isto kao i kod nasCitiraj:
Deaedi prvotno napisa
ne znam, meni je nepojmljivo, pogotovo od kada imam dijete, da se ulazi u cipelama
Printable View
isto kao i kod nasCitiraj:
Deaedi prvotno napisa
ne znam, meni je nepojmljivo, pogotovo od kada imam dijete, da se ulazi u cipelama
Mi smo doma u papučama ali gosti i prijatelji se ne izuvaju, niti bi to tražila od njih
mi smo u šlapama (sada sam u josienim copatkima, obožavam ih)
gostima dajem šlape (koje se redovno peru), ako žele biti bosi - ok
kod drugih se skidam i tražim šlape
koma mi je vidjeti amere u filmovima kak se sa cipelama legnu na krevet :roll:
Doma hodamo bosi ili u papucama. Sto se gostiju tice, ni kod koga se ne izuvam, niti se tko kod nas izuva. (Tu ne ubrajam odlazak kod svekija gdje ostanemo pola dana). Ja se to niti ne sjetim pitati, to kod nas ocigledno nije obicaj. :? Sad vidim da bi kod vas ispala bezobrazna i neuvidjavna, ali meni to ne bi bilo ni na kraj pameti, osim ako idem gaziti na tapet. Naravno, da mi se skrene paznja, izula bih se...
Kad mi dolaze gosti, meni je i draze da su u cipelama, radije cu i prati za njima nego ih izuvati. Ne znam imaju li problema sa znojnim, mirisljavim nogama i carapama - a ne zelim ni saznati. Sto ne mora uopce biti vezano s higijenom - ja mislim da bi radije isla doma nego se izula kod nekog nakon recimo radnog dana u najlonkama. :/
Ili recimo traže te da se izuješ a ti nisi nalakirala sve nokte na nogama.
Mi se izuvamo i nosimo šlape po kući, a gosti se ne izuvaju.
Mi se izuvamo i također nosimo šlape po stanu. Neki gosti obuku šlape, neki se samo izuju, iako to od nikoga ne tražimo izričito! Bilo bi glupo.
:)
Mi se izuvamo i također nosimo šlape po stanu. Neki gosti obuku šlape, neki se samo izuju, iako to od nikoga ne tražimo izričito! Bilo bi glupo.
:)
Evo, i meni je upravo ovo razlog zasto se izuvam i zamolim goste da se izuju (imam spremne papuce). Kuca je kuca, vani je vani, postujem svacije navike ali pomisao na kakce, hrakce ili ono sto ovdasnji rekreativni vikend-pijanci ispovracaju i sto mi po kuci nanesu cipele me uzasava. Svjesna sam da se od toga ne mogu 100% zastiti, ali bar onda onoliko koliko je do mene.Citiraj:
Mejra's mommy prvotno napisa
Pošto Duju mući alergija i astma u stanu nemamo tepihe a parket mi je lagano za održavati pa mi je svejedno dal` će se gosti izuvati il ne.
Logično mi je ukoliko je vani bljuzga ili je stao u go#no do koljena da će se ta osoba izuti...
Ja hodam kak stignem, uglavnom u čarapama, jer nikad neznam di mi je druga šlapa :roll:
U mom gradu nitko ne prakticira taj običaj i vrlo bi se začudili da ih netko zamoli da skinu cipele? Osobno bi mi bilo jako neugodno skidati cipele i oblačiti tuđe papuče prilikom posjete.
Doma svi skačemo i molimo goste koji žele skidati cipele (uglavnom nisu iz Dalmacije) da NE skidaju cipele kad ulaze u dnevni boravak jer nama je pogled na nečije čarape ili u ljeto pogled na bose noge neugodan, a takvi su običaji i kod svih mojih frendova.
Inače imam bebu, puzavca, brišem pod...ali čisto sumnjam da će mu za imunitet škoditi da tu i tamo pokupi kakvu dlaku s poda. Naravno ukućani zbog udobnosti i komoda hodaju u papučama, klompama, šlapama, japankama...po kući (ali i po dvorištu).
Ja se izuvam i na poslu :mrgreen: tj. skidam cipele i hodam u klompama, navikla sam tako i užasno mi je čudno kad sam cijeli dan u cipelama.
Kod kuće - isto tako. Otkako imamo Andreja, još više pazim da se cipelama ne ide u dnevni boravak, jer se stalno igramo na podu, i ne sviđa mi se ideja da se prljavština sa cipela raznosi po stanu.
A što se tiče gostiju, dok je Andrej bio beba i puzavac, izuvali smo ih sve. Sad više ne izuvam, osim ako sami zatraže. Deda, bake i ujak se izuvaju sami od sebe kad nam dođu, i nemam ništa protiv.
I u potpunosti se slažem s ovim:
tj. ljeti nikoga ne izuvam iz onoga u čemu je došao, a ja sam i dalje u svojim klompačama :)Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
Ljeti mogu birati izmedju papuca ili bijelih opkuhanih carapica :mrgreen: (ipak sam ja Djevica)
Mi smo uvijek ili bosi ili u papučama po stanu, (ne mogu zamisliti da hodam u cipelama u stanu) a gosti lijepo skinu cipele na vratima, mi im u isti tren dobacimo papučice (fine, lagane, u bojama, imam ih cca. 15-tak, da ne fali :mrgreen: ) tako da ne stignemo proučavati njihove čarape, najlonke, nožne prste itd, a niti nas zanimaju.
BTW, kad brišem pod, usput obrišem i đonove papuča, tako da sve bude čisto...hm..pretjerujem li :/ ?
Inače, ja se osjećam ugodnije i ležernije kad skinem cipele u gostima.
mi u pravilu po doma hodamo bosi ili u papucama ali samo zbog udobnosti ne zbog bakterija. ne skidam cipele odmah na vratima, kako kad.
marko je relativno po podu ali nemislim da ce mu malo bakterija naskoditi, vise ih unese u parku za 15 min igre u pijesku.
nikada mi ne bi palo na pamet traziti goste da se izuju, radije cu pobrisati pod nakon njih. uostalom imam i psa.
ne osjecam se ugodno u kucama gdje se trazi da skinem cipele, iako to do sada jos nisam nikada dozivjela, ali naravno da bih to postivala jer svatko ima svoja pravila.
a najgore mi je kad jos dobijem papuce koje nosi svaki posjetitelj.
naravno, to mi je normalna stvar.
uvijek sam se pitala kad bi gledala filmove ili serije i "glumce" kako leze u krevetu u cipelama da li to oni zaista tako....
od kada se rodila Lea, zahtjevam da se izuju svi cim udju u stan.
Obično za prijatelje imam ljude urednih higijenskih navika čije mi se papuče ne gade, a ni one njihovih prijatelja.Citiraj:
Lu prvotno napisa
Inače, nije problem oprati robne papuče...
Doma sam najčešće bosa, rjeđe u šlapama, a goste najčešće tražim da se izuju i dam im (čiste) šlape. Tako je bilo i prije rođenja AA. Odbojno mi je biti cijeli dan u cipelama pa makar one bile i čiste, a ideja da mi netko s cipelama hoda po podu na kojem se igram i valjam s djetetom, sjedim, čitam i tkoznaštosvene mi je :evil:
Kad idem nekome u goste, izuvam se, osim ako ne inzistiraju da ostanem u cipelama.
Mi svi hodamo u šlapama; ja se ne osjećam ugodno u cipelama u kući. kad dođem doma jedva čekam da ih skinem. al to ne znači da baš nikad ne uđem s cipelama u kuću.
kad nam dođu gosti ne inzistiram da se skidaju cipele (dok je v bila manja sam to zahtijevala), ostavljam to svakome na odluku( i savjest ;) ) iako moram priznati da se ne sjećam kad nam je netko zadnji put ušao u cipelama.
kad ja ulazim nekom u kuću obavezno skidam cipele osim ak ta osoba ne inzistira drugačije
Mi smo uselili u novi stan prije 5 mjeseci.
Jos nije sve gotovo, pa nam cesto navracaju majstori, ali pocela sam kupovati papuce, kako bi ih nudila gostima.
Taj sam obicaj susrela prije 4 godine, kada sam 5 dana bila u Sloveniji, gdje je normalno da u hodniku imaju papuce, pa je normalno da se svi i izuju.
Mislim da je to vise nego OK, a pogotovo kada imas dijete u kuci i ako puze po podu, a poslije toga stavlja ruke u usta.
Od kada imamo K. a nemamo psa i kod nas se u kuci izuva.
potpisujem. ne mogu zamisliti da mi recimo gost ulazi s cipelama u djecju sobu. dok se vrti po kuhinji i dnevnom boravku jos moze proci u cipelama, al ako ostaje duze, ima da skida cipele.Citiraj:
bubimira prvotno napisa
ne izuvam se ni doma ni u gostima. Zaprvo, doma da, ali ne bude to uvijek nužno s vrata u papuče. U gostima iznimno ako je vani ružno vrijeme ili su iz nekog razloga cipele šporke...
Kod mene se isto nitko ne izuva... Nama ovdje takve navike... 8)
A što kad imate nekog s problematično smrdljivim nogama???
Cipele su uvijek prljave, ne samo kada na njima ima blata ili bljuzge...
Zamislite po čemu hodate dok ste vani: sasušene pljuvačke, komadići svakakvih drekeca ptica, pesa i sl. koje ni ne vidite, bakterija i buba raznoraznih sasušene bljuvotine koja se isto ne vidi jer se sasušila, ma da ne nabrajam....I da ja to sve raznosim okolo po stanu. BLJAK!
I ja se obavezno izuvam kad ulazim kod nekoga u stan, jer znam kako je kod mene pa to radim i kod drugih, pogotovo ako su djeca u pitanju!
kad idem kod tih super ultra urednih,onda nosim svoje šlape
jer ne želim dobiti gljivice ili nešto slično od nečijih nošenih šlapa
ne do ti bog da mi netko ponudi rabljene šlape :evil: :evil:
zato uvijek imam neke SVOJE čarapice u zakutuku torbe
Hm, kod mene doma se šlape za goste peru barem jednom mjesečno. I to sve, bile nošene ili ne, jer mi je to jedini način da napunim mašinu.
oprane ,neoprane
sama pomisao da ih je netko prije mene nosio mi je brrrr
očito sam šlapofetišist :mrgreen:
Nema ulazenja u cipelama, a bome niko od gostiju nije ni pokusao uci u cipelama, bilo da se radi o svedjanima ili nasima, svi se izuju pred vratima. Papuce ne nudim, a ako neko zatrazi sto je rijetkost ima na raspolaganju nove papuce.
Kad ja idem u goste , skidam cipele i nosim sa sobom svoje papuce.
Ne mogu ni zamisliti da hodam u cipelama po stanu, ili neko drugi da mi hoda ili kod nekoga od gostiju da sjedim u cipelama.
Izuvamo se i doma i kod gostiju. u velikoj većini.
i krajnje mi je bezobrazno i nepoštivajuće kad se drugi ne izuju kod nas.
kužim da neki nemaju tu naviku - niti im ne padne na pamet, ali se svjedeno ljutim, naročito kad je to jedna mama malog djeteta...
zato su mi papuče za goste na vrlo vidljivom mjestu i perem ih najmanje svaka 2-3 mjeseca.
možda jesu cipele naizgled čiste, ali gore je ono nevidljivo - a cura mi je stalno na podu.
pa mi nije ni bed nekome skomentirati ili ga zamoliti da se izuje...
Kod nas se ne ulazi u stan u cipelama niti se puši u stanu.
Gostima lijepo ponudim papuče a pušače uputim na lijepi pogled s balkona. 8)
Mi obavezno skidamo cipele u hodniku i nakon toga smo bosi ili u šlapama.
Kako je napisala ana.m, zaista ne mogu pojmiti da netko ne primjećuje po čemu sve hoda po vani, pa onda tuđu pljuvačku, izmete, prašinu i sl. raznosi po stanu, a naročito ako je u stanu dijete koje se stalno mota po podu, zajedno s roditeljima i igračkama. Kod nas svi ili skidaju cipele, uključujući majstore i ostale, i tada im ponudimo jednokratne šlapice (bijele od filca) ili navlače zelene navlake za cipele one za operacijsku salu i sl. Svega toga ima za kupiti u apoteci (mislim da je 1 kn jedna navlaka).
A što se tiče onih koji bi se eventualno uvrijedili, takvi mi zaista i ne trebaju niti u jednoj kombinaciji, jer to dovoljno govori o tome koliko poštuju nas i naše dijete - očito manje od zmazanoće na svojim cipelema!
Inače, od gostiju nismo tražili skidanje dok se N nije rodila, ali bih tada pobrisala pod nakon gostiju i sve 5.
Btw, "oduševljava" me kako neki ljudi imaju osjećaj da ako je npr. cipela mala (dječja) da je valjda čista ili manje prljava nego odrasla kad se njome ide po vani. Tako npr. jednoj osobi iz moje okoline je ok staviti dječje čizmice na vešmašinu, na koju inače stavljam dječju piđamicu, dudicu i sl. dok prematam N.! :evil:
Ali zasto se ljutis? Pa kazes da ih pitas ako ne ponude sami, valjda se onda skinu? Zasto ljutnja ako to negdje nije obicaj? U Dalmaciji ocigledno nije - po vlastitom iskustvu i jos nekim postovima koje citam.Citiraj:
Riana prvotno napisa
Ne znam, ja kad razmisljam o cipelama - a gosti mi ne hodaju po tapetu, samo po parketu i plocicama, ne razmisljam o kakicama pasa, pljuvackama i slicno. Prljave su, naravno. Pocistit cu kad odu. Ne ide mi dnevno cetiri ture gostiju pa da sad cistim iza svake.
Kad tako razmisljam, onda mi se gadi i da mi netko u hlacama u kojima je sjedio u tramvaju, autobusu, zidicu vani, sjedne na trosjed na koji mi dijete lice naslanja i valja se golo prije kupanja :/
Eto, bar me ovaj topic naucio da o tom vise vodim racuna, posebno sjevernije...
S ovim se potpuno slazem. Treba postivati pravila kuce u koju se dolazi.Citiraj:
hrčkić prvotno napisa
A i prije vlastitog djeteta me nerviralo kad bi mame djece hodaca bez problema digle dijete na nas trosjed u cipelicama. Ako mi je pod OK, trosjed sigurno nije, bez obzira na broj cipele...
Vani je vani, doma je doma. Kad dođemo izvana, obavezno se izuvamo i uskačemo u šlape i presvlačimo robu u kojoj smo bili vani. Da, da, imamo i robu 'za po doma' i 'za po vani'.
Moja djeca se na podu igraju i valjaju, ne pada mi na pamet njima igru ograničavati na npr. njihovu sobu jer mi se u dnevnoj prešetavaju gosti u cipelama - dakle, gosti će obavezno dobiti papuče. Ako su oni gadljivi na moje papuče, sorry, i ja sam na ono što su mi na cipelama donijeli, a ljudima koji kod nas dolaze uglavnom je i normalno izuti se.
Da se ne pomisli da sam nekakav freak čistoće i higijene - upravo suprotno, meni se jednostavno ne da kad gosti odu odmah trkom brisati sva mjesta gdje su možebitno kročili u cipelama.
Ma pustite se obicaja, radi se o pravilima kuce u koju gost dolazi.
Ako ih ne postuje, ne postuje ni domacine.
Kod mene u stanu se ne pusi, to svi znaju, i sad dodje meni neko od gostiju ko pusi, i bez obzira sto sam napomenula da se u stanu ne pusi, ima balkon na raspolaganju, on pali cigaru bez imalo srama, jer je to njegov obicaj, on pusi u svom dnevnom boravku, spavacoj sobi, zasto ne bi pusio i u mom dnevnom boravku :roll:
To je meni cisti bezobrazluk i nepostivanja pravila kuce u koju dolazi. Meni takvi gosti vise ne bi ni trebali.
Isto i sa cipelama. Pa nije smak svijeta skinut cipele ako to domacin nalaze, ako se nekome gade papuce nek ponese svoje.
evo mene na ovoj temi....
ja mrzim kad mi netko dođe,a ne izuje se..... :evil: , ja svima ponudim papuče, koje perem, ne iza svakog gosta, ali kad vidim da se ne roze ili plave, već sive.... i kad kod nekog dođem, ako me baš tjera da se ne izuvam onda se ne izujem ali se ne osjećam slobodno.
jednom je kod nas bio tip koji je cijeli dan radio i cijeli dan u cipelama i kao ajd da se ne izuva, a meni cijeli večer pogled na njegovim cipelama.uh
isto kad se sjetim po čemu je vani hodao...buuu, ja sam jako gadljiva što se tako nekih stvari tiče, i zahvalna sam što živim u ovako malom gradu da ne moram koristiti javni prijvoz, jer se toga ježim, odmah sve skidam sa sebe, kad sam bila kod frendice u zg.... ne znam, ali mi je draže stajati u tramvaju nego sjediti.
isto tako ne volim kad netko ne pita prije nego što će zapalit da li se puši.
Kod nas se ne puši, ako je netko domaći i često je kod nas idemo u kuhinju, ako netko dođe rijetko damo mu i u dnevnoj iz obavezno zračenje od 2-3 dana širom otvorenih prozora i nervira me kad primjer od MM sestre dođe dečko i bez beda si samo pripali.... meni kosa skoči, to nije nimalo kulturno, jer ni od druge sestre dečko nikad ne zapali (osim ak je kakva fešta pa svi puše), a ovaj balonja nema obraza pitati, grozno.
ali da se vratim izuvanju, kužim i ja one koji se ne vole izuvati jer imaju strah od gljivica, znam i ja nekad dobiti grozne papuče, ali zato uvijek kad kod nekog idem pazim da imam čarape, a ne najlonke(dokoljenice), bilo zima ili ljeto... ali opet ne moram nekome po tepihu bazat obuvena...
Izuvam se doma i u gostima, a i gosti se izuvaju kod mene. Bez iznimke. Čim mi neko uđe u kuću ja mu dam šlape pa se mora skinut :mrgreen: . Može bit u šlapama ili bos. U cipelama ne!
Izuvamo se u hodniku i uskačemo u šlape. Također čim dođem doma presvučem se u nešto komotnije (tipa stara majica i trenirka).
Kad smo u gostima izuvamo se uvijek, osim ako domaćini izričito traže da ostanemo obuveni, ali to je dosada bilo samo nekoliko puta.
Kod mene doma se također svi izuvaju i dobiju šlape, osim kad je neka veselica pa mi dođe 20 ljudi. Toliko šlapa nemam, a iza toga se ionako mora temeljito počistiti.
Meni je izuvanje najnormalnija stvar.
Izuvamo se i izuvamo sve koji žele dalje od predsoblja.
U našem stanu je zabranjeno pušenje.....ako je nekome gušt ima balkon
Izuvanje....mi odmah uskačemo u papuče čim dođemo doma, za sada se drugi još ne izuvaju kod nas, ali čim D. propuže i to će postati obavezno. Nema uopće tepiha po kući pa mi sada nije bed ako netko uđe sa cipelama ali kasnije.... :nono:
Već sam sada rospija jer sam zabranila pušenje u kući :mrgreen: (btw većina familije su pušači)....šta će tek biti kada kažem da se moraju izuti :roll:
Kad bi se ja izuvala i obuvala svaki put kad udjem i izadjem iz kuce, pa dijete, pa muz, pa svi koji navrate usput u prizemlje na svome putu prema nekom od katova :lol:
Zato nemam tepiha, ne brisem podove svaki dan, slape imam ako netko zeli skinuti cipele, dijete se stalno valja po podu (kad je bila mala, a pogotovo sad kad je velika).