Da, možda si u pravu Rene2. Rekao je da se već nalazi nekakva tekućina, mjesto gdje jajna stanica čeka oplodnju. Uh, nadam se da će možda i nešto biti. :D Jučer smo imali odnos i moramo imati i danas/večeras, pa ćemo onda raspaliti. :)
Printable View
Da, možda si u pravu Rene2. Rekao je da se već nalazi nekakva tekućina, mjesto gdje jajna stanica čeka oplodnju. Uh, nadam se da će možda i nešto biti. :D Jučer smo imali odnos i moramo imati i danas/večeras, pa ćemo onda raspaliti. :)
ja sam danas bila na folikulometriji 19DC i bila sam 13DC prije i kaze mi danas da imam vodeci ali mali folikul a maternicna sluznica OK ali ona ipak misli da nista od ovulacije pa sam sljedeci mjesec na klomifenu.
Dali mozda je jos pre rano ako mozda ovulacija bude 27 ili 31 DC?
mozda ipak folikul jos naraste i prsne? :/
hm, pupeta, već ti je 19dc a folikul nije velik. Flokul je zreo i pukne pri veličini od 22-24mm. Ja sam npr. jučer bila na pregledu (predvečer), 12dc i folkul mi je 20mm. Odnos smo imali zadnja tri dana za redom.
Ujutro oko 8 sati (13dc) sam dobila injekciju u guzu (jooj svaki put zaboravim kako se zove ta injekcija, ima nekakav čudan naziv, baš sam smotana :) ) uglavnom je to sada tzv. štoperica i moramo imati odnos tek sutra (14dc) u 18 sati. Jooj, zamisli hopsanje po naredbi!! :)
Pupeta, ovo mi je već treći put na folikulometriji i nisam ni sanjala da je pravljenje dice ovako komplicirano. :) Kažeš za ovulaciju 27 ili 31dc, pa neznam baš da je i tada ovulacija, jedino ako zaista imaš neredovit menstrualni ciklus pa je teško odrediti dane. Tvoj dr. bi ti trebao reći detalje, ako on ne govori, ti pitaj, nema druge. Za klomifen sam čula da ima uspjeha, a to ti zaista dr. (ginekolog) treba odrediti, možda nemaš ovulaciju. Meni moj dr. nije želio to dati jer imam redovitu ovulaciju, veličinu, protok krvi, sluznice sve ok.
Kaže dr. imajte strpljenja, nalazi su oboma normalni i samo je pitanje trenutka. A moja prijateljica koja se nedavno udala, odlučili se ne čuvati i u istom mjesecu ostala trudna. Pa to je za nevirovat!! Mi hopsamo već oko 8 mj. pa ništa još. A bože moj dragi bit će i nama valjda sriće.
Evo mene opet,
jučer sam vadila estradiol (12dc) i bio mi je 543.30 pmol/L (ovulacijska faza: 314.9-1828 pmol/L)
štitnjača TSH 2.18 mlU/L ; FT4 13.9 mlU/L (normalno), a danas (13dc) mi je estradiol 187.00 pmol/L, izgleda da mi je bila ovulacija? ili?
Sutra idem ponovno kod dr. na pregled pa ćemo viditi. Pozdrav
s- ja ti ne mogu pomoći kod nalaza, možda se javi netko tko ima iskustva.
mene zanima, koliko puta si već išla na "štopericu"?
sunce moje malo, na štoperici mi je ovo drugi put. Prvi put sam osjetila vrlo jako probadanje na desnoj strani jajnika i pomislila kako je sigurno prsnuo folikul, to je bilo oko 14 i 30 min. a odnos smo kao trebali imati u 20 sati. To mi jednostavno nije bilo jasno. Treba pogoditi navodno ta 2 sata za oplodnju. ma luda sam više od tih pustih cifri, brojanje dana itd. Uh! :)
Kako je kod tebe?
pitam te jer je meni gin rekao ako do 1.10 ne ostanem "prirodno" T, da ćemo početi sa "štopericom".
pa me pomalo zanima što je to, kako to funkcionira i koliko puta se ne to ide itd.
sunce moje malo, koliko dugo već radite na bebi? Mi negdje oko 8 mj. od kojih 3 mj. intenzivno uz pomoć ginekologa (mada je rekao da tek nakon godinu dana parovi idu na daljnje pretrage, ali ja bi prije :) )
Kod "štoperice" radiš prvo folikulometriju, UZV ti gleda rast folikula. Kada dosegne skoru zrelost, stadij prije nego prsne folikul i oslobodi js koja je spremna za oplodnju, onda ti daje u određenu uru injekciju u guzu, te oko 36 sati kasnije treba imati odnos s partnerom. Nama je i nezgodno zbog posla. Kada dođe dan odnosa treba ležati u krevetu sve do idućeg jutra, bar je tako meni ginekolog rekao. Zato mi i želi dati injekciju kako bi odnos bio u predvečernjim/večernjim satima.
U međuvremenu ili prije treba vaditi 3 dana za redom krv da se provjeri razina estradiola kako bi od prilike znao vrijeme ovulacije.
Ja neznam što je sad kod mene, jer mi je jučer razina estradiola rastao a danas, prije injekcije, mi je razina niska. Sutra idem opet na pregled pa će mi sve reći. Nekako mi izgleda da ništa ni ovaj put. Sa sličnim rezultatima je bilo i zadnji put.
Nadam se i želim ti uspjeha u daljnjim pothvatima, te da urodi plodom. :D
4 mj. radimo na bebi ( :lol: koji izraz), s time da potrefimo O svaki puta, pa ipak ništa. meni je gin rekao da ne treba čekati godinu dana, da se već nakon 6 mj može poćeti s pretragama. pošto ja znam da imam O (BBT, Lh trakice) i da u tome nije problem, rekao je da ćemo početi s folikulometrijom i "štopericom". (ja se nadam da neću morati)
Eto, meni je već 3. put i danas popodne imam pregled kod dr. da vidi što i kako se sve odvija.
Ono iščekivanje hoće li doći menstruacija ili ne me već lagano ubija.
Ponovit ću se opet kao što je i moj dr. rekao: imaj strpljenja bit će trudnoće. Uh! :)
a zašto se ne smiju imati odnosi prije nego prođr 36 sati od štoperice?
možda se može desiti da folikul pukne prije nego prođe 36h. zašto se ne može imati odnos 24h poslije pa ipak "pokriješ" sve?
To s ovulacijom je jako delikatno i teško procjeniti kada je folikul zapravo dovoljno zreo da bi prsnuo. Po mojim nalazima, razina estradiola, ispada da mi je bila ovulacija dan prije injekcije. E, po mome mišljenju sam trebala onda imati odnos i idućeg dana ako je nakon prsnuća js spremna za oplodnju unutar 24-48 sati. Stvarno me to sve zbunjuje.Zatim tu dolazi i dr. priča da nije ni dobro imati svaki dan odnos zbog kvalitete spermija, a mi već 3 dana za redom hopsali.
Injekcija neće štetiti ukoliko je možda i došlo do olpdnje ili prsnuća, dapače ono potpomogne žutom tijelu za bolju oplodnju. A što se tiče ne imati odnos jest, što ta injekcija ne dozvoljava ranije ili ubrzano prsnuće folikula nego baš nakon tog vremenskog razdoblja. To sam se i ja pitala što i ti, ali nekako se ta teorija i moj događaj ne poklapaju u potpunosti. Naime prošli mjesec sam injekciju dobila u 9 sati a osjetila jaku bol u desnom jajniku, to je bilo prsnuće folikula, u oko 14:30 istog dana, a odnos navodno trebali imati tek idućeg dana.
Jučer sam bila na pregledu i vidila sam na UZV da je zaista prsnuo folikul, nestane, a ono drugo potamnjeno na ekranu je žuto tijelo. Vidit ćeš kad to budeš radila ali ti žarko želim da ti uspije trudnoća bez folikulometrije.
Ukoliko ipak dobijem mjesečnicu, a mislim da ću i dobiti, onda ću možda uzimati klomifem. Nije ni to baš toliko pouzdano, jer povisuje mogućnost trudnoće tek za 10%!!!
Joj, ima tu za pričati koliko hoćeš s mnogo više detalja. Nije baš ni jednostavno pisati sve što bi tija reći. :)
Od subote mi je propisao uzimati utrogestan 3x1, u rodnicu. Sad sam na iščekivanju, hoće li doći menstruacija ili ne. Ajme, to me izludi. Kad bi barem odmah znala jesam li trudna ili ne. :)
ako je sa spermicima sve u redu onda nema veze koliko često imaš odnose. prema knjizi zensko tijelo, ženska mudrost autorica kaže da je provedeno istraživanje po kojem nema razlika u začeću kod odnosa svaki dan ili svaki drugi, prema tome mislim da možeš hospati svaki dan da pokriješ O u ono vrijeme kada je očekujuš. (moje skromno mišljenje, nisam doktor).
držim ti fige za + :*
Ja sam išla od 11. dc i stanje je izgledalo ko da je netom iza menstruacije, ali 19. dc kad se najvjerojatnije dogodila ovulacija endometrij mi je bio 11,5 mm i sve je bilo puno bolje(plaćala sam 50 kn svaki put-privatno). Sad mi je 30. dan ciklusa i čekam da prođe 15-ak dana od ovulacije da napravim test. Ovaj klomifen me toliko napuhao da imam osjećaj da ću eksplodirati, a temperatura mi ne pada ispod 36,8 a preko dana i sad navečer je preko 37.
evo mene ponovno nakon malo dužeg vremena. Bila sam u iščekivanju i dočekala ipak menstruaciju. Joj, ipak ništa od trudnoće.
Ne razumin više ni doktora niti išta oko ovoga. Sve me zbunjuje. Navodno sve je uredno a trudnoće nema. Ići ći po 4. put na folikulometriju a po 3. put na "štopericu". Čak mi je napomenuo da bi mogla napraviti prohodnost jajovoda. Ajme, čula sam da je to bolno. Još mi i to fali! Uh!
Klomifen mi nekako ne želi dati jer smatra da je nepotrebo, da mi je ovulacija u redu. Jedino što me zbunjuje jest razina estradiola tijekom perioda ovulacije, nekako mi je niska i čak brzo padne. kad sam ga upitala zašto mi je niska razina, a on meni: da, i ja se pitam. Joj pa ako on nezna tko će??
Ništa, idući tjedan idem opet na pregled i ponavljamo sve. Mislim da lagano odustajem od svega ovoga, jer govorio svatko što hoće, zaista baca na psihu. Oko mene samo čujem vijesti o trudnoćama, na tv-u i sl. a pitam se kad ću napokon i ja.
Cure, lijep pozdrav!
joj, s baš mi je žao, bila sam sigurna da će vam ovaj put uspjeti.
vibram ti da vam ovaj put uspije :love:
(ja još čekam ovaj mjesec a ako ne uspijemo stvoriti jedno :heart: od 1.10. se naručujem na folikulometriju i štopericu).
da li kod folikulometrije MM treba napraviti spermogram?
SMM, dobro je napraviti spremiogram odmah na početku, jer ako je nalaz TM dobar, onda ciljani odnosi uz folikulometriju imaju smisla, ako nije, odmah ćete znati na čemu ste i moći ćete potražiti adekvatniju pomoć.
~~~~~~~~~~~~~~ da uspijete i bez doktora.
SMM, hvala ti na željama. Nadam se da nećeš trebati ići na folikulometriju.
Što se tiče spermiograma TM ipak će trebati napraviti, jer na temelju njegovog nalaza znat će se daljnja procedura oko trudnoće. MM je bio u totalnoj blokadi za spermiogram, tako da se nemoj čuditi ukoliko Tm to isto bude. Kod nas žena je puno lakše, mi smo i navikle na puste preglede kod ginekologa ali kod muških nije tako. Odnos nekako postaje pod prisilom ma koliko god se mi trudili biti opušteni.
Idući tjedan mi je pregled, pa ćemo viditi. Opet sve isto i nekako me nije volja a trebala bi glumiti veliku zavodnicu jer odnosi trebaju biti ćešći a neki i u određenu uru! :) čak i do dva puta dnevno i to u razmaku od samo dvi-tri ure, i kako da ja/mi to izvedemo? :) Nekad te uhvati dan kada nisi za ništa ili te neko naljuti, vruće ti je, utakmice na tv-u, dolaze ti posjete i nikako oni kući otići a ti umoran ko pas. :lol: Uh, ima tu svašta.
znam, nisam nikad mislila da je keks tako nekad naporan :oops:
kada su oni dani a tebi se neda :P
Poz,
Ovul mi je danas i naravno ciljani odnos. Imam UZV pregled sutra. Da li UZV steti spermi?
L.
hello blabla123,
UZV ti ne šteti spermi. Kratko si opisala što ti je dalje za raditi. Jel ti to folikulometrija? kako znaš da ti je ovulacija? UZV-om će ti doktor viditi koliki ti je foliku i tek kada folikul dosegne određenu veličinu dolazi do njegovog prsnuća iz kojeg izlazi jajna stanica koja treba biti oplođena, e tad je ovulacija. Životni vijek jajne stanice ne znam koliki je, neki kažu 5-12 sati što znači da treba imati odnos tada, ali i prije. Poželjno je da u žene uvijek bude sperme. (joj kako to zvuči) :)
Ja već 4 mj. idem na folikulometriju i puna mi je kapa svega. Nikako ostati trudna. Moj muž je lagano lud zbog toga i, neznam kako je s vašim muževima/dečkima, ali ne može više podnijeti imati odnos kad to doktor kaže. Nastane velika blokada.
Eto, nadam se i od srca ti želim da ti sve dobro uspije.
:saint:
Hvala.
Krecem od A kod specijaliste. Rutinski da se i on uveri u ono sto je utvrdeno do sad (folikuli su uvjek tu na X folikumetrija, hormoni ok,brisevi ok,papa ok).
Joj poznata mi je ta blokada; ma niko ne vjeruje patnju ko se ne nade u toj situaciji.
poz,
lL.
Molim vas cure objasnite mi da li treba biti apstinencija od odnosa prije štoperice? Idem krajem mjeseca na inseminaciju, bit ću na klomifenu.
Kada treba biti odnos nakon štoperice? :oops: Je li se ona, ako sam dobro skužila, daje navečer zato da onda bude odnos, pa mirovanje do jutra?
darcy vidim da ti nitko nije odgovorio, nadam se da nije kasno.Citiraj:
darcy prvotno napisa
odnos nakon štoperice treba biti nakon 36 sati, ja sam ju primila ujutro tako da keks mogu imati sljedeći dan navečer (puno mi je lakše tako), ako je primiš navečer onda odnos imaš prekosutra ujutro.
ne treba suzdržavanje, možda je bolje da imaš keks SDD pa ipak imaš dan razmaka za oporavak sperme.
e sada, kod inseminacije nisam sigurna za apstinenciju, neka se javi netko tko zna.
sretno!
hello svima,
dugo se nisam javljala, poslala sam darcy p.p. i sunce moje malo, ali možda nije uspjelo.
s.m.m. htjela sam te upitati jesi li bila na inseminaciji?
ja još nisam trudna i ovaj mjesec opet na preglede. Dr. mi je rekao da je "problem" nevidljiv. Dolazi idući tjedan stručnjak iz zg pa će me on pregledati. Možda je problem u nedovoljnoj zrelosti mojih jajašaca, bar mi je tako rekao dr., te misli mi dati nekakve ampule za to.
Neznam zašto mi ne da termin za HSG. Stalno govori da bi i to mogli napraviti, ali ništa. Neka budem strpljiva, ma kako biti strpljiva kad sve to odužujue. Muž mi kaže da je očito dr. bitna lova... neznam što tu reći, dr. već duže poznajem, a i što ću se ja tu praviti pametna, kao da ja znam što treba dalje. Znam da lagano pucam na živce. :)
već 6 mj. se vučem po pregledima, a ovaj zadnji mj. kaže da me želi poštediti i izgleda da i ovaj mj. Ma ja se ne želim štediti, želim ostati trudna!! :) E, onda počne malo filozofirati a ja u sebi: aj, smiri se, slušaj dr., bit će sve u redu itd.
Eto cure, javite se, kako vama ide folikulometrija. Lip pozdrav.
s insistiraj doktoru da uradis HSG pre bilo kojih ampula. ukoliko su ti nedaj boze jajovodi zapuseni bez razloga se kljukas hormonima koji uopste nisu tako bezazleni. HSG jeste malo bolan, ali toliko kratko traje da je potpuno izdrzivo. a kako ces se poradjati i trpeti te bolove par sati, ako nemozes da istrpis ove mnogo manje na minut, dva.
folikulometrijom se ne moze videti kvalitet jc, to se moze videti jedino prilikom VTO kad se jc izvade.
pimbli, oprosti što se tek sada javljam, brdo drugih obaveza. :)
Hvala ti na savjetima. Nisam ni znala da se kvaliteta js tako jedino može doznati. Ma znaš, malo me ljuti moj dr., uvijek me kao tješi: ostat ćeš ti trudna bla, bla, bla... I ovaj mj. me "poštedio" daljnjih pretraga, ali zato barem nešto pozitivno u ovome je što ja i mm uživamo u keksićima. :) Sad nije pod "naredbom". :)
Ovaj tjedan provjeravam estradiol pa ćemo viditi. Vrijednosti su mi nekako niske. Kaže dr. da s tim vrijednostima postoji šansa za trudnoću od oko 25%. Nije baš utješno!
A vidit ćemo, pa ću vam naravno i dalje javljati kako idu pretrage.
Pozdrav
Evo upravo se vratila s svoje prve folikulometrije.
Jedva sam nagovorila svoju gin. da mi napravi, jel kao kaj se zamaram
sve ok sam se opusti.
Danas 13 dc kaže da se niš ne vidi, nema pa nema, da dođem opet u pon. na 16 dc.
Ciklusi su mi u ovoj godini bili 27-37 dc pa misli da imam kasnije ovulacije.
Nadam se da će sve biti ok. Javim u ponedjeljak kako je prošlo.
E da vidim da su cure pitale i koliko se naplaćuje. Meni je moja soc. gin. naplatila 100 kn i sljedeće dvije ne moram.
Svima :*
Mordana vidim da si bila na uzv ........možda stvarno će biti kasnija ovulacija ako su ti tako dugi ciklusi.
Da gaggy, moj prvi uzv, pa da vidimo jel O kasnije, po mojim nekim simptomima mislim da je 17 dc, da vidimo što kaže uzv.
:*
Dobro jutro drage moje!
Bila jučer opet na UZV 16 dc i ništa. Ništa se ne dešava, :( kaže moja ginek. ( pišem kak mi je rekla i kaj se sjećam): ima ih unutra, nijedan se nije izdvojio, svi stoje već 4 dana na 12 mm, od ovulacije ni O!
Kao što sam i pisala na odbrojavanju zadnja dva ciklusa oko O ne osjećam ni cike, nit me dolje zaboli niti imam sluzi.
Još me naručila u petak, ako ne bude ništa šalje me na hormonske pretrage, pa izazivanje ovulacije.
A šta da vam kažem, toliko sam ju molila osnovne pretrage, pa me sad nemre u oči gledat dok mi govori :/
svima :*
Mordana :love: i :*
Naš put jeste "malo" teži nego kod većine, ali uz trud, informisanost i ljekarsku pomoć doći ćemo do cilja.
MMK, naravno da ćemo uspjeti u tome nema dileme :love:
Draga :love: i podji ti u petak ponovno i ~~~~~~~~~ da te iznenadi veličina folikula kao i mene.....i stisni tu svoju ginićku da od ove M ( koja neće doći) odmah 3 dc izvadiš hormone i poslije M da pouzimaš briseve i na tbl za poticanje O ......ne daj joj da te zavlači....i mene je moj počeo zavlačiti dok ja nisam graknula iz sveg glasa u ordinaciji....a sada smo si tak dobri i već na TI.
Nadam se da neću postavit previše neprilično pitanje, ako jeste sorry.
Zar uputnicu za bilo koji nalaz iz laba hormoni, urnokulture itd. ne možete dobiti od dr. opće prakse. Otići i tražiti, ako upita ko je preporučio ginekolog taj i taj...
Ja tako radim i nikad mi ne traži nalaz na kojem je to preporučeno, istina meni preporučeno 2X ja radila 5x, još kažem da nam ne ide sa začećem, a onda kako to nije njihova specijalnost, kažu možda i koju riječ ohrabrenja.
Kod gina odem sa gotovim nalazima i mojim nastojanjem da dobijem potpuniju sliku.
Znam ja da to nije najracionalnije trošenje javnih sredstava, ali ja ne vjerujem njima u tolikoj mjeri da bih im se bezrezervno prepustila u ruke.
MMK, ovo ti je super ideja, prakticirat ću to ubuduće- ako ginić ne da uputnicu, dat će je dr.opće!
Odlučila sam se ozbiljno pozabavit svojim problemčićem: za početak folikulometrija (zapisana za sljedeći tjedan), onda na provjeru hormona, a dalje prema preporukama... :roll:
Meni je gin. kad sam krenula sa cijelim postupkom nalaza dao sve uputnice odjednom i samo mi rasporedio po danima ciklusa kroz mjesec kad ću što raditi ( hormoni, urinokul.,kks., guk.,biokemija, hormoni štitnjače, brisevi) čak mi je i on dao uputnicu za MM za spermiogram.Tako da ja svog opće prakse nisam niti vidjela.
Curke hvala na savjetima :*
Mordana, možda se do petka još pomaknu s mjesta, ali ako i ne, ne brini. Klomifen to jednostavno rješava. :love: