wildflower prvotno napisa
Vedrana, mislim da usporedba nije dobra.
jer kod nedonosenog djeteta, nije majka ona koja je svojom voljom odlucila da ce se dijete ranije roditi.
kod nepotpunog dojenja, majka najcesce (osim u slucaju vise sile) jest ta koja je odlucila da treba prestati. a prestankom ona odgovorno uskracuje djetetu nesto sto bi ono inace i dalje htjelo i imalo.
inace, i mene zanima isto sto i ivy.
ja nisam procitala nijednu knjigu o dojenju, sve pametno sto o njemu znam potjece iz osobnog iskustva i s ovih stranica ;) pa je moguce da ne vidim cijelu sliku.
ali onako laicki, moje misljenje je ipak da kod 'velikog' djeteta u konacnici nije bitan faktor nacin na koji ce dojenje zavrsiti - tu mislim, da li spontano ili na blagu majcinu inicijativu. po meni je to samo jedna nijansa koja relativno i nema neku tezinu, osim u kontekstu jednog mnogo cjelovitijeg, 'prirodnijeg' pristupa odgoju. a taj se bitno razlikuje od onoga kojeg u nasem drustvu djeci mogu priustiti objektivnim okolnostima ograniceni roditelji, makar i uz najveci trud, ljubav i educiranost.
u ovom, realnom kontekstu ja zbilja ne mogu shvatiti zasto bi bilo nepovoljno za, npr., petogodisnje dijete da prestane dojiti jer se tako dogovorilo s mamom, a na njezinu zelju. odnosno, koja je kljucna dobrobit za dijete ako ta ista mama, iako joj dojenje vise nije ugodno i rado bi prestala, ipak pristaje dojiti i dalje.
ponavljam, stalno imam osjecaj da u ovoj prici ne vidim cijelu sliku i voljela bih da mi netko sve ovo razjasni.