ih, ja bi to još malo usitnila, pa bi došla tamo platiti račune :lol: :lol: ...Citiraj:
Mamita prvotno napisa
Printable View
ih, ja bi to još malo usitnila, pa bi došla tamo platiti račune :lol: :lol: ...Citiraj:
Mamita prvotno napisa
Nama je upravo stigla obavijest o dodjeli ugovorenog iznosa. Nigdje na papiru se ne spominje 'lista dodjele' ili 'ocjena'. Baš me zanima hoćemo li dobiti natrag onu naknadu jer ne namjeravamo dizati kredit.Citiraj:
sorciere prvotno napisa
ta ocjena ovisi o redovitosti uplata kroz godine stednje.Citiraj:
sorciere prvotno napisa
Ako se obvezes da ces npr. mjesecno uplacivati x kuna i to cinis svaki svaki mjesec tijekom koliko si vec godina ugovorila, ocjena je 1,00.
Ako stedisa uplati tu i tamo, nekad malo vise, nekad malo manje, pada mu ocjena. To je jasno, jer stedionica na taj nacin stimulira stedise da joj donose redovito lovu - na koju onda stedionica moze sigurno racunati.
I ulagati je u much more profitabinije stvari nego sto to cine njihove stedise :P
Pretpostavljam da godišnje uplaćivanje (na početku godine), iako je u ugovoru navedeno mjesečno, ne bi trebalo predstavljati problem?
Nama ističe 5 godina u ZG banci. Upoznati smo bili s tih 1%. Treba pitati i čitati. Nitko ti neće dati nešto u čemu on neće imati koristi. Javim sa za mjesec dana kad realiziramo isplatu. Imamo ih tri! I mislim da nam je naša bankarka rekla da ukoliko dižeš pare dobivaš tih 1% natrag, ako dižeš kredit, to su troškovi obrade kredita kao i kod svakog kredita.
Kad je vec otvoren ovaj topic, dajte par savjeta. Moj dragi i ja smo nekoliko god. u vezi, poceli smo razmisljati nesto ozbiljnije vezano za nas buduci zajedn. zivot. On zivi s roditeljima u kuci, planira urediti kat-stan za nas i nasu buducu obitelj, e sada: on je zaposlen, ima relativno dobru placu i zelio bi dignuti kredit i to nesto veci da starci pokrpaju dugove i minuse i za potpuno uredenje stana.
Ima životno osigur. placa vec par god. i jednu god. stambene stednje, ako dize kredit sto bi mu se navise isplatilo, htjeli bi par informacija jer se ne kuzimo previse u to, a ne bi htjeli da nas banka zariba. Kredit bi mozda uzeo na 10tak god., e sada tu su i kamate koje su ogromne, da li ici preko stednje (cini mi se malo ta 1 god.) ili dizati preko osigur.?
Ja sam studentica, pa ja za sada nista jos neko vrijeme. HVALA
rekla bih da si u pravu. ono sto prije navedoh o dodjeli ocjene na kraju razdoblja stednje je ono sto su nas ucili kao posrednike.Citiraj:
Maruška prvotno napisa
ocjena ovisi o redovitostima uplata i ispunjavanju obveza koje je stedisa preuzeo. Ako su uplate bile redovite i u pravom iznosu, i ocjena ce biti povoljna. Ne se brinuti o tome.
:coffee:Citiraj:
AndrejaMa prvotno napisa
Samo što ih za druge kredite ne naplate 5 godina unaprijed.
:coffee: ? kako ne? naplacuju, naplacuju i to odmah, skoro pa cim udjes u banku. naknada za stambeni kredit je 1 ili 1,5 ... % :(Citiraj:
Dalm@ prvotno napisa
Naravno da se odmah pri dizanju kredita plaćaju troškovi obrade kredita! Ili platiš jednokratno ili ti oni to obračunaju kroz ratu (dakle prvih nekoliko rata ti je u biti to) ili kroz kamate. I ako dižeš kredit na 30 godina, pa ti na tu cifru u ovom posljednjem slučaju nabiju kamatu na postotak obrade kredita. S tim da se postotak kreće od 1 do 3% ovisno o vrsti kredita. I prvo oni sebi to naplate, pa tek onda otplačuješ glavnicu i kamatu.
A čudi me što se toliko čudite. Na stambenu štednju dobivaš max 750,00 kn godišnje DPS puta 5 god , dakle 3750 kn pod pretpostavkom da uplaćuješ 5000 kn godišnje. Dakle uplatiš 25000, oni ti daju 3750. Sory, ali to je kamata od 15%. Gdje to možeš dobiti? I taman da ti i uzmu tih 825 kn, još uvijek ti je kamata 11,5%. Dakle svakako dobivaš. A ne uzimaju. Jer uzmu na početku i onda ti to vrate kao bonus ako dižeš pare a ne kredit. Oni prst, a vi bi cijelu ruku.
stambene su stadionice, na zalost, out. Mjesecni "visak" (hm) novaca ili neka poveca kap se moze i puno puuuno isplativije uloziti (investicijski fondovi, zivotna osiguranja, kupnja nekretnine (pa i kreditom) na pravoj lokaciji...).
Sto se tice kreditiranja za kupnju stana, malo sam van toka tih stambenih stedionica, ali koliko mi tu-i-tamo zapnu za oko, kamate na stambene kredite u st. stedionicama su VISE nego na stambene kredite u bankama :/ Jedino sto bi trebalo ozivjeti duhove u stambenim stedionicama bi bilo medjufinanciranje, s kojim ne treba vise stedjeti minimalno 2 (duge, tj. skupe) godine za podizanje njihovog stambenog kredita.
Treba imati na umu da cijene nekretnina divljaju dok naivne (ah) stambene stedise marljivo stede i ciljaju na svoj ciljani iznos. Tu se i mi zeznusno :sick:
Ja višak svog mukom stečene zarade ne bih baš olako stavila u neki fond. Možda dio, ali stambena je ipak neka sigurnost. Mi imamo dogovor pola ulažemo u stambene, a pola u fondove. Mislim da je tek životno osiguranje najveća glupost, ali i nužno zlo jer bez njega ne možeš dići skoro ni jedan kredit.
Citiraj:
Treba imati na umu da cijene nekretnina divljaju dok naivne (ah) stambene stedise marljivo stede i ciljaju na svoj ciljani iznos.
upravo najvažnije :/
Citiraj:
Foška prvotno napisa
Jasno da se naknada naplati čim se krene u realizaciju kredita.Citiraj:
AndrejaMa prvotno napisa
Ali ovdje naplate obradu kredita 5 godina prije nego će se isti uopće podići. Na to sam mislila.
Svaka čast poticajnim sredstvima, ali ja jedva čekam da prođe još ovih par rata, da podignem ušteđeno i odgibam put... investicijskih fondova? :/
Ako ne potrošim usput.
Da, naplate prije, ali kad staviš na papir vidiš da u tom razdoblju od 5 godina više dobiješ nago što ti uzmu. Svatko razmišlja na neki drugi način. Netko riskira, netko igra na sigurno.
Naša je odluka pola - pola. Dio na stambenu, dio u investicijske.
Slabo se razumijem u investicijske. Može li itko ukratko za laike sročiti nekoliko rečenica, zašto ih odabire/koristi???
Inače smo već 2 god u sporoj štednji i priklanjam se ovom što kaže Andreja Ma, veća je korist nego šteta.
A drugi oblici štednje, ma kupovina nekretnina-ali s čime, ovo je maximalno što možemo ulagat, ko bi moga kupit nekretninu kojoj će uskoro porast cijena, pa tako zaradit? Mi to ne možemo :(
Iako imamo dvije stambene štednje (kuma nas navukla), imamo i račune u Pčelici - kamata 4,5% a vista, pa kad u stambenim štedionicama pozatvaramo sve, prebacujemo im na Pčelice i - čist račun duga ljubav. Nek onda rade s tim kaj hoće kad narastu.
Mom malcu uplaćujem već 3 godine u Raifaisen štedionicu neku sitnu lovu, uglavnom ugovor je na 5 godina. Nemam namjeru dizati kredit, to nam je više neki vid štednje. Zanima me, ako netko zna, kad bi mu nakon tih 5 godina htjela dalje nastaviti štediti na veći ugovoreni iznos da li bi mi opet oderali naknadu (da nam ne uzmu pola ovog što smo uštedjeli)? Da li je bolje da po isteku 5 godina dignem lovu i uplatim na dječju štednju na banci? :?
Hvala
Ako nastavljaš štednju ili otvaraš odmah novu na isto ima, naknade nema. Bar u zagrebačkoj.
mama zmaj, upravo ovo se meni dogodilo.Citiraj:
mama zmaj prvotno napisa
Dakle, naknada U reiffeisen stedionici se placa ponovo.
Nakon svega pročitanog, mislim da se ipak neću odlučiti na stambenu.
Juri smo otvorili kunsku i deviznu Hypo limač štednju, a ponukani nekim napisima sa ovog portala razmišljali smo o otvaranju stambene, ali ništa od toga.
Možda se ipak odlučimo i za životno.
Investicijske fondove, za sad, ne bih.
Eto izvještaj iz prve ruke. Jučer bili kod naše bankarke.
Naknada koju ste uplatili na početku štednje (onih 1% od ugovorenog iznosa) bit će vam vraćeni ako dižete novce. Ako dižete kredit, oni služe kao troškovi obrade kredita. Ako želite nastaviti štednju, tj. otvarate novu na isto ime naknada nije 1% već 0,25%, odnosno 0%, s pogodnošću od 0,75% za članove uže obitelji.
Po svim savjetima naše bankarke, za dugoročniji oblik štednje "po sitno", stambena se najviše isplati. Ako imaš puno novaca na hrpi, onda investicijski. Kunska i devizna štednja - slaba kamata. Životno osiguranje - OK, ali ne možeš do novaca prije isteka istog. Stambena je onako, rok od 5 godina, dobra kamata, nije potreban ne znam kakav iznos.
Mi smo digli novac sa tri štednje i opet otvaramo tri štednje, otvaramo treći stup mirovinskog za oboje, a kasnije ćemo vidjeti.
Razmišljamo da novac koji ostane od ovih štednji nakon uređenja par stvari u stanu i vraćanja dugova (minusa na tekućem) ostatak uložimo u investicijski fond.
E to me je zanimalo... ja planiram otvoriti curkama neku limač štednju, a za nas još nisam odlučila... htjela bi nešto dugoročno al po sitno... vidim da za to preporučujete stambenu... al opet, šta nije osiguranje bolje, mislim, s tim dobivaš neke odštete u slučaju nesreće, za ležanje u bolnici... a i u slučaju smrti, bar da klince novčano osiguram?
Što mislite o tome, stambena ili osiguranje, i možete li mi koje preporučiti?
AndrejaMa, slično razmišljamo!
Evo naše situacije:
- upravo smo zatvorili tri stambene štednje, uzeli lovu (skupio se prilično konkretan iznos) i spremamo se uložiti u investicijske fondove
- mm i ja plaćamo životno osiguranje - prijavljujem ga na poreznu prijavu, to mi dođe kao nekakav 'safety net' za Lovru
- Lovre ima kunsku i deviznu štednju na koju se tijekom godine stavljaju manji iznosi - krajem godine sve (odnosno optimalan iznos) prebacujemo na njegovu stambenu štednju
Cijelu priču smo posložili na ovaj način jer je u skladu s našim financijskim mogućnostima i nekakvim okvirnim srednjeročnim planovima.
Životnim osiguranjem ne možeš raspolagati u svakom trenutku (mislim možeš ali guubbiišš). Što se tiče naknada za ležanje u bolnici - prava mizerija, o nesrećama - ovisi kakva je polica (moraš puno odvajati mjesečno da bi pokrila sve mogućže oblike nesreća), jedino u slučaju smrti - premija je OK.
Još jedna prednost stambene je da u svakom trenutku ako ti baš zatreba lova možeš dignuti lombardni ili nenamjenski kredit, koji se onda na kraju otplačivanja štednje odbija od ušteđenog iznosa ili se produljuje kredit.
Imam stambenu u PBZ-u i gledam obračun kamata i poreza krajem godine...evo što su nam novi zakoni donijeli:
porez na kamatu 90kn!!
Prirez na porez na kamatu po štednji 9kn
Prirez na porez na kamatu po DPS 1kn
Porez na kamtu po DPS 8kn
Toga do sada nije bilo grrrh
Mašnice, od 01.01.15. plaća se porez od 12% na kamatu. Vrijedi za oročenja i za stambene štedionice.
Znači, banka ti pripiše pripadajuću kamatu i onda "uzme" 12% i uplati ih državi :-o
Uh, tek sad pozorno čitam post i vidim da si upoznata s porezima...