-
Ne znam, ja sam i u provincijskoj srednjoj MIOC program i na faksu na prijemnim ispitima znala riješiti apsolutno sve zadatke iz matematike (na faksu sam pogriješila u jednom zadatku, ali nije bilo do neznanja). Matematiku 1 sam položila na predroku, učila sam par dana preko Božića, više da dobijem na brzini jer na ispitu nema puno vremena za razmišljanje. Ima tu dosta momenata, od sklonosti studenta, do toga kojeg profesora potrefiš. Ja sam imala odlične nastavnike u OŠ i srednjoj, a i preci su mi iz tog miljea :).
U svakom slučaju htjela sam reći da zanemari gradivo 4. razreda, a dovede do visoke razine prva tri razreda. Tijekom godine će možda i sam procijeniti je li to za FER ili neki srodni fakultet. Računarstvo se može studirati na drugim fakultetima koji nisu FER, ako je računarstvo cilj.
-
Pa ja govorim o prosječnim studentima, a ne o onima jako pametnima. Prosječnih je ipak većina. Premda sam i ja, iako sasvim prosječna, dobro znala napisati prijemni, a i matematiku I sam riješila preko kolokvija. Tako i sad ne mislim da je preveliki problem dobro napisati matematiku na maturi i upisati faks, veći je problem ono što studenta čeka na faksu. Već u pm gimnazijama se matematika radi na višem nivou, konkretno rade se teži zadaci od onih koji dođu na maturi, a na faksu je to sve na još višem nivou. Zato mislim da čovjek nekad ne zna niti procijeniti je li to uopće za njega, što sam više puta imala prilike vidjeti. Ne mislim da treba biti genijalac, ali ipak mislim da treba imati neku 'žicu' za matematiku.
-
Slažem se Mima. A mogu reći da sam ja imala dosta krivu sliku o svom faksu kad sam ga upisivala, moja motivacija je bila skroz kriva. Da se ponovno rodim, nema šanse da bih ga upisala. A za onaj koji mi je bio drugi izbor sam presretna da nisam upisala, taj bi bio još gori. A opet s druge strane kad sam vidjela neke oglasne ploče i nazive kolegija, mislila sam - Bože, što je ovo!?!?, to ja neću učiti, a onda je ispalo sasvim zanimljivo. Jako je upitno koliko je relevantno ono što mladi misle o fakultetima koje upisuju. Naravno, neki su puno bolje informirani od mene tada :)
Zapravo patim za studijem kojeg sam htjela, ali je mama bila jako protiv. Njezina kriva procjena, danas je super cijenjen. A da sam ga upisala, tko zna je l bi to bilo onako kako ga ja sad zamišljam. Jedino što je ekipa na mom faksu sigurno bila zabavnija :)
Na mom iskustvu - pustiti dijete da što više samostalno odluči. Moja mama je skroz fulala s tim što nisam smjela na taj neki faks zbog nekih njezinih trauma. A nit je neobrazovana, nit je iracionalna. Btw. ni sestra nije zadovoljna sa svojim izborom, iako joj odlično ide u njezinom zanimanju. Bile smo preposlušna djeca.
-
Poanta koju sam ja htjela istaknuti je da mladi čovjek sigurno može savladati samostalno matematiku Arazine. Pritom će usput i vidjeti koliko mu je zapravo zanimljivo baviti se njome što mu može olakšati i odluku o samom izboru fakulteta. I čak i kad se upiše pogrešan fakultet, isti se može i promijeniti. I iz toga se puno može naučiti.
Moji su roditelji u potpunosti prepustili izbor meni. I donijela sam pogrešan odabir gledano sa strane zapošljivosti. Voljela bih da su sa mnom više razgovarali o tom odabiru... I o koječemu drugom. Svakako, moj pogrešan odabir je urodio nizom godina rada po zamjenama u struci, ali jednako tako i nizom novih vještina koje sam savladala jer moja struka nije tražena na tržištu. Žao mi je što kao uvjereni i predani štreber nisam imala pravocrtnu putanju poslovne karijere, ali mi je drago što sam upravo zbog tog pogrešnog odabira lako u toj konkurenciji imala odličnu gradsku stipendiju, što sam u poslovnom smislu radila i svakojake stvari. Ostaje neprežaljeai prvotna želja da radim kao nastavnik. Nedavno sam prvi put u životu dobila radno mjesto na neodređeno u potpunosti van struke mi s dobrim uvjetima i primanjima boljim od nastavničkih gdje se osjećam ugodno. Ipak, odmah bih ga zamijenila za rad u školi. Ovakvi životni izbori toliko su daleki bili iz moje 18godišnje perspektive. Vjerujem da su daleki svim maturantima.
-
Ajme casa sad si me bas nekako "potresla".
S jedne strane odlicno za dobar posao na neodredjeno, s druge strane, to je prava šteta da netko tko pasionirano voli zanimanje nastavnika nije imao priliku tamo provesti svoj cijeli radni vijek i s entuzijamom prenosit znanje buducim narastajima.