EVO što će vam se dogoditi ako ćete jesti puno slatkog :mrgreen:
Printable View
EVO što će vam se dogoditi ako ćete jesti puno slatkog :mrgreen:
Anita A-Z,puno hvala unaprijed!
ms.ivy,evo idem sad offline citati gdje si nas uputila.hvala na trudu pronalazenja!
ms. ivy,znas onaj sindrom kada usred svoga mucenja skidanja kilograma vidis jako pretilu osobu,koja jedva hoda pa pomislis,boze moj,pa smrsavit cu makar sjekire padale?
e ako ti je to poznato,onda mozes razumjeti koji je ucinak imalo na mene citanje postova sa linka koji si zalijepila.
odlično! u to ime ću si otvoriti čokoladu! :lol:
Evo i mi se prikljucujemo ekipi vegija raznih vrsta.
Nas troje smo vegani. Big deal! Iskreno, i sama sam imala problema nakon godina i godina lakto vegetarijanstva samu sebe uvjeriti da je veganstvo samo majusni korak dalje. Prva pomisao mi je bila sto cu kad dodem kuci s posla, gladna ko vuk, zaletim se do frizidera a u njemu nema niti komada bilo kakvog sira, jogurta, mlijecnih namaza i ostalih mlijecnih zvizdarija! Od cega cu pobogu napravit sendvic! A onda sam odlucila skocit na glavu u to, ostavit i mlijecne proizvode, pa sad jedem sendvice (ako bas nemam vremena za kuhanje) sa tofuom, seitanom, svjezim povrcem... i nije nikakav problem! Ustvari, prelazak na veganstvo imao je samo prizvuk problema tehnicke prirode, tipa, kako cu besamel spremiti bez mlijeka??
A onda je dosla trudnoca pa obrazlaganje da se ne namjeravam nalijevati mlijekom, da necu pocet glodat pilece nozice, bla bla bla, da se osjecam super s bebom i vlastitim tijelom! Nazivali me fundamentalisom, neodgovornom.. Ali, trudnoca prosla savrseno, beba zdrava, sve pet. Ja nisam ni sumnjala.
A onda je dosla beba pa se ljudi nastavili cudit sto je i on veggie. Cula sam svasta - da to ne samo da nije u redu, nego mu uskracujemo elementarna prava, da kako mi mozemo znati sto on hoce, da ga maltretiramo, da damo djetetu komad mesa pa da vidimo kako se jede... Hvala bogu da je zdrav jer bi svako kihanje i proljev sigurno otislo na moju dusu i dusu njegovog vegetarijanstva! A ima i smijesnih situacija - neki dan me je jedna gospoda upitala
kako znam da mi je dijete vegetarijanac!!! Ja nisam znala sto bi rekla, osim postavit joj protupitanje - kako ona zna da je njeno mesojed?
Nego, da ne duljim, uvijek mozes blesava pitanja i primjedbe, pa cak i one zloceste, svrstat u zivotnu rubriku "smijesna strana zivota" i nastavit dalje ne obaziruci se na tetke, strine, susjede, kolegice i slucajne prolaznike kojima bi ispunjenje zivotnog sna valjda bilo ugurat tvom klincu svjeze skuhanu hrenovku u usta!
Mislim da bi konacno trebali prestat ljudima koje se to najmanje tice, obrazlagat odluke koje se ticu nas samih, nasih zivota i zivota nase djece.
Cure molim vas, preporucite mi neku dobru makrobioticku kuharicu. Moja kuhinja je 99% indijska, sve puno zacina i ghija, pa bih zaplivala malo u zdravije vode. Mislila sam otici u Ilicu u bio&bio i tamo vidjeti neke od skupljih kuharica...kaj mislite?
Vec dugo zelim ovo napisati i stvarno ne bih zeljela da me itko krivo shvati, ali puno hvala sundrops sto je otvorila topic za nas veg, i jako sam se poveselila iscitavanju postova kad mi je ubrzo veselje splasnulo procitavsi par njih koji djeci daju zivotinju bar jednom tjedno i neuspjesnih pokusaja postajanja vegetarijanaca. Ili jedes zivotinje ili kuzis da zivotinje NISU hrana!!!!!!! Ne razumijem sto tu nije jasno. Zao mi je djece kojima roditelji daju mrtve ( kuhane ili pecene ) zivotinje.
Ne bih voljela citati na ovom topicu o bolognesama ( il kak se to vec pise ) i kulenima :P .
Pozdrav
Hrana za tjelo i dušu - Bio & Bio, 160 kn. Ima dio posebno za djecu, ali sve je ok.
Hvala puno! :)
Makrobioticke kuharice:
1. J. Boban Pejic: Kuham i jedem zdravo (za djecu, mogu se pridruziti i odrasli; nas omiljeni recept su muffini)
2. J. B. P. Prirodno i slatko (zdravi deserti bez secera)
knjige iz serijala Zlate Nanic:
3. Kolaci za zdravlje: bez jaja, secera, mlijeka, cokolade...(ovdje bi to nazvali "Impossible cake")
4. Nasa tradicijska jela na zdraviji nacin
5.Jela od ljekovitog bilja
Vegetarijanske kuharice (bez mesa, ribe i jaja, a s mlijekom i mlijecnim proizvodima, recepti se mogu modificirati i koristiti nezivotinjska mlijeka):
6. Andrea i Tino Pavlin: Vegetarijanska kuharica 1 i 2
7. Nova Kuharica (izdavac Dvostruka Duga, ayurvedski bazirana)
8. Juha od kamenja (izdavac Ananda Marga Yoga Drustvo, recepti s raznih strana svijeta, lakto-vegetarijanski, jednostavni, preporucujem)
Veganske kuharice:
9. Grogan and Stepaniak: Dairy-free and delicious (vrlo inventivni recepti kako napraviti sos koji ima okus po siru, a nije sir, majonezu bez jaja, a da se ne treba satima mijesati sojino brasno iznad pare, cheescake bez sira i slicno...); uglavnom, raj za one koji bi se zeljeli odreci sira, a sir im je mio.
10. veganska besplatna kuharica http://www.vitalita.com/docs/ATasteOfVitality.pdf
11. serijal Veganskog drustva VB, autorica Linda Majzlik:
A Vegan Taste of Central America, A Vegan Taste of East Africa, A Vegan Taste of Eastern Europe , A Vegan Taste of France
A Vegan Taste of Greece, A Vegan Taste of India, A Vegan Taste of Italy itd... Mexico, North Africa, Thailand, Caribbean, Middle East
12. Veggie Food for Kids, Sara Lewis.
13. Eat Smart Eat Raw - detox recipes for a high energy diet , Kate Wood (mama sestero djece od kojih su cetvero uglavnom na samo sirovoj hrani)
14. Sprout Garden, Mark M. Braunstein; ima nesto slicno na hrvatskom pod nazivom Izdanci-ziva hrana, napisala u osamdesetim Mirjana Gracan
Netko je jednom pitao za informativne knjige o vegetarijanskoj/veganskoj prehrani (tipa vitamini, minerali, proteini i slicno):
15. Vegan Nutrition, Pure and Simple, dr. Michael Klaper
16. Pregnancy, Children and the Vegan Diet, dr. Michael Klaper
17. Feeding your vegan infant with confidence (a practical guide from preconception throught to preschool), Sandra Hood i Louise Blake
Eticki aspekt veganstva:
18. Compassionate kids: rising children the vegan way, Helen Hewitt i Jacqueline Edwards
Saradadevii - onaj smajlić što se klanja.
Saradadevii- svaka cast!
evo ja da dodam neke moje:
1.Raising vegetarian children - Joanne Stepaniak - jako zgodna jer ima dosta saveta o tome kako se nositi sa negativnim komentarima okoline...
2.Raising helthy kids -Michio Kushi and Aveline Kushi -ima finih, makrobiotickih recepata
3.New vegetarian baby -Sharon K. Yntema and Christine H. Beard
4.Better than peanut butter 7 jelly- Wendy Muldawer, Marty Mattare - jako zgodna knjigica sa dosta brzo pravljivih vegetarijanskih i veganskih recepata.
Drago mi je da ima toliko malih vegetarijanaca/vegana/makrobioticara na forumu :* jer kao i kada je dojenje/nosenje...(uopste sve u vezi sa AP) u pitanju jako pomaze da se cuje da nacin ishrane koji mi praktikujemo ima pozitivnog uticaja i na drugu decu (ustvari, mislim da takve nedoumice imamo svi samo na sa pocetkom dohrane...kasnije nam je sveee kristalno jasno ;) ), a i nauci se svasta (narocito od Saradadevii).
:*
snowhite, znaci svidjali su ti se oni popechci od psenice :) ...
Nego, bas jucer citam u onoj knjizi o Compassionate kids, kako iskustvo roditelja vegana (ispitivacka grupa je bila samo iz VB) je takvo da, ako postoji neki ucestaliji ili ozbiljniji zdravstveni problem ili lijecnici to percipiraju kao problem (npr, slabi prirast tezine koji je ustvari ok, ali je na nizoj granici prema ne ok), tada se uvijek nacin prehrane proziva i optuzuje da je to mozda razlog.
Meni je to, osobno, bio najveci problem u odnosu na drustvo (nase obitelji su daleko, a i privikli su se/prihvatili nasu prehranu) i tu mi je trebala najveca podrska sa strane.
Bilo je do sada svega dva puta takva situacija (kada nije dobivala dovoljno na tezini u prvim tjednima nakon rodjenja pa su mi mlijeko proglasili slabim jer mi prehrana nije dostatna i kada je oko druge godine imala ucestale cireve na guzi pa su rekli da je to mozda zato jer joj nesto fali u prehrani); pitam se kako bi tek bilo da je bolesna s ucestaloscu prosjecnog djeteta...
Kada su joj mjerili raznorazne stvari (zbog cireva), nisu nista nasli, tj. rekli su da je sve ok. Onda je druga dokica spomenula jako nisko zeljezo, ali da to nije vazno. To je meni super zanimljivo jer se to zeljezo stalno spominje kao problem kod vegetarijanaca a ovo sto je ona rekla, baca sumnju na to da se uopce radi o vegetarijanstvu i nevegetarijanstvu.
Naime, rekla je da su radili neka istrazivanja, nasumce izabrane djece u dobi od 2-4 godine ii da su pronasli da 60 posto zdrave djece te dobi ima jako nisko zeljezo. Pa se kao nista ne treba puno brinuti, nista ne uzimati itd... A zeljezo 2.5! (ideal bi bio 10).
Bas daje materijala za promisljanje...
nekidan sam imala priliku porazgovarati sa pedijatricom koja se bavi profesionalno i homeopatijom a koja je i sama dugi niz godina bila vegetarijanka pa makrobioticarka- ne znam koju orijentaciju glede prehrane ima no rekla mi je kao osoba upoznata sa temom da je sasvim u redu i prihvatiljivo hraniti dijete kao vegetarijanca/makrobioticara ali da roditelji dosta cesto grijese jer ne izbalansiraju u pravim omjerima namirnice/obroke.to me je navelo da odmah skocim do ducana i nakupujem alge,jer njih premalo jedemo..
a sa secerom(i inim proizvodima na njegovoj bazi) sam primjetila da sto ga vise jedem,tijelo mi ga vise trazi-te ako ga se zelim osloboditi(izbaciti ga iz prehrane)trebam jednostavno izdrzati krizu od par dana dok mi se tijelo ne procisti od njega.
i drago mi je sto je netko spomenuo tu povezanost koju pedijatri uvijek prave izmedju bolesne djece i vegetarijanstva.ta spoznaja nam otvara mogucnost da otvoreno popricamo sa pedijatrom o nasem nacinu prehrane a ne da izadjemo iz ordinacije osjecajuci se lose,a ne znajuci zasto.ljudi precesto nesvjesno neke stvari porucuju,a koje se itekako osjete,a ne mogu se verbalizirati jer ih u biti nismo osvjestili.
zanimljivo...Citiraj:
sundrops prvotno napisa
meni je lukin pedijatar rekao upravo suprotno-da mu iskustvo govori da bas djeca vegetarijanaca imaju bolje izbalansiranu prehranu jer (pretpostavlja) roditelji vise paze i jednostavno se moraju bolje informirati ako zele tako hraniti svoju djecu... to iskustvo u praksi ga je, inace mesojeda, navelo da ima pozitivan stav prema svojim vegetarijanskim pacijantima...
jos kad je vidio lukinu krvnu sliku bio je sasvim zadovoljan...
Ja imam osmogodisnjaka i cetverogodisnjaka koji us vegani, takodjer sa mamom, a tata se od okorjelog mesozdera (ovo ne preuvelicavam jer je doslovno jeo samo proizvode od zivotinja) spustio na jednom sedmicno malo ribe i koje jaje, s tim da od nas nitko ne jede mlijecne porizvode, jer to je totalno bljak. Pogledaj www.notmilk.com ili www.milksucks.com
Moj cetverogodisnjak nikada u zivotu nije probao kravlje mlijeko niti meso. Zbog mog muza je probao u zivotu par puta malo ribe, i jaje. Ali s tim se ne hrani i to je bilo veoma davno. Stariji nikada nije volio meso i bio je strasno uporan zbog toga, sto nas je i nagnalo da citamo vise o prehrani dijece i promjenimo sve to na ovo danas. Uglavnom, moja djeca su zdrava u svakom smislu, nemaju nedostatak nicega. Njihova se prehrana balancira izmedju smedje rize i ostalih zitarica sa razno raznim povrce, tofu, sjemenkama, tako da dobiju i dosta proteina. Tjesteninu isto tako jedemo ali ne previse. Vise se baziramo na Dalmatisnkoj prehrani, dosta zelenog, dosta graha, lece, ostalih mahunarki. Isto tako buduci da smo vani, jedemo i strane kuhinje, pa tako djeci za rucak napravim burito (riza, grah, povrce, avokado, itd u tortiji), ili bliski istok, napunjene pita kruh, to je okrugli plosnati kruh koje se moze otvoriti kao djep i napuniti. Isto tako i razne zeljanice, pite i sl. od nasih susjeda iz Bosne. Ja recimo obozavam i Tajlandsku hranu, koja je stvarno bogata i zna biti i masna ako vam se svidja Curry sa kokosovim mlijekom. mmmm
Vegetarijanska prehrana nikako nije samo jesti priloge, to mi je totalno nezdravo. I volim sve snackove bazirati na sirovoj hrani, tako djeci dajem naribanu mrkvu sa malo lanenog ulja, grozdjica, i zlica slada., ili razno drugo voce, mrkvica, izmiksano voce, obicne sjemenke, orahe, bademe, (kojih vanka ima puno vise vrsta, meni najdrazi svjezi macadamia nuts, vema masno masno).
Isto tako jesti obavezno organsku hranu, jer time se donekle garantira da nije genetski modificirana, te da ne sadrzi otrove. Ono sto dobijemo na organskoj hrani radi necistog zraka i vode, je ipak neminovno,
I da i mi imamo rodbinu koja nije vegetarijanska, iako je jedna baka se odlucila radi zdravstvenih razloga vec dvije godine ne jede meso (ostala na malo ribe) i imali smo dosta objasnjavanja. Meni nije toliko razlog to sto oni jedu meso, vec sto mi djecu (ljeti kad dodjemo) uce jesti junk hranu. Recimo one kroasane zapakirane sa punjenjem od cokolade, djecu je lako na to naucitit, te bombone, zvake itd, koji su puni onih E brojeva, te hidrogeniziranih masti i ostalih umjetnih aroma i boja. Nevezano jeste li vegetarijanac ili ne, ako se hranite sa takvim junkom, onda se ne volite i ne volite nikog oko sebe.
Moj stariji je mrsav, ali takvi su mu bili i roditelji, mladji nije, jer jede sve. I tko zna koliko sam puta cula od svekrve da ga ne hranim dobro i tako dalje, ali ja se ne uzbudjujem previse zbog toga.
Mene najvise zanima ako se preselimo u Hrvatsku, kako cu rijesavati probleme vrtica, skole itd. Zato mi je drago sto ipak postoji netko slican nama i u Hrvatskoj. Imamo dosta istomisljenika u obitelji, neki polako izbacuju meso, tako da se nadamo u buducnosti da ce biti sve lakse.
Za sve one koji jos uvijek misle da je vegetarijanstvo nesto ekstremno i da je nezdravo, trebaju samo malo vise procitati, nista drugo. Dajte si malo vremena za citanje, jer puno toga ima na internetu. Ni mi nismo bili vegani prije, danas jesmo, prvi razlog zdravlje. I da, ja obozavam cokoladu, samo moja cokolada je organska i crna (bez mlijeka), ukusna i pojedem je malo, a ne prezderajem se. Isto tako sladoled od rizina ili sojina mlijeka se ovdje moze kupiti bilo gdje, i super ukusan.
I da prosli mjesec sam istrcala maraton i aktivno se bavim raznim sportovima. Nikada nisam imala problema tezinom ili sa zdravljem (od kada sam vegan, zdravlje se poboljsalo bar za 50%).
Puno pozdrava svima, i vrlo rado bih vam odgovorila na bilo kakva pitanja. Upravo se organizira Dan vegetarijanstva u San Franciscu, ove godine dva dana.Nesto sto se ne propusta.
A da, i buduci da mi prijateljica radi u jednom velikom i poznatom medicinskom centru kao nutricionista, od nje cujem svasta o danasnjoj djeci i njihovim problemima. Mi slijedimo Ameriku bas po tim negativnim stvarima, recimo brzi restoranji i junk hrana, sve veliko i ubrzano, upakirano i uljepsano, itd, samo ne zdravo.
Recimo uvijek zna spomenuti koliko dijece koja piju velike kolicine kravljeg mlijeka znaju biti anemicni sa zeljezom!!! Iz osobnog iskustva sam vidjala djecu koja zive sa bocom mlijeka u ruci, a blijedi i anemicni, i cesto puta imaju visak kila. Koji se kasnije pretvoti u dijabetes, alergije, astmu, probelme sa probavom i td.
Sto se tice zeljeza i vegetarijanstva, mislim da tjelo opcenito treba biti zdravo da bi pravilo absorbiralo bilo koji mineral ili vitamin. Znaci malo prociscavanja ne bi skodilo. Drugo, zitarice, sjemenke, orasasti plodovi, zeleno lisnato, te morske biljke su bogate zeljezom.
KOd nas doma, neki od bliznjih su imali problema sa zeljezom i svasta su radili da bi ga nadoknadili, isto tako tablete zeljeza koje su i dozivotno ostetile stomak i probavu, te eksperimentalno uzimanje zeljeza is rekla-kazala napitaka (kuhati cavle u cvenom vinu :mrgreen: ) itd.
Pozdrav svima!! 8)
Marilu, obzirom da si u USA, hajd molim te nesto provjeri kad ides u ducan na polici s mlijekom: koliko se marki mlijeka uopce moze kupiti a da nije "reconstituted milk".
Mislim da postoji stanovita razlika izmedju svjezeg, pasteriziranog, skuhanog, UHT, u prahu i reconstituted. Kod nas (hvala Bogu) za sada nema reconstituted smeca. To cudo cak nema ni okus po mlijeku, a najblize je razvodnjenom Jupolu.
meni se doslovce dize kosa na glavi na sve to sto si ti nabrojala i cinim sve da tu averziju prema svim tim eee, bojama, trans- i inim masnocama prenesem i na svoje dijete.Citiraj:
marilu prvotno napisa
i uvijek ponavljam da to nije hrana. bakina pita od jabuka, (jest da ima nesto secera) je hrana. koju ne jedes svaki dan.
ali ti kroasni zapakirani u foliji, a sastav na deklaraciji vrvi od eeova i slicnog nije hrana. ni za bilo koji dan.
Koliko mi je poznato, prije nekoliko godina nije bilo nijednog drzavnog vrtica (u Zagrebu) koji je imao veggie opciju na meniju, mozda se to u medjuvremenu promijenilo...Citiraj:
Mene najvise zanima ako se preselimo u Hrvatsku, kako cu rijesavati probleme vrtica, skole itd.
Moji prijatelji su sinu svako jutro kuhali rucak koji je bio slican onome kojega su djeca imala u vrticu toga dana (ali veggie verzija, npr. seitan ili sojini odresci umjesto mesa i slicno) i to im je dobro funkcioniralo (mama je dobila cijeli meni tjedan dana unaprijed)
Mislim da waldorfski vrtic jos uvijek ima uglavnom nemesnu prehranu (ali ukljucuje ribu jednom tjedno)
Ovo sve vrijedi samo za Zagreb, kako je drugdje, ne znam.
Ovo sto si napisala za cokoladne kroasane tip hrane....to je bas tocno. Meni se to cini kao potencijalni problem u buducnosti, za sada Shantana obozava snackati sirovo povrce, orasarke, voce i razne kucne namaze pa nije frka.
Drage i dragi moji, ne znam sto bih vam rekla... ustvari, ne znam odakle da pocnem, vec tri dana mi je doslovno zlo, uzrujana sam do ibera i luda!
Naime, da skratim... mi smo vegani, klinac (super zdrava desetomjesecna beba koja nikad nije imala grceve, super se razvija, zubi mi izbili da mi nismo niti skuzili, bla bla bla, vec sam sama sebi dosadna nabrajajuci dokaze da mi je dijete zdravo...), takoder je vegan (sto je s obzirom na njegovu starost sasvim normalna stvar) i kao takvog ga namjeravamo odgajati i dalje. Onako mladi (hm...) i nadobudni, pedijatru smo vec pri prvom susretu rekli sto smo i kakvi su nam nazori. Prvi put se nije uopce obazreo, vec mi je prekjucer, onako usput dok sam klinca oblacila, rekao: "a vi cete mu pocet davat meso?". Nisam uopce obratila paznju na njegovo pitanje, vec lezerno odgovorila da necu... E, a na to je nas dobri doktor rekao, opet citiram: "ONDA CU VAS JA PRIJAVIT CENTRU ZA SOCIJALNU SKRB RADI NEBRIGE JER DJETETU MORATE DAT DA JEDE MESO!" Mrtav - hladan! Ja sam ga, doslovno, pitala je l on to mene zaje..., onako, sva u cudu, a on veli da je takav naputak. Ja reko: "Ciji!?" On veli: "pa Ministarstva!". Na moje pitanje mogu li vidjet taj naputak, pogadate, rekao je da ne mogu! E, tu je meni pala roleta, uzela sam klinca, rekla mu da nek me slobodno prijavi i svetom ocu papi ako je zanemarivanje djeteta to sto mu umjesto bananka dajem suho voce, da nismo jucer sisli s grane i da prijavu cekam s odvjetnikom!
Rekli smo si jos svasta, on meni da ja nisam vlasnik djeteta, da mu ne smijem ugrozavat zdravlje, da MORA jest mlijeko i, opet citiram na svekoliko moje zgrazanje: "dat mu barem zumanjak, jer i to je meso :shock: !". Na moje jednostavno pitanje "zasto", odgovor je bio "zato sto tako kaze suvremena znanost!" Bljak, rig...
Uglavnom, otisli mi od pedijatra spremni na fight! Ljuta sam vec dva dana! Sve smisljamo kako adekvatno reagirati, razmisljam o svojim i djetetovim pravima, uzasnuta sam i bijesna, i naravno, u iscekivanju socijalne sluzbe... joooooj, samo nek nam dodu! Mozda im avocado u nasem frizideru bude dovoljan dokaz da nas sve skupa posalju na prisilni rad!
Eto, sad vi, dragi moji vegetarijanci i vegetarijanke, razmislite u kakvom drustvu svi skupa zivimo i udijelite kakav pametan savjet!
Jos onako, usput: fight oko odbijanja cijepljenja necu ni pocet prepricavat, Covjek je totalno posandrcao!
Hm, a kako je on to vegan sa deset mjeseci?
Buduci da vise ne kupujem u obicnim supermarketima nego velikim trgovinama zdrave hrane kao sto su Whole Foods, ne bi ti znala reci da sam ikada vidjela mlijeko koje je tako napravljeno. Znam da imaju sirova organska mlijeka, veoma kvalitetna (ne pijem ih ali sam dosta citala o tome i cujem okolo), te obicna pasterizirana i valja i homogenizirana organski i ne organska mlijeka. Californija ima dosta u zadnje vrijeme organic hrane, pa tako i mlijeka i mesa. Ja bez ikakvog problema mogu sve kupovati organski uzgojeno.Citiraj:
Davor prvotno napisa
I kod nas je velika zabluda da u Americi nema zdrave hrane. Nazalost koliko god ima fast fooda i ostalog junka, toliko i ma i brdo zdrave hrane. Otidjite na ovaj gore WholeFoods.com, a po US ih ima masu drugih, koji imaju izrazito zdravu hranu. Niti cijene s obzirom na platu nisu uopce skupe.
Iznenadjena, mislim da se ne bi trebala iznenadjivati, a posebno ne uzrujavati. Iza tebe stoji tko zna koliko dokaza da je veganstvo sasvim zdravo za djecu. Tom doticnom doktoru mozes reci, ako vec nista nije citamo o veganstvu, onda mu se ponudi da mu doneses literaturu. Drugo, on moze prijaviti koga hoce za bilo koji razlog, ali ako je vase dijete zdravo, on tu nista ne moze. A sto bi ti moja mama mogla dati jedan savjet, ako ne zelis da se svadjas ili trosis vrijeme na takve doktore, samo reci da da, jede on meseka, i mlijeka i jaja svaki dan redovito. A onda kad dijete naraste, onda mu mozes reci, da to dijete nikada nije taklo mesa, pa ga vidi sada :lol: . Ja sam sa svojim padijatrom (jebi** nije Hrv. ) to ispocetka rijesavala da dijete odbija meso i da cu jos pricekati s tim. Onda polako kazes i nahvalis koliko dobro papa druge stvari i kako obozava avokado ili kikiriki maslac. Takve danasnje doktore moras da varas, iako nije posteno da jednostavno mozes stajati iza svojih uvjerenja, ali je puno lakse. Kroz moje godine iskustva sa raznim doktorima koji su me svacim plasili, ja se samo nasmijem, JER NIJE VRIJEDNO UZRUJAZVANJA!!!!. Bebe to osjetu i onda su one nervozne.Citiraj:
Iznenadjena prvotno napisa
Samo nastavi ono sto je bitno, a to sto ce jedan doktor reci , koji mozda nije imao dva sata nutricionizma na faksu, ma!!???
Ja danas imam iza sebe dosta procitanih knjiga, dosta stranica na internetu koje sam proucila, i nalazim se tamo gdje ima puno vegetarijanaca, tako kad mene netko nesto pita zasto ne meso, onda ja kao enciklopedija odgovaram. A sa doktorima danas razgovaram sve u strucnim terminima, dosta statistike, istrazivanja, dokaza, osobnih iskustava koje ne mogu pobiti, jer ipak imam dijecu koja su iznimno zdrava i to nemogu nikako pobiti.
Uglavnom, dosta literature, strpljenja i odluci sta ti je lakse, ono pravit se lud ili glavnom kroz zid i objasnjavaj! Mislim iz iskustva da uvijek trebas pokusati pridobiti takve doktore, jer ja to vidim kao veci izazov. Meni su takvi najdrazi, jer kad jednog dana takav doktor prestane razmisljati o mesu i mlijeku kao "wonder" hrani, onda se ovaj cijeli svijet mjenja. Tako to vidi kao dobru stranu, svatko se moze promijeniti!! Sve najbolje, malenom veliki veganski poljubac!! :love:
pa i moj je bio u toj dobi... hm, osim ako ne mislis da sa ja krava :lol:Citiraj:
Mima prvotno napisa
Ako je mama jede cisto biljnu hranu, onda naravno da je.Citiraj:
Mima prvotno napisa
Ono sto ja zelim cuti od pedijatara kad vide moje dijete je njegovo misljenje o onome sto vidi... a ne o onome sto mu ja imam za reci. Mi nasoj pedijatrici nismo govorili o tome da smo vegetarijanci, jer nismo imali zasto, a znali smo da ce je tada gledati drugim ocima i traziti potencijalne probleme itd itd... Takoder, nemam zasto to spominjati ni ovaj put. Mislim da majke koje jedu meso ne pricaju o tome koje meso i kako pripremljeno daju, zasto sam onda ja duzna spomenuti svoj izvor bjelancevina? Nisam. Stoga, da, ponekad je najbolje sutiti.
Uzzzasno mi je zao sto si morala ovako nesto dozivjeti, Iznenadjena. Ovakva iskustva te drze pod stresom i par dana. Sjecam se toga. I ja sam imala poriv dijeliti sa ljudima svoje svjetonazore nekad i to cinila precesto i neoprezno. I ljutila sam se sto oprez mora postojati. Ali mora, zato sto ugrozavas svoj unutarnji mir radi poljuljavanja necijih uvrijezenih stavova.
Znate li da ce ljuti opcenita misljenja uvijek gorce braniti nego ona vlastita?
I znate li da ih mi, ljudi koji dokazuju da je baza njihova razmisljanja potencijalno upitna, ugrozavamo samim svojim postojanjem? A kako se tko ponasa kad je ugrozen, stvar je osobnosti.
Ovo si tako fino rekla, totalno se slazem. Zasto mi uopce trebamo nesto objasnjavati? Dijete je zdravo, sve u redu, to je to! ;)Citiraj:
Anita-AZ prvotno napisa
Iznenadjena, svidja mi se tvoj spirit :)Citiraj:
Nisam uopce obratila paznju na njegovo pitanje, vec lezerno odgovorila da necu... E, a na to je nas dobri doktor rekao, opet citiram: "ONDA CU VAS JA PRIJAVIT CENTRU ZA SOCIJALNU SKRB RADI NEBRIGE JER DJETETU MORATE DAT DA JEDE MESO!" Mrtav - hladan! Ja sam ga, doslovno, pitala je l on to mene zaje..., onako, sva u cudu, a on veli da je takav naputak. Ja reko: "Ciji!?" On veli: "pa Ministarstva!". Na moje pitanje mogu li vidjet taj naputak, pogadate, rekao je da ne mogu! E, tu je meni pala roleta, uzela sam klinca, rekla mu da nek me slobodno prijavi i svetom ocu papi ako je zanemarivanje djeteta to sto mu umjesto bananka dajem suho voce, da nismo jucer sisli s grane i da prijavu cekam s odvjetnikom!
Samo nemoj da te to ubedira, stvarno nema smisla zbpg takve temeljno pogresne argumentacije, vjerojatno ne treba ni trositi vrijeme na razgovore, nego promijeniti pedijatra.
Prije desetak godina bio je jedan profac na zagrebackom tehnolosko-prehrambenom faksu koji je ucio svoje studente da trudnice koje su vegetarijanke ugrozavaju zivot svojega djeteta i da se trebaju krivicno goniti.
Citam danas u knjizici Informed Choice, koju je izdala MIDIRS (Midwives Information and Resource Service), profi organizacija za babice u Velikoj Britaniji, pod odjeljkom Prehrane u trudnoci:
"Vegetarijanci koji ne jedu meso, mogu dobiti sve potrebne nutritivne sastojke kao i svejedi, slijedeci principe izlozene u poglavlju Diet in Pregnancy, tako da zamijene bjelancevine zivotinjskog podrijetla s onima nezivotinjskog podrijetla." Onda jos nesto pricaju o zeljezu koje je manje "bioavailable" nego zeljezo u mesu, pa da se treba paziti na dobar unos biljne hrane bogate zeljezom plus vitamin C, ne piti cajeve koji sadrze tanin uz hranu, jer tanin veze zeljezo, nego izmedju obroka.
"Prehrana koja sadrzi raznolike namirnice je najbolji nacin da se osigura unos potrebnih nutritivnih sastojaka, a obogacena hrana, npr. zitne pahuljice (cereals), kruh i proizvodi od zitarica su dobar izvor dodatnih nutritivnih sastojaka."
Onda ide poglavlje o veganima u kojem kazu da trebaju ekstra vitamin B12, ali da to oni vjerojatno vec otprije znaju., te gdje se sve on moze dobiti u veganskoj hrani. "osim toga, vitamin D i kalcij, mogu biti nizi, pa se ta to treba obratiti paznja i uzimati supplements , u slucaju potrebe)."
Jedini je meni problem u tom letku sto su i vegetarijanci i vegani stavljeni pod poglavlje Vulnerable groups, a nakon njih slijede Zene koje imajuna male prihode, nakon cega slijede Zene koje su iz manjinskih skupina da bi zavrskili s adolescentnim trudnicama.
ali dobro....polako, jos 20ak godina pa ce biti najnormalnije
evo,iznenadjena, i ja bi ti rekla da se ne zivciras...
anita je lijepo opisala imoje stajaliste a ja bi dodala da sam,dok smo bili u hr 'nasnjofala' da bi pedijatar mogao imati slicnu reakciju kao i tvoj(uf,ali ipak ovaj vas je bas kao da je pao s marsa) i jednostavno sam mudro sutila a on se divio...
za vec spominjanog pedica ovdje sam 'nasnjofala' da mu mogu riskirati reci i taj podatak... i nisam se prevarila... eto on je treci doktor koji je skroz ok a da ga osobno znam (je sam li rekla da nije star :mrgreen: )...
a prvi je moj prijatelj doktor koji radi na rebru i sam je vegetarijanac...
drugi je moj doktor ovdje - nije vege i, zacudo :P , star je ali je proputovao u vise navrata svijet (kao mladi vagabund ali i kasnije po sluzbenoj/znanstvenoj liniji) i specijalist je za tropske bolesti...
Citiraj:
marilu prvotno napisa
hahaha :lol: pa onda je vegan i ako pije kravlje mlijeko
Dok god je to mlijeko njegove mame, meni je to prirodno i meni je on jos uvijek mali vegan. Ali i meni je pomalo smijesno!! :lol:Citiraj:
Mima prvotno napisa
Pred nekoliko godina sam čula da se u Hrvatskoj vegetarijanstvo djece službeno smatra zlostavljanjem :shock: (frendica saznala na nekoj pedagoškoj edukaciji), tako da ova njegova priča možda nije bez osnove. Koliko god mi bili šokirani time.Citiraj:
Iznenadjena prvotno napisa
Zna li tko više?
Zivimo u drzavi koja apsolutno sve u vezi nase djece odlucuje umjesto nas. Od toga kako i gdje ce se roditi, preko obveznog cijepljenja, obvezne osnovne skole (nedajboze obvezne srednje skole)... Nije cudno sta se i neciji rucak promatra kao nesto sto treba kontrolirati. Ja se sjecam da su mene uvijek na skolskim sistematskim pregledima uvijek pitali koliko puta tjedno jedemo doma meso.
Moji sinovi su vegani i oni se vise ne cijepu, sto mislite sto bi njih imali pitati? Mislite li da bih ja tamo odmah imala toliko velike probleme da bi se morala boriti za njih? SAmo razmisljajuci unaprijed o tome, to me strasno ljuti!Citiraj:
marta prvotno napisa
bas je to marta mudro srocila...
(iako se stalno sverca na ovom topiku :P )
mozda se prestanem svercat :P
ma bas mi je to palo na pamet....sumnjivi su mi bili oni orasi tijekom posljednje trudnoce :)
Reci tom pedijatru da se informira kod pedijatra Milana Stanojevica na Sv.Duhu o vegetarijanstvu.
:*
A zasto neki vege kad dodju u prvim danima kod pedijatra kazu-znate, mi smo vam vegani/vegetarijanci? Mene nitko nis ne pita,a ja niti ne spominjem, jer mi je takav nacin zivota prirodan, a jedenje leseva totalno ludo. Oni koji jedu zivotinje sigurno ne dolaze pedijatru govoreci-znate mi smo vam mesozderi.
Gledala sam sad topic pod zdravlje djece- nametanje vegetarijanstva djeci.Bolje da nisam citala, :roll: , uzas, kojih tuka ima!!!!
Zivjele osobe vise svijesti!!! :*