ah! kako to lijepo izgleda.....
i kod nas je "nekad" bilo tako....
Printable View
ah! kako to lijepo izgleda.....
i kod nas je "nekad" bilo tako....
šta, prije UN, misliš :lol:
:lol: :lol: :lol: recimo
Ajme,ajme..sad mi tu fali neki smajlic koji lupa glavom o zid..Citiraj:
apricot prvotno napisa
Juce ja u ducanu razmisljam o tom vijencu..kak cu ja to napravit..i mislim si.."Pa dobro di ta Apri sad u proljece nabavi borove grancice, s cim mota vijenac..hm..mozda uskrsnja trava..ma to brzo uvene..slama..hm..ma moram je pitat." Ste skuzili kak sam ja dozivila taj vijenac?!
Onda sam danas isla kuhat ciklu da probam jedno jaje ofarbat da vidim oce li to il nece.. Onda sam zivce izgubila jerbo sam utrpala previse cikle u malu tecu i sve mi je okolo poprskalo..kuhalo se tristogodina..voda bila odvratna smeda. Ma najbolje mi je da ribat hren i plakat. Nis necu radit,dolazi mi madre za Uskrs pa nek ona priprema sta oce.
Apricot, ovaj jestivi vijenac izgleda super,a peciva jos bolje!
Apri - vijenac i pecivo su prekrasni. Ne kužim kako si motala-plela pacivo. Ja sam par puta radila tako da spletem dugu pletenicu koju onda smotam u vijenac i pečem.
Druga varijanta da se napravi 7 malih zemički. 6 komada se poslaže u krug da se malo dodiruju , naizmjenično se posipaju sezamom i makom a sedma se stavi u sredinu i u nju obojano jaje , peče se na plehu.
Nemam slike tih peciva, ali vrlo atraktivno izgleda.
Nisam plela kao pletenicu, već ispreplitala dvije trake tijesta.
vijenac i pecivo su fantastični izgledom, a znajući apricot i okusom
nikad ti nisam zahvalila na fantastičnim receptima za božične kolače, sve kolače što sam pravila uglavnom su bili tvoji, i svaki je bio super
zato imam pitanjce
jesi već stavila negdje recepte za vijenac i pecivo, ili ako nisi, hoćeš molim te stavit :heart:
i može li se s tim tjestom za pecivo pravit i janje ili zec ili nešto za što nađem kalup
evo vijenac, prošle godine sam stavila na Portal:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=79&Show=2043
pecivo...
poslala sam Zorani, aj neka ga ona zalijepi, ne da mi se opet prepisivati.
ne bih ti baš preporučila da ga radiš u nekom kalupu, to je prilično suho tijesto: za kalup su ti više slatka mliječna tijesta, kao pince...
apricot, svaka cast, ovo izgleda suuuper! nego da te pitan di kupis usecerene korice, ja nikako da to nadem...
Linda, napisat cu ti provjereni recept za pincu, ali sutra, neman sada bas vrimena...
na kvatriću, jugoistočni štand: prvo je godinama prodavao otac, sad prodaje sin.
ja samo zelim pohvaliti aprinih ruku djelo :D
evo prokusani recept za sirnicu (pogacu/pincu):
na 1 kg brasna ide 5 dkg kvasca, 25 dkg secera, 16 dkg maslaca (masti/margarina/ulja) ja ih radim s masti, a ove godine cu pomijesat pola mast, pola ulje, 8 do 10 jaja, 1 limunova i narancina kora (ja stavim vise), 3 kapi ekstrakta od ruza i 0,25 dcl mlijeka (toplog).
mijesat masnocu s secerom, dodavat zumance jedan po jedan, malo soli, ekstrakt ruze, mlijeko i izribane korice. dobro izmijesat i na kraju dodat 4-5 bjelanjaca (polovicu od zumanjaca). dodat u brasno. prethodno dignit kvasac s malo secera, brasna i tople vode. dobro zamijesit glatko tijesto. nije bitno da li ces masnocu prvo razmrvit u brasnu ili ces sljedit recept, rezultat je isti! najbolje je da svi sastojci budu topli koliko mozes izdrzat, pa cak i brasno. tijesto, kada se umijesi je meckavo i lijepi se za ruke
stavit da se dize na toplome mjestu, otprilike 3-4 sata. nakon toga premijesit, dodat brasna koliko je potrebno da bi tijesto bilo glatko, razdijelit na nekoliko dijelova (meni od ove doze ispadnu 4 sirnice). pokrit cistom krpom pa dekom i ostavit da se dize 3-4 sata. vrijeme dizanja mozes skratit tako da ti sastojci i prostorija budu topli. kada se dovoljno diglo, otkrit i ostavit malo vremena nepokriveno (jako bitno, da ti pri rezanju ne bi "pale") razrezat sa skaricama po sredini u 3 reza (bolje duboko a ne presiroko), premazat tucenim zumancem, posut secerom i peci pri umjerenoj temperaturi.
eto ga, upoznaj sirnice moje mame :) i svakako isprobaj, super su!
apricot, daleko je kvatric :) ako ima koja splicanka koja zna di ima kupit arancina, neka javi
e da, moze malo ruma ako hoces i malo maraskina, ja ne stavljam
evo jedan prijedlog:
http://www.coolinarika.com/recept/socni-kruh
odličan recept,savršen za uskrs.
Namjeravam spremiti pletenicu s jajem kao ukras ima neko neki dobar jednostavn recept nisam specijalist za kolače ili zagore il se ne držim rečepta užas :lol: :) :roll: :mrgreen:
Apri, hvala na odgovoru :* , probat ćemo i tu varijantu .
neplanirano imam puno ljudi na ručku za Uskrs, gdje bih mogla naručiti neku finu domaću dalmatinsku ili pašku :) janjetinu.
1 svjezi kvasac...to se odnosi na onu jednu kocku germe..ili...?? :oops:
dolega ovaj prijedlog je super za Uskrs :*
mi ćemo imati puricu i krumpir. siriluk - mladi sir, vrhnje, sol i mladi narezani luk. super stvar. jaja ali ona židovska, dugo kuhana, napisala sam recept na 4 kuta ... mađarica, kinder pingui, (nadam se da je dobar recept)
šunka, neki tvrdi sir s placa. možda juhica.
Apri,
jel mogu ja ovaj tvoj vijenac napraviti u petak?
Mislim, može li stajati dva-tri dana i biti o.k.
može, može.
stavi ga pod poklopac i u hladnjak.
bit će još sočniji.
apri, vijenac i peciva su stvarno prekrasni :) :heart:
evo, ja stavila recept moje none za pincu pod topic 'Pinca, pogača'. Za tu vam pincu ne treba cijeli dan, niti da se diže nekoliko sati pa probajte!
Od istog recepta se prave i pletenice.
ja danas pravila "dolegin prijedlog"
odlicno je bilo...
ostalo jos malo...
stavila malo vise sunke i sira jer mi se ono sto pise cinilo premalo
pise da je za osam osoba :lol:
nas troje pojeli skoro sve :roll:
jedino sto bi mogla iduci put popraviti je da odgore premazem sa necim da korica ne bude tako tvrda samo ne znam sa cim :oops:
prije pečenja premazala jajem,a poslije maslacom.
hvala dolega :*
što napraviti za uskrsni ručak da li je kod svih vas malada jeanjetina in po tradiciji ili....
Ja ne volim janjetinu pa će biti vjerojatno juhica, pečena koljenica s krumpirima i par salata, mlada kapulica, pogača i neki kremasti kolač
Dobra ideja
da li je ikako moguće ponovno vidjeti taj vjencic? :)
Odi na Rodinu kuharicu na portalu.
Mislim da ću ove godine praviti Aprin vijenac, jest da mi treba i kalup...
Pince sam pekla jučer po receptu, čini mi se, iridanine none istrijanke, malo sam ih prepekla, ali gušili smo se, jedva ostavih malo za jutro da vidim kakva je drugi dan. :mljac:
Htjedoh ti staviti link, ali receptima ni traga... :?
Uskršnji vijenac
Sastojci:
25 dag maslaca + malo za kalup
25 dag šećera u prahu (može i manje)
malo soli
6 jaja
25 dag brašna + malo za kalup
prašak za pecivo
8 dag grožđica
8 dag ušećerenih korica limuna i naranče
0,7 dl ruma
Glazura:
šećer u prahu
limunov sok
šareni bomboni i žele za ukrašavanje
Priprema:
Izradite maslac sa šećerom i prstohvatom soli. Kada smjesa postane pjenasta, umiješajte jedno po jedno cijelo jaje, zatim brašno i prašak za pecivo i na kraju voće i rum.
Ulijte u namašćen i pobrašnjen okrugli kalup s rupom u sredini i pecite oko sat vremena na 170°C.
Dekoracija:
Kada se vijenac ohladi, umutite šećer u prahu sa sokom od limuna u gustu smjesu i razmažite po hrptu vijenca. Dok se glazura još ne stvrdne, zalijepite bombone u obliku jaja, komadiće želea ili bilo što šareno.
Aprin vijenac, nadam se da se ne ljuti što sam kopirala.
jel mi može netko napisati recept za mliječni kruh i da li to mora baš u silikonski kalup?Citiraj:
irenas prvotno napisa
Ja idem kod mame. Vjerujem da će biti standardni uskršnji meni: juhica, mlada janjetina na lešo s salsom (ili zelenom salatom) i slanim krompirima, pečena janjetina s krompirićima, zelana salata i mlada kapulica. Za desert domaća sirnica i bit će sigurno još neki kolači. :mljac:
Ah, a upravo sam došla skoro do idealne kilaže... :/
Draga apricot,
napravila ja za Cvjetnicu tvoj vjenčić, uskrsna generalna proba, sreća pa smo imali goste.
Jako je fin. Malo sam prerijetku glazuru napravila doduše...ali stvrdnula se...
Jedini "problem" - voće se sleglo na dno, odnosno kad sam ga okrenula bilo je gore. Nije bed, ali bi bilo ljepše da je prošarano...bude i tebi tako?
Biskvit je stvarno sočan i jako ukusan, mislim da može dugo stajati.
nema mi dražeg blagdana od Uskrsa!!!!!
Između ostalog klopa je najbolja. Ne mogu dočekati pituravanje jaja. I ne pazim baš na to je li boja 100% zdrava. To je jedan dan u godini i bojamo i zdravo i nezdravo, tj. jaja su obično crvena, žuta, zelena, pa onda stavljamo naljepnice. Ili ih uopće ne bojamo, pa stavimo naljepnicu preko cijelog jaja. Onda stavimo listić peršina u hulahopku, pa onda u koru od kapule, pa onda kuhano jaje ukrašavamo voskom, koje onda stavimo u boju i kad se osuši dignemo vosak i dobijemo prava mala remek djela.
A od spize planiramo u petak bakalar s krompirima i ribu u pecnici, a u nedjelju naravno janjetina s krumpirima, kapulica, pogača iz pekača ili ako budem stigla umijesiti je sama i to je to.
Jel ima netko dobar recept za ispec janjetinu u pecnici. Sjecam se davno je mama pekla dobar komad cijelu noc i bilo je prefino, topila se u ustima ali recept je naravno izgubljen...Pojma nema dali bi marinirala, sa čime bi marinirala(bit će šira familija na ručku tako da nebi pretjerivala sa ludim kombinacijama tipa brusnica i sl) i koliko dugo bi ju pekla :? Lijepo molim nesto za istinske ljubitelje malde janjetine!!!
Kosjenka, ja postavila upit na drugom topicu, samo me još zanima i koji komad janjetine kupiti da je super? :mrgreen:
Imam jedan fini receptić koji sam radila prošlog Uskrsa. I ovaj put ću opet za doručak. Brzo gotovo a fiiinooo...
JAJA U OMOTU OD LISNATOG TIJESTA
Sastojci:
8 tvrdo kuhanih jaja
500 g lisnatog tijesta
8 ploški sira za tost
1 žličica slatke mljevene paprike
1 žlica sjeckanog vlasca
1 velika kriška kuhane šunke
Priprema:
Od tijesta razvaljamo 8 jednaka četverokuta ravnih stranica. U sredinu svakog položimo po jednu plošku topivog sira, komadiće kuhane šunke, posipamo sjeckanim svježim vlascem i mljevenom crvenom paprikom. Preko svega položimo po jedno cijelo očišćeno tvrdo kuhano jaje. Tijestom omotamo jaja i krajeve savijemo kao kod bombona (jedan prema sebi, a drugi od sebe). Dobivene oblike preselimo u vatrostalnu posudu i stavimo u zagrijanu pećnicu, na 180°C oko 20 minuta.