je li dinkel na engleskom spelt?
spelt ima manje glutena pa je zato bolji za probavu.
Printable View
je li dinkel na engleskom spelt?
spelt ima manje glutena pa je zato bolji za probavu.
Da, a to je najvjerojatniji razlog prelaska na modernu pšenicu (wheat, Weizen, bjelica), jer više glutena -> bolji kruh.
dinkel = pir
dinkel je na njemackom podrucju jako cijenjen. recimo hildegar von bingen, je u svojim knjigama opjevala cijle ode dinkelu i globalnoi ga preporucuje i zdravima i bolesnima.Citiraj:
Davor prvotno napisa
Jucer je bila juha od mrkve bundeve i luka, flekice s kupusom i rajcice s mozzarelom.
Danas varivo jecam-leca. mozda neki slatkis poslije.
Integralna tjestenina sa seitanom i dinstanim povrćem; kelj, paprika, luk.
Leća sa lukom i curryem (to je prefino).
Salata.
Danas blitvasa sojinim vrhnjem i riža, pržene tikvice.
daj recept za lecu s lukom i curryjem.
Šalica crvene leće skuhane i na kraju dodaš malo soli. Prodinstaš luk ali da ostane hrskav i na to baciš kuhanu leću. Kad se malo zgusne dodaš curry. Po želji. Meni je nafinije kad se malo ohladi.
Mljac.
Ja to radim i s azukijem i sa smeđom lećom... Uvijek je fino.
Meni je leca uvijek fina.
Kad bi moja mama pitala sta da skuha, ako ne bi imala inspiraciju, moj tata bi uvijek odgovarao, krumpir-paprikas. Moj odgovor glasi leca s necim.
danas:
Riža sa slanutkom (politi soja sosom i bučinim uljem)
pečena bundeva
malo jelo od algi (hiziki sa shitake)
brokola
MLJAC
marta, ono što je tebi leća meni je slanutak!
Moj muz uvijek voli nesto novo, pa sam napravila ovu tortu od povrca sa cashew cream. Skoro svaki dan imam neko potopljeno sjeme ili orasasti plod, jer pravim mlijeko svako drugi ili treci dan. Cashew cream (ili vrhnje) sam napravila tako da sam smiksala jednu casu filtrirane vode i jednu casu ovih topljenih oraha, soli po ukusu i dvije zlice biljnog masla (ups nije dovoljno bilo MASNO).
Onda sam u kalup za tortu (onaj sto se da rastaviti) naslagala i naMastila kore (cjelovitih zitarica organic), na to naslagala razno povrce, propirjala bijeli kupus, pa posula pinjolima, malo cahew cream, onda ispirjane gljive, opet cream, mrkvice, graska, articoke, tikvice itd, sto god sam imala i opet pinjole i cashew cream. Ispekla i servirala bez kalupa sa kus-kus i divlja riza (malo zelenog luka na sitno), te zeleni fazol sa cesnjakom, i naravno zelena mjesana salata sa suhim rajcicama i avokadom.
Veceras pravim pasta alfredo primavera.
Propirjam razno povrce a posebno stavim malo kapule (luk) sa razrijedjenim vrhnjem od cashews (to je ovo gore navedeno), bude onako rijedje jer se na ispirjanoj kapuli ulije bar 400 ml. ovog vrhnja i polako kuha, samo pet min. Treba biti rijedje jer se zgusne. Zacini se po zelji, soli, papra itd, te polije po povrcu i linguinima ili sl. Moze se ukrasiti persinom ili bosiljkom.
Jučer sam u Merkatoru kupio pola kile indijskih oraha za ~87kn/kg. Jedino nisam siguran da nisu pečeni :/
Preko vikenda se vjerojatno neću s time stići poigrati, ali javim rezultate čim stignem.
ja jucer 1 put radila kus-kus sa povrcem!!
ispalo je mljac!!
nasla recept na forumu!! :D
:cry:Citiraj:
Davor prvotno napisa
do prvog Mercatora 40km. ma ja mogu nabaviti hrpu tih pecenih, al nije to TO.
Meni oni ne bi preživjeli vikens :mljac:Citiraj:
Davor prvotno napisa
inace Davore, mislim da u biobio 250g kosta 40kn i sigurno su nepeceni.
ja sam prvo zabrijala da si kg platio 87kn.
Ja sam se već skoro zaputila u M. To bi bila prava prigodaCitiraj:
ja sam prvo zabrijala da si kg platio 87kn.
Pa da, pola kile sam platio četrdeset-i-par kuna. Još uvijek nisam siguran da nisu termički uništeni.
:lol:Citiraj:
Davor prvotno napisa
Poremetilo mi se.
luki jos uvijek uglavnom kuham posebno i zdravije nego sebi...
imam tako slabo pamcenje sto sam kuhala u poslijednjih tjedan dana pa cu nabacati iz sjecanja:
-pecena bundeva ¨+ cottage sheese sa sezamovim sjemenkama + salata
-lasagne sa quorn (ozgleda kao mljeveno meso ali je od neke gljivetine)
-grah sa prosom
-curry krumpir sa slanutkom
-pizza (u ponoc :mrgreen: )
-cuspajz of bundeve
-juha od brokule+spatzli u umaku od vrhnja i povrca
-jaja na blansiranom poriluku
skoro uvijek salata i kruh crnjo sa sezamovim sjemenkama...
dorucak, snack i sl:
-dinkel pahuljice s jogurtom i lanenim sjemnkama ter sladom od javora
-kiwi, jabuka, kruska
-croissant s kavom
-jogurt s pecivom
-salata s grozdjicama
- nista :/
eto... jos cu se javljati...
npr. danas za sebe nemam pojma kaj da jedem...
kako radiš grah sa prosom?
skuham grah na varivo...
sa strane skuham proso jerbo me strah samo ubaciti... kad je gotovo umjesam...
aaa, ja mislila da je neka egzotika u pitanju.
zašto te strah? ja redovno ubacujem proso u variva pred kraj.
zasto me strah? zato sto sam super kuharica :lol:
a s mahunarkama sam uvijek zbunj sto se vremena tice...
Proso-kokos s korijanderom, mljaccccc 8)
ajde sad nešto s heljdom :)
grah! :lol:Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
leću! :lol:Citiraj:
lucky day prvotno napisa
eto, danas za rucak samo mahune s krompirom na maslinovu ulju sa zacinima i lanenim sjem.
i zelena salata s breskvama
:PCitiraj:
marta prvotno napisa
nešto neobično i maštovito.
Ima u dm-u "sirovih" indijskih oraha. U paketicima od 150 ili 250 g, nisam vise sigurna.
he, bas si revna kuharica... blago tvojima...Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
za neobicno i mastovito od mene obicnjace samo mozes dobiti savjet - odite ga pojesti u maksimir... ili jos bolje: u balon kojim si nedavno letjela... :lol:
danas juha od gljiva i krumpira, pura i varivo od mrkve i graska.
BusyBee, u DM-u su ind orascici 150g 22kn.
Jesu, ali nama su alternativa jedino u Mercatoru neki od 125 Kn/kg koji su, cini mi se, slani. Ali, ne kupujemo ih cesto bas zbog cijene.
Evo praog makrobiotičkog ručka ;)Citiraj:
mara prvotno napisa
Ako nećete jesti niti mliječne proizvode, ovako bi trebalo kombinirati obroke - žitarica + mahunarka + zeleno povrće + korjenasto povrće
(+ juha + alge)
Hej, sta nitko nis ne kuha?
juha gusta od zlatnozute bundeve (s bioloskih lokalnih polja), parena blitva s istih polja, zacinjena maslinovim uljem (iz juznijih krajeva) i pole.
Shantana je otkrila novi snack: ljuspice kokosovog oraha umocene u toplo sojino mlijeko, uz malo cimeta i kardamoma.
Stari provjereni snack je stapka celera namazana maslacem od kikirikija (ili sezama) na koji se utisnu grozdjice kao gumbici.
Jucer smo imali varivo od azuki graha, tikve, mrkve, graska i quinoe.
Dosla je jesen....
mi smo jucer jeli juhu od povrca i rizu s mrkvom, karfiolom i dimljenim tofuom i ne mogu se uopce sjetiti jel bilo jos sta, koja krecana najgora...
danas juha od celera i karfiola, grasak i mrkva na saft i kroketi od krumpira s parmezanom.
kako idu kroketi (imam veganski parmezan)?