ako se vadi krv za željezo, može doći do hemolize kad se stiska prstić, pa je nalaz nevjerodostojan - zato se mora vadit iz vene, ali dovoljno je izvadit krvnu sliku da se vidi hemoglobin, a to vade iz prstićaCitiraj:
leonisa prvotno napisa
Printable View
ako se vadi krv za željezo, može doći do hemolize kad se stiska prstić, pa je nalaz nevjerodostojan - zato se mora vadit iz vene, ali dovoljno je izvadit krvnu sliku da se vidi hemoglobin, a to vade iz prstićaCitiraj:
leonisa prvotno napisa
super, nek idu vrit!!! kak da isposlujem prstic?
ja sam F vadila krvnu sliku u klaićevoj, ped mi dala uputnicu. ali su mu vadili i iz vene za CRP :( sjedila sam s njim u krilu i držala mu rukicu, plako on, a meni njok u grlu... jedino je utješno da su laborantice super i da su dobro vadile - brzo, nježno, bez hematomaCitiraj:
leonisa prvotno napisa
Kako ste me sad isprepadale...
Već tri tjedna žmičem uputnicu i odlučim konačno otić vadit krv a kad ovaj topic... ma kaj sad????
istina, nemam pojma što točno traže (piše Molim CKS-7) pa ne znam ni dal će mu vadit iz prsta ili vene ili glave :shock: ma mislim..
Jel zna netko kaj je taj CKS-7 ?????????
Išla bih sutra ujutro ali želim bit "normalna" kad dođem tamo :/
Luna, evo ti - piše zašto je potrebno liječiti (ako već ne možemo spriječiti), anemiju:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=202&Show=2000
Jednostavno, Luna, zato jer malo-malo na nekom od topica natrčim na dobronamjerne savjete poput npr."Nemoj ga ni slučajno voditi gastroenterologu", "Ma kakav antibiotik, probaj homeopatiju" i da ne vadim sad dalje iz konteksta.Citiraj:
Kako li si samo došla do ovog zaključka?
Slažem se da je porazno (ne)znanje naših pedijatara o dojenju, pa i o cijepljenju, ali odgovorno tvrdim da i najlošiji pedijatar još uvijek puno više zna o fiziologiji i patofiziologiji djeteta (dakle o bolestima) od prosječne mame posjetiteljice foruma. (Ovo nema veze samo s Rodinim forumom, a s Rodama kao udrugom baš nikakve veze, da me se ne shvati krivo). I zato me ponekad ljuti kad vidim kako se olako banaliziraju stvari i paušalno ocjenjuju preporuke pedijatara kao potpuno bezvrijedne. Ovo zadnje se, Luna, zaista ne odnosi na tebe, to je dojam koji imam nakon jaaaako dugog staža u čitanju (i puno kraćeg u pisanju) na ovom forumu. Ne znam koliko sam bila jasna, glava me tako rastura da ne mogu uopće misliti.
Jeste li narucili kombinaciju remedija ili Ferrum phosphoricum (koja potencija, ako da)?Citiraj:
irenask prvotno napisa
Do hemolize moze doci i prilikom vadjenja iz vene!!!!Citiraj:
magriz prvotno napisa
Mi nazalost imali "srecu" pa nam bezuspjesno vadili krv (skoro svaki tjedan pikali nekoliko puta, ali nisu mogli pronaci venu) i na zaraznoj i privatno i u labu DZ. Strava ljudi!!!!!!!!!!!
U Klaicevoj su jedini za to kompetentni. Tamo postoji centar za bol pa znaju kako a znaju i koristiti lokal. anestetik :saint:Citiraj:
magriz prvotno napisa
naravno da do hemolize može doći i pri vađenju iz vene - ali ako je laborant koji vadi spretan i zna posao, onda će pri vađenju iz vene do hemolize doći izuzetno rijetko.Citiraj:
Devotion prvotno napisa
isto kao i kad naprave hematom jer pri promjeni vacutainera probiju venu... :evil:
Ma nije tu stvar spretnosti ni iskustva. Mi to iskusili na najgori nacin, puno laboranata je pokusalo mom Bruni izvaditi krv. Prvi put a neuspjesno u dnevnoj bolnici u zaraznoj.....Morali smo ponovo doci za dva dana,... i tako je to islo,..... Bebice imaju sitne male venice i kad prvi put sestre pogrijese, sto je lako, vise se ni usude probati ponovo, nego ti kazu da dodjes ponovo za dan - dva.Citiraj:
magriz prvotno napisa
Mislim da je Bruno imao srecu biti pikan od 4.-6-mj. zivota preko 20 puta....
a svega su cca 5 puta dobili nehemoliziranu krv. Dijete je zbilja proslo teske traume, i ako se bas mora, moja je preporuka Klaiceva, jer su tamo nesto vjestiji i pripremljeniji za tako malecke vene.
mamanatali, moguće je da si u pravu, ne bih znala reći jer u pravilu ne čitam teme na podforumima Zdravlje (osim o cjepljenju), no sama nikako ne spadam u tu skupinu jer ne mislim da sam kompetentnija od doktora po pitanju dijagnostike i liječenja.
Ovo za željezo ispitujem jer mi se čini da nije baš uobičajeno preventivno vaditi krv maloj bebi, a glupo mi je davati željezo isto tako preventivno, jer sam toliko potkovana da znam da davanje željeza "naslijepo" nije nimalo bezazleno.
apri, hvala na tekstu. :*
Ima li još forumašica (pored onih koje su se već javile) koje su samoinicijativno išle provjeravati krvnu sliku 6-mjesečnom djetetu (a dijete je bilo ok)?
ja sam išla: pupčanu vrpcu su presjekli iste sekunde i time joj oduzeli veliku zalihu.
i u trudnoći sam imala manjak željeza, pa je dijete bilo "rizično".
s vađenjem krvi nije bilo problema - smetalo joj je što joj oduzimamo slobodu kretanja, a ubod valjda nije ni osjetila.
i pila je željezo, dosta dugo, (na kontrolu nikada nismo otišli) i obožavala ga je (a i ja sam često gucnula - obožavam onaj okus karamele).
Jan je vadio krv sa 3 mjeseca. Nije pokazivao znakove anemije. Vadili smo krv iz drugih razloga. Ali bio je anemičan. I pio je željezo. Bar do godinu i pol.
ja nisam išla, jerbo sam tada bila kod pedijatrice koja nije našla za shodno da me sa 7-mjesečnim djetetom, koje ne može samostalno držati glavu, pošalje neurologu, a kamoli da bi joj šta drugo palo na pamet, ali znam dosta mama koje idu
Ok, kako ste rješavale stvar s vitaminom C uz željezo? Jeste li svojim bebama dok još nisu bile na dohrani davale vitamin C? Je li on na kraju priče alergen ili nije?
vitamina C ima u voću, nekom više, nekom manje... sam vit C nije alergen, jabuke ga imaju, a spadaju u nealergeno voćeCitiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
sigurno nećeš bebici davati naranče ili kiwi... :)
devotion - radila sam 7 godina u bolničkom lab, od toga 4 mjeseca u lab u dječjoj bolnici, i tvrdim da je u 99% slučajeva hemoliza posljedica lošeg vađenja, odnosno krivac je laborant koji vadi, a ne vene.
žao mi tvog brune, jedna veelikaa :*
Krivo smo se razumijele...Meni je pedica, kad je naslijepo propisala Ferrum, uz to propisala i Plivit C - dakle, nije sugerirala davanje nekog voća, nego baš sam vitamin C - to me zanima, je li alergen, odnosno od kad se smije davati (ja sam nabasala na podatak ne prije godinu dana, zato pitam).
Ajme, kakav interes za željezo. A ja već mislila da će me netko upozoriti imaš to ovdje i ovdje...
Da, LR, naravno da dojim!
Malena je dobila i mog mlijeka što je imala, jer ja sam nakon poroda imal Hgb 80 i pila pilule 3 mjeseca, ali o tome sam negdje pisala.
Naša pedijatrica ima takvu praksu da svu dojenu djecu s navršenih 6 mjeseci šalje na vađenje krvi (iz prsta!!!) radi kontrole željeza.
LR i ja sam se bojala kako će E. podnijeti to vađenje krvi, jer su nam cijepljenja prolazila dosta bolno i sa mnogo suza. E, kad joj je sestra vadila krv, nisam mogla vjerovati, niti kme, ništa. Možeš si mislit kako sam odahnula!
Probat ću zatražit od dr. ovaj Ferrum Lek. Hvala, forumašice!
Što se tiče ovih razlika u načinu vađenja krvi, stvarno kao da nismo ista država, ne? Tako je kao što sam primjetila i s urinom. Čitala sam knjigu Uršule Tolj i ona piše kako je sinu stavila vrećicu i da je stajao u vrtiću i popiškio se. E, ovdje kod nas, ta se vrećica naljepi u DZ i s dijetetom čekaš u čekaoni savjetovališta dok se ne popiški i dijete ne smije stati na noge!!! Ova mi razlika jedino ima smisla ako se radi o vrećicama razl. proizvođača.
i nama su zaljepili vrecicu i cekali smo da se L. popiski, pa su nas poslali doma dok se ne popiski, pa se lab. zatvorio, a Lea se nije popiskila (dovoljno za analizu). onda sam kupila novu vrecicu, koja nije imala spuzvicu na ljepljivom dijelu pa samim time nije upila sav urin, zaljepila joj ujutro vrecicu i kad se popiskila odnjela u lab. nikakve upute o lezanju/stajanju, a nisu pitali kolika je beba (moja jos ni ne moze stajati, ali nisu ni pitali)
apri, znam kako je kod vaginalnog/prirodnog poroda i presjecanjem pupcane vrpce. a kako je kod carskog? zanima me jer sam i ja imala u trudnoci jako nizak heogloin i pila sam svasta, pa da znam jel i L. spada u "rizicne".
mislim da su bebe rijetko anemicne dok jos nisu na dohrani. a cini mi se da su i ovdje spominjane bebe koje su uglavnom postale anemicne nakon sto su zapocele dohranu.Citiraj:
leonisa, vjerojatno je kod carskog još i gore: ipak je to operacija, mamu treba što prije "zatvoriti" (oprostite na izrazu, ali ne mogu se sjetiti drugačijeg), tako da se pupkovina presijeca što prije...
ipak, bolje je pitati nekoga iz medicinske struke. ja nagađam...
:cry: ja sam se potajno nadala da izvade posteljicu, pupcana prestane pulsirat, rez...no znam da je to SF
u petak...obecajem sama sebi, vodim je u petak
:shock: Ja sam trenutno u veeelikom soku!! Citam ove postove i ne mogu se nacuditi, koliko kod nas bodu bebe za vadjenje krvi?!! Pa zvuci da su sva djeca anemicna. Nedostatak zeljeza se moze pretpostaviti ako se pogleda u djecje oci. Kozica je blijeda umjesto crvenkasta.
I odakle to da djeca imaju dovoljno zeljeza tek do nekih dva mjeseca? Koja doktorica je to zakljucila i kako je dosla do tog zakljucka?? Bebe se samo hrane majcinim mlijekom do 6 mjeseci i nece biti anemicne! Cak i duze! Niti u ludilu mu ne bi davala zeljezo ili bilo sto drugo. Sve je to fino prirodno sadrzano u majcinom mlijeku i prvom povrcu i vocu i zitaricama kojim se bebe hrane. Sto se to desava kod nas??
sve je to u redu za bebe 'normalnih' gabarita, ali riječ je o bebama koje sa 2 ili 3 mjeseca udvostruče porođaju težinu, kao i o onima kojima je (kao apricot i meni, zbog carskog) pupčana presječena odmah po 'vađenju'...Citiraj:
marilu prvotno napisa
LR ovo za c-vit prvi put čujem...
Slažem se s mihom, zalihe željeza do 6 mjeseci odnose se na prosječnu bebu koja sa 6 mjeseci udvostruči porođajnu težinu, a što se tiče pupčane vrpce, i nama je odmah prerezana... :(Citiraj:
miha prvotno napisa
C vitamin - pa koliko sam shvatila neki agrumi bogati C vitaminom (naranča, limun) uvode se u dohranu tek iza godine dana jer su jaki alergeni, čini mi se baš zbog C vitamina - ne znam točno, zato i pitam kako su željezo davali oni koji su ga davali. Kad si ga ti počela davati Roku, ako jesi i jeste li radili KKS prije?
Davali smo ga sa C vitaminom (Plivit C), od rođenja.
I sve ok bilo? Probava, grčevi..?Citiraj:
Mima prvotno napisa
Lei je bilo ali neka djeca teže podnesu Ferrum lek, pa pređu na Legofer.
nisam ga počela davati! ne znam zašto, ali pedijatar kod kojeg idem nikad nije predložio vađenje krvi i kontrolu željeza (unatoč brzom rastu i carskom rezu).Citiraj:
u petak idem na sistematski i tražit ću KKS s naglaskom na željezo...
[quote="miha"]Karlo je beba normalnih gabarita ali ima nižel željezo jer mu se još uvijek prehrana bazira na mom mlijeku i jako malo jede drugo, a isključivo je dojen do 8 mjeseca (po nj želji)Citiraj:
marilu prvotno napisa
Ovo mi nikako nije logično!? Znači bebe dok samo doje dobivaju dovoljnu količinu željeza, a kad UZ dojenje počnu jesti i dohranu ne dobivaju više dovoljno željeza!?? To može biti istina samo u 2 slučaja: da neke tvari iz majčinog mlijeka sprječavaju apsorpciju željeza, ili da majka PRESTANE dojiti u trenutku kad počinje s dohranom. Tridesettri možeš li malo pojasniti?Citiraj:
mislim da su bebe rijetko anemicne dok jos nisu na dohrani. a cini mi se da su i ovdje spominjane bebe koje su uglavnom postale anemicne nakon sto su zapocele dohranu.
ovako sam ja to shvatila: beba se rodi s odredjenom kolicinom zeljeza i nadalje dobiva zeljezo putem majcinog mlijeka. do 6 mjeseci je djetetu majcino mlijeko dovoljno tj. u njemu ima dovoljno zeljeza i zato je rijetko da su dojenja djeca do 6 mjeseci anemicna.
nakon 6 mjeseci djetetu majcino mlijeko uglavnom vise nije dovoljno i zato se zapocinje s dohranom. e sad, neka djeca teze prihvacaju dohranu, a jako naglo rastu i u tom slucaju im majcino mlijeko kao izvor zeljeza vise nije dovoljno. takav je bio nas slucaj. dakle ona je od mog mlijeka i dalje super napredovala na kilazi ali sto se tice zeljeza, za tako veliko dijete moje mlijeko nije bilo dovoljan izvor.
ima vjerovatno i slucajeva gdje dijete zapocne dohranu ali izbjegava odredjene vrste namirnica pa zbog toga dobije anemiju.
Koliko ja znam, u majčinom mlijeku je malo željeza. Beba ima svoje zalihe koje su joj dovoljne za tih prvih 6 mjeseci, a ako brže napreduje onda za manje od 6 mjeseci. Zato je važno čekati sa presijecanjem pupčane vrpce, da beba dobije što više željeza.
Da ustanove kakvo je stanje sa zeljezom, vadili su nam krv iz prsta i napravili KKS.
Da li mogu na osnovu hemoglobina i hematokrita znati da li je dijete anemicno? :?
mi nismo otisli u petak jer smo doili zub pa nisam htjela da se jos vise muci.
martinaP, tako sam i ja cula.
nije mi jasno kako negdje vade iz prsta, a negdje tvrde da je to nemoguce i da mora iz vene!! ko je ovdje lud?
naravno, dovoljno je piakti samo u prstić i napraviti KKS. nema potrebe pikati dijetetu venu i vaditi i željezoCitiraj:
Devotion prvotno napisa
Hvala! Ako je tako, moja E. nije anemicna iako skoro ima 7 mjeseci a dohrana je zanemariva - nekoliko zlica mrkve dnevno uz rizu... Znaci nije pravilo da se nakon 6 mj. mora dodavati zeljezo! :DCitiraj:
magriz prvotno napisa
Mogu.Citiraj:
Devotion prvotno napisa
Samo mjerenje željeza u krvi nije (uvijek) pouzdano, jer možeš imati dovoljno željeza, a da nije ugrađeno u hemoglobin (samo takvo željezo ima svoju funkciju u prenošenju kisika). Meni je, npr. željezo uvijek u redu, a hemoglobin i ostali parametri (npr. feritin) nisko.