Citiraj:
pafi prvotno napisa
antun tat:
ovo su predrasude koje se perpetuiraju kroz popularnu i evolucijsku psihologiju. zvuče istinito jer potvrđuju narodske priče i to ih čini popularnima (ljudi iz tih grana znanosti prodaju milijune knjiga), ali one to nisu.
---------------------------------------------------------------
predrasude baš i nisu ako su znanstveno i dokazane činjenice.
moram reći da se slažem sa petrić, . Uostalom , ne mali broj studija na temu muško-žensko određenje ,je napravljeno, između njih i eksperimenti muško-ženskog mozga koji potvrđuje temeljne razlike u mozgu, određene da čime nego spolom, spolnošću.
evolucijska psihologija se ne bavi znanstvenim činjenicama već hipoteze predstavlja kao neupitne istine o muško-ženskim razlikama i odnosima. feministička kritika znanosti nam može pokazati kako je lako manipulirati rezultatima znanstvenih istraživanja. jedan te isti rezultat se može interpretirati na tisuću i jedan način. sve ovisi o stavu istraživača (što uključuje i njegov/njezin izbor istraživanja i njegovu provedbu)
Citiraj:
Iz takve organske razlike i različitih sposobnosti proizlazi da su neke djelatnosti svojstvenije ženama, a druge muškarcima. To nipošto ne znači da postoji jasno određena granica. Svatko od nas nosi u sebi i mušku i žensku stranu, u različitim omjerima.
---------------
šta to znači muška i ženska strana? ako moja ženska strana čini 51% mene da li to znači da sam žensko ili ne? ako ljudi imaju muške i ženske strane u različitim omjerima, čemu ih razdvajati na muške i ženske ako su obje dio mene? nije jedna više dio mene od druge...
----------------
organska razlika postoji, nedvojbeno je da su žene drugačije građe , više masnog tkiva u odnosu na mišićno, zbog reprodukcijske uloge . Uostalom , spol je određen genetski, xx i xy, i ta mala razlika, ipak je enormna, možda u procesu evolucije koji nikad nije ni prestao, se promijenimo i mi , kao ljudska rasa.
nisam niti tvrdio da ne postoji organska razlika. ne samo da su žene drugačije građe od muškaraca, nego su i žene različite građe od žena i muškarci različite građe od muškaraca. razlike na osnovu spola društveno su važnije od nekih drugih razlika među ljudima, no ovdje opet govorimo o konceptualnim razlikama, koje nisu biološki već kulturno bitne.
Citiraj:
Tvoja usporedba s raznim transplatacijama čini se neosnovanom. U krajnjoj liniji kako bi se sam osjećao da u nekoj nesreći ostaneš bez spolnog organa, pa da ti zbog jednostvanijeg postupka prišiju ženski. Situacija je hipotetska i nemoguća, no zanima me da li bi možda imao problema s tim. Da li bi mogao normalno nastaviti živjeti sa ženskim spolnim obilježjima, jer ti si ti, bez obzira na spol!? Ja znam da ne bih.
-------------
meni bi konkretno bilo svejedno (ali bi mi vjerojatno prestalo biti svejedno kada bi vidio reakciju okoline), mada sumnjam da ja mogu biti ikakav primjer za takav slučaj.
-------------
ne mogu vjerovati dabi ti baš bilo svejedno, a usotalom koliko nam je i bitno što okolina misli, pa upravo zbog vlastitog unutarnjeg mira i određenje, ljudi žene u kojima prevladava muškarac, podvrgavaju se operativnim korekcijama kakobi se osjećali kompletni, i obrnuto, ne obračajući pritom pažnju na okolinu. Okolina je uvijek bila kritična i osuđivačka , na sve nepoznato i neubičajeno.
svi obraćamo pažnju na okolinu jer nas okolina i potvrđuje. bez okoline ne bismo imali pojam o sebi. "duševni mir" nalazimo u trenutku kada se naša istina počinje poklapati sa istinom okoline (u suprotnom imamo osjećaj da smo ili mi ludi ili je okolina luda). pojednostavljam stvar: ako se netko osjeća kao žena, a okolina tu osobu percipira kao muškarca, toj će osobi biti u interesu da ju okolina percipira kao ženu i poduzet će korake koje smatra nužnim. svi smo sretniji ako nas okolina prihvaća za onakve kakve sami sebe smatramo.