Citiraj:
Anci prvotno napisa
Zanima me, što ste im rekli za menstruaciju?
Mi vec dosta dugo nismo pricali o mengi, zadnji put je to bilo, sjecam se, u aerodromskom WC i zena koja je bila unutra je malo ostala zapanjena (al je rekla pri izlasku da joj se svidio taj pristup) dok je slusala nas razgovor. A razgovor je, naravno, potegnut apropos odlagalista za tampone u WC kabinama (mama, a sto je ovo?).
Ja sam rekla da kada se djevojcica priprema postati zena, kada se njeno tijelo razvije da moze imati bebu, onda svaki mjesec tijelo posalje jajasce iz jajnika u maternicu (u misic koji je kao jedan debeli balon i u kojem beba raste) i pocne spremati "krevet" za bebu u maternici. Taj krevet je u stvari tanka opna bogata krvlju. Ukoliko se jajasce ne spoji sa spermijem (koji dolazi od muskarca kroz njegov penis), ne napravi se beba i onda tijelo cisti maternicu od neiskoristenog kreveta kako bi moglo napraviti svjezi sljedeci mjesec, za sljedece jajasce. Ono maternicu cisti tako da taj krevet, odnosno opna s krvlju, izade kroz maminu rodnicu (gdje bi inace beba izasla). Ovaj proces zovemo menstruacija. Djevojcice obicno dobiju prvu menstruaciju izmedu desetog i cetrnaestog rodendana.
Da ne bismo zaprljali gacice, koristimo uloske ili tampone, koji upiju tu krv. Prljave tampone i uloske bacamo u posebne vrecice tako da oni koji ciste javne WC-e ne moraju dirati tudu krv (jer to nije higijenski).