Jesi jela danas nesto sto nisi par dana? Ili danas u vecoj kolicini?
Printable View
Jesi jela danas nesto sto nisi par dana? Ili danas u vecoj kolicini?
Veliki je od prvog kupanja bio u bademovom ulju, kod klinke je bademovo ukinuto kod prvog kupanja, ali je dodavano maslinovo, jer od badema je bila katastrofa.
Nisam skuzila kad se to počelo pojavljivati, kod klinke je to bilo u dobi od dva mjeseca, kod klinca s tri tjedna. Traži da te se pošalje ponovno dermatolog u i inzistiraj na testovima. Ne znam od kud si, ja sam išla u klaicevu, sad se možda malo duže čeka za narudžbu, pred jedanaest godina dobila sam termin za dva dana.
U početku je dermatolog konstatirao da bi to moglo bit od klope, odmah mi je ukinula mlijeko i sve mliječno, jagode mada ih nisam ni jela, ribu i morske plodove, jaja, govedinu. Testiranje smo radili dva mjeseca kasnije, već su se vidle promjene na bolje
Pocelo se pojavljivati kad je imala mozda nepunih mjesec dana, nesjecam se ni ja tocno vise. Ali tad se osula po licu, vratu kod uha i glavi drugacije nego sad - bili su onak hrapavi pristici jako. Za to bih rekla da je ciscenje od hormona, koliko sam citala. Proslo je pa se opet vratilo i opet prošlo. Sadasnji osip nije takav..nema nista na licu i pristici su puno sitniji i gusci, crveni - na trbuhu, ramenima, prsima, vratu i mrvicu na leđima odmah ispod vrata. Bilo je i po nogama al vise nema.
Znaci, poludit cu! Planirali ic danas kod dr., radi popodne. Osip se dobrim dijelom povukao. Vjerojatno jer sam sinoc namazala aflodermom. Mislim, super, al sta da sad kazem dr.??? Znam vec, reci ce mi da je ok posto je u prolazu i nek ne brinem (kao i prethodna dva puta). Tak da neidem nikud, za sad.
Moguce da je alergija na mlijeko. Konzumiram ga svaki dan, ak nist drugo, u kavi. Pa cu sad maknut sve mlijecno da vidim. Jer preksinoc sam vecerala svjeze vrhnje, a jucer sam jela sir (na pizzi), pa mozda zato. Mislim, tesko mi je povezat s ikakvom hranom jer se vecinom isto hranim (dosta toga izbjegavam zbog grceva) a osipa malo ima,malo nema.
Ako to ne pomogne, e onda stvarno idem kod dr., pa makar se povukao kroz sat vremena. Slikat cu ga, ako treba.
Nema ti što bit neugodno pred doktorom jer si zabrinuta. Reci doktoru što je bilo, kako je osip izgledao. Može bit ništa, a i ne mora.
Nemoj se nadati da će odmah i osip otići treba dobro pogoditi alergen da nekaj nestane, kod mojih je kombinacija hrane, peludi, grinja i to je jako teško srediti.ali se može nakon nekog vremena vidjeti bolje stanje
Svakak traži testiranja.
Ma znam, u pravu ste. Kad se povuce, uvijek mislim da je proslo i gotovo...vec sam luda, stvarno. Evo pijem kavu s rizinom mlijekom, bljak. :-)
Ne, definitivno idemo kod dr.ako dođe ponovo!
meni nije falilo kaj godina nisam jela mliječno, lakše mi je bilo za njih se držati djete, ( mlijeko mi nikad nije falilo, ali sir da- ali sam rekla dost i bilo mi je ok)
Kad je moj sin imao atopijski dermatitis onda mi je dermatolog rekao da ne trebam ništa izbacivati iz prehrane dok dojim. Nakon 3 mjeseca svakodnevnih kupki, 3 različite kortikosteroidne kreme, bezbroj a derminih, mustelinih i avenovih kombinacija proizvoda otišla sam kod drugog dermatologa (preporučili su mi ga tu na forumu). Prvo što mi je rekao da izbacim mlijeko i jaja iz prehrane. Ispalo je da je al. na kravlje mlijeko. Nakon toga, više nismo trebali ići kod dermatologa :).
eto
Ja kombiniram ovako: zobeno iz dma ili muellera za kavu i muesle, pahuljice i zobenu kasu, bademovo od spara za kakao i kad mi se pije fino nesto. Btw.imas muellerovu kvazi-nutellu bez mlijeka,kako sam se razveselila kad sam ju vidjela,uf...
Inace, prvi put kad sam sumnjala da im smeta nisam izbacila sve mlijecno - jela sam cokolade,peciva itd. Greska! Sad citam svaku deklaraciju, pazim na sve.
Inace, najjacu su reakciju imali na strudlu sa sirom i vrhnjem, jacu nego na pol litre mlijeka u kakau.
Moja dermatologica je pustisek iz klaiceve
Ja kad sam dobila djetu kad je to bilo klinki izbacila sam sve mliječno, čokolade i slično nisam jela dve godine, a pošto ima alergiju i na oraside i kikiriki ni nutelu nisam jela, u biti ja se ne sjećam dal sam ikad je kupila čak ni za velikog.
Samo da jos provjerim (opet malo offtopic ;-) ), znaci ok je da spava samo u pidžamici i u vreci bez rukava (onoj malo debljoj) dok je u sobi 20 stupnjeva?
Zatiljak treba bit normalne t.t., jel?
Mm i dalje misli da joj je tako hladno pa se nemozemo dogovorit :-(
Je ok je
Evo da javim, pošto se prije par dana osip vratio, bili kod dr. i dobili dijagnozu atopijskog dermatitisa. :-(
U ponedjeljak idemo na testiranje flasterima pa ćemo ovisno o tome vidjet šta dalje...
Bolje da imate dijagnozu nego da se patite bez dijagnoze i pitate što sad... Niste jedini. Zaviri ovdje: http://forum.roda.hr/threads/6416-At...matitis/page71
Stavljaj djetetu u kupku ulje konoplje. I soda bikarbona nije loša. ALi ja nemam puno iskustva s tim...
Traži svakako i testove iz krvi, moji nisu testirani s flasterima, imali su prickove koji im baš puno ne vele ali rist i rast je jako visok
Pa je, istina. Cak mi je nekak i lakse, naravno ne zbog same dijagnoze, vec bas zato sto konacno znam sta je. Ali cini mi se da je neki laksi oblik zasad, bar kolko vidim po slikama na netu.
Rekla je dr. da mozda nece ni trebati drugi testovi, ovisno o ovom nalazu..ali da, ja ipak zelim napravit sve moguce. Ako treba idem privatno. Znate li gdje se moze? U Zgu? Moze i pp.
Mimsi, ajd, imas dijagnozu. Nadam se da ce ostati laksi oblik ili se samo poboljsati. :-)
Kak je bilo na testiranju?
Hvala, Sybila! I ja se nadam da ce na bolje, pogotovo nakon testiranja.
Nije poslalo poruku do kraja.
Uglavnom, bili danas na testiranju. Zalijepili joj flastere i cekamo 48 sati. Za sad nije nest posebno nervozna pa se nadam da ju ne svrbi, bubica moja. Vidjet cemo sutra kak ce bit.
Na sve ispitivano je reagirala: mlijeko, jaja, kikiriki, brasno i gluten. Katastrofa!
S obzirom da iskljucivo dojim, kompletno mijenjam prehranu i kaze dr.da bi kroz 3-4 tjedna trebalo biti puno ili sasvim bolje.
Upuceni smo jos na vađenje krvi i testiranje pikanjem (to ako hocemo, kaze dr.da se na iste stvari testira pa ne vidim smisao) i kontrola za 6 mjeseci.
Ja bi napravila testove iz krvi, da znaš jačinu
U svakom slučaju sretno, znam kak ti je:ghug:
IgE iz krvi daje kvantitavni rezultat, u smislu da ces dobiti broj koji ce spadati u odredjeni razred, ali to opet ne znaci ama bas nista u svakodnevnom zivotu. Neki ljudi mogu konzumirati alergen ciji IgE im je u drugom, trecem razredu, a neki zavrse s anafilaksom s rezultatom od 0.37 kU/L.
Svakako ima smisla.
Testiranje flasterom s pozitivnim rezultatima pokazuje da osoba ima kontaktni problem s tim alergenima. Ne znaci nuzno da bi se ama bas ista dogodilo da ih pojede, a opet, s druge strane, moze doci do anafilakse i ako ih netko dodirne rukama s tragovima tih namirnica. Odradite vadjenje krvi, da se odredi IgE. Ovisno o brojevima i anamnezi (ili kako vole reci, pricama i povijesti koja prati pojedine alergene u zivotu osobe), kad uvedete dohranu, dobar alergolog bi trebao odraditi oralni challenge/konzumaciju u kontroliranim uvjetima. Jedan od glavnih razloga zasto bih odradila cijelu alergolosku obradu je mogucnost anafilakse, tim vise sto je dijete malo i ne govori, niti bi ti znalo objasniti da nesto ne valja. Tu kod mene (SAD), kod alergologa koji ozbiljno shvacaju svoj posao, za bilo kakvu alergijsku reakciju ili pozitivan test na bilo kojoj razini, odmah se propisuje autoinjektor epinephrine-a (EpiPen i slicni) jer je bolje imati pri ruci nego zazivati upomoc.
Drugo pitanje je, takodjer, reagira li dijete na proteine te hrane koji su presli u tvoje mlijeko (ako su presli) ili reagira na tragove alergena na tebi, tvojoj odjeci i opcenito u kucanstvu. Pazi na tragove mlijeka u brdu proizvoda, ukljucujuci gotovo sve suhomesnato, cak i ono sto izgleda posve bezazleno. Pod brasnom, mislis li na gluten ili psenicu? I toga ce biti svuda. Jaja nesto manje, ali ih ima, kikiriki je takodjer problem jer njime mogu biti kontaminirani praktici svi orasasti proizvodi. Plus, ne znam je li tako s one strane bare (racunam da zivis u Hrvatskoj, ali zapravo nemam pojma), no tu kod mene se kikiriki povlaci po vecini restorana i brdu pekarskih proizvoda jer svi vole pripremati hranu na/u i s uljem kikirikija. Osobe koje reagiraju na proteine odredjenih tvari mogu, a i ne moraju reagirati na ulja. S malim djetetom moras biti osobito oprezna, s obzirom da ti ne zna reci je li u problemu.
U svakom slučaju sad počinje borba prvo tebe s tobom! Kupuh pojedinačnu hranu i takvu pripremaj. U tak maloj dobi djeteta ni ja nisam bila željna kruha, već sam si radila zamjene riže, kukuruza, prose, heljde, tek kad je i on počeo konkretnije jest sam uvela #kruh#, mada je i on odmah po do hrani volio i krumpir koji smo morali izbaciti s 15mjeseci.s nekih 9mjeseci je dobio pravo na gezgluteinsko brašno koje smo podizali u apoteci, MixB, ali i to je sadržavalo krumpir pa smo i od tog odustali, kasnije sam pokušala mu davati zamjenu za mlijeko na koju se nije nikad priviknuo, pa je cica do skoro tri. Jedini moj slatkiše godinama je bio domaći pekmez i suho voće, on još uvijek tak jede
Ajme, puno vam hvala na ovim informacijama. Pojma nisam imala nit mi je dr.ista objasnila. Samo je rekla da se pikanjem testira na isto i da sto se nje tice ne treba a mi kak hocemo.
Jelena,da,bas to. Trenutno sam u borbi i proucavanju recepata bez navedenih alergena. A to je taaakoo teskooo...ajd da je samo gluten..al jaja, mlijeko...u vecini bude bar nesto od toga. No dobro, tek je prvi dan, priviknut cu se i izguglati dobro.
Kaae, hvala na objasnjenju! E sad, trebam znaci dobrog alergologa...iskreno, ne znam da se kod nas radi taj test konzumacije u kontr.uvjetima... Alergicna je i na psenicno brasno i gluten. A kikirikija kod nas nema bas tolko kao kod tebe, cini mi se. Orasaste plodove imam domace, tak da ok.
Jedino jos nisam shvatila, da radimo onda to pikanje? Mozda mi je promaklo...
I jos jedno pitanje (mozda glupo al stvarno mi je to sve novo), gluten se u deklaraciji bas tako navodi? Dakle,bas pise gluten? Ili moze bit drukcije? Npr. na deklaraciji za nesquik nije naveden, pa jel ga mogu pit? Trebam nest slatko!!! :-)
otiđi u klaićevu mi smo tam kod alergologa/pulmologa i gastriča, dermatologa.
pikanje kaj to znači jel to vađenje krvi ( rist i rast da se dobiju IgE, ili prick ( ispitivanje trenutno alergena na koži https://www.plivazdravlje.hr/aktualn...h-bolesti.html , mada ni to tolko ružno ne izgleda u stvarnosti)
iskreno ako hoćeš moje mišljenje kani se i neskvika i kakaa i čokolade. uostalom s čim bi pila neskvik ?( Šećer, kakaov prah smanjene masti 23%, dekstroza, minerali(kalcijev laktat, kalcijev glukonat),emulgator, sojin lecitin, aroma, vitamini(A,D,C,B6,Tiamin,Riboflavin, Niacin, Pantotenska kiselina).? napravi si čaj ili nekaj kaj voliš i stavi malo meda)
uzmi voće, suho voće, ako ovak reagira na kikiriki , onda bi vjerovatno reagirala i na orašasto, tak da se i tog kani. ( bar ja jesam - i preživjela sam 2xviše od 2.5 godine)
Mislim da je prick test u pitanju. I smijemo li fenistil kapi prije toga svega? To nam dala dermstologica.
Sad muz ide kod pedice s nalazima po uputnice. Rekla sam mu nek joj kaze sa svakako zelimo kod pedijatrijskog alergologa sa svim nalazima, pa cu vidjet sta ce ona rec.
A nesquik bi popila a kokosovim mlijekom :-) samo kazem, to me buni, ako gluten nije striktno naveden, znaci li da ga stvarno nema?
Pozdrav,
vezano za osip... Imala sam slican problem s djetetom.. Prosli smo doktora i doktora, narucivali kreme po Europi...Nista...
na kraju sam otisla privatniku koji mi je rekao da djetetu ne dajem 24 sata mlijeko (niti moje, niti kupovno) pa da vidimo reakciju. sve se povuklo... Napavno godinama smo isli jos po alergotestovima jer je svaki put izbacio negativno, a osip bi izbio s vremena na vrijeme..
Na kraju intolerancija na mljecne proizvode + hiperkalcinoza.
da ali kakao zna povečati svrbež kože, probaj naći neku drugu dozu slatkoće,
mada ja nisam ni kokosovo mlijeko, ali to sam ja