupić, glupić). A stalno sam pisala i sama da mi se činilo kao da netko stoji sa bičem iznad mene i tjera me da stignem na cilj u određeno vrijeme kao da se želi pohvaliti kako je eto brzo završen porod te prvorotke, i nije mi bilo jasno zakaj.
hvala na tekstu
kada primalje tako kažu onda je valjda tako
sada će se neki možda malo više zapitati pa mi protivnice epiduralne nećemo više biti toliko "nazadne" (ili da će nas okarakterizirati da se porađamo kao životinje)
A hoće li to dobiti sve hrvatske primalje?
Jer nama su na tečaju za trudnice prije 2 godine upravo dvije primalje ispričale kako one zagovaraju epiduralnu, i da njihove kćeri idu rađati da bi im je one preporučile, da se ne muče i da ih ne boli?!
Ja ne mogu reći da sam protivnica, čak sam uvjerena kada bih ponovo prolazila onakav porod sa dripom kao prvi put, a stavljali su mi čini mi se i gel - i kada se sejtim one boli, mogu se zamisliti u situaciji da sa ovim znanjem ipak žicam epiduralnu ili nešto drugo. Obzirom da sad imam puno više informacija, sigurno bih to odgađala do zadnjega, ali tada sam osjećala kao da me netko trga iznutra, nisam mogla kontrolirati niti svoje tijelo niti glas niti osjećaj beznađa, i čak i sada ne mogu reći da bih se u takvoj ponovljenoj situaciji uspješno oduprijela. Kao što sam to učnilila npr. na drugom porodu, i na suprugove molbe da zove anesteziologinju, rekla "ne, još ćemo malo pričekati da vidimo kako će ići".Citiraj:
Vrijeska prvotno napisa
Mislim da tako misli i Vedrana, i sve ostale: nije bit da se otkloni bilo koji zahvat bez obzira na situaciju i posljedice, bit je da se minimaliziraju nepotrebne intevencije i medikamenti - jer sigurna sam da bilo koji invazivni zahvat koji dolazi izvana i nije prirodan, vjerojatnije da utječe negativno i na bebu i na majku i uzrokuje sljedeću intevenciju. Ono što ja ne bih željela da se epiduralna slavi kao super stvar za sve prigode, ona je nužno zlo u nekim situacijama kojih bi trebalo biti što manje. Ja se ne bih odlučila za nju unaprijed, pričekala bih da vidim kako će ići, i zaključila na kraju kako sam imala super porod i bez epiduralne. Usprkos silnom strahu zbog sjećanja na prvi porod.
neće dobiti sve, samo one koje samoinicijativno posjećuju njihove web stranice. Ali ono što bih ja napravila, da sam trudnica koja ide na tečaj, isprintala bih to, donijela na tečaj i pitala za komentar. Nakon toga svi idu istraživato od kud toj trudnici te informacije.
Bio mi je prvi porod.Citiraj:
inijica prvotno napisa
Meni je glavna anesteziologinja u Riječkom KBC-u dala epiduralnu (dr. Cuculić) i nema nikakvih panika. Meni je porod stvarno bio kao iz snova :)
Uopće mi se ne podnosi izvještaj, a najmanje ne nekome koji bi išao tražiti te postove iz dosade :roll:Citiraj:
VedranaV prvotno napisa
Oni koji su pljuvali sami znaju, ja imam kulture toliko da ne imenujem ;)
Ne razumijem baš što si htjela reći.
Tečaj nisu držale primalje nego sestre koje nemaju pojma o porodu!!!!Citiraj:
Asimon prvotno napisa
oprosti, ali nije istina. Da, zaista one nemaju titulu primalja, nego medicinskih sestara, ali nikako se ne bih složila da nemaju pojma o porodu; obje rade ne odjelu ginekologije i opstetricije i morale su koji vidjeti bar u prolazu. I znam da one s tom izjavom nisu mislile ništa loše, ali voljela bih da možemo birati kako želimo rađati, a da je to jedna od opcija.Citiraj:
minići prvotno napisa
Rade na ginekologiji i u rodilištu a ako su vidjele koji porod u prolazu, siguno nisu dovoljno iskusne da govore o tome. Više je poroda vidjela čistačica koja čisti rađaonu pa ipak nije stručna da govori o tome. A što se tiče epiduralne, ja sam za to da žena sama izabere jer to je ipak njen porod i treba sama odlučiti što želi. Samo je treba upoznati sa svim dobrim i lošim stranama. Ne podnose svi jednako bol!Citiraj:
Asimon prvotno napisa
ja lezala od 9 ujutro u 13 sati dobila epiduralnu, rodila u 19 i 45 mn. to bas i nije neke skracen porod :evil: a glavne tudove od 18 sati do poroda sam trpjela. ionako trpis a ti su stvarno najgori
evo da i ja dodam, moj barba je anesteziolog i baš mi je ovaj vikend održao predavanje o epi, u stilu kako to opušta mišiće i porod ide lakše i brže. E sad, on je anesteziolog i radi u Švicarskoj ali opet ja ne znam bih li mu vjerovala, čovjek maltene jede sumamed za doručak :/ Ti doktori su većinom previše nabrijani na lijekove.
Ipak mislim da ću ja gurati koliko mogu na prirodan način. Moram još proučiti ovu temu, za sad sam samo preletila
Evo da se i ja malo uključim u ovu temu kao zdrastveni radnik. Inače sam u 37. tjednu trudnoće i intenzivno razmišljam o epiduralnoj analgeziji i sličnim intervencijama. Primjetila sam da se većina postova koncentrira na majku kao primačicu epiduralne, a nitko ne spominje da jednako i dijete prima analgeziju kao i majka. Mislim da bi i o tome trebalo razmisliti. Ni jedana farmaceutska supstancija nije bezopasna. Pročitala sam čak i na ovome forumu da je na različite žene imala različiti učinak ( analgezija samo jedne strane tijela i sl), a zamislite tek kakav utjecaj ima na bebu od 3 kg. Mislim da bi se prilikom razmatranja epiduralna-da ili ne trebalo više misliti na dijete.
Slažem se sa sovom u potpunosti!!!
Pravi odgovor je dala , svaka čast!!!