I mi se od prvog dana nosamo i nunamo. I nije mi teško jer znam da će sve to tako kratko trajati. Isto je i za dnevno i za večernje spavanje.
Printable View
I mi se od prvog dana nosamo i nunamo. I nije mi teško jer znam da će sve to tako kratko trajati. Isto je i za dnevno i za večernje spavanje.
Upravo ovako :)!Citiraj:
Goga25 prvotno napisa
Moja Ema stvarno brzo zaspi kad ju ce primi na ruke tako da to uspavljivanje rijetko traje dulje od 10-15 min. I onda samo ju "istovarimo" u kimbi ili u kolica.
A baš sam htjela jedno slično iskustvo ispričati.Citiraj:
cekana prvotno napisa
Zove mene jučer frendica (koju smo nažalost odabrali Jani za krsnu kumu) i pita kak smo. I tak velim da preko dana uopće ne spava, samo malo na cici se odmori, i da se za uspavljivanje nosamo. A ona meni da smo dijete naviknuli (kao razlikuje to od razmaženosti) i da ne bude dobro. Jer njezina tak ne zaspi (ima 11 mj.). A ja neću biti ta koja će joj reći da joj se dijete rodilo kao nedonošće, u 34. tj., i bilo u bolnici 1 mjesec. Pa koja beba se ne bi "navikla" da se sama uspava kad je mjesec dana prisilno ležala, bez imalo toplog, roditeljskog dodira?
Da ne velim da u periodu kad je bilo "problema" s dojenjem i dobivanjem na težini, ista se križala kako to da ju ne nadohranjujem. Isti komentari za zajedničko spavanje. Uh, mogla bih tako do preksutra... :/
Mi se preko dana uspavljujemo nosanjem, lopta, kolica. Navečer uglavnom malo nosaja i cika. U zadnje vrijeme ga je uhvati plač prije nego što će zaspati, to mi je najteže od svega... :( Valjda se premori, ali ako ga krenem ranije uspavljivati, onda je još gore.
Ovo se i nam desavalo :? i znalo je biti stvarno strasno,zvali i doktora .... Sad se jos samo ponekad desi, ali nije tako kao ranije. Valjda je umor u pitanju...Citiraj:
Lea79 prvotno napisa
ovo smo i mi imali... definitivno od premorenosti...
no bitno je da budes mirna i prihvatis to kao normalno... osjetit ce tvoj mir i smirit se brze... govori (sebi i) bebi: sve je u redu mama je tu i nunaj ju ...
bitno je da osjeti tvoju sigurnost i mir...
da ti srce kuca ujednaceno...
puse...
Lea79...kao da čitam svoj post glede plača, ja sam par puta bila sigurna da su grčevi jer doslovno urla par minuta i onda čvrsto zaspe...to je valjda borba sa snom, nervoza...sve u svemu Vito je takav tip djeteta...aktivan i senzibilan kao njegov braco...e da to nisam prošla prije 6 godina sad bi bila izgubljena.
A kod moje Lu u posljednje vrijeme ne pali nunanje i tihe pjesmice. Odmah se počne migoljiti iz naručja. Onda ja moram zapjevati nesto s više ritma i pri tom poskakivati s njom u naručju- nakon tri skakutanja zaspe ko sretna. :)
MM me gleda i križa se. Mama-klaun.
Moramo stvarno biti domisljati kad su bebe u pitanju. Cas im odgovara jedno, cas drugo...ali zato su mame tu :*
Ali mislila sam jos nesto pitati. Da li vase bebe imaju odredjeno vreme kad idu na spavanje ili jednostavno kad im se prispava. Ja pokusavam pratiti njene signale, ali ponekad se to bas oduzi... U kojoj dobi to ustvari dobija smisao?
Ja od početka uvodim striktno vrijeme večernjeg spavanja. Pravimo mali ritual, prvo maženje, pa kupanac, pa onda papanje i oko 21 sat idemo spavati. I to tako svaki dan bez iznimke. Tako sam i sa starijim djetetom radila i uvijek je bilo sve OK što se tiče noćnog spavanja. I sad mi polako to uspijeva.
ali sam se nedavno dosjetila rješenju: stavim ga u piđami u maramu i odemo u park na ljuljačku. Zaspi za minutu - dvije i onda ga samo prebacim u krevetac.
Pa jesi razmisljala o kolijevci.Mislim kada vec voli ljuljanje, vjerojatno bi bila super kolijevka za uspavljivanje!
moj voli ljuljanje ali kolijevku je mrzio iz dna duse...
probali par puta kad je bio novorodjence - katastrofa...
u svakom slucaju, ne kupiti kolijevku a da se ne proba par puta...
i tak se koristi samo oko 3 mj pa je to bacanje puno para uzalud...
Svo troje dječice sam kupala uvijek u isto vrijeme, to je bilo oko 19.15, 19.30, nakon toga hranjenje i spavanjac, bilo je trenutaka kada ne bi odmah zaspali, ali više nismo izlazili iz spavaće sobe niti palili svjetlo, nastojala sam da bude od tada tišina u stanu. Nosali smo se, ljuljuškali, pjevušili, mazili... ali sve uz šapat.Citiraj:
palcica prvotno napisa
Danju... ovisno o dobi. K. sada spava dva puta i moram priznati da mi je bilo najjednostavnije kad je počeo trljati okice (negdje oko 5mj. života) stavila bi ga na ciku i spavanjac za čas...
Već neko vrijeme K. ima red što se tiče spavanja (i dnevnog i noćnog) i to mu jaaaaaaaako paše. Dok sam ga puštala da zaspi kaotično kad je umoran, bio je višesatni show uz deranje. Sadašnja uspavljivanja su čista rutina, no uvijek na rukama.
Ajme kad se samo sjetim koliko je nama trebalo da shvatimo da malecna nebu baš zaspala sama od sebe nego da joj ipak moramo mi pomoći u tome. Ja sam uvijek mislila da male bebe zapu kad su umorne i da je to to.Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
:lol:
A onda su uz šizike krenula beskonačna nosanja al tako je barem počela spavati.
Tako je i dan danas, a ima 11 mjeseci (i 10 kg). Samo što je sada uspavljivanje najčešće čas posla. Na prvi znak pospanosti idemo se nosit; napravim par koraka po sobi ili sjednemo na pilates loptu i zaspi stvarno brzo. I onda u prebacim u njen krevetić.
po danu nikad nije zaspala bez nosanja, cika joj je vrlo brzo prestala bit interesantna za uspavljivanje (iako ima još ponekad momente kad izrazi želju da ju tak uspavam al rijetko.iznimka je nočno uspavljivanje). Mene veseli što ju bez problema (noseći naravno) mogu uspavati i MM i moja mama koja će ju čuvati sad kad idem raditi pa se ne brinem previše oko toga.
To nosanje me uopće ne mući,jer nakon onih faza besanice meni je važno bilo samo da se ona naspava, pa makar i na rukama.
Što se tiće ritma. Sada ide spavati 2 puta dnevno. ujutro između 10 i 11 te popodne između 3 i 4. tako je posljednjih mjesec dana. Prije toga je dugo išla po 3 puta.
Navečer imamo oduvijek ritual. U 20-20:15 idemo na kupanje, pa cika u našem krevetu i tako zaspi na ciki. Dok je bila manja to je sve bilo puno ranije. Oko 18 sati kupanje i spavanje u 19h a s vremenom se to spontano pomicalo na kasnije termine.
Kad zaspi stavim ju u njen krevetić jer se bojim da mi ne padne, al inače spava s nama. Kad se probudi za prvi podoj dolazi k nama i onda se tiskamo skupa do jutra.
Jesam strgana, kićma me boli, zamaraju me već pomalo noćni podoji
:oops: al i dalje tvrdim nema ništa ljepše od zajedničkog spavanja il kad ti mali mirišljavi smotuljak spava na rukama!!!!!!!
Pih. 6 mjeseci i 9400 g. :mrgreen:Citiraj:
bubimira prvotno napisa
ma imala je ona sa 7 mj. 9 kg a sad ima 10300 g.
Al stane ti to draga moja kad krenu u pustolovinu puzanja i dizanja na noge.Vidjet ćeš
[/quote]Što se tiće ritma. Sada ide spavati 2 puta dnevno. ujutro između 10 i 11 te popodne između 3 i 4. [/quote]
Prvih 6 mjeseci nismo znali što to znači uspavati bebu. Čm bi primjetili da je nervozan stavili bi ga u krevetić i u roku 3 min bi zaspao. Tko god je to vidio nije se mogao načuditi. MM kaže da smo prvih 6 mj imali jednu bebu, a sada neku drugu. :) Od 6-8 mjeseca bismo legnuli na veliki krevet, malo cikili i ako bi imali sreće brzo bi zaspao, a onda bi ga prenjeli u krevetić. Od kako stoji na nogama i puže često uspavljivanje više sliči borbi ili u najmanju ruku igrama bez granica. On bježi po krevetu, a ja ga hvatam i onda u jednom trenutku, valjda mrtav umoran od svega, samo klone i zaspe (hvatanje zna traaajati). Nema šanse da ga budnog stavimo u krevetić, pa valjda bi do sutradan skakao i stajao na nogama, a i ja se bojim da se pri padanju nedajBože ozlijedi. No, često imamo i laganih uspavljivanja kada ga samo polegnem na krevet, povuče par puta, zagrlimo se i zaspe. Sada se počelo dešavati nešto drugo :( .
Čvrsto zaspi i kada ga idemo prebaciti u krevetić često se probudi, pa onda jovo nanovo. :)
Od prvog dana smo je uspavljivali na rukama i samo na rukama, to je bilo teško razdoblje, jer je imala grčeve, pa je to uspavljivanje znalo trajati satima, a kad su prošli grčevi, uspavljivanje isključivo na ciki, osim ako mene nema, a njoj dođe za zaspat e onda se mora uspavati na rukama. Međutim bilo je (mogu ih nabrojat na prste) slučajeva kad se igrajući na krevetu, par puta okrenila u jednu i drugu stranu, i odjednom, na moje veliko iznenađenje zaspe, e to mi je bilo tako komično i nestvarno.
kod nas marama ili sling upale, ali kada ga izvadim iz njih on se probudi :(
....I onda uvalim cicu.... i to je to. Zaspi do kraja. 8)Citiraj:
taniaz prvotno napisa
Najbolji vez iz kojeg se najbezbolnije beba vadi je krizni na boku! Odvezem cvor, sve se odmota i hop, spreman za transfer.
mi isto koristimo već spomenute večernje rituale... pomažu nam, ali ne u potpunosti. Rijetko, ali ponekad nakon toga kao da se probudila, puna snage...
Pošto spava s nama u bračnom krevetu, ja s njom otiđem u krevet i pustim je da se spuca... baca se na jastuke, skače, primi se za naslon i skače... meni je bolje to nego da je ostavim da se izmuči plačući!
Imam neki osjećaj da ima previše energije i da joj se ne spava! A možda griješim!
Kad potroši energiju tijela (zabavljajući se i smijući) legne i mora, ali mora ona potrošiti i ostatak energije... pa onako bespomoćna pjeva: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa na sav glas i ...odjednom zaspi :lol:
ja ne znam zašto, ali ona lakše zaspi pod nekom bukom nego u tišini... kad smo u šetnji kolicima i dođemo u neko bučnije područje...zaspi, a u nekom mirnom području me srdito gleda šta ju tu mučim jer se kao dosađuje :lol:
i onda ja znam navečer s njom zapjevati... malo glasnije... uf
još nešto... dok je pokušam nježno i tiho uspavati, okrene se, pogleda me i udari rukicom po licu u smislu... daj se stišaj! :lol: :lol: :lol: :lol: istim onim pokretom kao dok više ne želi jesti, rasrdi se i pljas... dosta je!
ma ja kad ga iz slinga izvadim probudi se, takav je valjda, slab mu san :/Citiraj:
Anita-AZ prvotno napisa
Što se tiće ritma. Sada ide spavati 2 puta dnevno. ujutro između 10 i 11 te popodne između 3 i 4. [/quote]
Prvih 6 mjeseci nismo znali što to znači uspavati bebu. Čm bi primjetili da je nervozan stavili bi ga u krevetić i u roku 3 min bi zaspao. Tko god je to vidio nije se mogao načuditi. MM kaže da smo prvih 6 mj imali jednu bebu, a sada neku drugu. :) Od 6-8 mjeseca bismo legnuli na veliki krevet, malo cikili i ako bi imali sreće brzo bi zaspao, a onda bi ga prenjeli u krevetić. Od kako stoji na nogama i puže često uspavljivanje više sliči borbi ili u najmanju ruku igrama bez granica. On bježi po krevetu, a ja ga hvatam i onda u jednom trenutku, valjda mrtav umoran od svega, samo klone i zaspe (hvatanje zna traaajati). Nema šanse da ga budnog stavimo u krevetić, pa valjda bi do sutradan skakao i stajao na nogama, a i ja se bojim da se pri padanju nedajBože ozlijedi. No, često imamo i laganih uspavljivanja kada ga samo polegnem na krevet, povuče par puta, zagrlimo se i zaspe. Sada se počelo dešavati nešto drugo :( .
Čvrsto zaspi i kada ga idemo prebaciti u krevetić često se probudi, pa onda jovo nanovo. :)[/quote]
Ah baš se nasmijala :lol: jer i nas najvjerovatnije čeka isti scenarij :love:
imamo 4 i pol mjeseca. dok je bio manji nosali smo ga do iznemoglosti, a M je imao foru da trci s njim po stanu, no na to sam poludila jer ja nemam snage trcati po stanu s njim u rukama. kod nas ide kupanje, cicanje i spavanje i jednom se desilo da se nacicavao sat vremena i nista. i onda sam rekla dosta idemo mi fino u kinderbet. tamo ga ostavila, pozelila laku noc i otisla. dosla za 5 min, a on blazeno spava. :? i od tada ili zaspi an cici, pa ga stavim u kinderbet i spava. ili se najede do grla pa ga stavim budnog i on zaspi sam.
po danu lagani hororac. ak ne skuzim da mu se spava nikako zaspati i onda ga uzmem, prohodam par koraka i zaspi. no problem je taj sto ga moram sat vremena drzati jer ne daj boze da ga spustim budan je iste sekunde. kako da to rjesim pojma nemam :mrgreen:
Mi se isto uspavljujemo na rukama..jedno vrijeme smo htjeli zaspati na ciki ali sad više ne. Probali smo je uspavljivati tako da se legnemo kraj nje i pjevamo i to joj je super ali kad joj dosadi počne plakati i neće zaspati sama od sebe..mislim da ćemo se nunati do škole... (nije mi to problem slatko je kad zaspi na rukama ali leđa otpadoše..) :mrgreen:
Ana... i mi smo nekad imali "drugu bebu" isto je tako postao nervozan i hop u krevetic i on spava, al zadnja 2-3 mj. obavezno na rukama uz pjevanje
dizem ovaj topic :mrgreen:
i mi se uspavljujemo na rukama, i meni kicma otpada i sve me boli, ali vrijedno mi je to svakog bola dok ju gledam kako polako tone u san i s rukicom me draga po licu, andelic mali, to tako brzo prode :(
i po danu kad pocne trljat okice znam "koliko je sati" malo se nosamo i zaspe :saint: stavim je u nas krevet i spava (dok netko od susjeda ne pocne pravit buku kao upravo sada i probudi je... :evil: )
zaspi na prsima. 99%. baki se i sama legne i zaspi, meni je to :?
jednio vrijeme smo je nosali dok je bila manja. ovak pričekam dok se stvarno ne umori, pa je malo zljuljam, ako ide, ali cika upali svaki put.
jučer smo imale parodije: ležali smo na puzzlama svi, medeki, patkice, mama, tata, svi spavamo, ona nas posprema :lol: , priča, mama aaaaa (haja (spava)), tata aaaa tu, memi (medo) aaaaa tu, ali ona ne. 8)
Onda sam je odnjela u naš krevet, malo je skakala po njemu i meni, a onda se svom silinom bacila na cicu i papala i zaspala. spavala 2 sta i 10 minuta.
Ja bila na kompu, pospremila, proluftala, popila nes.... koliko vremena, nisam znala što bi.
Navečer zaspi na prsima za cca 30 minuta, nekad i cijeli sat, pa ode s kreveta. malo pričekam 15 min, pa onda zaspi :P
kod nas isti scenarij :heart:Citiraj:
odra prvotno napisa
A što da ja radim?
Dok je bio manji (lakši), nosali smo Jana na ramenu, podrignuo bi, zaspao, hop u košaru ili krevet i spaaavaaa. Sad ima punih 7 tjedana i već 2 tjedna je ovako: oko ponoći ili najkasnije u 1h imamo veliko nacicavanje, legnemo skupa, zagrlimo se i hrčemo. Tijekom noći me 2x probudi za cicanje, ako se ne pokaka do 6-7 nema ni presvlačenja, uglavnom hrče ko veliki bez plakanja i tuluma. ustajemo između 9 i 10, malo zujanja po stanu i brbljanja, al onda teži dio: cijeli cjelcati dan hoće blizinu, svežem ga u maramu i spava ko veliki, ako ga se usudim razvezati i spustiti u horizontalu treba mu max 10 minuta (mjerili smo) da me skuži i udri u plač dok ga opet ne vratim u maramu. Na ramenu ne pokušavamo više, pretežak je za dulje nošenje.
Babe bi rekle "navikli ste ga na ruke" od čeg mi se diže kosa na glavi... ja ga od prvog dana nisam mogla ostaviti da plače u krevetu ni minute. Sad se tako navukao na maramu da u njoj provodi cijeli cjelcati dan, stalno mi visi s trbuha i stalno se znojim i presvlačim ga jer i on bude mokar od mene. Najgori su mi odlasci na wc i peglanje (potoci cure s mene a nemam izbora - ili je sa mnom pa sve obavim i totalno smo preznojeni, ili ga spustim, peglam 10-15 min, on skuži da leži sam, počne se derati, ja ga opet dižem a on je ljut i uvrijeđen što sam ga uopće spuštala...).
Di ste maramašice? Jel još neka od vas baš stalno stalno (do večernjeg odlaska u krpe) nosala bebu? I ak je - kak da depiliram noge dok je on na meni :lol: ili što ja znam, perem pod? Kak da ga nagovorim da bar jednu turu između podoja po danu spava sam? Da shvatim ovo kao fazu i nadam se da će uskoro htjeti van iz marame?
A u kojem polozaju vam stoje bebe na rukama kad ih uspavljujete? kod mene za sad pali samo cica, dok ga nosam kao da se jos vise razbudi i gleda sve okolo sa zanimanjem...
leta ja bih ti ako smijem preporucila nesto :oops: posto imamo staz vjezbaca ne bih ti preporucila da ga stalno nosas. on bi trebao biti i na trbuhu da si jaca vrat, a i kad leze masu rukama, nogama pa se vjezbaju. ne znam koliko ce ti se motoricki razvijati ako je stalno na tebi. ne znam sta misle ostale cure koje vjezbaju. kad ga spustis ako pocne plakati ti budi s njime pa valjaj fore ili ga mazi i slicno da se navikne na to da nekad lezi malo i sam
joj draga moja Leta :mrgreen: depilacija tek kad debelo pređe 3 mjeseca tj uđe u četvrti - tak je to kod nas bilo.. Do tad marama po cijele dane, ja sam s njim svezanim išla i na wc. A i sad sam jako često zarasla u dlake :/ A zamisli tek da nema marame pa da ga non stop nosiš i da imaš samo jednu ruku za obavljanje poslova (čitaj always look on the bright side of life tadam tadam tadam tadam)
Ne bi vjerovali ali ja imam bebu koja se ne voli nositi. Sad je 6,5 mj. i zaspi ležečki na cici, ali kad je bila manja jedini način na koji je htjela zaspati je bio da ju legnem potrbuške. I onda sam cijelo spavanje gledala jel diše.
Trebalo joj je tri mjeseca da skuži da može zaspat i na leđima (u kolicima). U krevetu još uvijek spava potrbuške.
Nikad ju nisam nosala da zaspi, a htjela sam. Šmrc!
šnapi, hvala, ma ja sam pretjerala sa cijeli cjelcati dan. Naravno, imamo razdoblja kad ležimo, bauljamo, mašemo oko sebe, protežemo se, kad se smijemo, pričamo, slušamo radio, gledamo šarene jastuke, zveckamo. Fora je u tome što Jan svako dnevno spavanje odrađuje u marami - po danu nikad neće džonjati na ležećki, pa ga nosim. Kad odradimo aktivnu fazu i on počne zijevati, onda ga trpam u maramu, jer nema načina da zaspi koliko god bio umoran (osim s cicom u ustima, al onda ne smijem mrdnuti iz kreveta).
Sun, :love: :heart: , ne znam što bi bez marame, već me s njegovih 4,5 kg počela kičma rasturati.
Budi se, jurim
:*
Naše iskustvo: nakon mjesec dana stavili ju prvi put na trbuh, spavala bolje nego na leđima, vrlo brzo skužila da može dić glavu, kasnije poduprijet se rukama i tak zujat kratko okolo. Do cca 3-4 mj (dok se nije naučila preokretat) smo ju "roštiljali" dok spava, leđa-trbuh-leđa... i to je odlično funkcioniralo. Imala sam osjećaj da bolje spava na trbuhu nego na leđima.Citiraj:
šnapi prvotno napisa
i moja je nešto duže spavala na trbuhu. i sad je tako, najkraće spava na leđima. ovak je samo malo podigla glavicu i okrenula je lijevo ili desno, a kad je na leđima odmah noge u zrak i probudila se, da li joj je smetao pogled prema gore u prazno, jer na trbuhu se znala ogledati po krevetiću, ali je zaspala za koju sekundu natrag, moguće.