znala sam da me nećeš razočarati :mrgreen:8-)
Printable View
Da izgara za egiptologijom, valjda bi to primijetili do 3. ili 4. razreda srednje. Ili mislite da ne bi?
Imam slučaj u bližoj okolini gdje roditelji i dalje debelo potpomažu, da ne kažem grublju riječ dijete, koje već i samo ima svoju obitelj.
Nikad ne reci nikad, ali ne bih se htjela naći u toj situaciji. Ne zato jer ne bih pomogla, nego si mislim kako se mora osjećati taj mladi čovjek.
Možda to pitanje spada na onu drugu temu.
Nano javi se na temu kroz godinu dana
U životu. Nakon završenog faksa i struke od koje ne može živjet. Al fakat nije tema. Jer stvarno mi ne možemo predvidjeti kaj će biti dalje.
No, kako sam i napisala, spriječit ne mogu. Mogu jedino razgovarat
To su sad već dvije različite teme:
1. Što kad mlađe dijete doslovno slijedi starije u svojim životnim odabirima (škole, faksa, profesije), treba li roditelj na to utjecati ili ne;
i 2. Što kad dijete odabere studij ili struku od koje će se (kako se roditelju čini) teško osamostaliti i zarađivati za život, treba li roditelj utjecati na njegove izbore ili ne.
Obje teme su zanimljive, ali jedna uključuje više djece u obitelji, a druga ne nužno.
I ova tema i sve koje iz nje izranjaju su mi jako zanimljive :-)
Moja je jedinica pa nema starijeg brata ili sestru za uzor. A ja sam starija sestra i to deset godina starija, a to je u tinejdžerskoj dobi ogromna razlika pa ni bratu nisam bila uzor. Čak je bio razočaran s mojom prvom plaćom ;-) nakon jako teškog faksa, današnjeg FERa. Tako da mu tada nisam bila ni slučajno uzor :mrgreen:
moja djeca su kompletno različita, i karakterom i izborima.veliki je sportaš, taj je prije naučio uhvatit i bacit loptu nego pravilno hodat, zaluđen je poviješću, antikom, egiptom, starim civilizacijama, ali je i odličan šahist, ima strašan kliker za fiziku i matematiku.
od pasioniranog plana da studira arhitekturu je odustao pod utjecajuem društva, a na svom društvenom faksu na kojem ga nitko, pa ni on sebe, nije zamišljao, briljira. ko meki maslac na kruh mu ide. studira ne baš popularne smjerovei dok je jedan jaaak nišni, drugi ustvari imam dosta dobru perspektivu - chatbootovi su tehnologija u procvatu a bez njegove struke ne mogu funkcionirati. doduše, informatika mu nije baš zanimljiva sad, ali mozda se predomisli. on kaže da uvijek ima opciju ostati raditi na faksu.
srednji je drugačiji. on voli sport, ali drugog tipa. alternativnije, adrenalinskije. ovi popularni sportivi mu baš nisu napeti. ta je s tri godine naučio voziti bicikl, sa 4 skejt i role. za razliku od starijeg brata duboko mrzi školu, prezire povijest ( jako se mučimo s tim). on je tip koji voli raditi rukama i voli konkretne rezultate svoga rada, a isto ima kliker za matematiku, fiziku, tehnički. i informatiku, tako da on pomaže velikom kad zapne. sad biramo srednju, ali on će u posve drugačoijem smjeru.e da, jezike obožava, dok veliki e solidan, ali niti blizu ih ne savlkadava lako ko srednji.
mali je mali, ali on je umjetnik. u školi je za sad sve pjesmica, ali ima odličan sluh, osjećaj za ritam, ekspresiju... sa devet godina sad tvrdi da će biti kuhar, ali mislim da će ipak ići u nekom drugom smjeru.
tako da, troje djece, iste okolnosti, obožavaju se ali svaki ima svoj put.
i ja sam s time zadovoljna. trudim se ne uspoređivati ih ( na glas, u sebi je već druga priča, ali za to oni ne moraju znati) i podržavati njihove odabire.
tko zna, možda moj lingvist/arheolog prođe bolje nego ovaj koji bi bio programer ili ovaj koji bi bio kuhar. i vice versa.
babyboys, imaš baš zanimljive dečke. A kužim i tvog najstarijeg. I osobno mislim da je napravio dobar izbor.
A kaj se tiče početne teme. Meni je pomogla. Počela sam se mirit s tim da krene stopama stariheg. Samo se nadam da će izabrati faks koji ju zanima. Ima stvarno izbora.
i ja isto babyboys, mislim da je spojio svoje interese koje ima odmalena u svom faxu.
Mislim da sam već pisala tu na temi, ne znam zašto imam onaj neki feeling da će sigurno "uspjeti" u tome što voli.
Nano, super da ti je tema pomogla u smislu prihvaćanja. Nadam se da ćeš je usmjeriti da odabere fax po svojim afinitetima. Držim fige!
Boxice hvala puno na kontaktu za profes.orijentaciju!
Edit:
jel to bilo na ovoj temi? :unsure::mrgreen:
Ma mm je odmah rekao da će napravit isto. Ma i ja bih da sam na njenom mjestu. Samo mislim da ćemo morat vodit duge razgovore o izboru smjera. Al je tu jos godina dana i tko zna što nas sve čeka
Ma meni bude uvijek lakše kad nešto izgovorim na glas. Kao da se onda riješi. Ili sebe smirim.