ma ja sam mislila da ti mislis na onaj papir kojeg dobijes kad dodjes na porod...ili je to isti papir?
Printable View
ma ja sam mislila da ti mislis na onaj papir kojeg dobijes kad dodjes na porod...ili je to isti papir?
Pa predpostavljam da nemaju sto različitih papira za istu stvar. Tekst je dosta općenito napisan tako da se može odnositi i na porod i na bilo koji drugi zahvat, a čak mislim da bi se i na ostalim odjelima mogao taj isti potpisivati. No pogledat ću ja još pa ću vas obavijestiti, no nemoj da te zabrinjava toliko taj papir. Na kraju on nije nikakva garancija da će se liječnik prema tebi odnositi kako u njemu piše no po meni se to što sam potpisala čini ok.Citiraj:
cokolina prvotno napisa
ne znam mozda sam te krivo shvatila. ili ti drugacije gledas na te stvari. jer ja mislim da ne bi potpisala taj papir. jer...jer ni ne zelim da se doktor tako odnosi prema meni bez da mi ista kaze jer sam ja kao upoznata sa svime :/Citiraj:
dorotea24 prvotno napisa
Ali upravo na tom papiru piše da si upoznata sa trenutnom situacijom i potrebnim intervencijama, a za sve buduće te on mora obavijestiti. Dakle po tom papiru ti si svakako obaviještena i svoj potpis stvaljaš kao potvrdu da te doktor o svemu obavijestio. Znači ako bilo što bude potrebno nakon tog potpisa on ti to mora reći. Ja sam taj papir tako shvatila, a i čini mi se kao neki formular (onda je vjerovatno usklađen sa zakonom) pa sumnjam da to bolnica sebi interno štampa. Možda se samo ti i ja ne razumijemo :lol: a možda bolje da postavimo pitanje tamo gore Rodinim pravnicama, one su sigurno bolje upućene od nas
Naravno ti staviš potpis ako te doktor obavijesti, a ne prije toga ;)
da, ali ja sam to shvatila tako da recimo, ako se ja protivim, recimo ne znam..klizmi ili skakanju po stomaku ili slicno, onda ce mi oni to napraviti protiv moje volje.Citiraj:
dorotea24 prvotno napisa
to znaci ako se slazem sa svim intervencijama kod poroda, osim recimo samo jednom, kao npr. klizmi, onda necu zbog toga potpisivati. jel tako?
Da. Znači on te recimo primi i kaže da imaš trudove, da si otvorena 2 prsta i sestre te trebaju obrijati i klistirati i ideš šetati i ti se recimo sa svime slažeš i potpišeš papir za to s čime te je doktor upoznao. Ako ti želi kasnije dati drip mora ti to reći. Ako želiš odbiti klizmu onda ispod piše da odbijaš intervenciju i doktor će napisati da odbijaš klizmu i tvoj potpis. Tako sam ja shvatila da je po tom papiru no ono što mene zabrinjava je da ti taj papir sestre možda uvale prije konzultacije sa doktorom pa ti onda reci da ćeš sačekati, da se prvo želiš upoznati sa situacijom pa tek onda potpisati. Ipak ne znam jesi li bila tamo na trudničkom pregledu jer ja sam bila već 8 puta i vidjela sam malo kako stvari funkcioniraju... kao po pokretnoj traci. Nitko tu tebe ništa previše ne pita mada ne mogu reći da su bezobrazni. E sada kako je u rađaoni i kod prijema za porod to ne znam. Ja sam taj njihov papir doživjela kao nekakvu njihovu rutinu i bez obzira što tamo piše oni će se ponašati kako žele. Znači po meni je za sada bitnije inzistirati na komunikaciji sa doktorom i usmeno inzistiranje na obavijesti za svaki postupak nego na borbi za potpisivanje ili nepotpisivanje papira jel što ti vrijedi što na tom papiru piše da te doktor mora obavijestiti o svim daljnjim intervencijama ako on to ne napravi. Isto tako što ti vrijedi nepotpisivanje papira koji je zapravo predpostavljam usklađen po zakonu i onim pravilima koja trebaju biti.
Nešto sam čula da po novom u os bolnici ne peru tek rođeno djete već ga samo obrišu.
Taj papir vam je cure moje totalno nebitna stvar. Bar je meni bila i nemojte se time opterećivati. Čista formalnost i nešto posve nebitno.
Bebu nisu okupali dolje nego ju valjda sestra okupa kada ju odnesu gore.