hvala ti silkica. baš ono što me zanimalo! sutra se bacam na skupljanje uputnica. :)
Printable View
hvala ti silkica. baš ono što me zanimalo! sutra se bacam na skupljanje uputnica. :)
Mene zanima da li čovjek koji je zaražen od toxoplazme može zaraziti drugoga?
Pročitala sam da je samo teoretski moguće tj. gotovo nemoguće.Citiraj:
vindira prvotno napisa
Uh,hvala ti, sad si me smirila. Od MM prijatelju nisu dugo mogli otkriti što mu je,jučer su mu rekli da je zaražen toxoplazmom,a veli da uopće nije bio u doticaju s mačkama. Ne druže se oni često,al kakva sam paničarka dok sam čula tako sam se prepala da sam mu zabranila da se s njim druži. Znam da nije lijepo,ali borim se za našu bebu ako treba i kandžama.Citiraj:
misliteljica prvotno napisa
Pošto je Toxdoplazmoza parazit koji se prenosi mesom ili izmetom..da se izrazim slikovito..Citiraj:
vindira prvotno napisa
- on bi tvog muža trebao ugristi da mu putem ugriza prenese tog parazita ili
- tvoj muž bi trebao doći u kontakt sa njegovim izmetom (stolicom)
znači i u jednom i u drugom slučaju...NEMOGUĆE ;)
Na uputnici za TORCH mi stoji Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba. Kad ukucam u google adresu mi izbaci Mirogojska 16. Jel netko ima informaciju od koliko sati rade?
ja sam u rockfelerovoj to određivala, mislim da rade od pola 8. nije nikakva gužva, ja sam došla oko 10h i čekala 5 minuta.
nalazi za cca deset dana do dva tjedna, poslali su mojem ginekologu
to nije zarazna, jelda? ne bih trudna na zaraznu. oba doktora su mi rekli da idem u zavod za javno zdravstvo, serološki laboratorij, a ne u zaraznu....zato mi nije jasno, ovdje vidim da uglavnom svi to u zaraznoj obavljaju.Citiraj:
freya7 prvotno napisa
koliko puta sam zarazna ponovila... :roll:
Evo: http://www.stampar.hr/Default.aspx?sec=210Citiraj:
betty blue prvotno napisa
I ja sam to obavila u ZZJZ, jer se isto nisam htjela izlagat svemu i svačemu u zaraznoj.Citiraj:
Neki dan sam obavila svoje pretrage na toksoplazmozu i negativni su nalazi osim što nisam sigurna imam li ili nemam antitijela (nalaz još nisam vidjela uživo nego sam poslala po njega moje dobročinitelje).Citiraj:
Na uputnici za TORCH mi stoji Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba. Kad ukucam u google adresu mi izbaci Mirogojska 16. Jel netko ima informaciju od koliko sati rade?
Uputnicu mi je dao ginekolog a krv sam izvadila na ZZJZ dr. Andrija Štampar, Mirogojska 16, gdje labaratorij radi od 7:30 (za razliku od ambulante za zaprimanje uzoraka u istoj instituciji koji zaprima donešene uzorke od 8:00). bila sam prva i jedina u redu a stigla sam u 8:15. Nalaze sam čekala 7 dana odnosno 5 radnih.
jooooj meni joooooooooj :(
izgubila sam onu ceduljicu s brojem telefona na koji se nazove da se vidi jesu li gotovi nalazi!! ufffff....
jel ima netko taj broj? i mogu li se podići nalazi bez te ceduljice (doktorica ili sestra, što li je već, mi je rekla da s njom podižem nalaze kad su gotovi)?
radi se o ZZJZ Grada Zagreba A.Štampar....
macemalo, možda ti znaš?
sorry, kasnim sa odgovorom...ne to nije zarazna...kad uđeš u mirogojsku skreneš desno kao da ideš u zaraznu ali produžiš po rockfelelrovoj nekih 200 300 m, prođeš i plućnu i sa desne strane je ta mala zgradica gdje sam određivala torch, ali mislim da možeš i gore više u mirogojskoj gdje je isto zavod za javno zdravstvo.Citiraj:
mislim da je u rockfelerovoj hrv. zavod za javno zdravstvo, a u mirogojskoj zavod za javno zdravstvo grada zagreba.
ovisno za što ti da uputnicu tamo ideš...ista stvar, torch određuju na oba mjesta
vidim odgovaram, a ti se već snašla.....
eto onda za nekog drugog korisna informacija
haj
molim vas pomoć...u 37.tjednu trudnoće sam i brine me toxoplasmosa nakon ovog topica. stvar je sljedeća: imali smo strašan problem s miševima prije 4 mjeseca - nikako ih se riješiti, uhvatila sam na ljepilo bila u tri tjedna 12 miševa...došla deratizacija, postavljala otrov u podrum i rekla mi da se pomirim s činjenicom da se nikad tih miševa neću riješiti jer živimo u kući, prizemlju, s velikom terasom itd
kako sam bila već trudna i imam dijete od dvije godine, bila sam pred slomom živaca zbog miševa koji su se nakotili u torbama, ormarima i prešetavali po stanu kao da je njihov i kad sam pitala deratizaciju što da radim, rekli su da jedino mačka može riješiti problem. u tom trenu mi toksoplazmoza nije bila ni nakraj pameti pored silnih miševa.
uglavnom, nabavili smo mače iz legla poznanice koja živi u stanu mače staro dva mjeseca u roku od tri dana izgnalo sve miševe :D
sad, čitajući sve ovo, kosa mi se diže od užasa na glavi jer nikakve pretrage nisam radila misleći da za u bolest postoje nekakvi simptomi pa ako ih nemam, nemam ni bolest.
imala sam macu prije tri godine nekih godinu dana...ne mogu reći da nikad nisam čistila mačji zahod ali nisam baš rukama dirala međutim maca ipak skače posvud nakon što zatrpa izmet.
dakle, trebala bih uskoro roditi, čekati 10 dana na nalaze mi se čini pno u ovom slučaju a da ni ne spominjem cijenu tog testa - ne znam bi li bilo pametno to sad napraviti ili napraviti bebi krvne pretrage?
hvala...
Ma nemaš brige. Da si ju dobila u trudnoći znala bi.Citiraj:
ivala prvotno napisa
Uostalom ona je najopasnija u prvom tromjesečju jer izaziva kongenitalne malformacije koje bi se onda vidjele na UZV-u.
Diranjem mačke teško da ćeš ju dobiti, veća je vjerojatnost za to putem nedovoljno termički obrađenog mesa.
:love:
utješila si me, hvala :)
u 30. sam tjednu trudnoće i upravo mi je sad stigao Torch nalaz :
TOKSOP _ G = 3.3 IU/ml (poz>60, neg<40)
TOKSOP _ M = 17.7 AU/ml (poz>25, neg<15)
CMV _ IGG = 71.4 AU/ml (poz>11, neg<9, susp.: 9-11)
CMV _ IGM = 19.4 AU/ml (poz>60, neg<50, susp.: 50-60)
EBV _ IGG = 17.8 DU/ml (poz>11, neg<9)
EBV _ IGM = 16.3 DU/ml (poz>11, neg<9)
u pomoć!
molim vas da li mi itko može pomoći i reći da li trebam biti zabrinuta?
gin.mi je na godišnjem do kraja mjeseca, tako da se nemam kome obratiti!
:? :? :? :? :?
pusa
Postano: sub stu 28, 2009 12:05 pm Naslov:
--------------------------------------------------------------------------------
moja doktorica kaze da se hormonski nalazi vade 3 dc samo kod osoba koje pokusavaju zatrudniti umjetnom oplodnjom,te da ja trebam uraditi te hormone 2 puta u razlicito doba tako da ona zna ima li kakvih velikih odstupanja,tako ona kaze pa sad koliko joj je vjerovati...
dobila sam rezultate elisa testa na torch
toxoplasma igm negativno,igg negativno
citomegalo virus igm negativno,igg pozitivno vrijednost je 8893
rubella igm negativno,igg pozitivno vrijednost je 28,3 iu/ml
herpes simplex virus je igm negativno,igg pozitivno vrijednost je (u titru 16085)
zna li neko sta o tome
...ja vadim krv svakih mjesec dana radi toxo (jer imam mačkicu, 100% kućna, no moji gin svejedno zahtjeva mjesečni nalaz jer nemam antitijela)...sad kad sam ušla u posljednje tromjesječje pravim još jedan nalaz, nakon toga više ne treba...tako mi rekao!
Veliki pozdrav od mene,eto ja sam nova na forumu i jako sam zabrinuta zbog nalaza,pa usput podižem ovu temu i molim da mi netko odgovori je li moram biti jako zabrinuta.
Evo nalaza:
EBV VCA IgG >170 pozitivno
EBNA IgG 192 pozitivno
CMV IgG 3,2 pozitivno
Ostalo je sve negativno. Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
dakle, nije moguće da se u trudnoći oboli a da se ne primjeti?
ma mene to sada sve muči jer mi kćer ima upalu žlijezde slinovnice, i sada tražimo uzrok, bili smo na zaraznoj nadam se da su kod nje isključili mono i bolest mačjeg ogreba, to jest navedeno u nalazu, nadam se da bi nam rekli da moramo još doći po taj nalaz, pa sam sad dosta prestrašena, pokušavam se opustiti i ne razmišljati još o tome maximalno, a i pitam se kakvog bi imalo smisla raditi sada te testove u 24 tj.? a imam i 29 god. pa se tješim da sam vjerojatno odradila veći dio tih svih boesti.
Jedno pitanjce:
Ja planiram bebu (nadam se da cu vam se uskoro prikljuciti :)) i radila test, zanima me ako je IgG pozitivan, da li definitivno mozete biti mirne i sigurne ste ili ipak povremeno test treba proveriti? I sta znaci kad je IgM ispod granice, tj. negativan, a ipak ga ima. Npr. Meni je za Rubeolu IgM 0.26 a pozitivan je od 0.8... Odakle mi ovih 0.26?
joj toxoplazmoza, zbog nje sam skoro u trudnoći završila na psihijatriji, svugdje sam nalazila mogućnost zaraze.. grozno.. vadilla sam i torch iz kojeg je bilo vidljivo da ju nemam trenutno ali i da nisam bila s njom u kontaktu prije kao mala npr. pa sam se strašno bojala.. pazila sam i previše.. sad kad se sjetim, cure sretno!!!
Moja kcerka je imala u drugom mjesecu mozdani udar izazvan toksimoplazmozom, komplet desna strana joj je bila oduzeta nije imala ni punih 5 godina. Nalazi joj je bio
TORCH:toximoplasmosma gondi_IgM pozitivan (1,011); IgG pozitvan (4,2 IU/ml);
Citomegalo virus: IgM negativan:IgG pozitivan (1:13017);
Rubeolla virus: IgM negativan, IgG pozitivan (76,6IU/ml);
Herpes simlex virus: IgM negativan; IgG pozitivan (1:22250).
ELISA na Varicella zoster virus: IgG pozitivan (707 IU/ml).
To je nalaz radjen u drugom mjesecu a prije nekoliko dana smo ponovo radile toksimoplazmoz i ovakav je nalaz:
TOXO IgG negativan COI =0.69;
TOXO IgG 37.2
Zanima me jel ona jos uvijek ima tu infekciju u sebi ili ju je prelezala?
Dobila sam nalaz TORCH-a pa me zanimaju vasa misljenja o istom,narucena sam tek sljedece sedmice a ne mogu da cekam toliko
1.Toxoplasma-antitjela
Toxo IgG negativan <15 IE/ml
Toxo IgM negativan
2.Rubeola at
IgG ELISA 124,2 <25IU/ml
IgM ELISA negativan
3.Cytomegalie virus at
CMV IgG 370,4 neg.U/ml
CMVIgM negativan
4.Parvovirus
IgG ELISA negativan <0.9 index
IgM ELISA negativan <0.9 index
5.Varicella-zoster virus
IgG ELISA 465 <50 m IU/ml
IgM ELISA negativan
IgA ELISA negativan <35 U/ml
6.Herpes-simplex virus
IgG ELISA >30,00 neg.AU/ml
IgM ELISA negativan
Mozda ovdje budem imala vise srece da se neko javi :-(
Hvala :-)
Nalaz sam radila kao i briseve zbog sljedece trudnoce,brisevi su svi ok sve je cisto pa me sad brine ovaj nalaz i da li mogu planirati novu trudnocu...:-(
molim vas hoce li mi ko odgovoriti?
Jednom kad dobijemo toxoplazmu vječno ostaje u nama, ali je normalan imunološki sustav drži pod kontrolom.
Mislim da si krivo prepisala kontrolni nalaz. Pretpostavljam da je trebalo pisati IgM neg.
Serološki nalaz na toxo potvrđuje akutnu infekciju u periodu kad je prvi put rađen, mada IgM zna dugo biti pozitivan.
Za detaljnije analize tj tumačenje nalaza pitaj doktore koji su liječili tvoju curicu.
da, pogrijesila sam kod G i M IgM je nagativan. hvala ti punoooo
pozzzzzzzzz
danas sam dobila nalaz TORCH u kojem stoji sljedece;
CMV IgG antitjela-pozitivna
CMV IgM antitjela-negativna
Toxoplasma IgG antitjela-pozitivna
ToxoplasmaIgM antitjela-negativna
Herpes simplex tip 1 IgG-negativan
Herpes simplex tip 1 IgM-negativna
Rubella IgG antitjela-negativna
Rubella IgM antitjela-negativna
Molim vas za pomoc da li imam razloga da se brinem jer mi je CMV IgG antitjela-negativan i Toxoplasma IgG antitijela pozitivna u 23 sedmici sam trudnoce-
Kaze moj ginic da sve dok je IgM negativan nema nikakvih problema,zato se opusti i uzivaj u trudnoci...:yes:
cure u kojem tt se radi torch ? sjećam se da sam u prve dvije T to odmah radila na početku i tada su svi radili torch po defaultu ( prije cca 12 god.) , sad manje-više svi rade briseve :zbunj:
mandy možeš torch raditi kad god hoćeš ako ginića zatražiš uputnicu, ali se preporuča napočetku trudnoće... mene nisu slali na torch sad
Meni su rekli da ga je dobro uraditi prije pa nekad sredinom trudnoce,naravno ako je sve prije trudnoce bilo ok,a ako nije radjen prije onda bi trebala pitati ginica da ga uradis sto prije ili najbolje se posavjetuj sa doktorom(a mozes i privatno kad god pozelis :mrgreen:)