šta je našla sad hodati?
Printable View
šta je našla sad hodati?
iskusava ti vakcinacijski committment...
Kod mene je razlog veći strah od onoga da ne cijepim.Protiv vodenih kozica,gripe mi je totalno bezveze cijepit.
Ja sam čitavo djetinjstvo bila boležljiva iako sam bila sasvim zdrava do prve god. Povezali smo to s cjepivima,a onda sam gledala na tv-u kako je jednom čovjeku uništen život zbog toga. Kasnije sam baš na ovom forumu pročitala da je jedno dijete umrlo odmah nakon cijepljenja, pedijatrci na stolu i kraj mame koja je to gledala. Najgore je da sam se naslušala više takvih priča i zato moram reći da me JAKO strah posljedica. Zato sam se informirala i o bolestima (i zaključila da je strah od bolesti napuhan), promatrala dijete (kakav joj je imunitet), prvih 6 mj. držala dalje od druge djece i nisam dala da joj se itko unosi u facu i vrišti kak je to slatko dijete. Prvu temp. dobila je nakon posjeta pedijatru. Inače niti prehlade do god. dana ,a niti do dana današnjega. To mi je potvrda da su moji instinkti i procjene bili opravdani i da sam dobro postupila.Za sad.
A moja mama je bila isto jako bolezljiva iako nije cijepljena (jer se tada jos nije cijepilo). I to bolezljiva prebolijevajuci skoro sve bolesti protiv kojih se danas cijepimo, a neke skoro i ne. Zato sam ja cijepila moje klince. I zato sto znam neke koji imaju teske posljedice od bolesti protiv koje tada nije bilo cjepiva, polia.
Cijepljen je uredno sa svime do godine dana. Zadnje je primio Mo-Pa-Ru sa godinu dana. Sa godinu i pol kada se slijedeći put trebao cijepiti imao je bronhitis za bronhitisom, a kada je to prošlo već sam čitala tekstove protiv. Uz konzultacije sa pedijatricom i njezinu sklonost odgađanju cijepljenja nismo se cijepili do dana današnjeg, čak ni protiv TBC-a makar nema ožiljak iz rodilišta.
Ne znam da li ćemo ga u budućnosti cijepiti ili ne, ali što više čitam to sam bliže odgovoru NE.
Nisam previše razmišljala o cjepivima, slučajno sam otvorila ovaj topik, i povezala našu situaciju...
Dakle, sa 4,5 mjeseca smo došli na sistematski i cijepljenje. Pedi je odgodila cijepljenje zbog prehlade - istina, malo je curio nosić, ali čak ni ona sa respiratorom nije uspjela ništa izvući. Došli smo za 7 dana, mala u međuvremenu počela hroptati, šmrcati i kašljati. Ona kaže dijete je zdravo, cijepimo je. Ja sam ostala :shock: .
2 injekcije u guzu + 1 na usta. Temperature i nus pojava nije bilo, ali....
Mala je počekla kašljati sve više. Za dva dana vratimo se i ona dobije antibiotik. Nakon 5 dana sve je gore, doc. daje fenistil - kapi protiv alergije - . Bez ikakve krvne pretrage i ostalih pretraga.
Nakon 3 dana situacija ista, ( kapi joj nisam davala, žao mi je bilo što sam joj dala i antibiotik. ). Odvela sam je na more i kupale smo se puno, puno. Nosić se pročistio, sluz se očistila i sve 5.
Dolazimo ponovno na pregled pedi kaže 100 posto bronhijalana astma i daje uputnicu za kantridu i SAD je šalje na vađenje krvi. Odemo vaditi krv i sve 5. Nakon toga dijete zdravo, ma koja bolnica i snimanje rentgenom, sada kad je sve prošlo ? zaključak : injekcije su nas lijepo sredile, ali bar smo promjenile pedijatricu...
pusa svima.
Puno je veći strah što bi bilo da ga ne cijepim. Neću uzeti MoPaRu, a 5u1 ću uzeti samo zato da ga manje puta pikaju. Nuspojave su moguće kod svakog cjepiva.
Ja imam osomogodisnjaka kojeg sam cijepila sve i sigurna sam da je dobio posljedice toga oko svoje 5 godine, kad je posao u vrtic cijepio se sa ostatkom cjepiva. Bio je strasno razdrazljiv, zaboravan, hiper na momente, neprevidljiv, stvarno cudan. Ja sam to prepisivala fazi, ali se to niti dan danas nije puno promijenilo i dosta je zakompliciralo njegov zivot.
Mladji sada 4 godine se je cjepio zadnji put od 12 -13 mjeseci i to je to. Nikakvo nadocjepljivanje necemo vrsiti niti u ludilu. Znam da me ceka potpisivanje nekih dokumenata tako da ipak moze ici u skolu. (Zivimo u USA) Mislim da necemo imati s tim nekih problema.
Cjepljen je jer nisam znala bolje, i mislila sam da ga tim stitim. Sad mi je strasno zao zbog mog starijeg. Radimo puno s njim i inace je strasno frustrirajuce objasniti ovakve probleme pedijatru, jer oni to ne bi nikada povezali sa cjepljenjem, vec mozda sa odgojem, disciplinom ili nedostatkom kojeg vitamina.
Obojica su dosta dobrog zdravlja, ali mislim da je to najvise povezano s tim sto jedu dosta zdravije.
Preporucavam svim mamama da sto vise procitaju o cjepivima i da se informiraju maksimalno.
Nismo cijepili. :)
TakođerCitiraj:
Romina prvotno napisa
A da li se tko pitao kako moze necijepljeno dijete donositi "opasnost" kad bi cjepljena djeca morala biti sigurna jer su cijepljena (cak i kad bi necjepljeno dijete imalo tu bolest...)?!!! Teorija im ne stoji!Citiraj:
Kejt prvotno napisa
Iskorijenjenost odredenih bolesti nisu rezultat cjepljenja vec promjena uvjeta zivota, tako da taj argumenat gore ionako ne stoji.Citiraj:
Janoccka prvotno napisa
Na kraju zbog upisa u jaslice. Na početku po inerciji.Citiraj:
Mamita prvotno napisa
Ne vjerujem da je zaštićen.Citiraj:
Mamita prvotno napisa
Raspravljam, ali bez učinka. Da, radije bih izbjegla cjepljenje.Citiraj:
Mamita prvotno napisa
Odlučili smo se na 5u1 i Priorix. Mislim da imaju manje nuspojava. Manje je uboda. U učinkovitost baš ne vjerujem, ali to vrijedi za sva cjepiva.Citiraj:
Mamita prvotno napisa
Nismo odgađali značajno (ako ne računamo da smo 2 tjedna čekali Priorix).Citiraj:
Mamita prvotno napisa
Da, to ni meni nije jasno. Kako zaraženi zarazi zaštićene? Pa sam zaključila da cjepljeni nisu zaštićeni. Što drugo zaključiti?Citiraj:
Anita-AZ prvotno napisa
Cijepili smo iz neznanja i gluposti (nisam uopce razmisljala o mogucnosti da su cjepiva bas toliko losa, nije mi jasno zasto jer i tada sam bila sklona teorijama konspiracije :mrgreen: )... Onda smo odlucili odgadjati sljedece (MPR). Cijepili smo s odgodom, u totalnom strahu, opet iz neznanja i nesigurnosti (vracala sam se na posao, nisam imala hrabosti spomenuti varijantu ostanka kod kuce, u vrtic nije mogla necijepljena).
Skupljam znanje, samopouzdanje i podrsku sire obitelji da s docjepljivanima ne nastavimo.
Vidis, moja ne. I to mi je jos gore.Citiraj:
a s druge se pedijatri poslovično zaklinju u korist istog
možeš necijepljen u vrtićCitiraj:
Kejt prvotno napisa
moja bruna nije cijepljena, i ide normalno u vrtić
nakon par poziva na razgovor, odustali su i rekli da donesem potpisano od pedice da nisam htjela cijepiti
Privatni vrtić?Citiraj:
klmama prvotno napisa
po inerciji... sve do MPR...
citajuc prvo o MPR a onda i o drugima donjeli odluku o odgodi barem pola godine dok se bolje educiramo...
i sad je odgovor NE vise...
i uopce me nije strah, dapace...
sad bi me bilo vise strah dozvoliti da ga cijepe...
i cak me strah da i ovo sto je cjepljen ne bude uzrokom neke bolesti u buducnosti koju mozda niko od 'nadleznih' ne bi povezao sa cjepljenjem ali bi ono itekako moglo biti uzrokom... no, eto...
pazim na zdravu prehranu luke, i svoju (trudim se) jer dojim i dalje...
ucim jos vise o prirodnim nacinima osnazivanja organizma... i sto priroda ima za ponuditi na svom neiscrpnom repertoaru za nase zdravlje...
jedna od dvije temperature koje je luka do sada imao u zivotu je bila poslijedica cjepljena... druga je bila od normalne djecje bolesti - rozeole... ova od cjepljenja je bila gora...
Mi smo se cijepili ali nikad, stvarno nikad nisam pomislila da je to loše, naprotiv. A kaj ja znam, to nam je bio+lo po normalno, iskreno, nisam nirazmišljala o tome da ga ne bih cijepila. :/
Goga, Bruna ne ide u privatni vrtic.
KLmama, tebi je to trece dijete u istom vrticu - znaju te i bilo im je lakse pustiti te. :P :mrgreen:
Cijepljeni mogu biti prenosnici uzročnika bolesti, a da sami ne obole jer su cijepljeni.Citiraj:
Goga40 prvotno napisa
Mamita, kako je Marisi?
koji su simptomi hripavca ?
dobrog je raspoloženja :)Citiraj:
Saradadevii prvotno napisa
još nos curi (malo manje)
i kašlje
Špotala me sestra u jaslicama jer Matija nije cijepljen s MPR. Kaže da takav ne bi uopće smio u kolektiv. Ali nije ga izbacila. :) Načelno, čekam Priorix, ali zlo mi je i od pomisli na cijepljenje iako ni jedan ni drugi nisu imali baš nikakve posljedice od do sada primljenih pikica. Nije cijepljenje bez veze i stvarno može jako koristiti, no pitanje je koliko ima stvarne potrebe za tim, odnosno koliko je neka bolest učestala u populaciji. No neka od naših cjepiva su nonsens - npr. polio - davno izumro.
Btw, jel znate kako je došlo do saznanja o učinkovitosti cijepljenja? U ono vrijeme kad su Europom harale velike boginje, jedan je liječnik, mislim da se zvao Jefferson, al me nemojte držat za riječ, primijetio je da djevojke koje muzu krave nikad ne obolijevaju od te opake bolesti. Krave su naime, često obolijevale od nekog osipa po vimenu i te bi ga djevojke dobile po rukama. No bolest bi brzo prošla. Čovjek je ispravno zaključio da je uzročnik kravljih boginja vrlo sličan uzročniku velikih boginja i da preboljena bolest muzarica donosi imunitet i protiv njezine smrtonosne rođakinje. Napravio je pokus - izmrvio je kraste uzete s oboljelih i dao, ako se dobro sjećam priče, vlastiom djetetu da ušmrče - i bolest se nije pojavila. No to je bila dosta riskantna "operacija" - nije mogao znati koliko je i kako snažnih uzročnika u krastama. No, postupak imunizacije pomoću oslabljenog uzročnika bolesti nazvan je prema otkriću dotičnog liječnika - vakcinacija, što dolazi od latinske riječi vacca - krava.
Lijepo molim ako ima neki doktor koji ovo čita ili neki moj mlađi kolega biolog da mi ispravi greške u tekstu. Ipak sam ovo učila prije dosta godina. :)
Znači necijepljeni nisu opasni za cijepljene, već obrnuto.Citiraj:
martinaP prvotno napisa
Da, i mislila sam kako mora biti neko obrazloženje, jer to ipak nije po zakonu (kako bi rekla glavna sestra u L. jaslicama).Citiraj:
BusyBee prvotno napisa
goga, busy i ja se znamo, pa to ona mene malo :PCitiraj:
Goga40 prvotno napisa
nije obrazloženje da su mi tete pustile, nego sam ja na roditeljskom, gdje je došla pedijatrica koja ima naš vrtić, a koji mi je taman sjeo, lijepo pitala moram li ili ne.
odslušala zašto bi se trebalo cijepiti, opet lijepo pitala moram ili ne.
na kraju je nevoljko priznala da ne moram, i ne mogu me prisiliti. i tražila famoznu potvrdu, odnosno potpisanu izjavu od ped.
a za ovo što me busy zeza :P , sad me podsjetila da otvorim poseban topic. mojim tetama se iplati muka samnom, ja im sve trostruko vratim :)
:oops: mamita, pomalo ti skrenuh topic
:love: puta pet za malenu
Dijete krene kašljati ( nalik na lavež psa ),Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
ovori usta i nekoliko sekundi se bori za zrak , koji put i poplavi..
Onda se ispovraća.
Traje mjesecima al nakon 15 dana polako slabi intenzitet.
Tako je bilo kod nas.
IDEŠ!!!!Jel se med.sestra školovala u Sibiru????Citiraj:
Špotala me sestra u jaslicama jer Matija nije cijepljen s MPR. Kaže da takav ne bi uopće smio u kolektiv.
Vidiš Goga, tak su se lijepo isto dosjetili kako će napraviti HIV! Malo su uzeli bubrega majmunskih kao podlogu za oralni Polio pa je majmunski SIV ,kao nečistoća u cjepivu, lijepo mutirao u ljudski HIV! Ali kažu nije...možda se omaklo SAMO!!! Ili još bolje kako 'oni' tvrde SIV je skočio s čimpanza na čovjeka...IDEŠ!!! Sam od sebe, ničim izazvan...Citiraj:
Btw, jel znate kako je došlo do saznanja o učinkovitosti cijepljenja? U ono vrijeme kad su Europom harale velike boginje, jedan je liječnik, mislim da se zvao Jefferson, al me nemojte držat za riječ, primijetio je da djevojke koje muzu krave nikad ne obolijevaju od te opake bolesti. Krave su naime, često obolijevale od nekog osipa po vimenu i te bi ga djevojke dobile po rukama. No bolest bi brzo prošla. Čovjek je ispravno zaključio da je uzročnik kravljih boginja vrlo sličan uzročniku velikih boginja i da preboljena bolest muzarica donosi imunitet i protiv njezine smrtonosne rođakinje. Napravio je pokus - izmrvio je kraste uzete s oboljelih i dao, ako se dobro sjećam priče, vlastiom djetetu da ušmrče - i bolest se nije pojavila. No to je bila dosta riskantna "operacija" - nije mogao znati koliko je i kako snažnih uzročnika u krastama. No, postupak imunizacije pomoću oslabljenog uzročnika bolesti nazvan je prema otkriću dotičnog liječnika - vakcinacija, što dolazi od latinske riječi vacca - krava.
Mi se jućer cjepili i to sa Hexavac . To je kao 5 u 1 i hepatitis b. MM u Austriji kupio. Za sad malešna nema nikakve reakcije.
ovako i ja,uopće nisam razmišljala o cijepljenjuCitiraj:
ana.m prvotno napisa
jednostavno sam prihvatila to kao nešto normalno :oops:
a nisan ni znala ništa o negativnim posljedicama dok nisam ovdje naletljela na virtualno pleme
moje dijete nije imalo nikakvih posljedica ni temperaturu,ni prehladu
ništa i ne nisam mu dala antipiretik preventivno to mi je ipak bez obzira na moje nerazmišljanje totalno bezveze
Mi smo se do godine dana cjepili normalno (sva sreca nije bilo nikakvih reakcija). U meduvremenu se desilo ono sa MoPaRu i onda sam promijenila misljenje, pa cemo se cjepiti sa Priorixom. Buduci da ga nema, cekat cemo ga, a i L. ce biti veci i jaci.. kak je dok rekla, nejde u jaslice a i tak i tak je vecina djece cijepljena pa se ne moramo zuriti (sto je i moje misljenje)..
Cijepila ga jer ga volim.
A i puno znam. :mrgreen:
Doduše, birala cjepiva.
Citiraj:
bibai prvotno napisa
Vrlo nezgodan post. Ispada da neki ukljucujuci i mene, nit sta znamo, nit volimo svoju djecu.
Moja mama je nas vrlo malo cijepila (čitaj izbjegla je koliko god je mogla)..ali ona je pomalo paranoična strašljivica, pa je ja nisam uvijek uzimala ozbiljno ..
mama oprosti ! :mrgreen: :heart:
Sad sam je zvala i rekla mi je da je ona donijela takvu odluku je se naslušala groznih priča ljudi čija su djeca cijepljena i nakon toga tajanstveno obolila (npr. paraliza zbog cijepljenja) i strašno se bojala. Navodno tih dana veliki broj ljudi nije cijepio svoju djecu, a tek krajem osamdesetih je mama dobila i ŽUTI poziv za cijepljenje ili će u pržun ! Onda došla druga sr..., pa ništa nije bilo od toga.
Sve u svemu, kasno mi je sve to rekla..a i da nije već sam bila cijepila Lucu jer je to bilo obavezno, vjerovala sam da je potrebno i da se mora. Cijepili smo je s običnim cjepivom, jer je naša pedijatrica tvrdila da je bolje, odnosno da dugogodišnjaaaaaaaaaaa praksa stoji iza njega, za razliku od novih, modernih i većinom uvoznih cjepiva.
Nudili smo da ćemo i kupit-ali ona je bila za obično.
Hvala Bogu, Luce nije imala čak ni fibru, a kamoli šta drugo. Istina je da ja i dan danas strahujem zbog toga, pogotovo nakon brojnih tekstova, posebno na našem forumu.
Najviše me u svemu zbunilo to što posljednje cjepivo nismo primili (nekako se razvuklo,a nije bila bolesna), a na kraju je naša simpa pedijatrica rekla da je neće ni cjepit, kao pravit ćemo se da je sve o.k., namignula i odmahnula rukom)..
Nisam još uvijek supjela porazgovarat s njom o tome, ali čini mi se da sam sve bliže tome da drugo dijete (nadamo mu se) ne cijepim
Sigurna sam da ih volite. To nije upitno. I sigurna sam da im želite najbolje.
Ali i da, na žalost, znate puno manje od mene.
Jer, u protivnom, virtulano pleme ne bi postojalo.
potpisujem martuCitiraj:
marta prvotno napisa
možeš li ovo pojasniti ?Citiraj:
bibai prvotno napisa