Ma ovo je izborna godina, ministri dođu i prođu ;)
Printable View
Ma ovo je izborna godina, ministri dođu i prođu ;)
Baš ovako kao što Gost1 kaže-ministri dođu i odu, a svaki želi ostaviti "svoj osobiti utisak".
A vas dvije ste skroz šašave, sad vidim da nisam jedino ja takva pa se tješim-welcome to the club;))
i ja potpisujem Gost1 i nadam se da će ovaj dr. Lj. što prije otići i da će mu se "zamesti svaki trag" ... ;)Citiraj:
Gost 1 prvotno napisa
welcome kolegice ... :* ( vidiš da nas ima još šašavih ... :lol: )Citiraj:
rvukovi2 prvotno napisa
Da, ministri dođu i prođu, ali neki se jako potrude da ostanu u dugom i trajnom sjećanju kakvim svojim bisernim zakonom (uvlačeći se u du... nekoj grupici koja s tim zapravo uopće nema veze), a oni koji ih naslijede presretni jer ne moraju mazat ruke i zamjerat se zakinutoj grupi na koje se velebni zakon odnosi...
... a svi se trude biti tako slatki... osobito u predizborno vrijeme, a kad makneš celofan vidiš da su svi najobičnije prazne zahrđale konzerve...
(uf, odmah me muči žgaravica do bola :evil: )...
Kad smo već kod naših vrlih ministara i političara, nisam odolila da ne podijelim ovo s vama :mrgreen: :
Kada je Bog stvarao svijet, odlučio je svakom narodu podariti dvije vrline. Tako su Švicarci postali precizni i poslušni, Japanci radišni i strpljivi, Talijani veseli i romantični, Španjolci temperamentni i ritmični... Kada je došao do Hrvata, reče: Hrvati ce biti pametni, pošteni i političari. Anđeo koji je cijelo vrijeme bio tu, nakon završenog posla upita: Bože, svima si dao dvije vrline, samo Hrvatima tri, zar neće biti nadmoćniji od svih drugih naroda? Na to Bog reče: Imaš pravo, ali kako se bogom dane vrline ne mogu naknadno ukidati, Hrvati ce ih imati sve tri, ali svaka osoba samo po dvije. I tako:
Tko je pošten i političar ne može biti pametan.
Tko je pametan i političar ne može biti pošten.
Tko je pošten i pametan ne može biti političar.
:lol:
:lol:
neka taj Ljubičić :shock: i njegova svita što prije odu i neka se ne vraćaju :mrgreen:
Pcelice Mara zakoooon anegdota ... :lol:
Ljubičič=(ovdje napisati ili zamisliti sve ružne riječi koje znate)
Pa studeni je naša prilika da im kažemo šta mislimo o ovakvoj lošoj ideji;)
Stvarno me naljutio ovaj intervju s ministrom Ljubičićem!!
Stvar je i u tome što još viš e zatupljuje narod koji onda misli kako kod nas u MPO vlada neznam kakva sloboda. Svi mi koji se liječimo valjda se razbacujemo sa svojim stanicama. I o kojoj banci zametaka on to priča kad zamrzavanje postoji samo na VV. Spominje Split gdje bi otvorili centar za MPO , a ubiti je žalosno što se ta bolnica godinama ne bavi tom problematikom. I zašto on spominje samo Italiju, kaj duge države nemaju zakon o MPO.
Nisu se ugledali npr. Na zakon o zabrani pušenja u Italiji.
Novinar je spomenuo i četvorke rođene u Petrovoj. Zar nisu te bebe začete inseminacijom i kako bi u toj situaciji spriječili oplodnju stanica
Ma i meni se čini da bi se oni najrađe riješili Mpo-a.
Znam i ja da će taj ministar otići, ali ostavljaju previše tragova sa svojim glupim izjavama
Drage cure,
i mene to jako ljuti kad se lijecenje propisuje zakonom, ma tko je to vidio! Rekla bih da trebamo osmisliti odgovor na tu ideju s talijanskim zakonom u HR, i da razlozi protiv budu kratki i jasni i da se svakom mogu naturnuti na nos u 20 sekundi koliko traje attention span neznalica.
Moj prijedlog za argumente borbe protiv imitiranja talijanskog zakona u HR (nadovezujuci se na sve sto ste vec napisale):
1. Zasto talijanski, a ne austrijski, slovenski, ceski ili spanjolski? Te zemlje takodjer dijele nasu kulturnu tradiciju, cak i vise nego Talijani.
2. Talijanski zakon je pokazano los zbog slijedecih razloga:
a) dovodi u opasnost zdravlje zene (vise postupaka, vise rizicnih trudnoca)
b) ne zasticuje embrije nego cini jedino da ljudi odlaze u inozemstvo (ucetverostrucen broj odlazaka) i tako imovinski diskriminiraju.
c) smanjuje postotak uspjeha postupka za cetvrtinu (s 39% na 30%)
d) lijecenje je skuplje za cijelo drustvo zbog veceg broja postupaka i veceg broja vrlo rizicnih viseplodnih trudnoca (broj trojki u Italiji se povećao za 2,5 puta od primjene novog zakona)
e) sami Talijani shvacaju da je zakon los i pokusali su ga referendumom promijeniti (referendum propao radi apatije biraca koji nisu izasli na izbore u dovoljnom broju, iako bi po istrazivanjima javnog mijenja vecina odobrila promjene koje su se odnosile na odredjene dijelove zakona (samo 3 embrija, sva tri vratiti, nema zamrzavanja))
3. Lijecenje bilo koje bolesti je individualno, pa je najgora stvar regulirati je zakonom jer se zakon odnosi na sve jednako, a lijecenje mora biti drugacije za svakoga. (Tj. 2 ili 3 embrija za svaku zenu je vrlo specificni aspekt lijecenja i nije nesto sto treba staviti u zakon, nego u lijecnicki naputak kao preporuka a ne apsolutni zahtjev. Da li se dijabeticarima zakonom propisuje koliko ce injekcija primati, ili se oboljelima od raka zakonom regulira broj kemoterapija???)
4. Svatko ima pravo na sto uspjesnije lijecenje, tj. sto manje sto uspjesnijih postupaka, buduci da je lijecenje bolno, skupo, dugotrajno i potencijalno opasno.
Ako netko ima malo vise vremena posvetiti vasoj argumentaciji, zaciniti argumentaciju s kojim primjerom iz pravog zivota: jednoj mladoj zeni oplodili su tri jajne stanice, sva tri zametka su bila odlicna, pa bi u bilo kojoj drugoj zemlji vratili jedan ili dva, dok u Italiji zakonom moraju vratiti sva tri. Zena je ostala trudna s trojkama. Nije mogla smanjiti na dvojke jer je to zakonom zabranjeno, ali je mogla abortirati sva tri jer je abortus zakonom dozvoljen, sto naravno nije htjela. Strogo je cuvala trudnocu par mjeseci na potpunom mirovanju, ali je svejedno dobila komplikacije od viseplodne trudnoce, i sva tri fetusa su umrla. Da nije bilo tog talijanskog zakona, njezina djeca bi se vjerojatno spasila. Procitala sam tu pricu u La Repubblica nakon sto je referendum o preinacavanju tog zakona propao zbog nedovoljnog odaziva biraca.
Jos bih htjela dodati kako svaki put kad se spomene talijanski zakon, vi njima naturnite na nos spanjolski, koji je u potpunosti oprecan talijanskom. Spanjolska nije nista manje katolicka zemlja od Italije (samo sto je u jednoj bila u trenutku donosenja zakona na vlasti ljevica, a drugom desnica, dakle to pitanje nije stvar MORALA nego POLITIKE).
U Spanjolskoj su svi oblici potpomognute oplodnje dozvoljeni i Spanjolska privlaci ljude iz cijele Evrope za donirane jajne stanice. U Spanjolskoj je veliki naglasak na obitelj (dok Italija ima najnizu stopu nataliteta u Evropi, a poslije nje je Njemacka, koja takodjer ima restriktivan zakon o potpomognutoj, pa nam ni jedna ni druga zemlja ne bi trebale biti uzor). Zbog tog naglaska na obitelj se smatra HUMANIM donirati jajne stanice i pomoci nekome drugome da zasnuje obitelj. Donatorice se i placaju (izmjedju 2000 i 3000 eura), a manipulacija njima NEMA.
Sto se tice moralnog pitanja - Katolicka Crkva je apsolutno protiv ikakve potpomognute oplodnje, pa onda donijeti zakon koji je polovican i treba kao zadovoljiti Crkvu je nemoguce, jer Crkvu nece zadovoljiti nista osim potpunog zabranjivanja bilo kakve potpomognute oplodnje (IVF ili inseminacija, koja isto nije u redu). Cemu onda donositi tako polovican zakon koji ne zadovoljava ni jednu ni drugu stranu?
Druge religije (islam, zidovstvo, budizam i hinduizam), a i protestantske denominacije, uopce nisu protiv potpomognute oplodnje, pa osim ako Crkva ne tvrdi da ima apsolutni monopol nad etickim pitanjima, mora priznati da je to malo cudno. Zidovi, koji dijele s krscanima svetu knjigu, dapace pomazu i nalazu potpomognutu oplodnju, uzimajuci kao dokaz da je Bog naredio ljudima da se mnoze. Takodjer je u Bibliji jedna prica o Abrahamu i Sari koji su bili neplodni, pa je Sara naredila svojoj sluzavci da ima dijete s Abrahamom, pa i to dokazuje koliko ce daleko ljudi, tj. nasi biblijski preci, ici da dobiju dijete.
Moram i dodati, da je mozda znakovito i to da je katolicanstvo jedina religija u kojoj su prakticira celibat i jedina religija koja je toliko vokalna po pitanju potpomognute oplodnje i reprodukcije opcenito, i da to mozda i nisu dvije nepovezane cinjenice. ;)
Da... I na raznoraznim generalnim forumima oko IVF-a sam kao specijalan link nailazila na link s talijanskim zakonom, highlightiranim kao skandaloznim. Super su nabrojeni argumenti, pino, ovi čisto objektivni - štetnost i besmislenost takvog načina liječenja po zdravlje žene i po rađanje zdrave djece, a da ne kažemo da to izaziva kaos i dugoročno više košta.
Pino je ovo odlično argumetirala, a na nama je da sve ovo uobličimo u jedan dokument s kojim ćemo educirati javnost o tome kako je ovakav prijedlog kakvog nam nudi trenutačna vlast apsolutno neprihvatljiv.
Kako smo jači samim time što imamo više pametnih i informiranih glava u "opticaju", ja bih vas molila da sve svoje prijedloge i natuknice pošaljete meni na mail dolje iz profila, sastavit ću mailing listu zainteresiranih za razmjenu i prikupljanje ideja.
Molit ću vas iz razumljivih razloga da se predstavite punim imenom i prezimenom, profesijom i brojem fiksnog telefona.
Morate znati da nas je u RODA-i u radnoj grupi za pitanja MPO dosta koje smo ili trudne ili s malim bebama pa je "friška krv puna adrenalina i želja za promjenom" više nego potrebna da do najgoreg ne dođe.
Moramo u ovoj stvari biti čvrsti i zajedno, znam da se neki i ne usude predložiti nešto svoje i misle da bi im za aktiviranje otišlo puno dragocjene energije, ali ja sam uvjerena da vi svojim manje aktivnijim prijateljima pa i potomstvu ne želite ovakav zakon koji ne vodi ničemu dobrom.
Ako povučete paralelu između činjenice da se Zakon o MPO nije mijenjao od 1978., onda možete pretpostaviti kako postoji velika vjerojatnost da će i vaše potomstvo dočekati ovakav restriktivan i loš zakon ako se on donese.
Evo ja napisala svoje brčkarije tebi na mail.
Super ideja rvukovi i bravo Pino za sažetak,
pokušat ću i ja napisati neki mail, sad sam baš malo u gužvi, ali svakako ću probat naći vremena ... ;)
Pino, svaka čast :klap:
Rvukovi, imaš mail.
Pino stvarno si to odlično argumentirala!
Rvukovi2, ja neznam što bih još dodala, nisam inače baš jako rječita osoba. Ako nešto smislim javim se.
Na ovom linku stoji poziv za sve vas koji želite doprinijeti poboljšanju uvjeta MPO u RH.
POZIV NA VIRTUALNI BRAINSTORMING O MPO
potpuno mi je jasno o čemu se ovdje radi i to zaista nema veze s ljubičićem jer će većina njih na tom mjestu raditi isto što i on. radi se o tome da je naša crkva jaka u hr i da se skoro svi političari ulizuju crkvi. jedan od razloga je i taj što jako puno popova u nas na oltaru iznosi političke stavove i tako manipulira masama te povećava izglede dotičnih na izborima. sve je to politika i fućka se njima svima na naše patnje, bol, želju za majčinstvom, povećanjem izgleda za bolji natalitet...sve je to nevažno. ufffff :evil: . a o demokraciji da ne pričamo :x , bit će kako gazde kažu.
a o onome "čuvajmo naše nasljeđe" mogu se samo nasmijati od srca i reći da smo ga već daaaaavno prodali tim istim talijanima, ako ne i poklonili. sramota!!!meni je jasno da moa nešto reći, ali ipak bi mogao znati da bi ta izjava trebala na nešto sličiti jer nema posla sa djevojčicama sa šibicama. ah! odoh ja sad na brainstorming.
Vikend je i od doma nemam pristup svom uobičajenom mailu pa da na ovaj način još malo raspirim... Ne znam je li netko pročitao današnji Jutarnji s člankom o onoj rimskoj Sveučulišnoj polikliničkoj bolnici "Umberto I" bolnici di se kradu rožnice mrtvima, kod koje je i Felliniju prije nego se ohladio i dospio do mrtvačnice ukralo novčanik itd. U petak je mom prijatelju u bolnici u ZG-u umrla mama i hvala Bogu da se to kod nas ne događa i da on ne mora, u svojoj tuzi, još oko toga razbijat glavu. Pa je li nam takvo zdravstvo treba biti uzor di lešinari pelješe mrtve?! Hvala lijepa na takvoj tradiciji! Znam da su neke cure pitale Lučija za savjete di da se ide u inozemstvo na MPO i da je i on rekao da se izbjegava Italija jer tamo ima svašta...
Čitala sam članak u Jutarnjem i baš sam pomislila " koja strahota " ... :shock:
Mislim takvo talijansko zdravstvo da nam bude uzor, ma užas ... :evil:
Evo i ja sam rvukovi poslala e-mail, nadam se da su to i druge cure učinile ... :love:
Da čitala sam. To je katastrofa. Nadam se da ministri također čitaju novine pa im se možda upali koja lampica ili barem klik u glavi. Fakat smo si lijepu zemlju izabrali da po uzoru na nju donosimo svoje zakone.
Jedna stvar mi nije jasna u Hrvatskoj se toliko priča o natalitetu, a nas se tretitra kao građane drugog reda.
I ako sam pravnik po struci, takvi prijedlozi zakona su javna sramota. Ako ja želim dijete a nemogu to ostvariti u svojoj zemlji, ići ću negdje dalje, nitko me neće spriječiti, pa ćemo negdje dalje puniti proračun.
Zar nije dovoljna sramota što se čeka po godinu dana, što su nabili cijene, još i ovo.
Da, ali kad jednom dobiješ dijete onda će ti država dati besplatne knjige za školu bez obzira na tvoje materijalno stanje ;) Dok naša djeca narastu vjerojatno će i visoko obrazovanje biti obavezno, zamisli koliko knjiga! A iskusit ćeš i još mnoge druge divote naše populacijske politike...Citiraj:
sreca prvotno napisa
Uf, uf :(
drage cure, evo i moj skroman doprinos ovoj raspravi, iz jednog malčice drugačijeg kuta
moram priznat da jednako kao što me smetaju idiotizmi tipa "dijete-stvar" da me smetaju i površna karakteriziranja ljudi koji jesu vjernici, gledanje kroz jednake crno-bijele naočale i stvaranje neprijatelja tamo gdje bi se moglo pronaći mnoge istomišljenike i podupiratelje - samo sa malo drugačijom retorikom i otvorenošću za slušanje i dijalog.
za kraj - ja sam vjernik, trenutno na pripremi za prvi ivf postupak, imam u tome podrsku mnogih drugih vjernika, a i mnogih svecenika i zelim da u Hrvatskoj dobijemo zakon koji ce podrzavati i omogucavati razlicitosti, ali koliko god bi mi bilo drago ukljuciti se u borbu za ovu problematiku to ne mogu uciniti dok ne nestanu predrasude i "optuzbe" s ove strane
rvukovi editirala post:pujice maknula sam ti sve quotove jer se na kraju nije vidjelo što je citat, a što je tvoj stav-browsaš preko Firefoxa? i meni prek njega ne rade tipke za quote, preko IE ide bez problema.