:lol:
Printable View
:lol:
A ja kupujem hrvatsko pa tako za pranje koristim faks!
I zadovoljna sam. Još se baš i nisam ohrabrila da idem prati s octom i ne znam čim, ali dosta mi toga ide dole. Ako je nekaj baš jako flekavo, namočim preko noći u plavi radion i operem u mašini i fleke odu dole.
Mislim da Faks sadrzi fosfate. Koma za vodeni svijet.
Virgo, dm deterdzenti bi trebali biti isti i kod nas i po EU.
Ja isto imam problema sa bijelom robom. Ali, posto se vecinom radi o tetra pelenama, kuhinjskim krpama, tu i tamo donjim gacama, ne nerviram se previse. Bijelu robu perem s jednim od slijedecih pomagala: prasak za bijeli ves (pola od preporucenog, eventualno citavu mjericu plus ekstra ispiranje), DM prasak za tamni ves i sol za fleke, Sonett eko prasak plus sol za fleke ili soda za pranje.
Tamni ves perem sa Sonett deterdzentom ili obicnim dm za tamni ves. Ako je jako prljavo, stavim nekad sol za fleke ili operem u prasku za bijeli ves. (frosch, Omo bez mirisa, posvjetljivaca i boje ili dm).
Ovca i janje, tocno znam o cemu pricas jer mislim da nema deterdzenta kojeg ja u drugoj trudnoci nisam isprobala. Sve mi je smrdilo na benzin i sa svime bi oprala jednom i dalje proslijedila.
ostala sam jedino kod dm i frosch proizvoda plus st sam nasla te Sonett eko praskove pa ih kombiniram sa soli za fleke.
Koliko je meni poznato, nemojte me drzati za rijec, proizvodi firme Henkel su malo prihvatljiviji po sastojcima nego proizvodi firme Procter&Gamble. (ovo pisem za slucaj da je nekome vazno :mrgreen: )
Meni za fleke nije losa soda za pranje, ali pomirila sam se s tim da se neke fleke jednostavno ne operu i to je to. Ne operu se sada, a nisu se prale ni u doba neosvijestenosti tj. koristenja kriticnog Ariela i kojecega.
Ovca i janje, nisi napisala jel ti se roba nesto bolje opere kad stavis vise deterdzenta ili ne. Ja mislim i da neke masine jednostavno ne peru dobro i to je to.
Ne. U Hrvatskoj radi oštrijih zakona o zaštiti voda nisu dopuštene neke supstance koje su dopuštene u EU, a koje značajno utječu na ishod pranja (mislim da se zovu fosfonati). U jednom shopping centru samo sam slučajno naišla na jedan takav originalan detergent (i bio je bar 50% skuplji od ostalih za naša tržišta).Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Faks, odnosno detergenti naših proizvođača ne sadrže fosfate, odnosno sadrže koliko i svi ostali detergenti, ispod neke dopuštene razine. Jednom je na TV govorila neka managerica iz Saponie i rekla da njihovi proizvodi za izvoz u EU sadrže te famozne fosfonate i peru bolje, a kod nas se nesmiju plasirati.
Zbog fosfonata je Ariel izgubio sudski proces u Hr, jer su to te "famozne" čestice za dubinsko pranje.
Detergenti koji se kod nas prodaju, a od renomiranih proizvođača - kad se pogleda mjesto proizvodnje- uvijek je to neka Rusija, Poljska ili Srbija.
Sad..možda u DM - ne kupujem tamo prašak, isto nešto "prokrijumčare", ali čisto sumnjam. Puno je veća marža na jeftinijem istoimenom detergentu.... :evil:
Jel ima tko doma FAks da provjeri? BAs me zanima jer kad sam bila u Splitu, skoro sam pa sigurna da sam procitala fosfate u sastavu. Isto sam procitala i na Arielu jer ga moja mama kupuje.
Klmama, javi se pliz sto se tice dm deterdzenata. Koliko je meni poznato, oni niti imaju fosfate niti im se mijenja sastav ovisno o trzistu.
Da me netko krivo ne shvati, nisam mislila na deterdzente koji se prodaju u dm-u nego deterdzente koji se prodaju pod njihovom denk mit markom.
Müller navodno sam uvozi proizvode iz EU. Nisam sigurna jel netko jednom spomenuo kako oni imaju originalne EU deterdzente.
Virgo, vjerujem da nisi zaljubljena u tematiku :mrgreen: , ali imas koji link ili nesto gdje bi mogla procitati o tome? Kaze meni muz da su fosfati u EU zabranjeni.
Poljska, Češka, još malo Rumunjska i Bugarska.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Sve EU ili skoro EU. Ali pouzdano znam, da kad odem u Trst, nijedan istoimeni prašak nije iz tih zemalja, za razliku od naših trgovina. Evo, čim stignem, skoknem do DM i pogledam zemlju porijekla na njihovom prašku.
Informacije koje sam iznijela sam čula na TV-u, mahom na emisijama o zaštiti potrošača. Pretpostavljam da se može naći informacija o tim spojevima, ali vjerojatno dozirano jer je industrija detergenata ko farmaceutska..strašno ofenzivno-defenzivna.
Nisam kemičar pa se ne razumijem u kemiju...pa ne znam da li se spojevi koji se nazivaju fosfonati mogu smatrati "onim zlim" fosfatima, ali što je činjenica - u našim prašcima ih nema (fosfonata), a u stranjskim (EU) ih ima i zato peru bolje ("zrnca za dubinsko čišćenje").
Fosfata znam da ima u nekim našim starim prašcima tipa Plavi radion.
evo s pakiranja plavog tekuceg dm-ovog deterdzenta, kupljenog u Hrvatskoj:
15-30% anionskih tenzida, 5-15% neionskih tenzida, sapun. Ispod 5% fosfonata. Sadrzi enzime (proteaza/amilaza/celulaza), mirise, konzervanse (benzisothiazolinone, methylisothiazolinone). Daljnji sastojci: bojila, bitrex.
(...)
Zemlja porijekla: EU, Njemacka.
btw. na njemackoj deklaraciji na tom pakiranju pise Phosphonaten, a ista stavka je na naljepnici s hrvatskim prijevodom napisana kao fosfati :?
Fosfata ima u svim našim prašcima, nisu zabranjeni, dok u EU jesu. Hrvatska ima vrlo stroge vodene zakone, ali to se, mislim, odnosi na parametre kojima se određuje čistoća vode. Recimo, kada je negdje more 1. stupnja, to je stvarno čisto, dok negdje u EU more može imati 1. stupanj i ne biti ni približno tako čisto. Što se toga tiče, mislim da se govorilo o tome da su granice za te udjele jedno 20 puta stroži kod nas.
Inače, MČ - ovi se bave kanalizacijom i tehnologijama pročišćavanja otpadnih voda i rekli su da se kamenac razmjerno izlučuje po temperaturama, dakle ne izlučuje se intenzivnije na visokim temperaturama i misle da vruća voda, osim veće potrošnje energije, nema nekog ekološkog značenja jer do ispusta u neki prirodni okoliš se ionako ohladi. Sad ti budi pametan.
Odlučila sam da ću se vratiti svojoj starijoj metodi pranja - mjerica do mjerica i pol praška, ali samo u pretpranje, glavni pretinac prazan. U glavni pretinac malo sode. Bože pomozi.
Dakle, pretpostavljam da vrijedi sljedeća logika. Postoji postotak preko kojeg ne smije biti neke supstance. Ako je udio supstance manji od dopuštenog postotka - tretira se kao da je nema (kao što u pamučnim vlaknima smije biti do 5% sintetičkih, a ne trebaju se deklarirati).
Isto tako pretpostavljam da fosfat nije isto što i fosfonat. Ili možda je.
Koliko ja gledam deteregente, u svim ima fosfata, ispod nekih graničnih 5%. Ali fosfati su samo dio supstanci koje peru.
Ovdje je the catch. 15-30 ..5-15..Citiraj:
15-30% anionskih tenzida, 5-15% neionskih tenzida