Rodila s 26. Dojim 2,5 godine i Lara me se još ne želi riješiti. :heart:
Printable View
Rodila s 26. Dojim 2,5 godine i Lara me se još ne želi riješiti. :heart:
Ja sam rodila sa 26, i jos uvek dojim.
Vidim da sam medju najbrojnijim.
A za ovo moram da potpisem lutonjicu.Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
MM je 2 godine mladji, imao je 24 kad se novi rodio.
Ok, malo smo blazi slucaj, ali je isto tata 20-25.
A da vam ne pricam kako i nas cak gledaju kao klince...
Mislim da ste krivo postavili pitanje ukoliko vam treba za statistiku. Ovdje samo ispitujete koliko su stare mame koje doje, a ne u kolikom postotku majke odredjenih godina doje a u kolikom ne doje.
Na ovaj nacin dobivate najveci postotak u dobi u kojem je i najveci broj rodilja. Pitanje bi trebalo drugacije postaviti.
Godine od- do, dojite da ili ne
A sada, i mi jos uvijek dojimo (rodila iznad 40), i apsolutno svi koje znamo "nisu imali mlijeka" pa su prestali. Tuzno.
Pozdrav svima.
Kraljice i Ano, svaka vam čast na hrabrosti i ljubavi.
Sve što u životu dalje budete htjele ostvariti (faks, posao, ili već što bilo) moći ćete i s djetetom. Imam nekoliko primjera oko sebe.
(A možda ćete s djecom biti razigranije od npr. mene koja sam prvo rodila s 27, drugo s 30. ):*
Rodila prvo sa 22 i dojila i drugo sa 24 i jos dojim
imala sam 19 godina kada sam rodila Duju. Dojila sam ga 15 mjeseci. Dojila bi bila još ali me dvokratni posao potpuno iscrpio. Iako sam bila mlada mogla sam misliti na svoj "izgled" ali sam isto tako znala šta je najbolje za mog malog. Luku sam rodila prije dva mjeseca, dojim ga i tko zna do kad ću ga dojiti, al ne mislim ubrzo stati. ne razumijem one žene koje misle da je nadomjesno mlijeko bolje. za koga?
I ja spadam u 20-25,dojim 12mj i ne vidim da nam se skoro blizi kraj. :heart: No htjedoh prokomentirati,i mene to muci..hoce li se moje prijateljice odlucit za dojenje? Prva sam iz ekipe koja ima bebu,dakle one ce cak i da sutra zatrudne onda spadat u skupinu 25-30. Nisu problem godine,problem je neinformiranost. Najvise su neinformirane generacije moje mame,hajmo reci od 50 nadalje... A sve te mame kad postanu bake savjetuju svoje kceri uglavnom netocnim savjetima,tu je kratki spoj..kome vjerovat ako ne mami(koja ti sigurno zeli dobro)? Ma ima tu hrpu sitnica,u svim filmovima,reklamama,plakatima... stalno bebe s bocicama...,ducani s policama punih formulama... Kad sam ostala trudna nisam uopce razmisljana o dojenju,nazalost nije mi se uopce cinilo prirodnim(nesvjesno ispran mozak)..sva sreca trudan si 9mj pa se opametis!
upravo tako. malo je danas zena (bilo koje dobi) koje i prije trudnoce znaju nesto o dojenju.Citiraj:
retha prvotno napisa
K meni je neki dan dosla prijateljica (koja, usput budi receno, spada u skupinu iznad 35) i sva je bila u cudu kad je vidjela tonku da doji. Nije nista lose mislila, nije joj to bilo odbojno, nego joj je jednostavno to bio totalni SF da dijete od godinu i pol jos uvijek doji, i da ja imam mlijeka, i da ona ne doji jednom dnevno nego svako malo... I na kraju je zakljucila da ce kad ostane trudna doci k meni na instrukcije. Ali, poznajuci nju, znam da ce se i sama informirati i kopati po internetu i educirati se.
Evo da se i ja uključim. Imam 22.g. i za par mjeseci stiže moja curica :)
Prije trudnoće nisam znala ništa o dojenju, pelenama, prirodnom porodu....ali ovo vrijeme mi je bilo dovoljno da se informiram i izgradim stav o tome.
Svoju curicu namjeravam dojiti od prvog dana pa dok ide ide.
cekana je spomenula da je malo podrške za produženo dojenje i apsolutno se slažem s njom. Kada sam rekla teti da bi htjela što duže dojiti - do djetetove 3-4.g. samo me blijedo pogledala i rekla da je to ne moguće, da neću imati mlijeka tako dugo.
Nakon nekog vremena razuvjeravanja je povjerovala da ima žena koje produženo doje.
Mislim da nisu toliko važne godine već kakva je tko osoba. Neki će se informirati neki neće. Ja sam na rodi od prvog dana od kada sam saznala da sam trudna.
ja rodila s 19. i dojim. i dojit ću još dugo.
utjecaji okoline? hmmm... mislim da bih jako uvrijedila svoju inteligenciju da sam slušala mudre savjete raznoraznih baba i inih "dojologa".
iskreno, prije trudnoće nisam imala pojma o dojenju nit me to imalo interesiralo (što nije ništa neobično za jednu klinku), no dobro sam se oboružala korisnim informacijama kad je došlo vrijeme za to i eto, dojim već deset mjeseci i kusur dana bez nekih većih problema... i još niti ne pomišljam na kraj.
dojenje rulez :D
mislim da je ovo bit problema i da ste na temelju krivih pitanja došli do potpuno krivih odgovora i statistika.Citiraj:
Teta Eta prvotno napisa
slažem se da je u kategoriji 25-30godina najviše rodilja i da je zato taj postotak, a ne zato što mlađe ili starije mame ne doje!
nije to za nekakvu statistiku i slažem se da ne može biti apsolutni pokazatelj odnosa dobi majke i njihova stava o dojenju. to posebno jer velika većina forumašica doji, pa je to na neki način pokazatelj starosne dobi korisnica foruma. ipak, iz toga proizlazi da je mali broj forumašica mlađih od 20 ili 25 g, što znači da se ne informiraju, a kako su već mnogi prije rekli dostupnost informacije je nužna za donošenje pozitivne odluke o dojenju, znači..
...rodila s nepunu 21. god i još uvijek dojim...ali ponosna sam na jednu drugu činjenicu, a to je da sam uspjela nagovoriti šogoricu da doji...
Mislim da je ipak najveći problem u našim rodilištima. Preopterećene sestre ili ne mogu ili nemaju snage naći vremena za svaku rodilju, a trebale bi barem za onu koja je rodila prvi put. I prije nego što sam ostala trudna bila sam uvjerena da ću dojiti i da neću imati nikavih problema :lol: Ipak u bluzi nosim peticu (prije trudnoće!)! Možete misliti u koji sam bed pala kad sam vidla mame s jedinicama kojima mlijeko teče u potocima, a moje zlato i nakon pola sata sisanja plače od gladi. Priznajem, mea culpa, u bolnici je pila i adaptirano mlijeko. Jedini dobar savjet bio je: neka vuče barem 20ak minuta pa joj onda dajte flašicu. To je sve bilo, više me niko ništa nije pitao niti me savjetovao. Poznanica liječnica savjetovala mi je sprej (da ga sad ne reklamiram) koji bi mogao potaknuti stvaranje mlijeka (naravno da sam i to probala). Uspjeh, treći dan je polako krenulo. Ono što nisam znala i nitko mi nije rekao dok nisam stigla doma, da mogu proći i tri tjedna do pojave nekakve veće kolićine mlijeka, a tak je i bilo. Hvala bogu na mojoj tvrdoglavosti, Rodinim stranicama i savršenoj pedijatrici, pa nisam popustila pred uvjeravanjima moje svekrve da dijete treba čaj i vodu uz dojenje. Danas i Ida i ja uživamo u našim trenucima :heart:
I meni fali ta kategorija :) .Citiraj:
mamma san prvotno napisa
S. rodila sa 36,5 a M. sa 38,5.
M.još uvijek dojim(2,5 g) i već odavno imam glupe 4 banke :oops:
tako i ja :DCitiraj:
Romina prvotno napisa
MOLIM DA SE DODA KATEGORIJA 35-40
Kategorija je dodana :saint:
:love:
Dojim tek 25 mjeseci a toliko mi je i godina. Rodila sam sa 23 i nesto sitno...
Informirala sam se o dojenju najvise u trudnoci- do tad me to nije zanimalo... Imala sam podrsku okoline- MM koji me odmah nakon poroda tjesio jer mlijeko nije odmah doslo- zadivio me jer je na kraju bolje kuzio stvari nego ja; moja sestra koja sve skupa ima 55 mjeseci dojeceg staza sa 3 curice (najmladju je dojila 40 mjeseci); Rode i Mame i bebe forum i sve forumasice; ginekolog i pedijatar; sadasnja ginekologica koja mi je podrska za dojenje u trudnoci; brat i njegova obitelj kao i obitelj moje sestre...
Svekica je bila podrska samo na pocetku- sad joj se vec dize kosa na glavi od naseg dojenja...
Kad smo kod rodilista!
Pricala sam jos lani sa jednom skolskom kolegicom , s kojom sam nekad bila jako dobra a inace je medicniska sestra sa visom medicinskom skolom, o dojenju i o rodilistima. Inace joj mama radi u rodilistu- nije medicinska sestra- mozda je samo cistacica mozda i nesto vise od toga- ali bas sam joj spomenula kako su mame nezadovoljne podrskom i pomoci oko dojenja koje dobijaju u rodilistu. Pa je rekla da sta ja mislim da tamo nekaka mlada mama od 19-20 zeli dojiti. Kako je njoj na pameti samo to da sto prije dovede svoje tijelo u red i da joj do dojenja nije stalo i da zasto uopce se truditi oko njih... Takva me predrasuda (a bojim se da to nije samo njena i njene mame vec je opca atmosfera u rodilistu takva) sokirala... :?
moja mama je mene rodila s nepunih 20 god. i dojila u ono crno doba 70-tih...i bila je to njena jasna odluka (a ne sklop slucajnosti).
A gdje je nestao moj glas od prosli puta???? (Iznad 40 i dojim.)
evo jos jedne dojilice 40+
:D
teta eta ne znam ciji glas je registrirala anketa, jer sam i ja kliknula
I ja sam dojilica iznad 40, a i moja seka, pa su onda to 2 glasa.
Mislim da je tvoj (ja nisam ponovo klikala jer mislim da se pitanje trebalo iovako ionako malo drugacije postaviti).
Bas mi je drago kada vidim da ima jos 40+ mama (naravno - dojilica)!!!
Prvo sam dijete rodila s 22, nisam bila uopće informirana o dojenju, ali mi je najprirodnije bilo da ću dojiti. Iako sam rodila na carski, pod općom anestezijom, moja L. je odmah prihvatila cicu. Prvi sam je mjesec isključivo dojila, a onda je, kao, premalo dobila na težini, pa je pedijatar rekao da je dijete gladno i da je treba dohranjivati adaptiranim. Naravno, i svi oko mene su govorili da je gladna jer je stalno gurala ručice u usta. Drugi mjesec sam je dojila i nadohranjivala adaptiranim, a onda je ona počela odbijati cicu jer na bočicu, naravno, ide lakše pa sam je, na moju veliku žalost, s dva puna mjeseca prestala dojiti. Kada sam drugi put zatrudnila, s 26 godina, stalno sam "visila" na Rodinom forumu, čitala sve tekstove o dojenju i čvrsto odlučila da ću ovaj put isključivo dojiti i to čim dulje. M. je, nažalost, već s desetak dana starosti pokazivao ono što sam ja tada protumačila kao znakove gladi. otišla sam pedijatru, nije preporučivao adaptirano, već mi je savjetovao da ga češće važemo pa ćemo onda vidjeti. Napominjem da sam ga dojila na zahtjev (što nije bio slučaj s prvom bebom, tada nisam znala). Prvi je mjesec dobio 340 g i doktor je rekao da je to ipak premalo te sam, opet na svoju veliku žalost, uvela bočicu, ali sam ga nastavila i dojiti. Njemu bočica nije ometala dojenje, bio mi je stalno na cici: i kad je bio gladan, i kad mu je trebala utjeha i kad se uspavljivao. Tako sam ga dojila do njegovih osam mjeseci (uz adaptirano), a onda me počeo jako gristi, imao je već 8 zuba. Grickao me već od svojeg 5. mjeseca, ali to je bilo za izdržati. Sa 8 mjeseci je grizao tako jako da sam morala prestati s dojenjem. Zadnji put kad je sisao, tako me ugrizao da me boljelo cijelu tu večer i cijelu noć. Užasno mi je žao što smo prestali, ali više nisam mogla dojiti u stalnom grču. Sada sam opet trudna i nadam se da ću ovaj put isključivo dojiti dugo, dugo...
Oprostite na tako dugom postu, možda sam ga trebala staviti na neku drugu temu :/
Prvo s nepune 22,dojila sam ga godinu dana,nikad čula ni za rode ni forum :mrgreen: ali odnekud sam znala da je dojenje najbolja stvar.Drugo sa 23,dojila manje od mjesec dana,ostala bez mlijeka.treće sa 27,dojim još
tako je..ne mogu se više složiti..Citiraj:
kraljica85 prvotno napisa
međutim društvo ne predstavljaju istaknuti osobito dobri ni osobito loši pojednici nego prosjek, a statistike pokazuju da prosječna mlada mama ne doji dulje od mjesec-dva...i to upravo zbog gore navedenih razloga..
ja sam se dovela do situacije čudesnog iščuđavanja kad čujem da netko uopće dijete doji, a kamoli preko godine ili dvije dana :)
Evo, rodila sa 23, dojim 16,5 mjeseci, bez naznake kraja. Tata nam je imao godinu vise, divna podrska. Nemam poznanica-dojilica izvan foruma, ali nije mi to najvaznije. Puno mi je vaznije mamama koje nisu uspjele dojiti pomoci da se ne osjecaju krivo i jadno, te im biti podrska sa sljedecom djecom. Sto se moje generacije tice, moji prijatelji i prijateljice nikada sa mnom nisu pricali a da mi dijete nije bilo u narucju sa sisom u ustima. Oni se zivi tope, vide da smo prelijepe, zdrave i sretne.
Samo da napomenem, na forumu sam od Nevinih osam, devet mjeseci - nije sve ni u forumu ni u godinama.
Cure mislim daje bitno ne zaboraviti put kojima smo išli do nekih današnjih stavova jer to čeka i druge. Cure koje ste iza dvadeset svaka vam čast, meni je trebalo puno više godina da krenem s nečim najprirodnijim na svijetu. Da mogu vratiti sat unazad učinila bi sve puno ranije.
Prvo rodila sa 22 i dojila 12 mj (sam je prestao tražiti, ja ne bi prekidala)
Drugo rodila sa 25 i dojila 18 mj. isto je sama prekinula.
U oba slučaja nisam imala internet, niti znala za Rodu. To mi je jednostavno bilo nešto prirodno i prekrasno.
Treće ću (ako Bog da) roditi sa 29 i dojiti dugo, dugo, dugo....
Rodila s 29, još dojim (13 mj)
Prvo sam rodila s 24 i iako sam htjela dojiti , jednostavno nije islo :( . Luka nije htio primiti dojku , a mlijeka ko u prici :) . U bolnici su ga sestre stavljale na moju cicu, ali on je gurao glavicu u drugu stranu i urlikao.
Jedna sestra ga je cak zacupala za kosicu :shock: i rekla da mozda tako uhvati. No, da sam znala za rode vjerojatno bi sve bilo drugacije.
Drugo sam rodila s 25 i nisam imala nikakvih problema i Vanja sa svoja 22 mj. jos uvijek cica :) .
mama27,mi smo isto imali problema s okretanjem glave i urlikanjem (jako me zbunjivalo)..to se po noci dogadalo. :( Al nes ti mene,ja sam si bila zabrijala da cu ja dojiti i amen,trvdoglava sam opako...i u ovom slucaju to je pomoglo.
Drugo sam rodila sa 38 i jos u trudnoci odučila da ću dojiti i o tome obavijestila svoju okolinu, tako da me kasnije ne gnjave. Sada imamo šest mjeseci uspješnog staža a kad ćemo prestati ne zna se. Nije da je sve išlo glatko ali uz Rode i Mama mami, sve probleme smo riješili. Za prvu curu nažalost nisam imala takvu pomoć, pa sam zbog ne znanja i "pomoći" bližnjih odustala plačući sa 2,5 mjeseca. Tuga me i sad uhvati jer je moglo biti sasvim drugačije.
Rodila s 29, sad imam 30, uskoro 31 (siječanj), i dojim...