Savetovala bih ti da se pre bilo kakve stimulacije ili terapije posavetujes sa endokrinologom. Zao mi je, ali ne verujem previse ginekolozima kada su u pitanju hormoni!
Printable View
Savetovala bih ti da se pre bilo kakve stimulacije ili terapije posavetujes sa endokrinologom. Zao mi je, ali ne verujem previse ginekolozima kada su u pitanju hormoni!
Kad sam se malo osvestila setih se da ne valja tako visok estradiol, pa sam odjurila da podignem nalaze. Preko telefona su mi saopstili rezultate pretvorene u pmo/ml inace je u ref vrednostima 89,8 (ref. vr. 0-160).
Sva se isekoh. Puno pozdrava :bye:
Moze li mala pomoc dok ne stignem za dve nedelje do lekara :?
Doktorka mi je u telefonskom razgovoru rekla da je estrogen od 89,9 visok za fsh 50. Rekla mi je da dodjem na ultrazvuk kad se vratim sa puta a posto radi jednom nedeljno u toj ordinaciji ima da se nacekam. Ima li neko iskustva? Uzasno sam se uplasila.
Puno pozdrava
Bibba, nažalost ja ne znam ništa u vezi toga ali će ti se sigurno javiti netko ko zna.. :(
Rekla si da ideš za dva tjedna kod doktorice (i ja isto kod dr. Vujović 25.04.) pa me zanima da li i ti ideš kod nje?
Rikikiki, krenula sam kod dr Spremovic koja je endokrinolog-ginek. ali sam videla tvoju pricu i htela da se prebacim kod Vujovicke . Sada je ispalo ovo sa estradiolom koji moze da ukazuje na neku cistu kako sam ukapirala i ne znam kuda dalje, ustvari nisam u Bgd pa trenutno ne mogu nigde. U svakom slucaju ako se tu ne ukaze neki problem ici cu i ja kod Vujovicke. Javicu ti sta sam uradila.
Volela bih da mi se javi neko sa pricom o estradiolu jer nisam uspela nista slicno da nadjem. P
Puno pozdrava
Rikikiki, krenula sam kod dr Spremovic koja je endokrinolog-ginek. ali sam videla tvoju pricu i htela da se prebacim kod Vujovicke . Sada je ispalo ovo sa estradiolom koji moze da ukazuje na neku cistu kako sam ukapirala i ne znam kuda dalje, ustvari nisam u Bgd pa trenutno ne mogu nigde. U svakom slucaju ako se tu ne ukaze neki problem ici cu i ja kod Vujovicke. Javicu ti sta sam uradila.
Volela bih da mi se javi neko sa pricom o estradiolu jer nisam uspela nista slicno da nadjem.
Puno pozdrava
Rikikiki, bila sam kod Vujovicke. I ja cu raditi neke silne analize. Molim te reci mi da li je ovo sto si ti radila bilo u odredjenom danu ciklusa. Ostavila sam mogucnost da odlucim da radim preko klinike, ali mi je ostalo nejasno da li moram tacno odredjenog dana. Javljam ti cim saznam nesto korisno. Idem na akupunkturu pa cu da vidim kako ce i to delovati :bye:
Bok!
Ja sam ti sve pretrage radila 3. dc, zato što sam točno na taj dan bila u Bg.. Mislim da se AMH može raditi bilo koji dan, a Inhibin B do 6. dc.
Naravno 3-5. dc LH FSH ...i ostalo što ide u kompletu, a za antitijela neznam točno..
Koje ti je točno pretrage preporučila, i daj kad ćeš imati vremena malo opiši vaš razgovor i što ti je sve rekla!!
Pozdrav
Caos Rikikiki, havala ti na brzom odgovoru. Ne pisem opsirno jer jos nista nije korisno, mada i meni samoj znace makar necija lutanja. Dr me je saslusala i uradila uz dojki i jajnika. Kaze da se na dojkama vide male ciste koje koje idu u prilog hormonskom disbalansu.(to sa malim cistama, dve, tri, znam od pre). Pogledala je na uz i stitnu i kaze da se vide 3 "senke" koje govore da je ona ranije imal mala zapaljenja od pre (nesto tako, ali i to je sada mirno). I to joj nesto znaci kako ona kaze. Zatim imam vitiligo sto je uzela u obzir, a sinoc sam nabasala na netu neki tekst gde povezuju autoimune bolesti sa visokim fsh, ali samo kao kratku konstataciju, nista sto bi mene usmerilo dalje. Imala sam davno tesku urinarnu infekciju streptokokama, koju sam jedva otkrila i to je uzela u obzir. Dogovorile smo se da je potrezim na klinici drugi dan ciklusa da se dogovorimo oko pretraga, mada mi je sada zao sto se nisam odmah odlucila za konzilijum, bilo bi mi lakse. Rekla mi je da nabavim Pregnyl, LHRH i Synacthen i to sam nabavila, izuzev LHRH kog ocekujem danas. Pregnyl i Synacthen drzim u frizideru, ne znam da li je to ok. Rekla mi je kao i tebi da ce pre svega prvo biti zainteresovana za moje zdravlje a potom mogucu trudnocu. Materica izgleda dobro, end. 9,2 sto u mom slucaju nije lose, a na prethodnim pracenjima folikula vidi se da su oni postojali ali sta je bilo dalje nemam pojma. To je bilo relativno skoro, odnosno dok sam pila cykloproginovu zbog poremecenih ciklusa.
Nadu da imam sanse su joj verovatno dala i moja dva uredna ciklusa posle prestanka sa cikloproginovom. No odmah nakon pregleda kod nje meni se javila braonkasta fleka sa nekim simtomima kao da cu dobiti i to traje svaki dan, a ja ne znam sada sta da radim. Znaci od srede je tako, a sada je vikend i meni je nedostupna.
Ja sam jako mrsava, odnosno nekako kod mene se problemi i stvaraju kad skliznem par kilograma nize sto je za moju konstituciju mnogo. Odlicno j 52 kg ali sa 48,5 kg se osecam slabom i izgledam lose. Osim toga jako sam se ufurala u problem i pod stresom sam sto vuce vise cigara i manje jela. Napisi mi molim te kako ti stojis sa kg jer znam da je ptrebna odredjena kolicina masnog tkiva da bi hormoni dobro funkcionisi.
Kako god, duboko sam uverena da ovaj stres ne prija hormonima, ako ne utice direktno na fsh, a ono moze indirektno. Psiha je cudo i sigurno jos ne istrazena dovoljno i nikada nece. Secam se da sam jednom, kada sam preko telefona cula jednu uzasno stresnu vest u tom trenutku malo prokrvarila. Secam se kada sam zakazala jos kao student intervenciju uklanjanja masnog tkiva sa ledja i bila se jako uplasila jer je u predelu kicme (mislila sam da mogu nesto da zeznu) i do dana intervencije, odnosno za tri dana masno tkivo je nestalo a imala sam ga godinama. Posle nekoliko godina pojavilo se ponovo na istom mestu. Verovatno zvucim ludo ali mislm da je okidac negde u glavi. I vitiligo se siri pri povecanom stresu, a dr ga uzima u obzir. Ja bih se rado izvukla iz ove price jedno vreme i pokusala da se opustim i sredim ali meni moji ciklusi prolupaju vrlo brzo i bojim se da bih onda samo napamet opet dobila cikloproginovu pa sve iz pocetka.
Ti si mladja od mene i ne bacaj se u paniku. Izguraces to na ovaj ili onaj nacin. Kazem ti moji hormoni nikada nisu bili u redu sada je to ocigledno, a zatrudnela sam pre godinu i po dana. Ta trudnoca je imala puno razloga da ode. Nisam znala da sam trudna i vukla sam u to vreme kao konj, kao nikada u zivotu, a na kraju sam izgleda imala i neki grip koji sam povukla od drugarica koje su me obilazile. Uz sve moj dr je bio na godisnjem odmoru.
Da, jos nesto, uradila sam fsh i lh pre nego sam otisla kod dr i on je sada bio 24,4 , 18-tg dana ciklusa. Ne znam da li to nesto govori.
Evo ti jos jedno cudo, ja sam prosli put zatrudnela osmog dana ciklusa i kada sam to rekla dr on je rekao da nema sansi, inace je jedan Od. MM je posle bio jako dugo van zemlje. Imam i drugaricu koja je "zaglavila" za vreme M i sada ima odraslu cerku.
Eto, rikikiki, ja kad krenem pisem ovako, pa onda pomislim da sam se nalajala i izbrisem. Ne znam sta sada da radim sa ovim krvuruckanjem, bojim se da nesto ozbiljnije necu ni dobiti. Mozda odem da uradim fsh opet sutra za arhivu i licnu znatizelju koja me obesparila.
Puno pozdrava i pisi, cekam te. :bye:
Bibba, za što si sve dobila one lijekova koje si spomenula? Prvi put čujem za njih! :oops:
Ja dolazim u Bg u srijedu 25. naručena sam kod Vujovićke u 15.00 sati i baš me zanima što će mi reći i da li će i meni sad preporučiti neku terapiju!
Što se tiće kilaže, udebljala sam se 8-9 kg u zadnjih godinu dana (malo manje) visoka sam 173 i imam 60 kg sad.
Za dojke mi je rekla da se vide male cistice koje su normalne za to perimenopauzalno stanje.
A šta se tiće toga da si zatrudnila 8. dc to nije nemoguće, jer sam ja bila na folikulometriji i imala sam ovulaciju 6. dc, a za to mi je dr. Bauman rekao da je normalno da ženama u perimenopauzi jajašca sazrijevaju ranije.
Vidjet ću što će mi dr. Vujeović reći pa se javim kad se vratim iz Bg.
Evo, javljam najnovije rezultate :
Kariogram sve OK.
Znači, sad su isključena tri uzroka (od 4) perimenomapuze.
1. genetski - kariogram OK
2. antitijela - OK
3. kronične i tepke upale jajnika - nisam imala, jednom, dva puta u životu manju upalu, ali nikad kroničnu ili tešku
4. Izloženost nekom zračenju - ne može se provjeriti ? :?
Što sad ? Nadam se da će dr. Vujović, dr. Radončić ili dr. Bauman imati neki plan ! :!:
Rikikiki, poslala sam ti na pp moj broj telefona ako ti nesto zakaze ovde u bgd a ja mozda mogu da ti pomognem.
Evo za lekice, kako sam ih ja nazvala jer nisam ni znala za sta je sve to. Kako sam mislila da one silne pretrage uradim na klinici, rekla mi je da kupim LHRH, synacthen i pregnil jer ga nemaju na klinici. I eto, odem ja tamo jutros i pocnu oni da bodu, kad posle cujem da se na rezultate ceka mesecima(ne za sve). :shock:
Zamolila sam dr da to sto su mi povadili nosim u konzilijum, pa ce tako biti naredna cetiri dana. Znaci, ovo je bio zajeb, ali nismo se ja i dr dobro razumele. Odradila bih ja to na klinici, ali ne da cekam vecnost. Izvini, upravo sam dosla kuci posle celodnevne jurnjave, pa sam dekoncentrisana i lose pisem.
Kako sam razumela danas su mi radili nesto vezano za lh, ono sa tri vadjenja krvi na 20, pa na 60 min. Prokopacu sta je to. Na kraju su mi dali inekciju pregnila. Znam da si u frci oko putovnja, pa cu te kad se vratis, ako budem imala dilema, pitati sta je sve to.
Uzasno sam umorna, idem na prvu kafu sada a vec je proslo podne.
Puno srece, cujemo se :bye:
Rikikiki, poslala sam ti na pp moj broj telefona ako ti nesto zakaze ovde u bgd a ja mozda mogu da ti pomognem.
Evo za lekice, kako sam ih ja nazvala jer nisam ni znala za sta je sve to. Kako sam mislila da one silne pretrage uradim na klinici, rekla mi je da kupim LHRH, synacthen i pregnil jer ga nemaju na klinici. I eto, odem ja tamo jutros i pocnu oni da bodu, kad posle cujem da se na rezultate ceka mesecima(ne za sve). :shock:
Zamolila sam dr da to sto su mi povadili nosim u konzilijum, pa ce tako biti naredna cetiri dana. Znaci, ovo je bio zajeb, ali nismo se ja i dr dobro razumele. Odradila bih ja to na klinici, ali ne da cekam vecnost. Izvini, upravo sam dosla kuci posle celodnevne jurnjave, pa sam dekoncentrisana i lose pisem.
Kako sam razumela danas su mi radili nesto vezano za lh, ono sa tri vadjenja krvi na 20, pa na 60 min. Prokopacu sta je to. Na kraju su mi dali inekciju pregnila. Znam da si u frci oko putovnja, pa cu te kad se vratis, ako budem imala dilema, pitati sta je sve to.
Uzasno sam umorna, idem na prvu kafu sada a vec je proslo podne.
Puno srece, cujemo se :bye:
Drage cure,
Evo mene ponovo u BG..
Bila sam kod dr. Vujović sa svim nalazima i ona je zaključila da idem HITNO na IVF. Rekla ja da više ništa ne čekam. Sutra ću se probati naručiti kod dr. Radončića i dogovoriti termin...EVO I MENE!! :D
Obzirom da imam vrlo rane ovulacije dr. Vujović je rekla da jajne stanice ne mogu doseći kvalitetu koju trebaju tako da morem koristiti neke Cetrorelix ampule :?
Uglavnom, predložila je duži protokol, od 5. dc Cyclo-Progynova tablete, a od 20. dc do menstruacije Suprefact sc 0.5 mg dnevno. Poslije toga merional, i taj Cetrorelix prema potrebi, a on zaustavlja prijevremeni rast folikula (kod mene je sve nešto prijevremeno :lol: ).
Od 1. dc do punkcije dr. Vujović predlaže svaki dan mjeriti veličinu folikula i određivati estradiol. Čak je predložila konzultacije sa mojim MPO ginekologom. Vidjet ću što će dr. Radončić reći na sve ovo i cure jedva čekam da i ja počnem konkretno raditi na bebici!!!!
rikikiki držim ti najveće fige sretnice :)
Zaboravila sam napomenuti da sam mengu dobila danas, tako da od ponedjeljka krećem (ako se dr. Radončić složi) sa Cyclo-Progynovom, a dr. vujović je rekla da bi trebali prema nalazu estradiola svaki dan procjeniti kolku dozu merionala !?! :?
i dobro-budeš svaki dan mjerila razinu e2 i to je to-jedino što će te to dosta koštati-u bolnici nalazi nisu gotovi isti dan-tako da ćeš vjerojatno morati to privatno raditi u nekom labu.
Rikikiki :DQuote:
Originally Posted by rikikiki
Zelim ti puno srece i saljem ti ~~~~~~~~~~~~~~ od sveg srca da sto prije dodes do svog malog :saint:! :love:
rikiki draga,
tvoje oduševljenje je prelijepo!
I primit će te dr. odmah, nemoj usmnjati u to.
Bravo Rikikiki, drzim fige! :D
Jeeeeeee :klap: sto prije tako da nam se bebaci igraju :mrgreen:
Vau , drago mi je da ideš u akciju.Stvarno brzinski.Sretno!
Rikikiki želim ti svu sreću svijeta u postupku i daprođe sve ok~~~~~~~~~~~~~~~ i da dođe na svijet tvoj :saint: :heart:
Cetrolelix ampula ti je Cetrotide, ja sam to koristila u stimulacijama, odlicna stvar ali zaista skupa. Koristi se kod zena sa visokim FSH ili onima s problemom ovulacije. Svi folikuli rastu ravnomjerno, ne izdvaja se dominantan. Trebat ce ti jedna injekcija i ona je oko 350 eura. Ukucaj Cetrotide u pretraznik ili google i naci ces dosta informacija.
Jeste li bili na klopu?
Plus, super stvar sto ces mjeriti estradiol svaki dan. Znacajan dio postupaka ne bi propao ili bi se na vrijeme odustalo (citaj zivci i novci) da se stimulacijske doze odredjuju prema svakodnevnom rastu estradiola. Kad sam bila u Jevremovoj na stimulacijama, e2 se mjerio svaki drugi dan i na temelju toga smo smanjivali ili povecavali dozu. To je i odlican nacin da se u vecini slucajeva izbjegne hiperstimulacija. Super si Rikikiki, ma ne moze ne uspjet kad si ovako zdrave glave.
Timmy,
ti si mi super, što god se spomene ti si to koristila ,te Cetrotide, te akupunkturu, te masažu,te IVIG, te sve za štitnjaču,... :lol:
mala ljepotica je pravo čudo prirode :heart: , mogla bi nam jednom napisati što si sve koristila i kako je tekao taj čarobni uspješni postupak
Evo i mene, pretim u stopu Rikikiki, kod iste smo dr sa kako ona kaze potpuno slicnom pricom. Moj FSH je znatno losiji, ovog puta 19 ali folikuli isto tako prebrzo pocinju da rastu i ne sazru dovoljno.
Rikikiki, danas sam na kratko razgovarala sa dr i rekla mi je da bi predlozila cycloproginovu odmah ovog ciklusa, pa da vidimo kako ce da se ponasaju folikuli. Juce je na uzv videla folikul 13,7 mm na levom jajniku i pored njega cistu 36x21mm. Desni ovarijum 30,6 sa rubnim cistam 4-7 mm, ukupno 8 sve to peti dan ciklusa. Endometrijum 12 mm.
Nije predlozila ivf nego ako se uz cikloproginovu ne desi ovulacija sledeceg meseca stimulacija i prirodno da pokusamo. Nisam se setila da je pitam zasto je tebi predlozila ivf a meni prirodno. Mozda zbog fsh.
Molim cure ako znaju da mi objasne zasto mi je radila reakciju na Pregnyl i predlozila terapiju pre dobijenih rezultata. Pri tom nije pomenula ivf. Osecam se malo kao pokusni kunic. :? Ako neko zna molim vas
Zaboravih, nisam pristala na cykloproginovu. Morala sam jos danas da je pocnem piti ali meni se u glavi sve zamantalo pa moram malo da razmislim. Pregnil sam primala tri dana za redom i danas dala krv na analizu.
Bibba, bila sam danas kod smog dr. On je rekao da se ne slaže sa dr. Vujović u vezi lijekova koje je predložila. Znači, niti ja ne počinjem piti cykloproginovu a ne slaže se niti da koristim cetrorelix..
Dr. je predložio da dođem u ovom ciklusu na UZV i ako će biti sve u redu možemo krenuti sljedeći ciklus sa laganom stimulacijom.
Što se tiće Pregnyla zaista nemam pojma zašto si to dobila :?
Fjora, ne spominji, sto sam sve natovarila u sebe pod sebe i na sebe, ajme majko. Frka me malo od svega ali sta je tu je. Bitno je da je moja koka tu.
Rikikiki, molim te sad mi je hitno. Nakon sto sam se malo smirila, ja sam uzela onu prokletu cikloproginovu. Molim te kazi mi sta ti je rekao dr. Zasto se ne slaze. Pomozi mi da ne uletim u nesto naopako, sludjena sam. Ja nemam koga kontaktirati. Reci mi cime se tacno bavi tvoj dr. Na pp cu ti napisati jos nesto. Cekam te nestrpljivo :?
Nije mi rekao nikakav razlog, možda i je, a ja nisam zapamtila jer sam mu uletila na hodniku i imao je malo vremena pa ga nisam htjela previše zadržavati, uglavnom rekao je da ne pijem...žao mi je što ti nisam pomogla!
zaboravila sam ti odgovorit na drugo pitanje...moj dr. je MPO ginekolog
Pozdrav,
moram da uradim Synacten test, ali u apotekama ne znaju ni sta je to, tako da bih vas zamolila za bilo kakve informacije vezane za synacten gde ste nabavili!
Hvala unapred, evo mog mejla ika986@yahoo.com