MamaJu, mozda su ta dva posta pisala dva razlicita korisnika/korisnice. Ne mora biti da je ista osoba :saint:Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
Printable View
MamaJu, mozda su ta dva posta pisala dva razlicita korisnika/korisnice. Ne mora biti da je ista osoba :saint:Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
Dakle, to su dva različita gosta i zahvaljujem gostu ili gošći 2 na podršci i reakciji. Ono što mislim i osjećam je upravo rečeno u njenom tekstu, ja sam svojim komenatarom salo karikirala Rodine ekstreme,... Vjerujte drage Rode, iako imate niz pozitivnih akcija i aktivnosti, to što ih tjerate do ekstrema donosi vam jako negativan imidž u javnosti u koji sam se bezbrojeno puta uvjerila i to je zaista šteta. Glede dojenja, jedna je Roda napisala da što to ima loše u prirodnoj stvari kao što je dojenje kojim se uspostavlja veza između mame i bebe - AMA NIŠTA! Ali, kao što je sama Roda napisala, između mame i BEBE!!! - a dijete od 5 godina sigurno nije beba tj. ako jest onda ne vidim zašto to ne bi bio i 25-ogodišnjak.
Dakle, Rode
Valjda je ipak veća razlika između 5-godišnjaka i 25-godišnjaka nego 5-godišnjeg djeteta i male bebe.Citiraj:
Gost prvotno napisa
Zavisi kako gledaš, u nekim stvarima nije...Poanta je da ni jedno ni drugo zasigurno nisu beba
jos kad bi mi netko rekao sto je to stetno u produzenom dojenju?
Zanimljivo je to kako svi mi imamo neku pricu iz proslosti 'kak je ta i ta zena u selu dojila dijete do skole', a danasnje vrijeme se sablaznjavamo na to :/
Zaista treba cestitati proizvodjacima adaptiranog - godinama ispiranja mozga postigli su da nam nesto tako prirodno izgleda neprirodno. Svaka cast, nije to uopce lako.
Nemojte se truditi, žene, jer ako nekog s ovakvim stavom ovakav moj tekst nije pomaknuo iz betona, neće ga pomaknuti niti pet stranica na ovom topicu. Uzalud vam trud. Došli su, napisali komentar, nek idu dalje s mirom.
poglrdajte tv dokumentarac (emitiran na Channel 4 - Extraordinary Breastfeeding) o tome kako se doje djeca i preko 10g stara
preko torenta na http://tracker.prq.to/announce13:creation datei1163160071e4:infod6:lengthi366813184e4:name43 :Channel 4 - Extraordinary Breastfeeding.avi12:piece lengthi262144e6:pieces28000:
Pa vidite da ja itekako podržavam taj vaš stav! Zato sam i rekla da dojite 20-25.g. - just go ahead!
Ma zanima me ima li ijedna Roda u vašem jatu koja je kupila kravu kako svom djetetu ne bi davala pasterizirano, homogenizirano i svašatnerizirano milijeko, jedino kakvo je moguće kupiti i dati svom djetetu; koja je posadila u svom vrtu svakoraznno povrće i voće da ne bi kupovala i davala svom djetetu kupovno jer svi smo svjesni da ne znamo što jedemo...Nadalje, koja od vas tijekom trudonće i dojenja nije koristila kompjuter, mobitel, TV i ostale aparate koji nedvojbeno zrače i ostavljau traga na našem zdravlju i plodu tj. dojenom djetetu?!"? :shock:
Svi znamo da je majčino mlijeko najbolje za dijete i svako razuman i pametan zna da je adaptirano mlijeko "second best" rješenje za one koji, nažalost, iz ovih ili onih razloga, nisu u stanju dojiti. Ali, po Rodama ispada da je bolje djetetu dati solne kiseline, ili, kako je još jedna gošća na drugom Vašem forumu napisal, pustiti djetete da umre----
POR FAVOR.................I sve ovo gore navedeno je štetno pa ipak je, nažalost, sastavni dio današnjeg života, i mog i vašeg
Ne razumijem sta su sad proizvodjaci adaptiranog mlijeka skrivili? :?Citiraj:
Zaista treba cestitati proizvodjacima adaptiranog - godinama ispiranja mozga postigli su da nam nesto tako prirodno izgleda neprirodno.
Mislim, jos malo pa cu se osjecati kao njihov glasnogovornik, ali, dajte najte. Pa nije industrija kriva sto netko smatra da je dojenje petogodisnjeg djeteta too much i/ili zato sto nekome to djeluje degutantno. Ili zato sto netko misli da postoji realna opasnost od traumatiziranja djeteta zbog nemogucnosti pravodobnog prekidanja veze s majkom. Ili vec nesto. Pa ni djeca od pet godina nemaju vise flasicu u ustima, a bogme nijedno od njih vec odavno ne pije adaptirano mlijeko. tek u zadnje vrijeme postoji mlijeko pakirano u flase namijenjeno djeci iznad godine dana od proizvodjaca adaptiranog mlijeka i jos se ni ne moze kupiti kod nas.
ali su zato svi dobili po bocu u vrtiću za nositi doma :shock:
bubice, nemoj samo reći da će te to što je tvoj petogodišnjak dobio bocu adaptiranog mlijeka uzdrmati tvoj stav prema dojenju ili odbiti klinca od sise. :/
nije uredu majkama novorođenčadi ili malih beba poklanjati adaptirano, ali ako ga dobiju djeca vrtičke dobi to nikako ne može dovesti do prekida dojenja (iako je, po meni, to dob kada bi trebali prestati dojiti).
neće ga odbiti ali mi je to i dalje prljavi trik. Misliš li da će petogodišnjak preći sa kravljeg na adaptirano? Neće niti to. Znači - nisu u kampanji ciljali na djecu nego na roditelje... Ne podliježe kodu ali mi se nije svidjelo...
nije li možda da si otišla predaleko u borbi za promicanje dojenja? što god da proizvođači adaptiranog učinili (osim da stave ključ u bravu) ti ćeš vidjeti kao nemoralan čin.
u kojem to vrticu i koje mlijeko? ja sam, konkretno, mislila na (kršitelj koda)ovo mlijeko koje je pakirano u flase i namijenjeno djeci iznad godine dana. Kod nas ga nigdje nema za kupiti, pa ne vidim razloga ni da ga dijele po vrticima. Nijedno drugo mlijeko tog tipa nisam vidjela. Pa me zanima tko ga je to dijelio kod nas i kad. ne pretjeruj.Citiraj:
ali su zato svi dobili po bocu u vrtiću za nositi doma
Sto se nasih vrtica tice, ja bih rado izbacila cedevitu koja mi se cini kudikamo vecim problemom od toga da im je netko jednom udijelio bocu adaptiranog mlijeka. Sto nije.
Gost, nema ništa na ovoj adresi, ali sam pronašla na http://www.torrentreactor.net/view.php?id=627318. Sad skidam, ima 350 MB. Čitala sam o tom dokumentarcu još prije, ali nisam znala da je na netu.Citiraj:
gost prvotno napisa
potpisujemCitiraj:
Bubica prvotno napisa
ali ne razumijem sto ti se nije svidjelo, kad nisu dijelili to mlijeko u nasim vrticima?
da ne bi bilo zabune, ja mislim na ovo mlijeko:
http://www.****.de/typo3temp/pics/1873037b5f.jpg
http://www.****.de/typo3temp/pics/0ec4f6f4c1.jpg
s obzirom da ga kod nas nema nigdje, cak ni u mulleru, ne znam zasto bi ga dijelili.
Skinula slike sukladno pravilima foruma.
sw mama, u postove ne smijemo stavljati slike nego samo linkove, a pogotovo ne slike kršitelja Koda. :roll:
daj mi, molim te, pojasni tu realnu opasnost od traume. kako to dijete "ne može" prekinuti vezu s majkom? u situaciji u kojoj je njemu prepuštena odluka o prestanku dojenja?Citiraj:
sw mama prvotno napisa
što je s djecom čija je veza s majkom prekinuta preranim i nasilnim prestankom dojenja? zar ti se ne čini da tu postoji realna opasnost od traume?
sw mama,mala ispravka ovo mlijeko sto si ti mislila tj. postavila slike nije za djecu iznad god. dana kako si napisala vec od 10.mjeseci pa nadalje
kakav je to strah od vezivanja djeteta uz mamu? pa za koga bi se djete trebalo vezati? :shock:
najbolje da ih odmah čim prohodaju, progovore i ostave se pelena šibnemo u neki internat, jer pobogu, pa mogli bi se vezati uz mamu :evil:
glavni problem zbog kojeg dolazi do polemiziranja oko dojenja 4,5-godišnjaka je to što u našem društvu sise imaju primarno seksualnu funkciju a dojenje je sekundarna. Da se djeci umjesto ljudskog mljeka u dvije sise daje ljudsko mljeko u dva tetrapaka svi bi rekli da je to super namirnica jer je savršeno napravljena za dječji organizam i puna kalcija...
ali ne našem društvu je prihvatljivije da djeca piju kravlje mljeko iz tetrapaka, makni tetrapak, ispada da je prihvatljivije da djeca sišu kravu nego li vlastitu mamu.
pretpostavila sam, ali sam zeljela razjasniti da to sigurno nisu dijelili po nasim vrticima. Jer nije rijec o mlijeku iz tetrapaka Dukat, vec o mlijeku koej proizvodi proizvodjac adaptiranog mlijeka. Da ne bi doslo do dezinformacije kakve su ovdje, primijetila sam, dosta ceste.Citiraj:
sw mama, u postove ne smijemo stavljati slike nego samo linkove, a pogotovo ne slike kršitelja Koda
zasto to mene pitas? ja nisam psihijatar, ni psiholog. Ponovila sam nesto sto sam cula u pedijatrijskim krugovima, a poslije i sire. Nisam uspjela shvatiti zasto bi tako dugo dojenje bilo traumaticno za dijete jer nisam pamtila faze razvoja psihickog o kojima su mi govorili. To jos ne znaci da to zagovaram. Samo govorim o onome sto se cesto misli. Osobno, voljela bih da mi netko od vas objasni zasto tako dugo dojenje jest dobro za dijete i ima li ikakvih dokaza da ta djeca nemaju nekih psihickih smetnji pri odrastanju ili u odrasloj dobi.Citiraj:
daj mi, molim te, pojasni tu realnu opasnost od traume. kako to dijete "ne može" prekinuti vezu s majkom? u situaciji u kojoj je njemu prepuštena odluka o prestanku dojenja?
cini mi se, takodjer. Ali, ponavljam, nisam psiholog, ni psihijatar. Ne znam kakve su posljedice u jednom ili drugom slucaju i stvarno bih iskreno voljela da mi ih netko objasni bez klasicnih floskula da je "za dijete najprirodnije da doji".Citiraj:
što je s djecom čija je veza s majkom prekinuta preranim i nasilnim prestankom dojenja? zar ti se ne čini da tu postoji realna opasnost od traume?
kako to misliš, floskula? :roll:
Rijec floskula ima dva znacenja, procitati Rjecnik stranih rijeci. Ali i ako se koristi u prenesenom znacenju, dalo bi se braniti njeno stajanje ovdje jer je to sintagma- smicalica koju najcesce cujem kad se potegne pitanje dobrobiti produljenog dojenja. Hoce li mi netko objasniti zasto je dobro dojiti petogodisnje dijete? Bez skrivanja iza te recenice? Ono, fizicki je dobro zbog toga, toga i toga, psihicki zbog ovog, ovog i ovog.
Zanimljivo je kako si iz cijelog posta iscitala jednu jedinu rijec i primila se za nju.
imali smo topic Produženo dojenje - sto kažu psiholozi?, naći ćeš na njemu zanimljivih linkova. kao što ti želiš saznati zašto je za dijete dobro da dugo doji, ja sam htjela saznati zašto bi bilo loše. nisam saznala.
odoh listati rječnik stranih riječi, kad sam već ovako nepismena izašla s faksa. potražiti ću značenje "sintagme-smicalice".
Jednako nemoralan kao i činjenicu da je jedna od štedionica dijelila grupama poklone u igračkama ako svako dijete oboji nekoliko crteža i na njihovoj poleđini roditelji ostave svoje podatke. Dakle - ako teta preda te podatke od sve djece u grupi, grupa dobi igračke na poklon.Citiraj:
nije li možda da si otišla predaleko u borbi za promicanje dojenja? što god da proizvođači adaptiranog učinili (osim da stave ključ u bravu) ti ćeš vidjeti kao nemoralan čin.
Dakle, nemoralno je, po meni, svako od ovakvih reklamiranja preko djece i institucija u kojima oni borave, nisu li zato škole i ukinule silne akvizitere koji su dolazili prodavati djeci knjige.
SWmama, nisi li malo pretjerala? Kako ti mozes tvrditi da to u nasem vrticu nisu dijelili, da sam ja to izmislila, valjda :shock:
Pred nekih godinu dana djeca su to dobila u ormariće, plastična boca ala dukatove, bez RH deklaracije. Netko je to doveo u vrtic (ja ne znam da li **** ili je išlo preko druge ruke) i podijelio svoj djeci za doma, valjda iz čistog humanizma...
TO JE TO! MGrubi, svaka čast, upikla si u sridu!Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Pogledala sam i nisam vidjela da se doje djeca i preko 10 godina stara. Najstarija curica u dokumentarcu je imala 8 godina kad je prestala, zato što joj više nije išlo mlijeko, zaboravila je dojiti - usna šupljina se razvila i prerasla je dojenje.Citiraj:
VedranaV prvotno napisa
:naklon:Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Meni je taj antagonizam prema dojenju djece starije od tih magičnih godinu-dvije dobar pokazatelj u kojoj mjeri ljudi izopačeno gledaju na tijelo, doživljavajući sise kao ukras i pridodajući im primarno seksualnu funkciju, pa sukladno tomu padaju komentari kao "perverzno", "odurno" i slično. Nevjerojatno mi je s kojim gađenjem ljudi pričaju o nešto starijim sisavcima, čovjek bi pomislio da govore o nekakvim izopačenicima koji se pale na shitting i pissing, a ne o maloj djeci koja sišu mlijeko svoje majke. Ljudski rod je doista izopačen.
Što reći, nego POTPISUJEM!Citiraj:
MGrubi (napisa):
glavni problem zbog kojeg dolazi do polemiziranja oko dojenja 4,5-godišnjaka je to što u našem društvu sise imaju primarno seksualnu funkciju a dojenje je sekundarna. Da se djeci umjesto ljudskog mljeka u dvije sise daje ljudsko mljeko u dva tetrapaka svi bi rekli da je to super namirnica jer je savršeno napravljena za dječji organizam i puna kalcija...
Meni je taj antagonizam prema dojenju djece starije od tih magičnih godinu-dvije dobar pokazatelj u kojoj mjeri ljudi izopačeno gledaju na tijelo, doživljavajući sise kao ukras i pridodajući im primarno seksualnu funkciju, pa sukladno tomu padaju komentari kao "perverzno", "odurno" i slično. Nevjerojatno mi je s kojim gađenjem ljudi pričaju o nešto starijim sisavcima, čovjek bi pomislio da govore o nekakvim izopačenicima koji se pale na shitting i pissing, a ne o maloj djeci koja sišu mlijeko svoje majke. Ljudski rod je doista izopačen.
Meni se ovo sviđa za kraj rasprave :heart:
I ja.Citiraj:
mara prvotno napisa
ne tvrdim da si izmislila, ali sam mislila da si pomijesala jer mi je posve nevjerojatno da bi bilo koji proizvodjac ad mlijeka dijelio bilo kakav promotivni materijal po vrticima proizvoda koji se nije pojavio, a u skorije vrijeme i nece na nasem trzistu. Zao mi ej sto se ne sjecas tocno sto ej to bilo i sto nitko od roditelja na to nije reagirao jer mi je nesto drugo palo na pamet. Kako su ta mlijeka relativno nova na trzistu nije iskljuceno da je netko dosao da vidi kakvu bi prodju imala i svidjaju li se djeci s brdovitog balkana prije nego ga plasiraju na zapadno trziste. Iako mi je to malo teorija koja se klima jer se nije trazio povratni odgovor na to mlijeko. Kao sto rekoh, zao mi je sto ne znas vise sto je to bilo, moglo je biti i dukatovo mlijeko, na kraju krajeva, a u nasem se vrticu takvo sto sigurno nije dijelilo.Citiraj:
SWmama, nisi li malo pretjerala? Kako ti mozes tvrditi da to u nasem vrticu nisu dijelili, da sam ja to izmislila, valjda
Pred nekih godinu dana djeca su to dobila u ormariće, plastična boca ala dukatove, bez RH deklaracije. Netko je to doveo u vrtic (ja ne znam da li **** ili je išlo preko druge ruke) i podijelio svoj djeci za doma, valjda iz čistog humanizma...
Link o raspravi oko produljenog dojenja nije mi donio nikakvo prosvjetljenje, ali ima zgodnih podataka. Bio je dovoljan da se zamislim koliki je utjecaj drustva na opce rasireno misljenje da je dojenje posve nepotrebno nakon druge godine, i da potrazim dalje neke podatke. Hvala.
sw mama pogledaj ovo:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ghlight=biseri
ponekad u vrticuuleti i neka roba onako ispod pulta - kakva humanit. pomoc (u navodnicima) koja nije negdje drugjde prosla...no to je druga tema - cisto kao objasnjenje da se moglo desiti ovo sto B kaze.
ovdje je pitanje norme - razvojne, koja moze biti uvjetovana razvojem djeteta ali id rustvenim ocekivanjima, nase drustvo ocekuje da je dojenje nesto sto se podrazumjeva za bebu do 12 mj. poslije toga se na njega gleda kao na atavizam prethodne faze, a nesto jos kasnije i na znak loseg odnosa dijete - majka (u kojem majka ne dopusta odvajanje djeteta od sebe). Zanimljivo je da je baza tog razmisljanja u Frojdovim pretpostavkama, koji s druge strane navodi da je dob od 4 god. ona dob kad se dijete moze odvojiti od majke psihicki. Malo kontradiktorno, pogotovo sto njegovo ucenje nije potvrdjeno znanstveno.
ako se iz price izbaci dojenje (kao prvi dojam) onda je to prekrasna prica o ljubavi majke i djeteta...
:heart:
izbacuje me - pa cijepkam 8)
nije dojenje jedino podlozno ocekivanju dobne granice do kad se dijete treba "rjesiti" npr. duda/bocica - jasno pise unekim novijim knjigama relevantnih strucnjaka - da nakon 2 god. vise nije prihvatljivo, ili spavanje s rod. koje se onda stavlja u vezu sa seks. uznemiravanjem djeteta, ili pisanje u gace (u razlici izmedju prethodnog izdanja dijagnost. prirucnika je cijela godina u postavljanju dg. - prije se ocekivalo do 3 god. sada do 4. god) ima toga jako puno... i kao sto vidis ne samo u narodu vec i u strucnim krugovima.
I ja moram potpisati.Citiraj:
MGrubi (napisa):
Mene je neki dan jedna doktorica tako oprala.
Bilo je neko društvo, Lana je bila sa mnom, a kako većina iz tog društva zna da još dojim Leu, netko me je pitao - a što je s Leom. A ja sam rekla - ništa, idemo dalje. A ta dr (pred njom prije nisam puno pričala o tome jer znam kakav ima stav i nikad se nismo toga dotakli) me poglead i kaže, onako s gađenjem - ma daaaaaaaaaaaaajte!!! - i okrene glavu na drugu stranu.
Pa opet - pogleda me, pita koliko Lea ima godina, ja kažem 3,5, a ona opet - ma daaaajte - i okrene glavu s gađenjem.
Ja sam samo rekla da ja znam kakvo ona ima mišljenje o tome i tu je bio kraj rasprave. Više se nismo toga doticali.
Inače, nas dvije sasvim u redu komuniciramo o svim ostalim temama, ali o ovoj stvarno nemamo što jer su nam mišljenja dijametralno suprotna. Ali nije mi se nikad dogodilo da netko tako eksplicitno izrazi gađenje prema mom dojenju.
Inače, ta dr je prije cca 3 god rekla jednoj našoj forumašici - nemoguće da je još dojiš, pa ona ima već 7 mj!!!
Što dalje reći........osim da žena ima pravo na svoje mišljenje, a ja na svoje