ne
Printable View
ne
Meni je psovanje odvratno i stvarno sam napredovala od faze srednje škole/faksa kad mi je svaka druga bila psovka. :roll:
Ipak, i MD i ja još uvijek opsujemo u nekim stresnim situacijama (ja najčešće kad je neki Murphy, znate one situacije kad vam ništa ne ide od ruke i jedno sra... se lijepi na drugo...Onda poludim. I jako ružno opsujem. I MD isto tako. Definitivno ćemo poraditi na tome, voljela bih da uopće ne psujem i mislim da je to stvar navike i samokontrole.
Zna mi se nekad desiti, ne direktno djetetu nesto da opsujem, nego nesto me deseto iznervira, pa umjesto u sebi da lanem, lanem na glas.
MM i kad je iznerviran ne psuje.
Off topic. Luna, prekrasan ti je avatar :) :heart:
"sunce mu žarko", "miška mu poljubim" i slično mi služi za prijelazno razdoblje prije nego postanem totalna puritanka pred djetetom :mrgreen:
psujem kad sam ljuta i kad sam u društvu s ljudima koji psuju, a lada nije prisutna. e, onda si dam oduška :joggler:
Evo još nekih za prijelazno razdoblje, a koristi ih Fifi i ekipa:
"Šašavih mi peteljki!", "S(i)vih mi prugica!", "Šarenih mi lončića!"...
:ups:
potpisujem apri.
psujemo i mm i ja. on vise, uzastopnije i cesce od mene, ali to nije bitno.
ida je imala fazu kad je ponavljala (oko druge godine). proslo je.
noa zna da su to ruzne, bezvezne rijeci, izleti mu (njemu tek sad, oko cetiri i pol), kaze da ce se trudit da ne govori.
leo je tek naucio da se noa zove noa a ne ida :P pa mu je psovanje jos daleko na horizontu ;)
ne radimo frku. objasnimo neprimjerenost (ima jos stvari koje nisu primjerene djeci a mi ih upraznjavamo - tata pivo, ja gazirano etc...) i isto kao bubica - puno jace reagiramo na - uvrede (glupane, budalo i slicno.)
Kod nas u kuci tata je psovao, onako one dalmatinske kad se sveci skidaju s neba (i dan danas zna iako se maximalno kontrolira zbog L). Mama nikad, ali doslovno nikad nije povisila glas a kamoli opsovala. Ja sam tatino psovanje donjela kao kufer u prvi razred. Valjda su se djeca potuzila uciteljici da psujem i tada su mi roditelji pozvani na razgovor. Sjecam se kao danas da me uciteljica uopce tada nije kritizirala vec me zagrlila i rekla mi da me nije lijepo cuti i da ako sam ljuta da prije nego opsujem udahnem, izbrojim do deset i da ce me proci. Sjecam se i osjecaja nelagode dok je samnom razgovarala, valjda sam se posramila. Od tada se moj otac poceo korigirati, rekao mi je da to sto on radi je lose i da ce mu biti zao ako i ja ne prestanem psovati. Osim toga, sto i nije tema ali da dam ocu kredita, u to vrijeme kada sam krenula u skolu je i prestao pusiti iskljucivo zbog mene i brata.
Ja sam definitivno za opciju ne psovanja pred djecom pogotovo ako od njih ocekujemo da ne psuju. Mi u kuci ne psujemo, moj suprug nikad ne psuje i kod njega to kao opcija izrazavanje jednostavno ne postoji. U njegovoj se obitelji ne psuje i nikad nisam cula da je netko od njegovih opsovao. Kad sam se pocela zabavljati sa svojim suprugom morala sam se korigirati jer sam vidila da njemu i najmanje psovanje smeta, odvratno mu je. Ja znam s frendicama reci j... g. ili sr..e ali doma nema sanse. Nekad mi dodje da doma opsujem ali sam jednostavno utrenirana da se tako ne izrazavam a ustrajna sam jer zaista smatram da psovati, pogotovo pred djecom, nije ok.
moja mama nikad , ali bas nikad nije psovala, a otac po onu staru dalmatinsku za dobro jutro bi odma skinija sve svece. Braca ne bestimaju , ali ja da! Bem ti misa potopira! mi je najdraza. MM psuje ko kocijas! Kaze to je normalno za trgovacku mornaricu . :)
A psujemo.... :/
Nismo bas happy s tim, al ponekad mi ko sto vertex kaze bas pase ta rijec da u potpunosti opise ono sto zelim rec :mrgreen: :oops:
Kako to prelazi na malog -->
ovisno u kojoj je fazi. ;)
U pocetku je ponavljao, a sada nas upozorava: Mama, zasto si to rekla, to nije pistojno :roll: :heart:
Sad psovke kupi iz vrtica, a to znamo jer su to one koje nikad nisu izasle iz nasih usta :mrgreen:
Ako ga ne upozorimo da kada opsuje da to ipak nije lijepo, onda ne reagiramo. Nikada nam nije bilo slatko, jer sam na vrijeme razmisljala o tim situacijama zacarnog kruga, kada se djetetu daje kriva informacija u ranom djetinjstvu, a kasnije to postaje nesto neprihvatljivo. Sto onda ocekivat od djeteta u tom trenutku, nego da mu roditelji bas ne budu dragi :mrgreen:
U svakom slucaju on zna da to nije bas lijepo, ponekad i samu sebe prekorim, a i MM, al je*iga tesko se kontrolirat bas uvijek :mrgreen: :lol:
Kad se netko k***i, onda se k***i.Citiraj:
Hana_Sara prvotno napisa
Koja bi riječ to značenje, po tebi, bolje dočarala?
Pravi se važan? :coffee:
Ja sam u skupini Apricot, litale i ostalih koji u globalu ne psuju, ali im u naletu emocija tu i tamo nesto izleti. :) To nesto sto tu i tamo izleti isto nije upuceno nikome, nego su to neke neutralne psovke tipa: hebemu i sl. Moja djeca te stvari bas i ne pokupe. Cak me starija kcer ima obicaj upozoriti da sam rekla nesto sto nije ok.
Sto se tice jezika i bogatstva, tj. siromastva, koliko god su psovke neprimjerene, one su dio svakog jezika, ne samo naseg. I nekako mi je pretjerano pricu o kvarenju jezika spominjati u ovom kontekstu. Osim toga, jako puno knjizevnih radova je "obogaceno" psovkama...to nije nesto svojstveno Hrvatima ili hrvatskom jeziku...to je nesto sto je jednostavno tako. Svidjalo se to nama ili ne.
psujemo iako se trudimo da ne psujemo...
luka najvise! na 4 jezika, dapace!
kad je poceo ja sam smanjila ali on nije...
i onda dobijemo jos od bake na poklon iz hr FIFI - pa su i 'sasave peteljke' uletile...
sva sreca da luka nece s vasima u skolu jerbo bi me kamenovale... :mrgreen:
nego, moji su doma psovali a ja sam pocela, no kad sam krenula u skolu sam vidjela da to ne zelim raditi i da zelim biti dobra ucenica i streberica koju uciteljice vole i prestala sam...
moj brat, s druge strane - nije...
pa sam ponovno pocela kad me udario rokenrol...
ali ne u skoli...
u jednom trenu to postane stvarno stvar izbora i mislim da se nemamo sto brinuti...
mozda bi se ponekad trebale vise brinuti zbog same zabrinutosti...
ah u puzlastu mu puzlu :mrgreen:
ja često koristim ove naše lokalne talijanštine tipa-orka pipa i orko kan(koji postane i ladro kad mi fali dužine u slučaju višeg stupnja iritacije) i to ne doživljavam kao psovke, i koje me u stvari spriječavaju da koristim one "prave".
M. to još ne oponaša,ali i da počne nije mi drama,više bi zvučio kao neki stari dide...
o, da...psujemo (MM pogotovo, šta me, jelte, jako, smeta :evil: ) najčešće u trenucima kad me nešto ne ide od ruke (npr. pravim kolač, a krema neće da se napravi)
najčešće nadrapa miš :roll:
ponasa se promiskuitetno, neprimjereno, odvratno?Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
cak i ako doslovno radi to sto ti kazes, moze se reci "spava uokolo" :mrgreen:
Hana_Sara, pa ti ni ne znaš što se krije iza tih zvjezdica! :lol:Citiraj:
Hana_Sara prvotno napisa
Nema ni veze.
Uglavnom, sve ponuđeno je promašaj.
Za onoga tko se k***i, nema alternative. :mrgreen:
Hana_Sara :mrgreen: Pa ti uopce ne znas sto taj glagol znaci... I kao sto AdioMare kaze, ne znam ni koja bi ga pristojna rijec bolje docarala - vise u stilu pravi se vazan, 'brci' se, ali ono, na n-tu potenciju i uz ogromnu dozu iritacije. Ma k**** se!
Ja isto nisam od nekih psovki, muz isto - izleti nam ponekad j*** ga i izvedenice, ali suzdrzavat cu se pred malisom koliko mogu. Ja znam nekad socno opsovati kad sam ljuta na sudbinu (citaj, ne ide mi nesto od ruke), ali nista strasno. Shit i sra*e tu ni ne ubrajam - to po meni nisu psovke.
Moj otac i dan danas ne podnosi ni kad izustim sra*e - odmah ce me opomenuti da 'nije lipo cut' zensku koja psuje, i prilicno se slazem s njim. Povremeno isto ne vidim neku tragediju ako nam se koja i omakne.
AdioMare :mrgreen: istovremeno...
Mooožda bi ponekad prošlo 'prese**va se', ali opet smo natrag kod psovke... :lol:Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Znam upotrijebiti je** ga,popi**** ću,shit(ne sra*e,molim lijepo :lol: ) i tak,te nazovimo ih standardne podštapalice,iako se trudim da i to što manje.
Suprug uopće ne psuje,ni nikada nije,ni ne koristi ikakve ružne riječi osim isto shit i to je sve.Malena ne psuje,ne ponavlja ružne riječi kad čuje,al obavezno zna meni reći:mama,nemoj biti prosta,kad nešto izvalim :oops: :oops:
u moje vrijeme je jedna jako nepristojna rijec istog pocetnog slova i duzine bas to znacila... uglavnom, totalno se ne slazem. alternativa uvijek postoji, a uostalom! radije onda posegnite za stranim jezikom nego za psovkom hehe!Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
za krepat`! :lol: x 10000000Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Moram priznati da meni psovke nisu tako strašna stvar :/
Uvijek mi je bilo odvratno kada su djecu učili psovati, pa je to nekome bilo simpatično :x
Ili kada bi se psovkama/ružnim riječima vrijeđalo nekoga osobno...
Ali kad uletim u kuću i kažem da sam p....dila od prometa, onda je to stvarno samo jezična figura i zapravo najviši stupanj gradacije riječi/fraze "podivljati", "poludjeti", "uzrujati se", "naljutiti se", "biti izvan sebe"...
ah, eto kako jedna riječ (pa čak i prilično prosta), zapravo obuhvati sve nabrojane.
Nije da se time ponosim, ali ne pravim od toga big deal...
Sigurna sam da moje dijete neće psovati...
Ne i nije mi nimalo slatko ili simpaticno kada mala djeca psuju! :/
mene Lovro svako malo pita, mama, kako se ono lijepo kaze, zafrkavati ili zajeb..ati? :lol:
meni izleti povremeno. muzu cesce. a njegovom bratu :shock: sta taj odvratno psuje....
Ovaj topic prepun je zvjezdica :mrgreen:
heh po ovom ispada da je to ustvari bogatstvo jezika a ne siromaštvo :lol:Citiraj:
apricot prvotno napisa
a za kurčenje svaka čast, ono stvarno nema alternative! :lol:
A sad malo ja - psujem, rijetko i ne baš ljigavo, ali ovako kako Apricot opisuje da. I nije mi to nešto čemu pridajem značaj. Ali priznajem da neki ljudi stvarno ružno psuju i stvarno su to najčešće oni kojima je vokabular siromašan.
I još jedna mala opaska: dolazim iz jedne jako fine, doktorske familije, starce nikad, ali nikad nisam čula da su opsovali tijekom svog djetinjstva. Pa opet eto ja psujem :mrgreen: mislim da je moja poanta jasna
eh, vidi ovo ... za tu riječ na K svi meću neke zvjezdice i tako to, a Sun je mrtvo ladno napiše :lol:
Sun 8)
Psujemo...ja manje, MM malo više...u tim momentima nas nije briga jesu li djec oko nas ili ne, jesu li čula ili nisu, a ona te iste psovke ignoriaju i još ih nijednom nismo čuli da psuju.
Ja sam iz familije gdje se nikad ije povisivao ton, a kamoli psovanje pa sam čisti dokaz da odgoj čini puno, ali ne i sve!
još sam zaboravila reći baš to kako mi je totalno bezveze i neshvatljivo kad netko napiše ježi ga ili hebi ga i sli. To baš nikako ne kužim: svi znamo o čemu se radi ali smo kao jako fini ili što?nepismeni svakako :P Ono - ili reci ili nemoj, a ne tu neke izvedenice beznačajne. Najdefektnije mi je kad to vidim kao titl nekog filma, bljuje mi se odmah..
Psujem, dosta često, MM rjeđe, on uglavnom u autu, ali onda bude sočno.
Kad opsujemo pred Vanjom kažemo da je to ružno, ali da smo se iznervirali.
Vanja je nekoliko puta ponovila za nama, mi smo ignorirali, i ona je prestala.
E i ja znam psovati...pokusavam stvarno to promjeniti jer mi je odvratno...da ne pricam kako mi nije ni malo slatko kad djeca psuju.
Najgluplje mi je da MM isto zna opsovati na hrvatskom (on je nizozemac) :? ...
pokušavamo ne psovati... izbacili smo pse i matere, svece i ekipu nismo nikad ni upotrebljavali. ali zato imamo "u pi*du strininu" i "**bem mu miša dok piša". i to podosta povišenim tonom, a ne onako milo i lijepo.
Jani ne psuje, ako nekoga i čuje ispravlja da nije lijepo. jedno vrijeme je nešto kao pokušavao, pa smo ga pitali što mu to znači. nije znao objasniti pa je izgubio volju za psovanjem...
ove spike s peteljkama, lončićima i tustim mušicama nikako ne mogu upotrijebiti u danom momentu jer bi samo još jače poludjela. te riječi nikako ne mogu smanjiti pritisak u mojoj glavi. dok zlostavljanje miša koji obavlja svoje na wc-u rješava problem. :mrgreen: ako sam stvarno ljuta ponovim još koji put na kraju "da mu je*em". ako postoji potreba za višestrukim ponavljanjem navedene rečenice, pokušavam ponavljati u sebi. makar da i Janko sluša, sigurno mu ne bi naštetilo. pa i mame ponekad popucaju po šavovima... ne živimo u Disneylandu.
i ja na ovo pop*** :lol: kad mi se netko pocne prese*** pa umjesto *ebemu napise hebemu. ma sto se kur*** s tim "h", *ebemti sve zvijezdice po spisku :lol: :lol:Citiraj:
ježi ga ili hebi ga i sli. To baš nikako ne kužim: svi znamo o čemu se radi ali smo kao jako fini ili što?nepismeni svakako
potpisujem.Citiraj:
Ono - ili reci ili nemoj, a ne tu neke izvedenice beznačajne
ja pišem hebemu jer mi pravu, iskonsku stvar pretvara u $%&$
u dollare... kud ces bolje :lol:Citiraj:
ninochka prvotno napisa
ja psujem do j***. nazalost. imam problem s izrazavanjem agresije pa je to to. ja sam pasivni agresivac koji psuje. a svaka druga mi je j***te.
bacam se na taktiku da promijenim stanje u glavi, da postanem sretna, samouvjerena i da imam kontrolu nad svojim zivotom. valjda ce psovke onda prestati.
nadam se da prve rijeci mog klica nece biti "u pi*ku matejinu", "k***c" ili vec navedeni "j***te". :/
meni ovo sa gradacijom i psovanjem nikako ne sjeda... zvuci mi uzasno balkanski i vrijeda jezik kao takav. vulgarnost nije konacni stupanj izrazajnosti... ona je jednostavno ne poznavanje drukcijih mogucnosti jezika. sad sam navalila kao pravi lingvist :mrgreen: ... profesionalna deformacija :P
hana_sara to je jednostavno uznapredovala gradacija. kao poboljšana verzija
glup, gluplji, najgluplji. i točka. po lingvistima nema više. e, al sad tu stupa na snagu glup ko ku..c :mrgreen:
upravo s ovim poboljsana se nikako ne slazem. ja bi rekla povulgarena. obljutavljena. etc.Citiraj:
ninochka prvotno napisa
jasno mi je što misliš. al opet je bolja jer mi iza najgluplji fali nešto čega neam. pa sad ima.
bolja, finija, pristojnija, uljuđenija verzija bi bila?