u zagrebu 7-14 danaCitiraj:
ornela_m prvotno napisa
Printable View
u zagrebu 7-14 danaCitiraj:
ornela_m prvotno napisa
u petrinjskoj u foto badrovu slikajuCitiraj:
antigona prvotno napisa
Hvala puno. Mi cemo slati zahtjev preko veleposlanstva, ali zanimalo me cisto orijentacije radi koliko to obradjuju jednom kad ga zaprime.Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
Nadam se ovoj varijanti od 7 dana jer nam je gusto za termin akd smo planirali putovati :/
ako imate neki opravdan razlog mozete traziti zurno, onda je gotova za 2 dana.
To kad zahtjev stigne u Hr ili vec u veleposlanstvu?Citiraj:
mikka prvotno napisa
Svakako smo mislili pitati na koji se nacin i kako to moze ubrzati, je li ovdje rijec o nekoj posebnoj proceduri?
U svakom slucaju - hvala na informaciji.
Mene je recimo zanimalo dali cu imati problema sa svojom djecom u Hrv. buduci da nemaju Hrvatske dokumente. Naime neki su mi rekli da moram vaditi domovnicu ako imamo karte samo u jednom smijeru (namjeravamo ovo ljeto se vratiti za stalno i nemamo potrebe placati kartu u oba smijera). To mi je sada totalno duga procedura i dosta zamorna, te sam zatrazila da mi daju neku potvrdu da mogu uci u Hrvatsku bez problema. Ja imam Hrvatski pasos a oni Americki. I kad je stariji putovao sam jedne godine nije nam trebao dokument za baku i djeda. Samo smo ispunili obrazac na aerodromu koja mu je finalna destinacija i osobne podatke.
Sad me samo brine da me nasi ne zafrkavaju oko tih dokumenata. Iako mi je glupo sto bi uopce pravili probleme jer na rodnom listu pise da sam ja rodjena u Hrv i da su to moja djeca. Djeca imaju drugacije prezime od mog, jer sam ja svoje zadrzala.
Mislim da za puitovnicu treba rodni list,domovnica,naravno 2 slike i prebivalište,i to ne starije od 6 mjeseci i naravno vjenčani list,a za razvedene roditelje samo pravomoćna presuda suda za onog kod kojeg je roditelja dijete.Znači za razvedene ne trebaju obadva roditelja,ni za predaju,ni za podizanje.I 70 kn biljega i 150 kn na pošti njihovoj platit i to bi trebalo biti to.Za 10-15 dana gotova
mi smo u rangu pravih kriminalaca :mrgreen:
prelazimo granicu barem svaki mjesec dana jednom, a još maloj nismo napravili putovnicu. :oops:
ali zato uredno nosimo sve njene papire ko da će nas oni spasit kad se jednom netko zainati pitat njene dokumente. :mrgreen:
nego, koliko košta vađenje putovnice za dite i koliko se otprilike čeka?
-dobije li se kakav papir da smi se ipak udostojili pokrenit proces izdavanja putvnice pa da sa tim papirom možemo u miru prelazit granicu do mile volje?
- ako dite ima skoro 3 godine, je li se isto izdaje na rok od 5 godina?
Samo da prokomentiram valjanost dječje putovnice,
na njoj piše da vrijedi 5 godina,moja Rea je slikana sa 10 DANA starosti i isti dan smo predali zahtjev za putovnicu,sjećam se da su nam u policiji rekli da je bitno da beba ima na slici otvorene oči,jer je Rea bila novorođenče i naravno da je spavala u nosiljci dok smo mi to obavljali.
Fotografkinja je rekla mužu nek ju položi na podlakticu i tako ju slikala(budnu) ,na maloj slici se ne kuži ništa,a na normalnoj,velikoj se vidi tatina ruka u pozadini,toliko o slikanju.
Iako je na slici kao novorođenče,moja kćer je normalno koristila taj pasoš do isteka tih propisanih 5 godina,tek tada smo ga zamijenili novim.
Napominjem da nitko,nikad nije postavio nikakvo pitanje u vezi toga,ni na jednoj granici,a malena se stvarno naputovala jako puno.Carinicima i graničnim policajcima je čak mahom bio strašno simpa taj njen pasoš upravo zbog te bebi slike i često su to i komentirali,ali,ponavljam nikad nam nitko nije rekao da to ne vrijedi.
Izrada nove putovnice košta oko 250kn i čeka se oko 2 tjedna i ne vidim ni razloga ,ni potrebe vaditi novu dok stara još vrijedi,bez obzira na slikicu.
Na mup.hr ne pise da li domovnica moze biti i starija od 6 mj. Mi smo je izvadili kad se rodio, jel mogu s njom ili moram vaditi novu? (dijete ima gosinu dana)
Domovnica nije kao razni izvodi iz matica koji službeno vrijede 6 mjeseci, ona vrijedi 'do daljnjega'.
Onda, pretpostavljam, rodni list ne smije biti stariji od 6 mj.? :oops:
Za dijete će ti biti dobar i taj rodni list koji imaš
Thx!
Evo napravili danas, rodni list nije trebao, samo domovnica.
Ja sam sama i predala i podignula putovnicu za D.Citiraj:
Foška prvotno napisa
Točno,sad može jedan roditelj sve sam obavitiCitiraj:
Ja sam sama i predala i podignula putovnicu za D.
Da ne otvaram novi topik iako nije vezano za dječju putovnicu.... Jel zna netko od koliko godina se dobije putovnica na 10 godina?
27
27
Ju-hu....
Ne sjećam se da mi je ikada bilo drago što imam više od 27 godina, ali sada je :lol:
sad me uhvatila panika pa provjeravam na forumu kakva su iskustva
iv putuje u inozemstvo za 10tak dana, vec smo dobili vizu i meni je naravno tek sad palo na pamet da je na putovnici mali bucmasti deckic duge plave kosice, a pred carinicima odraslo čeljade, mršave face, kratke smeđe kose s naočalama
ko će ga prepoznat ako i rođena majka može teško?
ni mm ni ja necemo biti s njim, aaa, nece ga valjda ostaviti na aerodromu negdje?
Ja vadila prije mjesec-dva putovnicu maloj, izdali je na pet godina, ali - kaže žena - ako se mala previše promijeni u tih par godina, mogu nas vratiti s granice. Rekla je još nisu imali taj slučaj, tj. nitko im se nije došao žaliti, ali neka znam da je i to mogućnost.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, a nova putovnica se ceka 10 dana?
nemam sanse dobit novu vizu
Putovnica se ne smije koristiti ako slika ne odgovara sadašnjem izgledu- to piše na stranicama MUPa.
No, kad su vam stavili vizu u putovnicu, stavili su i novu sliku, zar ne? Mislim da sve zemlje traže sliku prilikom izdavanja vize.
Ako ćeš biti sigurnija da ima novu putovnicu, ona se može u Zagrebu napraviti u jedan dan, imate kartu pa je razlog za "brzu" putovnicu tu. A staru, u kojoj je viza će nositi sa sobom. Tako moji rade.
Najbolje odi u MUP i pitaj, još imaš vremena. Ili voditelja s kojim putuje pitaj sve to.
Ma kud bi stigli da od milijuna putnika svakoga dana vraćaju one koji ne liče na sebe na putovnici. Pa tom logikom bi djeca trebala vaditi putovnicu svake godine.
Evo:
20. U kojim se slučajevima putovnica može ishoditi u žurnom postupku?
Prema Zakonu o putnim ispravama hrvatskih državljana, zahtjev za izdavanje putne isprave nadležno tijelo je dužno riješiti u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.
Međutim, Zakon predviđa mogućnost da se u hitnim slučajevima zahtjev za izdavanje putne isprave rješava odmah, a najkasnije u roku 48 sati. Hitni slučajevi su: liječenje u inozemstvu, smrt ili bolest člana obitelji, neodgodiv službeni put ili drugi opravdani razlozi. Zbog centraliziranog načina izrade putovnica, zahtjev za tzv. žurnu putovnicu za sada se može podnijeti samo u Policijskoj upravi zagrebačkoj, Petrinjska 30, uz davanje izjave o razlogu žurnosti. Cijena putovnice za koju je zahtjev predan u žurnom postupku iznosi 630,00 kuna, odnosno uplaćuje se 410,00 kuna u Državni proračun (posebnom uplatnicom koja se dobije u Policijskoj upravi/postaji) i 220,00 kuna upravne pristojbe (20,00 kuna u državnim biljezima, a iznos od 200,00 kuna uplatiti posebnom uplatnicom koja se dobije u policijskoj upravi).
17. Može li se podnijeti zahtjev za izdavanje nove putovnice prije isteka roka važenja stare putovnice? Što ako je u putovnici važeća viza? Zahtjev za izdavanje nove putovnice mora se podnijeti prije isteka roka važenja prethodne putovnice zbog promjene izgleda nositelja putovnice, promjene osobnih podataka i oštećenja putovnice, a zahtjev za izdavanje nove putovnice prije isteka roka važenja prethodne putovnice može se podnijeti i u slučajevima kada se u putovnicu unosi viza koja ima dulji rok važenja od roka važenja prethodne putovnice. Prilikom izdavanja nove putovnice, nadležno tijelo je dužno poništiti prethodnu putovnicu fizičkim bušenjem korica i svake stranice putovnice. Međutim, u putovnici se neće poništiti stranice na kojima se nalaze važeće vize i bilješke.
To je sa ove stranice
http://www.mup.hr/main.aspx?id=1159
beti, ova viza se ne upisuje u putovnicu
ima li neki fotograf koji radi sutra igdje u zg?
Pisale smo u isto vrijeme. Uglavnom, zovi MUP i vidi s njima. Sretno!
ako su me za vizu pitali broj putovnice jel onda moramo i novu vizu vaditi?
ja stvarno nisam normalna :/
Ivarica, ne moraš se brinuti oko objašnjavanja zašto tražiš žurni postupak za izradu putovnice. Iako, tražiti će ti da nešto napišeš, ali te neće odbiti ma koji god razlog da navedeš. Važno je da platiš par sto kuna više i dobiješ ju drugi dan. Fotografa imaš preko puta PU ZG u Petrinjskoj nekoliko.
Ne brini, imaš vremena.
Mi smo Smjehuljici vadili putovnicu po žurnom postupku jer nam se nije dalo čekati 14 dana, a kakvi smo nikad ne znamo kad će nas se prohtjeti zbrisati do Slo ili Aus, pa smo ju jednostavno htjeli imati. Napisali da ja moram na pregled u bolnicu di sam rodila i sve ok. To je samo forma.
Btw, imala je 15 dana kad mso joj napravili putovnicu po žurnom postupku. :)
A tvoj razlog je više nego valjan.
I... oba roditelja moraju biti prisutna kod podnošenja zahtjeva. Podići može samo jedan.
Rade ti i popodne, mislim do 19, a biti će gotovo sutradan iza 15.
ivarica, aria na svojoj putovnici definitivno ne lici na sebe, napavaljena je sa par mjeseci. na svakoj granici pogledaju moju putovnicu i zakljuce da je to ona :roll:, a onda kad nalete na nju pocnu gledati u mene pa u nju pa u mene pa u nju. ja na slici izgledam kao da mi je 10 godina i svi carinici kad me vide pocnu se znacajno smijuljiti MM :roll:
sve u svmu, nikad nas nisu vratili s granice, pa ni madjari koji su zbilja komplicirani carinici. prosli smo je ovo ljeto.
a sto se tice putovnice, vise za zurnu ne treba razlog, kao ranije vec samo novci.
dobro ste me sjetili moja i balerinina je istekla pocetkom 12. mjeseca. sad cemo valjda vjernije izgledati.
Ja sam prošli tjedan radila putovnicu po žurnom postupku, u petrinjskoj....
Niš netreba objašnjavati, samo se plaća 400kn izrada putovnice i 200kn žurni postupak...
Kod ispunjavanja formulara se upiše razlog "privatno putovanje" i to je to....
Ako se zahtjev preda rano ujutro gotova je isti dan, ako se preda nešto kasnije gotova je drugi dan nakon 13sati....