Da, ali nije Unitasova IVANA (100% vuna), samo izaberi onu "čupavu" varijantu (ima i druga vrsta, ufrkana kao gajtan, nju nisam probala ućebati).Citiraj:
marta prvotno napisa
Isprobano, ali treba plesti na tanje igle (3 mm) :*
Printable View
Da, ali nije Unitasova IVANA (100% vuna), samo izaberi onu "čupavu" varijantu (ima i druga vrsta, ufrkana kao gajtan, nju nisam probala ućebati).Citiraj:
marta prvotno napisa
Isprobano, ali treba plesti na tanje igle (3 mm) :*
Joj, kod mene u ducanu imaju samo neke babske boje i od Ivane i od Jelene...
Koliko ti se smanjilo?
Ja ih ofarbam ;) Boje su inače katastrofa, ali je vuna za 10. Najviše mi se dopala malo deblja Jelena, koja izgleda kao konopac :mljac: Ofarbana žuto-narandžasto-crveno, i evo je na iglama. :D Polako "rastu" male pantalone :zaljubljen:
Nije se ekstra skupilo, ali nisam ubacivala u mašinu, nego ručno. Sasvim je OK. Vidi se da je pleteno (znači, nije baš skroz filc), ali je jako gusto. Nisu gaće u pitanju, džemperak.
Cime farbas? Ja obicno koristim boje za vesmasinu, al cini mi se da ovdje to ne sljaka? Jel koristis one male boje u vrecicama?
Sad se pitam di to uopce jos mogu kupiti?
Joj, vjesticice, sad sam na ovo naletila i umrla od smijeha:
http://www.knitty.com/issuefall02/FEATdyedwool.html
:lol:
Boje za kolače :lol:
MM se, nakon što sam tako ofarbala vunu prvi put, zgrozio i komentarisao "šta tek radi od našeg želuca!? :shock: " i doživotno odustao od ofarbanih slatkiša.
Može se koristiti i boja za jaja ili oni sokići iz kesice koji se razmute vodom (bitno je da nemaju šećera) Ameri (i ostali crafteri) obično koriste Kool Aid (ima o tome dosta na webu, proguglaj)
Ja sam radila u mikrovalnoj, a može i klasično - na šporetu u loncu.
Namotam vunu na kančelo (kako se to kod vas kaže :? ) što duže to bolje. Svežem samom vunom, labavo. Ostavim da se kvasi preko noći. Ujutro ocijedim sav višak vode (ne smije da curi). Razmutim boju u malo vode u zdjelici i rasporedim vunu u (npr 3) zdjelice sa različitim bojama. Uključim na najjače (kod mene 800W) par min. Ostavim u mikrovalnoj još par min. da stoji u toplom. Ponavljam postupak sve dok boja u zdjelici ne izblijedi. Pošto boja putuje uz vunu, na "spojevima" se boje pomiješaju, pa ispadne baš supercool. Kad završim, ostavim da se potpuno ohladi i ispiram, ispiram, ispiram, ..., :jzjev:, ..., ispiram... sve dok voda ne bude čista. Nakon toga operem u deterdžentu za vunu, osušim i namotam klupče. I što prije stavim na igle ;)
Da, to je to :D Dok sam ja napisala, ti bila vrijedna :*Citiraj:
marta prvotno napisa
Pa daaaa, boje za kolace, genijalna zeno, idem odma zvat majku svoju jedinu.... Jel stavis kakav fiksator? Ocat u vodu za ispiranje?
8) šta da ti velim :dancingfever:
sirće može, nije obavezno
ja sam tak ofarbala ovaj nas vec gotovi Popolini cover. prvi put pa nije bas savrseno, ali nije ni lose :)
ocat sam koristila pri namakanju, a i zamjesala sam s bojama, i super je, nista se ne ispire.
i kod mene nije bila u igri mikrovalna (nemamo), neg obicna pecnica, pod alu folijom :)
Super je ispalo! :D
Jesi li i ti farbala "priručnim" bojama (za kolače, jaja, sokić...) ili si onim za tekstil?
Koliko si sirćeta i vode stavljala da razmutiš boju?
Znam da ide i so u rastvor boje za tkanine, jesi li i nju stavljala?
Pusa :*
Jesi. :klap: Prava štreberica. :)Citiraj:
vještičica prvotno napisa
Samo me još zanima može li i bez toga? Hoće li držati ako se samo gusto isplete. Nije mi pri ruci da vidim koja je vuna, ali znam da na njoj piše da je za igle 2 - 2,5.
hvala :)Citiraj:
farbala bojama za hranu, sad jedva cekam da dodje uskrs pa da se opskrbim vecom paletom boja :mrgreen:
sto se tice octa, vise-manje sam slijedila upute na ovoj stranici. tu pise da ovisno o tome kako brzo hoces da ti se boja 'priljepi' na vunu, dakle ovisno o tehnici, toliko stavljas octa. negdje sam kasnije procitala da ocat pomaze i da boje budu jarke...
sol nikakvu nisam stavljala.
ajmo, svi farbat vunu, super je zabavno :D
jos kad naucim plest, onda cu se i ja bavit na pletenje onih predivnih longies. sam da mi se dijete prije ne rijesi pelena :mrgreen:
8)Citiraj:
blis prvotno napisa
Hoće, držaće, samo nek isplete na igle br 2 i da ne plete labavo.
:* drago mi je da sam pomogla :bye:
sta da stavim u masinu, kakav sapun? znam da je za filcanje potreban sapun uz gnjecenje, ali ne znam jel deterdzent spada u kategoriju sapuna (kemija mi nikad nije bila jaca strana :mrgreen: ), odnosno sta spada.Citiraj:
i ako tko zna neki brend - tekuci sapun za masinu - nek se javi.
kupi od urtekrama univerzalni detergent za rublje. on je sapunasti.
Za filcanje u mašini nije neophodan sapun, samo temperatura i mnogo "mrdanja" u bubnju
Glavna preporuka koju sa pročitala na svakom sajtu koji piše o mašinskom postupku je da treba obavezno provjeravati svako toliko kako komad odjeće izgleda, i koliko se skupio. Da ne ispadne premalen ;)
što kad se stavi previše (puno previše) lanolina :mrgreen: :?
mislim da je ovo što sam zagrabila too much i sad sam ih opralla toploj vodi sa malo perwolla. Trenutno se suše ali sad više ne znam jel sam dosta isprala ili previše... ma nije to za mene... :/
Ako si oprala Perwollom, sad opet moras lanolizirati :mrgreen:
ZA JEDAN COVER TREBA LANOLINA IZMEDJU ZRNA KUKURUZA I OMANJEG LJESNJAKA.
Nice, dođi k meni na kavu i ja ću ti ih lanolizirati ;)
di toga ima? :trep:Citiraj:
marta prvotno napisa
bio bio sigurno, mozda jos negdje.
Pitanje: obzirom da mene čista vuna uvijek malo bocka, bojim se da bi bockala i mog bebača. Kakva su vaša iskustva?
imam 3 vunena covera, nijedan nije bockav
HM ili kupljeni?Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
kupljeni
popolinijev, honeyboy i baby blossom
Thx Lut :love: !
A curke koje imate HM, što vi kažete za bockanje?
bocka domaća vuna (predena) i šetland. ove vune za plesti koje ima kupiti u radnjema ne bockaju
lut, kak si zadovoljna s popolinijem?Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
ak netko treba lanolin, ima ga u apoteci na uglu vukovarske i nove ceste; tam rade jako ljubazne cure i uopće ne gledaju čudno, štoviše jako ih interesira sve vezano uz tu tematiku :)
zadovoljna sam - izdrži 8 sati. ali mi je ružnjikav :lol:
zato mi je baby blossom prekrasan i isto dugo drži
honeyboy preporučam za noć, nama ne propusti ni nakon 12 sati
Lutonjice - koji je to baby blossom soaker? Jedan od onih "štrikanih"?
Meni je konačno stigao popolinijev vuneni cover naručen za 80kn preko e-baya :D E sad, veličina je S i čini mi se da je prilično malen. Koliko ste ga dugo mogli koristiti na novorođenčetu?
da, štrikan jeCitiraj:
Olivija prvotno napisa
ja sam isto gledala taj cover, na babyshop stranici, i tamo pise da treba uzeti uvijek veci, a za novorodence MCitiraj:
ivana b prvotno napisa
al ak ti beba bude mala i ako stavis neku malu pelenu mozda budete i ovaj koristili neko vrijeme.
Sline mi cure. A nemam kad strikat jer moram posasivati neke stvari koje planiram vec sto godina... Samo mi mast vadis. Kasicicom.
Jel' onom malom, za slatko? ;)
Drago mi je da ti se dopada :*
BTW ovo je ona "babska" Ivana, bila je svijetlo siva, a vidi je sad :zaljubljen:
Noa je malo u jednokratnima, malo u platnenima.
Trenutno koristimo više platnene, i ...jelte... javila mi se već svima poznata želja za još i još :mrgreen: .
Sad bih joj uzela i vuneni cover.
No zanime me ako ga perete 1xtjedno, čak je netko napisao i jednom u 2 tjedna, zar nema taj cover neugodan miris :? ? Nemam ama baš nikakvo iskustvo sa vunom, ali nevjerojatno mi je da se ne treba prwati svaki dan.
Dajte molim vas malo o tome :coffee:
Pa ja sam uglavnom prala nakon sto je poprimio neugodni miris mokrace, al to je bilo nakon recimo 10 do 15 dana. Prije iskljucivo ako je bio pokakan, a to se dogodilo samo jednom. Vune ima miris po vuni. Nije bas da upija, zato se i koristi :P
ja perem rjeđe. recimo svaka 3 tjedna (kad se usmrde). a imam ih samo 3 i samo njih koristim.