Ja doduse namam iskustvo sa SD vec (duplo) iz Rijeke gdje je tzv. rooming in pravilo. Zasto tvz.? Zato sto su mi sad rekli da odnose bebu prvu noc oko ponoci i donose ju sutradan ujutro oko 6, da se mama odmori!
Prije dvije godine je S. bila sa mnom cijelu noc od pocetka ali sad s G. nesto nije bilo u redu pa je proveo 4 dana na prematurnom tako da nisam mogla ni inzistirati da mi ga daju - doduse bila sam od koristi cimericama koje su jedva hodale pa sam nosila njihove bebe kad one vise nisu mogle izdrzati!.
Kad usporedim, sa S. bi mi bilo bolje da sam bila u apartmanu (koliko god da ti savjeti iskusnih rodilja mogu pomoci toliko se mozes kraj njih osjecati i nervoznom i nesposobnom, a to je najgore jer od tvoje nervoze je i beba nervozna). Sa G. sam mislila traziti apartman, no kako su mi ga brzo uzeli, a ja sam nakon poroda bila "ko nova" shvatila sam da cu se manje dosadjivati (i vise biti od koristi) ak cu imati cimerice.
U Rijeci ti ne daju da sam presvlacis djete (zapravo,sestre pop...ak to napravis jer one navodno vode evidenciju kakva je stolica i koliko cesto, iako ih u pravilu presvlace 2 do 3 put dnevno jer citiram gdje bi dosle da ih presvlace poslije svakog obroka,a i stolica od mlijeka ne nagriza kozu!
Opcenito, cijela ta ideja rooming ina kod nas steka - prvu noc ti odnesu djete da se odmoris, a drugi dan, kad ti se savovi ohlade,sve te boli i ak ne mozes vise izdrzati pa zoves sestru da ga malo odnesu u djecju sobu onda ti vele, pa sad ste majka, tko ce se o djetetu brinuti kad dodjete doma ak vi ne mozete.
Zapravo cini mi se da su te "djecje" sestre gore nego prije dvije godine, ekipa iz radjaone se trudi da Rijeka bude moderna bolnica prijatelj djece, a pedijatarske sestre daju brdo zastarjelih i kontradiktornih savjeta (kao npr. dojite na zahtjev, al ne dajte da doji vise od pola sata ili nemojte da doji tako cesto, napravite razmak od dva ili tri sata) i nisu bas od neke pomoci prvorotkama (kad pitaju kako da doje - pa stavite ga na prsa!)
I polude kad vide da djete spava kraj tebe na krevetu (navodno je neka mama zaspala pa joj je beba pala na pod, al meni to vise zvuci kao urban legend iako su kreveti fakat uski, a krevetic se ljulja pa ga ni ne mozes ucvrstiti uz krevet da posluzi kao zastita od pada.)
Ima jos toga i o sestrama s prematurnog i poticanju dojenja al to je za neki novi topic