Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
Uz dužno poštovanje prema tvom stavu, moram reći da ja ne razumijem tvrdnje da je odgoj u vjeri = nametanje vjere. Meni to zvuči otprilike jednako kao da ne učim svoje dijete hrvatski, jer mu ne želim nametati jezik, nek' si ga sam izabere kad odraste. Ili da ga ne želim učiti nekim vrijednostima u odnosu prema ljudima, jer su to moje vrijednosti, znači, ako mu ih prenosim, ja mu nešto namećem i dokidam mu mogućnost izbora. Moje je mišljenje da svaki roditelj nudi djeci ono što ima. Ako ja vjerujem, dužnost mi je i pravo da prenesem to svojoj djeci. Time mu ne dokidam izbor, jer on će taj izbor svakako učiniti kao odrasla osoba. Tako sam i ja učinila. Taj stav da je odgoj u vlastitim vrijednostima dokidanje slobode djeteta, zapravo nema veze sa slobodom nego je to puki relativizam.
I, vjera se ne nasljeđuje, ona se stječe ili se ima.
Replika :)
Pa, uz dužno poštovanje - ni ja se u potpunosti ne slažem sa tvojim stavovima. Ali ne moramo svi imati jednake stavove, i to je sasvim u redu.
Govorila sam samo o vjerskom odgoju - ne o odgoju općenito. Usađivanje temeljnih ljudskih vrijednosti je dio vjerskog, ali i svjetovnog odgoja - mislim da se tu možemo složiti.
Slažem se da svaki roditelj nudi djeci ono što ima. Ali također mislim da mora postojati neki dio kojeg djeca pri odrastanju sami uče, i koji se ne može prenijeti, niti ponuditi. Bar prema onome što sam ja, kao agnostik, čula od vjernika, doživljaj Boga je individualan. I to poštujem. I mislim da se tako nešto teško može prenijeti. Jer bar prema onome što sam ja čula, taj doživljaj Boga je debelo varirao od čovjeka do čovjeka - a svaki se deklarirao kao vjernik.
Mislim da je izbor vjere vrlo upitan kad si već odgojen x godina u jednoj vjeri, prenešenoj od roditelja. Poznam vrlo malo ljudi koji su promijenili svoju vjeru u zrelim godinama. Ali poznajem dosta ljudi koji su se odlučili na vjeru, i napravili taj izbor vjere o kojem sam govorila, iako nisu bili kršteni.
Na kraju, to je samo moj stav i razmišljanja. Naravno da s time nemam namjeru vrijeđati ikoga tko odgaja svoju djecu u vjerskom odgoju.