i onda dobiješ jedan razred sa 35 ,a drugo sa 18 učenika
no i tu postoji lijek privatna škola
možeš birati školu
Printable View
i onda dobiješ jedan razred sa 35 ,a drugo sa 18 učenika
no i tu postoji lijek privatna škola
možeš birati školu
Jesu... ali se vrlo često nađu u istoj osobi. Jer.. za apsolutnu dosljednost potrebna je krutost, nije li?Citiraj:
Bubica prvotno napisa
Ja ne volim tu riječ (dosljednost) jer (nažalost) nekako nisam srela niti jednu dragu, milu, nježnu osobu koja se njom služila i imala potrebu naglašavati njenu važnost.
Dijelim ovo misljenje. :)Citiraj:
Jer.. za apsolutnu dosljednost potrebna je krutost, nije li?
...eto,mi imali u srednjoj iz matematike jednu odličnu profesoricu matematike,stariju i krutu do bola-ali odličnog stručnjaka.pedantnu i detaljnu.rezultat-rasturili smo prijemne za fax..-moja kuma bila 1. na građevini u Zgu,ja 3. na matematici u Ri..imamo jednog kolegu iz razreda koji je doktorirao matematiku u Americi a sad predaje u cambridgeu,jedna cura je u Americi doktor biokemije-u 4. srednje smo npr. obradili kompletno gradivo iz matematike sa prve godine fakulteta-dakle učili i derivacije i kompletne integrale-čak i problemski zadaci s krivuljama i površinama,sve to.Dok npr. neki nisu nikad bili ni čuli za integrale...-dakle,svaka čast fleksibilnosti ako će to dati rezultate ali u našem slučaju krutost,oštrina,dosljednost,pedantnost,preciznost i ino dotične profesorice rezultiralo je našim odličnim poznavanjem matematike-oko cca 70% razreda je završilo tehničke fakultete i to vrlo uspješno.Eto,možda je moje razmišljanje sada malo kruto,ali eto.Možda pomogne.
Ipak,znam da će naš tatek ispravno odlučiti. :love: :heart:
..aha.-i ja!Citiraj:
BusyBee prvotno napisa
sjećam se opisa te profesorice iz Virginih postova......
ja sam s 3 razlicite strane cula 3 potpuno razlicte info o istim uciteljicama i vise fakat ne znam kaj da mislim i odlucila sam da se uopce necu zamarati s tim... bice onak kak nam padne grah
to je isto ko da pitas osobu A, B i C kakva je mukica
pa ce osobe, obzirom na svoje vlastito iskustvo sa mnom odgovarati ovako:
A: ma super ti je mukica, bas ono kul zenska
B: mukica?? djizus.. koma... od zene.. izbjegavaj ju ako ikako mozes
C: ma nije ona losa.. ima neke svoje musice i od nje ti se zna dic kosa na glavi ponekad, ali zapravo... onome ko moze s takvima... svaka cast
Tak i s uciteljicama
ona koja bu meni super, drugima bu koma
a u biti je najvaznije kakva bu mom djetetu
jer bu mozda uciteljica koja je meni super - mom klincu koma i obratno
kak uopce mislite da mozete tak nekaj predvidjeti
ja sto dalje vrijeme ide i sto nam se skola vis eblizi, sve manje vjerujem u to da mogu (i) time upravljati
a opet - bogznakaj cu pisat u 10 mjesecu -- ocu rec - zadrzavam pravo da promjenim misljenje iz temelja i da se kajem za ovo kaj sam sad napisala
jeste izabrali vec uciteljicu?
mi smo "izabrali" uciteljicu koja je bila na porodiljnom, i prvi semestar prvog razreda je moj sin imao zamjensku uciteljicu koja mi se dokazala kao odlicna, bas kakva treba biti za nase bistre nestasnjakovice. Pogledaj si pm, i ako saznas da ta ista bude mijenjala ovu koja ce uskoro na porodiljni, onda nemres imati bolju kombinaciju.
tak je u ovoj tatekovoj (i mojoj) skoli. Kad sam rekla kod koje uciteljice hocu da mi stave sina, nisu obecali niti garantirali da ce biti tamo smjesten, i da postoji mogucnost da nece moci biti u tom razredu, no zapisali su moje zelje, i na kraju uvazili.Citiraj:
Radim u školi; i u opis poslova na mom radnom mjestu spada formiranje 1. razreda. Ne postoji nikakva zakonska podloga za ovo što ti pišeš tatek.
Doduše u nekim školama postoji praksa da se uvažavaju želje i preferencije roditelja oko izbora učitelja/ice.
Lee Loo, rekla si bitnu stvar! To je bilo u SREDNJOJ ŠKOLI!!
Mukica... možda je i bolje pustiti da ide kako ide. JA sam se petljala, izabrala najbolju... najbolja zatrudnijela i krenulo sve nizbrdo.... Bolje da sam pustila spontano da ide kako ide. Bar se sad ne bih krivila. :/
malo me smeta ton ovog topica
da malo, puno-jaaaaaako puno
problem je kad učiteljica zatrudni i problem je kad ima 4 djece
i o tome se raspreda na OVOM forumu
i učiteljice su ljudi i imaju pravo imati koliko god djece hoće ,a bogme i zatrudniti kad hoće
pa nismo u 19 stoljeću kad je uvjet za službu u prosvjeti za žene bio to da se ne udaju........
Slažem se s mariom 71!
Ovakva razmišljanja posljedica su marginalizacije prosvjete i permisivnog stava Ministarstva, tijela lokalne uprave zaduženih za obrazovanje.... koji maksimalno idu "niz dlaku" roditeljima, često suprotno mišljenjima struke.
Umjesto da se maksimalno ulaže u prosvjetne djelatnike i jača njihove kompetencije, na jeftin način se podilazi roditeljima.
Potrebna je otvorenost i suradnja roditelja i škole. Međutim, izbrisale su se (ako su ikad i bile jasne) sve granice oko toga što je posao roditelja, a što posao škole, odnosno učitelja.
Slušam ovih dana nevjerojatno bahate i bezobrazne komentare roditelja na vijest o trećoj trudnoći omiljene učiteljice - koju su oni izabrali - i pitam se tko štiti naša ljudska prava?!
NO@ ne štiti nas nitko.....
a i naslov topica mi je :roll:
apsolutno se slažem da je nekorektno raspravljato o trudnoćama i bolovanjima učiteljice iako skroz mogu razumijeti zašto se o tome raspravlja.
Ali ovaj dio uopće ne razumijem:
Mozda zato što mi dijete još ne ide u školu pa ne znam kako se to u školama "podilazi" roditeljima, dapače, uopće ne mogu zamisliti kako se to može. Ali, ako pod podilaženjem mislite na činjenicu da se netko usudio roditeljima dozvoliti da izraze koju bi učiteljicu smatrali najboljom za svoje dijete - onda se stvarno ne mogu načuditi. Za svoje dijete biramo pedijatra, biramo vrtić u koji ide, biramo škole, za sebe same biramo sve što nam padne na pamet (odvjetnika, zubara, automehaničara...) pa mi nije onda jasno kako to da se bahatim doživljava želja roditelja da makar izreknu kaju bi to željeli učiteljicu svojem djetetu.Citiraj:
koji maksimalno idu "niz dlaku" roditeljima, često suprotno mišljenjima struke.
Umjesto da se maksimalno ulaže u prosvjetne djelatnike i jača njihove kompetencije, na jeftin način se podilazi roditeljima
Meni se čini jako ružno o ovome uopće raspravljati...........trudnicu ili majku četvero djece :shock: Koliko smo se svi zgražavali nad nepravednim odnosima prema trudnicama i majkama općenito i onda se isto provuče i ovdje. Razumijem tvoju dilemu i svakako kad je škola u pitanju svako za svoje dijete želi najbolje ali ovo mi se ipak čini malo previše.
Bubica:
Podilazi se roditeljima u situacijama kada se oni mješaju i interveniraju u stvari koji nisu niti njihova kompetencija, niti njihova odgovornost. Naročito kada se to radi mimo i suprotno profesionalnih mišljenja učitelja, nastavnika, profesora, psihologa, logopeda ili vanjskih stručnjaka liječnika, psihijatra....Citiraj:
Mozda zato što mi dijete još ne ide u školu pa ne znam kako se to u školama "podilazi" roditeljima, dapače, uopće ne mogu zamisliti kako se to može. Ali, ako pod podilaženjem mislite na činjenicu da se netko usudio roditeljima dozvoliti da izraze koju bi učiteljicu smatrali najboljom za svoje dijete - onda se stvarno ne mogu načuditi. Za svoje dijete biramo pedijatra, biramo vrtić u koji ide, biramo škole, za sebe same biramo sve što nam padne na pamet (odvjetnika, zubara, automehaničara...) pa mi nije onda jasno kako to da se bahatim doživljava želja roditelja da makar izreknu kaju bi to željeli učiteljicu svojem djetetu.
Primjera podilaženja ima puno: od žicanja i "podizanja" ocjena, mješanja u ocjenjivanje, neizricanja pedagoških mjera za ono za što su propisane (na intervenciju roditelja) nepoštivanja stručnih mišljenja o primjerenom obliku školovanja (individualiziranom i prilagođenom programu); odbijanja ili eskiviranja odlaska na dogovorenu stručnu obradu ili terapiju(jer dijete ima npr. neku poteškoću ili problem), inzistiranja na ranijem upisu, akceleraciji ili odgodi iako to nije primjereno dijetetu itd.
Formiranje 1. razreda u školi je važan i odgovoran posao (u mnogočemu određuje život dijeteta slijedećih 8 godina) i trebalo bi ga prepustiti kompetentnim ljudima u školi, (što ne isključuje i roditeljske želje).
Kada bi se testiranja za upis u prvi razred radila stručnije nego do sada (govorim u globalu) i kada bi se razredi formirali na temelju takve stručne procjene - prevenirali bismo masu problema koje sada imamo u školama.
Što se tiče bahatosti: odnosilo se na primjer konkretne učiteljice, koja već ima svoj razred i ostala je po treći put trudna. S obzirom da su joj djeca već školske dobi, roditelji učenika u razredu nisu očekivali da će "ići na treće dijete". Tako da su uslijedile različite reakcije i komentari roditelja njoj izravno ili iza leđa. Neki od tih komentara mogu se svesti pod bullying.
no@ apsolutno se slažem sa gornjim postom!
zbog poslovne tajne ne želim iznositi konkretne slučajeve svi znaju gdje radim i koja je škola /e
ali za svaku stavku koju si napisala mogu dati konkretan primjer tj primjere.....
mojoj D najomiljenija teta je trudna, kad mi je to rekla (teta) prvo sam osjetila tugu - jer znam da je to kraj jednog za njih posebnog razdoblja i pocetak neizvjesnosti (tko ce doci), a tek onda sam osjetila srecu zbog ispunjenja njene zelje za majcinstvom.
ne mislim da sam zbog toga ovakva/onakva i da krsim ljudska prava ako iskreno kazem da mi je zao sto ona vise nece biti teta mom djetetu.
i birali smo tetu, kao sto cemo i birati uciteljicu.
mislim da je uloga rod. da pokusa naci najbolje za svoje dijete, a uloga skole je da ima izvrsne uciteljice - to dvoje ne treba mjesati. nije problem sto roditelji biraju nego je problem sto cesto nemaju sto izabrati.
ja sam stepenicu ispod skole i jako se zalazem da roditelj ima pravo izabrati tetu svom djetetu i uvijek tu mogucnost nudim na inicijalnom (grupe su mjesovite).
na konkretan primjer ne znam odgovoriti, ja bih recimo voljela porazgovarati sa svakom od tih uciteljica, vidjeti njihov razred i jos stosta... i ne vidim zasto bi to bilo ista neobicno
nekako mi se cini da je po napisano sve, ama bas sve krivica roditelja...ja vjerujem da se oni rasire onoliko koliko smo im mi (strucnjaci) spremni prostrijeti.Citiraj:
Primjera podilaženja ima puno: od žicanja i "podizanja" ocjena, mješanja u ocjenjivanje, neizricanja pedagoških mjera za ono za što su propisane (na intervenciju roditelja) nepoštivanja stručnih mišljenja o primjerenom obliku školovanja (individualiziranom i prilagođenom programu); odbijanja ili eskiviranja odlaska na dogovorenu stručnu obradu ili terapiju(jer dijete ima npr. neku poteškoću ili problem), inzistiranja na ranijem upisu, akceleraciji ili odgodi iako to nije primjereno dijetetu itd.
pitam se gdje je tu nasa odgovornost?
flower, ne odstupam od pravila struke i svoje profesionalne odgovornosti i ne dopuštam roditeljima da se razmašu - sustav im to velikodušno omogućuje!! BIlo bi neetički da navodim konkretne primjere - no tijela lokalne uprave nadležna za obrazovanje i MZOS omogućuju to roditeljima, kontra svih stručnih mišljenja i na ŠTETU I PROTIV INTERESA DJECE.
(btw: kada je MZOS ili Gradski ured stao iza prosvjetnih djelatnika? I rekao primjerice: to su kompetentni ljudi, mi stojimo iza njihovih odluka)
Imam ponekad osjećaj da se borim s vjetrenjačama i da je besmislen sav moj napor da održim profesionalnu razinu. Ionako će roditelji naći "rupu" u Gradskom uredu npr. da sve zaobiđu.
(Pitam se što to meni treba? OK moja škola ipak je profitirala u nekoliko situacija jer se nisam dala slomiti različitim roditeljskim pritiscima, s različitih pozicija moći. No, na osobnoj, emocionalnoj razini to sve ima cijenu )
U potpunosti se slažem s Mariom71-zar i učiteljice nisu ljudi?Najbolje bi bilo kad bi nas sve na prvoj godini fakulteta poslali na podvezivanje jajnika ili tako nešto pa roditelji ne bi imali problema prilikom odabira učiteljice za svoje dijete!
I sama sam roditelj već godinu dana,i ne namjeravam dramiti za 6 godina kad mi kćer krene u školu.Ne obrazuju samo učitelji djecu,nego i roditelji kod kuće.Učitelj je tu da pokaže,usmjerava,potiče;roditelj da potiče dijete dalje u učenju i otkrivanju.Zato i postoji suradnja škole i roditelja!
Ljuti me ovaj topić jer mislim da nitko nema pravo reagirati na trudnoću učiteljice kao na nešto što nije normalno i prirodno za svaku ženu,bez obzira na zanimanje kojim se bavi!!!!!!!!! :evil:
nisam učka, no moram pokazati potpis :saint:
No@, maria71, potpuno se slažem sa time što ste napisale o nekorektnom odnosu sustava prema nastavnicima, popuštanja pod pritiscima moćnih i/ili glasnih roditelja - dovoljno je da bilo tko ima primjedbu na nastavnika pa makar i potpuno neopravdanu pa da ovaj ima problema...
ali tatek ovdje ne nastupa sa pozicije poslodavca, niti nekog tko ima moć, pa mislim da ne možemo na njega svaliti odgovornost za svekoliku diskriminaciju trudnica i majki...
nitko ne svaljuje odgovornost na tateka za svekoliku diskriminaciju trudnica i majki, niti za druge nepoželjne pojave u našem školstvu.
Međutim, u raspravi koja se vodi na ovom topicu ključna mi se učinila slijedeća rečenica:
Mislim da bi ju puno ljudi koji pišu na ovom (pod)forumu moglo potpisati. Problem je što ljudi gledaju na probleme u školstvu JEDNOSTRANO, isključivo iz svojih (roditeljskih) cipela, a pri tom imaju neopravdan dojam da sagledavaju cjelinu.Citiraj:
Mozda zato što mi dijete još ne ide u školu pa ne znam kako se to u školama "podilazi" roditeljima, dapače, uopće ne mogu zamisliti kako se to može.
Ja tatekov post/upit uopce nisam shvatila kao diskriminaciju ili pokusaj iste vec poziv u pomoc da odabere bolju varijantu (od dvije s kojima ce se susresti) za svoje dijete.
Ovo u sto je sad pretvoren topic je koma! Ja zaista nigdje nisam procitala da je itko aludirao na to da uciteljice nisu ljudi, nemaju pravo na x djece ili trudnocu, odakle sad to?
I na ovo se moram osvrnuti.. buduci da su mi oba roditelja profesori (iako stari vise ne radi u struci) i otkad znam za sebe slusam o ovoj problematici...
Borite se protiv toga! Ali, za koliko kolega mozes dati ruku u vatru da su spremni poljuljati vlastiti komfor i ugodu rutine da bi se stvari promijenile?Citiraj:
tijela lokalne uprave nadležna za obrazovanje i MZOS omogućuju to roditeljima, kontra svih stručnih mišljenja i na ŠTETU I PROTIV INTERESA DJECE
Vjerujem da roditelji s jedne strane mogu "pomoci" struci da se stvari postave na pravo mjesto, ali samo kad se vi iz struke pobunite za tretman koji dobivate od nadleznih. Ali, osim par casnih izuzetaka, osobno ne poznajem puno prosvjetnih djelatnika koji nisu pasivni i koji su spremni na sebe preuzeti odgovornost uznemiravanja autoriteta i sustava. (s jednom malom rezervom da je moguce da takvih, blistavih pojedinaca ima vise u velikom gradu, za razliku od moje male sredine u kojoj je kvaliteta edukacije jos vise srozana, usudim se procijeniti) No ovo je sasvim druga tema, nema nikakve veze s tatekovim problemom.
Vrijedja me generaliziranje sa svake strane, a ovdje sam ga iscitala samo u smjeru prema roditeljima... osobito onima koji su se usudili dati svoje misljenje o tatekovoj dilemi.
I opet.. Flo... dijelim misljenje. :)
BusyBee
Nije mi namjera bila generalizirati, već upozoriti na određene probleme u školama. S obzirom da sam psiholog profesionalni etički kodeks mi zabranjuje pisati o konkretnim slučajevima, koji bi vjerujem bili znatno ilustrativniji i jasnije predočili težinu problema.Citiraj:
Vrijedja me generaliziranje sa svake strane, a ovdje sam ga iscitala samo u smjeru prema roditeljima...
.Citiraj:
Borite se protiv toga! Ali, za koliko kolega mozes dati ruku u vatru da su spremni poljuljati vlastiti komfor i ugodu rutine da bi se stvari promijenile?
Vjerujem da roditelji s jedne strane mogu "pomoci" struci da se stvari postave na pravo mjesto, ali samo kad se vi iz struke pobunite za tretman koji dobivate od nadleznih. Ali, osim par casnih izuzetaka, osobno ne poznajem puno prosvjetnih djelatnika koji nisu pasivni i koji su spremni na sebe preuzeti odgovornost uznemiravanja autoriteta i sustava. (s jednom malom rezervom da je moguce da takvih, blistavih pojedinaca ima vise u velikom gradu, za razliku od moje male sredine u kojoj je kvaliteta edukacije jos vise srozana, usudim se procijeniti) No ovo je sasvim druga tema, nema nikakve veze s tatekovim problemom
S ovim se slažem. Ljudi u školama često su pasivni i inertni kada je u pitanju vlastiti profesionalni status. No problem nije tako jednostavan, ako krenem pisati tko zna što će na koncu biti od ovog topika...
Tatek, evo i mene. Budući da su nam djeca po nekim karakteristikama slična, možda će ti koristiti moje mišljenje. Dakle, ja se nikad ne bih odlučila za osobu koju si nazvao nefleksibilnom. Čvrstinu stavova i dosljednost ne mora se povezivati s time. Između preostale dvije postupila bih ovako: raspitala bih se zna li se točno tko će mijenjati trudnicu. Ako se ne zna, uzela bih majku četvoro djece. Ona će možda izostajati, ali je pouzdano tu, provjereno je dobra i nekakav kontinuitet će biti. Druge opcije su "nefleksibilna" i "mačak u vreći". Sretno!
Ono što mene muči u ovoj priči je dojam optužujućeg stava prema roditeljima koji "misle jednostano, isključivo iz svojih (roditeljskih) cipela".Citiraj:
Mislim da bi ju puno ljudi koji pišu na ovom (pod)forumu moglo potpisati. Problem je što ljudi gledaju na probleme u školstvu JEDNOSTRANO, isključivo iz svojih (roditeljskih) cipela, a pri tom imaju neopravdan dojam da sagledavaju cjelinu.
Roditelji imaju svako pravo gledati isključivo iz svojih cipela i tražiti ono što misle da je najbolje za svoje dijete. Ja stvarno vjerujem u to. Na nama stručnjacima je da ljudima s kojima radimo približimo i drugu stranu priče i, radeći s tim roditeljem, dođemo ipak do optimalne varijante za svoje dijete. i ja sam psiholog po struci ali kada mi dijete krene u školu biti ću prvenstveno roditelj...
Ne kužimo se definitivno: Nije problem u roditeljima koji misle jednostrano isključivo iz svojih (roditeljskih) cipela. Problem je u onima koji pritom imaju agresivan pristup, koji traže svoja prava i kada su ona neutemeljena i na štetu drugih (druge djeca, roditelja, učitelja, pa i vlastitog djeteta). Takvi roditelji i ne žele sagledati drugu stranu priče.
Takvih roditelja je relativno malo (procjenjujem 2- 5%), ali dovoljno da nama u školi oduzmu puno vremena i energije koju smo mogli svrshishodnije upotrijebiti.
Na ovom topicu se krenulo neutemeljeno tvrditi da roditelji imaju ZAKONSKO pravo birati učitelja/icu. Što nije točno. Željela sam upozoriti na sve učestaliju pojavu da NEKI roditelji tumeče svoja prava PREŠIROKO.
Svi smo/ste u pravu.
Ja razumijem tateka u potpunosti. A razumijem i učiteljice.
Što se tiče biranja učiteljice, nas su doslovno pitali da li imamo neku koju preferiramo i mi smo rekli, a vidjela sam na drugim papirima (s prethodnim razgovora) u malom kutku napisana imena učiteljica također.
Isto tako nastoje se spojiti djeca koja su zajedno išla u vrtić, pa po lokaciji itd.
Jedini razred za koji znam da su zaista birali po temperamentu djeteta jest razred u koji je krenula (hrabra i divna) slijepa djevojčica, pa se pazilo da druga djeca budu mirnijeg temperamenta...
Ovog topica uopće ne bi bilo kad bi svi ljudi obavljali svoj posao najbolje što znaju. I kad bi svi ljudi bili savršeni i divni. A znamo da nisu. Pa pokušavamo naći načine da naša djeca ipak iskuse najbolje MOGUĆE uvjete za svoje školovanje, onako kako to najbolje znamo. Zar je to vrijedno napadanja?
Znači.. kao što bi vozač najradije viknuo na sporog pješaka, tako bi pješak viknuo na neopreznog vozača... pa ja sad molim pješake da uđu u svoja vozila i vide kako im sad izgledaju pješaci pa ćemo se svi zajedno bolje razumjeti.
Mislim da je to mission impossible.Citiraj:
Anita-AZ prvotno napisa
Vjerujem da bi bolje i lakše bilo za nas roditelje naučiti djecu tj.pokazati svojim primjerom kako se što bolje i neopterećenije nositi sa nemogućim uvjetima rada/življenja/bivanja.
Danas je to kruta učiteljica,sutra zahebani šef,prekosutra recimo sveky koja ti pije krv na slamku :P ...Nemoguće je sve to kontrolirati nit na sve to utjecati,a ako i pokušavamo samo ćemo se isfrustirati bezveze,jer počinjemo malim zalogajima(učiteljica) pa sve većim(prijatelji,društvo,život).
Mislim da je važno uočit da nitko i ništa nije savršeno,pa ni mi roditelji,nit učitelji ali da je znanje o nama i svemu oko nas uvijek važno i podložno promjenama na bolje,tako da nam bude nekako jednostavnije i ugodnije u životu.
Što je pjesnik htio reći:bez obzira koju učiteljicu dijete dobije bitno je djetetu ukazati da mora reagirati na nepravdu,nasilje i maltretiranje uvijek i bez iznimke,da se može i mora obratiti uvijek roditeljima ali i učiteljicama (drugim ili svojoj).
Mislim da je to važnije i trajnije znanje od toga oće li napisat 3 reda A ili 6 redova,jer školski program u nekim segmentima i je još uvijek zatupljujuć, a to se pomalo i sporo mijenja.etoga.
Joj, meni bode oči naslov topica. Trudnica ili majka? Pa ti od dva zla biraj manje!!! Pa zar nije ovo roditeljski forum gdje se pozitivno gleda i na trudnice i na majke. Bilo koje struke. Pa ako se već većina poslodavaca ovako odnosi prema trudnicama i majkama: :evil: , trebale bi se barem na ovom forumu osjećati dobrodošlo.
Pazljivo sam jos jednom procitao svoje postove i nisam nasao bas nigdje ni jednu rijec kojima bi omalovazavao trudnice i majke (ili oceve). Trudnoca i roditeljska bolovanja su nasa svakodnevica, kako uciteljska tako i moja (koristim ih cesto) i o njima treba voditi racuna - kako moja sefica (koja me zbog mojih "djecjih" bolovanja i roditeljskih obaveza potpuno opravdano vise ne stavlja na "vruce" i zahtjevne poslove), tako i onaj tko recimo sastavlja raspored po skolama, a i ja kao roditelj djeteta sa ajmo rec, posebnim potrebama, koje ce uskoro po prvi puta u skolu i ciji ce zivotni vijek biti jednim dijelom uvjetovan i prvim kontaktima sa skolom..
Dakl, ni trudnoca ni ta bolovanja nisu bauk, ali obzirom da ce utjecati na prve mjesece moga djeteta u skoli (ako dopadne u te razrede) tad imam puno pravo progovoriti o njima i posavjetovati se s vama o vasim iskustvima.
(BTW, za moje raspitivanje o nastavnicvima imam i strucnu podlogu, pismeno misljenje psihologa u kojemu stoji bas ono sto sam i ja ovdje ukratko napisao - da se predlaze stavljanje Vedrana u razred uciteljice sa fleksibilnijim nacinom rada i spremnoscu i iskustvom u radu sa darovitom djecom)
Sto se tice zakonske osnove biranja (ili sugeriranja) ucitelja u skoli, o tome sam cuo od definitivno kompetentne osobe, psihologa koji radi vec godinama sa djecom predskolskog i skolskog uzrasta. Moze biti da sam nesto krivo shvatio (ako jesam, molim za ispriku), no neki od vas su mi to indikrektno potvrdili - postoji pravo roditelja na izbor/prijedlog ucitelja, kao sto postoji i diskreciono pravo ravnatelja (to sam napisao vec i na pocetku) da iz bilo kojeg razloga ne uzme u obzir zelje roditelja.
Obzirom da se po novim programima zeli roditelje sto aktivnije ukljuciti u rad skole vjerujem da je i ovo jedan korak ka tome.
Zahvaljujem se svima na postovima u ovoj temi, bez obzira na tematiku, no molim se da se nadalje ogranicite na prijedloge i komentare vezane uz moje pitanje, a ostalo (polozaj nastavnika u skolstvu, odnos roditelj-ucitelj itd)ostavite za neku drugu temu (na kojoj cu se i ja rado javiti sa komentarima)
Pokušati nikako nije nemoguće. :)Citiraj:
cuncicina cica prvotno napisa
Ne možemo uspoređivati odraslu dob sa djetetom u razvoju. Ako je dijete radi krute učiteljice izgubilo samopoštovanje i hrabrost u prvih razredima škole... to baš neće biti od pomoći niti u odrasloj dobi u odnosu sa šefom i svekrvom, zar ne?Citiraj:
Ja se svaki fakin dan frustriram s problemima radi škole.... I pogodi što ću napraviti? Kontrolirati i utjecati na situaciju i premjestiti je u drugi razred.Citiraj:
Učiteljica nikako nije MALI ZALOGAJ! Učiteljica je osoba koja je vrlo važan i vrijedan primjer djeci u razvoju. Učiteljica je ta koja će ih "naučiti" da vole ili mrze školu... učiteljica je ta radi koje će djeca doma dolaziti ispijena ili zadovoljna... niskog ili visokog (ako ga je imalo) samopoštovanja.... ubijene ili podignute samosvjesti... s manjim ili većim osmijehom, većom ili manjom voljom za učenjem....Citiraj:
Učiteljica prvih razreda osnovne škole je bitnija od svih onih kasnije, bitnija je i od znanja koje će djeca steći...
Ukratko - vrlo je bitna. I bilo bi divno da je divna.
Neki dan sam srela prijateljicu čije dijete, zamislite VOLI ŠKOLU! I pitam nj. mamu kakva je učiteljica... i naravno, neko divno prekrasno biće s puno uvažavanja (i iskustva) i ljubavi...
Moje dijete ne voli školu, ponedjeljkom ima grčeve u želucu i povišenu ili visoku temperaturu....
Učiteljica je bitna.
tatek stavi dijete u privatnu školu, imaš ih po zagrebu puno i riješio si problem...
mali razredi i fleksibilan kadar
hehe ...Citiraj:
maria71 prvotno napisa
Naravno da nemam para za to.
A nisam siguran ni da li bih to zelio.
Ali vjerujem da se i u sadasnjem sistemu neke stvari mogu rijesiti dogovorom. Ne nastupam sa pozicija "moje dijete MORA imati poseban tretman" vec "zelio bih se dogovoriti sa vama (uciteljicama/ravnateljem/pedagogom) kako bih i svojem djetetu i vama olaksao skolske dane". Svi znamo da u svakom poslu na ovom svijetu postoje ljudi koji svoj posao rade iz ljubavi, ono kojima to mozda nije najvaznija stvar na svijetu, ali ga rade korektno i oni koji ga otaljavaju "tek toliko". Ja bih zelio da Vedran dodje kod nekoga iz prve dvije grupe i zelio bih mu pomocu strucnog misljenja psihologa i mojih informacija kao roditelja olaksati rad sa Vedranom (a time i cijelim razredom, jer je Vedran potencijalni uzrocnik problema), a za uzvrat cu, vjerujem, dobiti adekvatan pristup uciteljice njemu, a i nama, roditeljima.
Sto se samog uciteljskog posla tice, mi doma nismo potpuni laici - MZ je profesor po struci, a odnedavna i po zaposlenju, a i ja imam odredjenog iskustva sa rukovodjenjem i vodstvom grupa (i djece i odraslih) tako da smo svjesni svih mogucih problema, i od strane djece, ali i od strane uciteljica (otpor uciteljice prema mijesanju roditelja, otpor druge djece prema drugacijem statusu kojeg bi mogao imati Vedran itd). Ne trazimo nemoguce, ali zelimo da uz suradnju na kraju balade budu svi koliko toliko zadovoljni.
Jos jedan mali osvrt na neke postove otprije:
dosljednost - ne mogu reci koliko sam za dosljednost (ja ju uopce ne povezujem sa krutoscu)
krutost - protiv toga sam svim svojim bicem ...
Tatek ima posve pravo. Ne radi se o zahtijevanju nekih posebnih prava za svoje dijete nego o brizi za njegov start u školi, što je utoliko više opravdano, jer se radi o darovitom djetetu koje je daleko zahtjevnije od prosječne djece i učiteljica mora biti osposobljena da s njim radi i voljna ga prihvatiti kao osobu. MM i ja smo postupili potpuno jednako kao i tatek - raspitali smo se unaprijed za učiteljicu. Isto bih učinila i da M. nije darovit.
Uopće se ne slažem s mišljenjem da stvari treba prihvaćati onako kako dolaze, s impliciranim zaključkom da je to dobro za odgoj djeteta i njegovu prilagodbu stvarnosti. Zašto bismo trebali prihvaćati nešto s čime nismo zadovoljni i ne boriti se za bolje, bila to učiteljica, šef ili bilo tko? Zašto bi djetetu bilo loše u školi, zašto bi bilo nesretno i mrzilo školu, ako može biti obratno? Uvažavam organizacijske probleme škole, raspodjelu učenika među učiteljicama, ali mislim da škola ipak treba biti fleksibilna, odnosno surađivati s roditeljima i djecom. Učiteljica kod koje djeca ne žele biti neka razmisli o svojim metodama rada i neka ih mijenja, a ne da djeca u tom razredu budu žrtveni janjci, zato što i ona mora zaraditi svoju mirovinu. U prva četiri razreda stvara se odnos prema školi - ako starta s pozitivnim stavom i dobrim osjećajem, tako će nastaviti i dalje, u petom razredu kada novi predmeti i novi profesori nose mnogo novih izazova. Dakle, učiteljica je jako, jako bitna osoba i zbog toga nikada ne bih prepustila izbor učiteljice za mog sina slučaju.
Anita AZ, promijeni učiteljicu. Moja sestra je imala učiteljicu sličnu onoj koju ima tvoja kći i slične probleme. Moja mama sada, nakon trideset i više godina stalno žali što je nije spasila i prebacila u drugi razred.
Maria71, nisu privatne škole po Zagrebu ništa posebno. Da oni meni plate nikada ne bih tamo upisala svoje dijete.