Deaedi mislim da nisi pročitala moj prvi post, pričala sam o svoja dva ružna iskustva.
Printable View
Deaedi mislim da nisi pročitala moj prvi post, pričala sam o svoja dva ružna iskustva.
Jesam, procitala sam. Zao mi je sto si imala dva ruzna iskustva :( .Citiraj:
Tashunica prvotno napisa
Htjedoh reci...pitas epiduralna ili carski...Svatko ce ti reci svoja iskustva i dati svoju preporuku, ali ti moras odluciti sama :love:
Mislim da ovo sto je napisala sbuczkow najbolje opisuje moj post!
[Meni to više liči na onaj oblik oduševljenja kad netko skuži da postoji nešto o čemu nije mogao ni sanjati i onda doživi tako nešto. Sigurno nije mislila ništa loše jer je njoj to bilo super i stvorilo joj je ugodan doživljaj od nečega što joj je prošli put bilo grozno iskustvo. Odatle njen entuzijazam, prije nego PP za epiduralnu.
Usput, ni ja nisam još rađala i ne znam kako je roditi s epiduralnom ili bez, tako da ne želim ništa pametovati, ali znam da koliko ljudi toliko ćudi, pogotovo u trudnoći. i koliko sam dosada vidjela što paše jednoj trudnici, drugoj je katastrofa, tako da ne bih ni oko te epiduralne tako generalizirala. Btw., na predavanju u bolnici je anesteziologinja koja je pričala o epiduralnoj prilično hvalila epiduralnu]
I treba da nas ima i za i protiv, i svakako, kako je netko vec rekao, treba ovdje da se pise o svemu...
Ja sam stvarno bila (i jos sam) tako odusevljena ovim svojim drugim porodom, da bih najradije isla po ulici i govorila svima o tome! A prijateljice koje me znaju, znaju da sam sa bojala uzasno, nakon prvog poroda sam cekala 7 godina za drugi i ne znam da li bih se usudila uopce opet zatrudnjeti da nisam uspjela dogovoriti epiduralnu unaprijed... bilo me strasno strah. I na samom porodu, iako sam znala da cu dobiti epiduralnu, kako naravno nisam znala tocno sto je to i kako izgleda (dok sam ne osjetis) isto sam bila sva uspanicena... - i onda je doslo TO - i stvarno mi je bilo dobro... i sam porod je bio super, i lijepo sam tiskala i gledala svoju Klaricu kako iskace iz mene bez ikakvih muka i za nju i za mene (A kako rekoh, prvi sin mi nije cak ni disao kad se rodio i imao je loš APGAR koliko se mucio, a ja sam samo mislila dok je trajalo "Daj Boze samo da umrem, nista mi drugo nije vazno"
... i poslije epiduralne nisam imala nikakvih posljedica i sto je jos vazno,
dobro sam se osjecala i one poslije dane u bolnici mogla sam kvalitetno provesti s Klarom, cak sam i pomagala svima u svojoj sobi jer su one imale jedna carki rez, druga šivana i popucala, treca isto carski rez...
I da, nisam se toliko raspitivala ili čitala o epiduralnoj jer sam otišla direkt na razgovor sa anesteziologom u bolnici (sv. duh) i on mi je odmah rekao - to ćemo, nebojte se, ja to radim svaki dan, i sve mi je objasnio - a on je ujedno i najbolji strucnjak u cijeloj Hrvatskoj, tako da nisam vise puno razmisljala. I mislila sam, kad mogu tolike druge i to najcesce javne osobe i osobe pune para (npr. Todoricka je oboje rađala uz epiduralnu) i kad znam da se vani to radi pod normalno... a mene je bilo toliko strah... nisam zeljela nista drugo. I vjerovala sam svon anesteziologu.. i hvala Bogu, svje je bilo OK.
Svakako vjerujem svima kojima su odgovorili na moj post s negativnim misljenjem i znanstvenim backgroundom, HVALA svima koji su me razumjeli :D
bit svega je da se svaki glas cuje, svaki dozivljaj opise, svako mišljenje podijeli... - a sve naravno, osobno!
Pozdrav svim forimasicama, i moram reci da mi je drago da sam sada i ja postala dio toga ;) [/quote]
Citiraj:
Tashunica prvotno napisa
JA bih ti osobno preporucila epiduralnu!
Razlozi ZA: u sobi sam imala 2 cure sa carskim rezom - njihov je opravak stvarno tezak, cijeli dan se ne micu, a kao drugi dan smiju - ali jednostavno ne mogu - ipak je to prava operacija! Uopće nisu mogle okretati se po krevetu, a kamoli ustajati!
Ja sam im dodavala bebu, prebacivala ju s jedne dojke na drugu, umivala ih prva 2 dana dok se nisu uspjele ustati da se same properu na lavabou u sobi (o tusiranju ni govora!)... TAKO DA MISLIM DA JE TO JAKO TESKO!
A ja sa epiduralnom - nisam kao smjela ustajati prvi dan, ali zapravo već nakon 8 sati sam mogla do WC-a bez problema (i sestre su rekle da je poslije 8 sati sve OK, ako se ja dobro osjecam), a sutradan ujutro sam se istusirala i poslije je sve bilo OK. A sve detaljnije o mom iskustvu s epiduralnom sam vec napisala malo prije :roll:
I moram reci da te potpuno razumijem :love: jer kad imas tako losa iskustva, naravno da zelis nesto bolje (a moram reci i da su tako losa iskustva kod nas toliko cesta, zbog tih nasih "krasnih doktora i svega" - da svejedno ne razumijem te forumasice koje toliko propagiraju prirodni porod i sve te eko nekakve super stvari - sam se izbori, sam trazi, sam pitaj - zar ne znaju da kod nas u bolnicama to tako ne ide, da si manji od makovog zrna?)
Deaedi nakon ova dva iskustva ja više neću rađati, moje pitanje je bilo općenito: da li bi netko osuđivao ženu koja nakon takvog poroda, brige hoće li sa djetetom biti sve u redu (u našem je slučaju hvala Bogu sve ok), depresije... traži epiduralnu ili carski.
Prije par mjeseci ja bih iskreno rečeno rekla da meni to nije normalno :oops: , da i sram me je toga. Danas više ne razmišljam tako, jer koliko god žarko zastupamo neko stajalište ono se preko noći može promijeniti. Nikad ne reci nikad.
Lucija, najprije cestitke!
Ono sto ja mogu iscitati iz tvojih postova je to da ti je epiduralna dala vise vjere u sebe. I to je OK.
No, za nju si se odlucila nakon razgovora samo s jednim anesteziologom.
Da si drugog pitala ko zna sto bi ti jos rekao.
Da si malo vise citala na netu, ko zna kakva bi bila tvoja odluka.
O tom cure pricaju.
Teze je donijeti odluku s toliko samopouzdanja, kad vise znas o mogucim nuspojavama.
No, dakako da je najbitnije da je sve OK i da uzivas u svojoj bebici!
HVALA!Citiraj:
Mony prvotno napisa
A kad tako kazes, stvarno dobro da nisam previse znala :D
ali znala sam da se dajem u ruke strucnjaku koji to radi svaki dan,
a kad mi je jos starija kolegica s posla rekla da je ona rodila s epiduralnom prije 20 godina (aja cak mislila da je to nesto novije) - vise se nisam razmišljala....
I da, uzivam u maloj Klari , svome andjelu...
Te stvari propagiramo jer su definitivno najbolji moguci izbor za DIJETE (i za majku isto- al nemojmo brkati pojam "prirodni porod" s najobicnijim vaginalnim porodom). Problem je taj sto se kod nas u drustvu naviklo jako pristupati trudnici (rodilji) iz njene perspektive, pa se recimo daju kojekave stvari za smirenje, ublazivanje bolova, ubrzavanje poroda (ne bi li njoj kao bilo lakse), a to su sve poprilicno lose stvari za dijete, i za dijete definitivno nisu najbolji moguci izbor. I definitivno vrijedi probati se izboriti - nema se bas puno toga za izgubiti :saint:Citiraj:
Lucija Josipovic prvotno napisa
Lucija ja i danas mislim da je prirodni porod najbolja moguća opcija, ako je on zaista prirodan. Mislim da je toga kod nas jako malo, ali ne osuđujem nikoga tko misli drugačije. Danas kažem da više ne želim roditi, tko zna što će biti za 2, 3 ili 5 godina (dobro nisam baš toliko mlada), možda neka mala dušica poželi da ju baš Tashunica donese na ovaj svijet. Ne mogu sa sigurnošću reći kako bih ja to dijete rodila.
sad ću ja kao padobrananac samo iznijeti jednu informaciju, u vukovarskoj bolnici se ne može dobiti epiduralna, i mislim da psiha igra jako veliku ulogu kad ideš rađati i znaš da ju ne možeš dobiti
:) ovo zvuci ocajnicki. :)Citiraj:
zrinka prvotno napisa
Danas sam baš bila na pregledu (i beba se još uvijek nije okrenula, dakle ne gine mi carski :roll: ) i pitala gin što misli o epiduralnoj pa je rekao da ima smisla ukoliko se porod ne odvija onako kako bi liječnici htjeli. Valjda predugo trajanje, zatvorenost i sl.
I ja bih isto radije rađala prirodno...
makla, znas sto mi se cini? da si, znajuci da ces dobiti epiduralnu, dobila injekciju samopouzdanja i automatski se smirila i opustila, sto je doprinijelo da porod protece u redu ;)
MaKlai ti si se sama izborila, sama tražila, sama pitala - samo je stvar izbora za što si se izborila, za prirodni porod ili za epiduralnu.Citiraj:
(a moram reci i da su tako losa iskustva kod nas toliko cesta, zbog tih nasih "krasnih doktora i svega" - da svejedno ne razumijem te forumasice koje toliko propagiraju prirodni porod i sve te eko nekakve super stvari - sam se izbori, sam trazi, sam pitaj - zar ne znaju da kod nas u bolnicama to tako ne ide, da si manji od makovog zrna?)
Ja sam jedna on onih koji je imala porod u kojem su našle mjesta i one crne misli (grozno mi je i spomenuti) koje si ti spomenula. Tako da znam kako je to. Drugi puta sam odlučila nešto promijeniti. Čitala sam dosta, slušala, pitala. Na kraju sa odlučila da ću se izboriti za što manje intervencija. Pa ako i tada porod bude onakav kao prvi, barem ću znati da je tako moralo biti i da mi nitko drugi to nije priuštio. Međutim razmišljala sam i o epiduralnoj. No odlučila sam da mi prva opcija za izboriti se nije epiduralna nego porod bez intervencija (kasnije ipak nisam uspjela izbjeći baš sve). Kada sam shvatila da je anesteziloginja prisutna, da smirivalo me je to, a na zahtjeve supruga da pristanem na epiduralnu, odgađala sam je još malo, još malo, sve dok sam osjećala da ja to mogu, da nisam još kod granice onih crnih misli. I misli nisu došle, a tako niti epiduralna, ali jeste moje malo zlato.
Dakle, shvaćam zašto i kako se žena koja je prošla jedno mučno iskustvo poroda, može odlučiti ne iskušavati granicu kada osjeća i nada se da ona to može sama, i ipak se odluči na pomoć kemije uvjetno rečeno "iz predostrožnosti". Jer možda bi imala divan porod i bez epiduralne.
Možda je kod tebe strah prešao onu granicu, koja bi čak i sa psihološke strane mogla biti indikacija za epiduralnu. Kod mene na sreću nije.
ako mozes, trazi spinalnuCitiraj:
sbuczkow prvotno napisa
laksi oporavak :)
Iako je prirodan porod nešto što meni osobno najbolje leži i spadam u one koje ga zagovaraju, ipak želim reći da prirodan porod nije sam sebi svrha, niti treba biti ideologija. Svrha poroda je rođenje novog života, i ako su mama i beba nakon poroda dobro i sretni, onda je to uspješan porod pa bio on izveden na ovaj ili onaj način.
Slažem se s tobom vertex, to bi trebala biti svrha poroda - rođenje zdravog djeteta, a ne da ti dođu i kažu vašem djetetu je to, to, to i to i sve skupa je posljedica teškog poroda. Ja sam toliko zabrijala na prirodan porod, a dobila sam sve samo ne to, nitko me ništa nije pitao, jednostavno su odlučili umjesto mene. :(
Nije svaki zadak isti, neki se mogu porodit i vaginalno. Moj je prvi porod bio na zadak i sve je prošlo odlično ( u splitskom rodilištu). I prijateljica mi je rodila na zadak, čak vrlo brzo.Citiraj:
sbuczkow prvotno napisa
Naravno, takvi su porodi rizični i oko mene je bila hrpa liječnika i babica.
thanks, hocu. :)Citiraj:
zrinka prvotno napisa
Ma beba je prevelika- 3800 i sve ostale mjere su velike. :) Gin kaze da to ne može vaginalno. A još imam vremena do termina, tako da će sigurno još i narasti. ;)Citiraj:
vertex prvotno napisa
pa nije to preveliko
moja jelena 4000g a ima mama ovdje s vaginalnim porodom beba i 4500g
a i sama znas kako uz mjerenje ne bude uvijek bas tocno, ima ovdje beba precjenjenih da su velike a rode se sasvim ok
kod koga kontroliras trudnocu?
ma da znam to...Citiraj:
zrinka prvotno napisa
Kod Šparca, a i kad sam pitala Roju u bolnici rekao je isto carski poviše 3500...
zrinka, za zadak može biti preveliko. pisala je marta o tome, ja bolje znam za male bebice. ;)
(no ja bih konzultirala još nekoga prije nego bih pristala na carski)
nisan 'ubrala' da je zadak
ok :)
A. je imao 3300g i situacija je bila takva da je u svakom trenutku bila moguća odluka da se ide na carski. (Doduše, oni nisu znali da sam ja već bila odlučila da će sve bit super i da carski neće bit potreban, pa su se nepotrebno zabrinjavali, he-he). Ne vjerujem da se vaginalni porod pokušava s tako velikom bebom.
A možda se bebica odluči i okrenut! Sretno, sbuczkow, u svakom slučaju!
sbuczkow
imas neke linkove s polozajem koji pomaze da se beba okrene,
ja ~~~~~~~~~~~~ da se okrene
a ti, ipak, usput procitaj i ovo, Dojenje nakon carskog reza ;) :
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=240&Show=1674
cure hvala na dobrim vibracijama. :*Citiraj:
zrinka prvotno napisa
eh, to dojenje me i brine (ne onako doslovno jer mislim da cu dojiti ma što bilo nego vise "ako":)), jer znam da moram tamo ostati 8 dana a to je ipak dugo razdoblje. A ništa, molit ću ih da mi donose bebu ma što bilo. :)
Mislim da ipak ne bih išla na vaginalni porod s tako velikom bebom na zadak, to mi se čini maltretaža bebe i sebe, a i navodno u bolnici samo jedan doktor porađa zatke. Ostali da su svi "noviji". Iako me stvarno trta carskog. :roll:
ja sam rodila bebu 4550gr. vaginalno (normalno okrenuta), iako su poslije rekli da su znali da bi vjerojatno automatski predložili carski. Ja bih vjerojatno pristala.
A ovako sam imala super porod, vaginalno, niti upola teško kao prvi sa bebom od 3580 gr.
Razgovaraj, traži mišljenje toga doca koji "porađa" i zadak.
A nije li moguće probati, pa ako ne ide tek onda odluka za carski :?
Samo u tom slučaju naravno nisam baš sigurna da su pametne bilo kakve intervencije (koje im se vole slučajno omaknuti) poput dripa, prokidanja vodenjaka, na znam ni za epiduralnu. Kužiš ono ako i da li ide lagano, najbolje osjetiš kad nisi nadrogirana. A valjda zavisi i da li je prvi porod ili nije. Ne znam, ovo bi bila moja razmišljana sad nakon rađanja velike bebe, i da sam opet pred porodom.
Rodila sam uz epiduralnu i bila sam oduševljena, ali je nikad ne bi preporučila nikome. Za epiduralnu smo se odlučili u rađaoni doktor, primalja i ja nakon što smo pomno razmotrili mogućnosti rađanja sa astmom. U riječkom rodilištu sam stekla dojam da epiduralnu ne daju rutinski nego samo onda kad je potrebna, ali naglašavam to je moj dojam.
Dobro sam se informirala prije poroda o svim rizicima i jako sam zadovoljna da me se poslušalo u rađaoni i da su me savjetovali u svemu. Možda je bitno koje si ciljeve postaviš prije poroda, prvi mi je cilj bio da rodim zdravo dijete (sa ili bez intervencija na porodu), drugi je bio da i ja preživim ako je to moguće :mrgreen: , a treći je bio da što više uživam u porodu. Da sam bila sigurna da neću dobiti napad astme prilikom napora tiskanja sigurno bi odabrala prirodni porod, ovako sam izabrala manje zlo.
Drage moje, ja bih vam svima poželjela tu "injekciju" samopouzdanja koju kao žena i majka dobijete prirodnim porodom. Mnoge od vas znaju koliko sam se ja bojala prvog poroda, rodio se "gigantić" od preko 4 i po kile nakon 10 sati boksa, uz drip na samom kraju. Ipak, porod mi je ostao kao moje najvažnije i najljepše životno iskustvo kroz koje sam nadrasla samu sebe.
Iz toga iskustva danas podižem svoga skoro četvorogodišnjaka. Kad mi je teško odgajati ga, kad ne ide onako kako bih ja htjela, sjetim se - poroda - i koliko je trud(ov)a uloženo u njega. I onda ga počnem promatrati ne iz perspektive ljutnje zbog njegova npr. prkosa, nego iz perspektive ljubavi. I opet- nadrastanje sebe...
Prije toga poroda mučila su me "evolucijska" pitanja - pa zašto rađamo uz boli, nije li moglo drukčije, koja je prava svrha boli....
Danas je tako dobro razumijem.... :)
Da, "ima neka tajna veza" između djeteta i majke i između porođaja i podizanja djeteta. :heart:
Meni je termin za dva dana i od kada sam saznala da sam trudna svaki dan prikupljam informacije...o njezi djeteta, o dojenju i isto tako o porodu.
U početku sam mislila da je epiduralna super ali čim ja znam da to može imati i neke negativne posljedice, u meni se stvori strah i ja to odmah odbijam.
Cilj mi je imati porod kakav sam si zamislila ( bez rezanja, bez intervencija i ono šta najviše čekam je dobiti svoju mrvicu odmah u naručje i na prsa) i nadam se da ću ga ostvariti, s tim više šta na porod ide i moj muž kojeg sam skroz informirala o svemu i znam da će on biti taj koji će se izboriti za nešto ako ja slučajno ne budem mogla.
Bitno je informirati se i onda odlučiti šta je najbolje, kako za mamu tako i za bebu i ono šta je najvažnije je to da treba imati samopouzdanja i vjerovati u sebe i u svoje tijelo.
Ja idem u rodilište sa jednim jako velikim optimizmom i nadam se da ću vam sa tim istim optimizmom i zadovoljstvom ispričati svoju priču sa poroda :heart:
Želim ti od srca da se nakon poroda zadiviš svome tijelu :love:
I da tvoja mrvica dođe što prije u tvoj zagrljaj :heart:
ne stignem sve sad čitati, samo da se osvrnem na ovo.Citiraj:
vertex prvotno napisa
svrha prirodnog poroda nije da bismo to kasnije nosili kao titulu kojom se možemo hvaliti,
nego je svrha, tj. prednost prirodnog poroda to što je i najsigurniji način poroda, i za dijete i za majku.
Citiraj:
klia prvotno napisa
Potpuno razumijem o cemu pricas, neminovno ili ne, mislim da nacin na koji porod tece ima vezu u daljnjem odnosu sa svojim djetetom,a ujedno i odgojem. Ija sam kao i ti rodila Giga bebu od preko 5 kila,vaginalno, samo predodzbe radi da napomenem da nosim traperice broj 38.Porod je bio vise nego strasan,malac se oporavljao nekoliko mjeseci a ja skoro cijelu godinu.Da mi je bio prvi vjerovatno nebi ni pomisljala na drugo . Sta sam ono htjela reci, da postoji veza i to duboka, izmedu porodaja i podizanja djeteta.U prvom je sve bilo o.k., nekako skolski, takav je i odgoj sve pod kontrolom, moglo bi se reci savrseno dijete, ovo drugo gdje je porod prosao bolno i s komplikacijama, vise je onako , mozda razmazeno, moja mala bubuca, iako je kao sumoborac drzimo ga kao kaplljicu vode na dlanu.
Pobjeze mi post s nedovrsenim mislima.
Ono vazno iz svega ovoga je da porod mora proci sto manje traumaticno za bebu i majku, bio on prirodan ili ne. Naravno da je jedna idealna situacija da sve tece svojim prirodnim tokom, ali ako to nije moguce zasto forsirati nesto sto se moze pretvoriti u kaos ako se to moglo izbjeci jednom epi. ili carskim.
Klia hvala ti :love:
:naklon: :)Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
necu traziti misljenje tog doktora jer molima Boga da mi on ne dopadne na porodu. :mrgreen: Jednu moju priju je skoro ubio jer je imala dogovoreni carski rez zbog zdravstvenog stanja i dodatno velicine bebe, pa mu se nije baš dalo i izmrcvario ih vaginalnim porodom, a i cula sam da previse "prtlja". Sad, ne znam kakav bi meni bio, ali ako vidim njegovo ime na kuti kad odem rodit, mislim da cu prije šmugnut nego ga molit da mi ne radi carski.:)Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
Navodno ako već sigurno treba ići na carski onda je bolje to napraviti dok se stvari još nisu toliko razvile (trudovi) pa valjda zato bolje ne čekat da se vidi kako će se stvari odvijati.
Zasad me još nisu dogovorili za carski, moj me ginekolog narucio još jednom na pregled za idući tjedan, ali je rekao da ako se ne okrene da ide carski sigurno. E sad, on je dobar stručnjak i imam dosta povjerenja u njega pa mi se tako čini da valjda i zna šta radi. Radije ću njega poslušati nego riskirati s nekim sumnjivim metodama... Dosada je imao dosta dobre reakcije na određena stanja tijekom trudnoće da steknem u njega povjerenje.
s ovim se potpuno slažem.Citiraj:
BOBO prvotno napisa
ima na portalu u rubrici porod jako interesantnih tekstova
http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=124
ma naravno, nitko niti ne govori o forsiranju prirodnog poroda samo poroda radi, nego zato što su u većini slučajeva veće šanse za bolji ishod i za bebu i za majku na taj način. Ali to nije jedini način, a problem je što je prečesto to nedostižni način u većini naših rodilišta.
ma meni je fakat apsurd kako se istovremeno vrlo često forsira "pošto poto" vaginalni porod, a s druge strane se stvaraju sve predispozicije da porod završi carskim rezom.
je stvarno, i ja se tome svako malo čudimCitiraj:
mamma Juanita prvotno napisa