i ja mislim da bi bilo genijalno da se mozemo naci... i da nam se kikaci mogu druziti...
al kilometri... :(
ejajaj, al mi fali zg!!
Printable View
i ja mislim da bi bilo genijalno da se mozemo naci... i da nam se kikaci mogu druziti...
al kilometri... :(
ejajaj, al mi fali zg!!
lucky, ove 2 mame sa kojima sam se dosta nasla su iz srbije. jednu sam nasla u ikei a drugu u ducanu i ja sam im prisla kad sam cula da govore "nas" jezik
nisam jos natrcala na ap nizozemku, premda sam sad u muzickoj igraonici upoznala mamu koja jos doji i koliko vidim u toj su igraonici mame super pa cu se vjerovatno s vremenom i sa njima skompati
ma i ja vjerujem da cu kad.tad ovdje naici na neke srodne duse... al sam tek ovdje tri mj.i nisam jos nasla nekoga za 'zaskociti'...
al da vrebam - vrebam! ;)
..najgore je šta je u javnosti (na Sanji) i predsjednica Hrvatskog perinatalnog fonda(jel Ivanišević?) govorila o tome kako ja danas super bit mama jer se (ko KArmela Vukov) možeš odmah vratit na posao,možeš bit lijepa,možeš se super sređivat...wow,otkrila mi je smisao života..da radim i da drugima budem lijepa :( a da moje malo mače doma odrasta uz nepoznate,da nepoznati vide prvi koračić i dožive prvi poljubac...
a svi pričaju kako je obitelj na prvom mjestu..
sva sam se naježila dok sam ovo čitala, jer isto je tako i kod meneCitiraj:
Smokica prvotno napisa
svi mi govore šta si se zabila u kuću s tom dječurlijom, a ne kuže da mi u životu nikada nije bilo ljepše
I ja obožavam svoju djecu i lijepo mi je s njima. Ai lijepo mi je i kad se maknem od njih. Pazim i njegujem svoje tijelo i želim izgledati dobro. Ne zbog djece (djeci je mama lijepa bilo kakva dok su maleni) nego zbog sebe. Iako ne radim i s njima sam kući, ja nisam samo i isključivo mama. Uživam kad ja i mm izađemo sami, lumpujemo čitavu noć i valjamo se do sutradan u podne u krevetu. Volim kad se pogledam u ogledalo i kad mi se svidi što vidim. Ne pada mi napamet zapustiti se zbog činjenice da sam mama. Baš obrnuto. I da, moje mišljenje je da svaka osoba na ovome svijetu mora imati vrijeme za sebe. A pogotovo majka koja je sve podredila djeci. Bila bi jako nezadovoljna da sebi to ne mogu priuštiti.
Meni je to vrijeme za sebe prije isto zvučalo kao potpuna kretenarija, ali kako vrijeme prolazi, čini mi se da to i nije baš tako besmisleno....
Svom Luki sam full-time mama cijele njegove dvije i pol godine. Mogu na prste jedne ruke nabrojati koliko puta sam ga ostavila s mužem ili svekrvom i to samo u prilikama kad sam morala ići kod doktora ili na neki poslovni razgovor. Otkako se on rodio kavu s prijateljicama bez njega sam popila 2 (dva puta). MM i ja smo dvaput bili u kinu, jednom na svadbi i jednom na proslavi Nove godine. I to je to. Sve ostalo vrijeme sam provela uz njega.
Jedna moja poznanica radi 9-6 (počela je raditi prije nego što joj je dijete navršilo godinu dana). Ona i muž imaju dogovor da svatko od njih ima po 2-3 večeri tjedno za aerobike i ostale svoje aktivnosti. Vikendom dijete ostavljaju baki da bi mogli na miru piti kave i baviti se čime se već bave. Efektivno valjda viđaju dijete po nekoliko sati tjedno.
Moja poznanica je sa svojim djetetom uvijek vesela i nasmijana. Vječito pjeva, guguće, igra se... Ima volje, ima strpljenja... A ja? Meni nekad bude svega dosta. Nekad se osjećam ko da sam u zatvoru. Ima dana kad sam predvečer već toliko iscrpljena da bi najradije zaplakala od muke. Vičem, derem se na svoje dijete bezveze. Nervozna sam, nemam volje igrati se, zapjevati ili nasmijati se.
To su sad dva ekstrema, ali katkad se zapitam koja je od nas dvije bolja majka :cry:
Nekad mislim da bi mi stvarno dobro došlo malo tog famoznog "vremena za sebe"... Ali imam osjećaj da i, kad bi imala to vrijeme, ne bih znala što ću s njim. Toliko sam puno bila mama da sam zaboravila tko sam bila prije toga - kao da je to bilo u nekom drugom životu, kao da to nisam bila ja. Hoću reći da mislim da možda griješe svi koji sebe potpuno zapostavljaju. Ako zbog ničeg drugog, onda zbog one praznine s kojom ćemo se suočiti kad nas djeca više ne budu (toliko) trebala...
:love:Citiraj:
Cookie prvotno napisa
Samo sam ti htjela skrenuti pozornost na to da kad smo u društvu, "pred publikom", drugačije se ponašamo nego kad smo sami...
Ono što želim reći je da se bespotrebno uspoređuješ sa prijateljicom, jer tko zna kakva je kad nije s tobom, tj. kad je sama s djetetom?
Ne želim implicirati da cijelo vrijeme glumi, a da je u biti grozna na samo, ali samo da znaš da nije sve kako se čini "na van"...
Ovdje je već na bezbroj topika ukazano na to da čim se brineš kakva si, znači da si dobra, tj. da se to trudiš biti :)
wow, koji stari topic :)
Citiraj:
wewa prvotno napisa
stvarno.
i s odmakom od 5 godina (ajme majko) i jednim djetetom preko, i dalje osjecam isto.
sve je to ok, imati vremena za sebe, ali ti časopisi ne da su podjegli reklamama, nego jesu jedna velika plaćena reklama. I stvarno je riječ o uroti, ne bih rekla da se želi manipulirati ženama (malo preširok pojam) nego da ih se želi natjerati na što veću potrošnju, želi im se kao smisao života predstaviti kupovanje i trošenje, zapakirano u priču o uživanju u životu i vlastitoj ljepoti.
Primjetite kako svako toliko izađe neki članak o tome koji dio tijela bi trebalo posebno njegovati. U sjećanju mi je jedan članak o tome kako premalo pažnje posvećujemo ušima. Da bi ih trebalo više mazati hranjivim kremicama. Napisano sve tako lijepo sugestivno da poželiš odmah poći u dm i kupiti jednu lijepu malu kremicu i od dana današnjeg mazati uši da ne propadnu. Zbilja. Malo mi je falilo.
Imati vremena, za što? Sugerira nam se da smo sretne samo ako su nam nokti manikirani po novoj modi, ako imamo aranžmane na stolovima i mirišljave stanove sa strateški raspoređenim dekorativnim elementima, ako idemo na tretmane u wellnes centre... na kave... u restorane... itd...
Ja bih rado imala vremena za čitanje i putovanja. Ali imam dijete i imam kredit. I imam odgovornost, prije uživanja.
To je u redu, jer uživanje brzo postaje isprazno i besciljno ako se za njega ima previše vremena...
a ja nikad spremnija za iskusiti kako je to "nemati vremena za sebe" :DCitiraj:
sandraf prvotno napisa
vala, ako ovih 5 godina nisam imala vremena, nikad vise i necu :lol:
ja osobno uživam u ženskim časopisima i imam pretplate na tri različita. No, ne shvaćam sve što je tamo napisano za ozbiljno - oni pišu "zabavne" članke, lako štivo za razonodu. Savjeti su časopisima su tu da me zabave, nasmiju, da pustim mozak na pašu dok ih čitam, a ne sad da ih slijedim od riječi do riječi. naravno da je cilj časopisa promovirati nešto, pa od toga žive. Kome se ne sviđaju, ne mora ih čitati.
A otkad sam dobila dijete ja jesam majka i prezadovoljna sam tom ulogom. No, nemam vremena za sebe koliko sam imala nekad. Zato jer mi je beba sada najbitnija. No, to ne znači da si ne priuštim odlazak frizeru, manikeru i sl tu i tamo. Znači ne stalno kao nekad, ali tu i tamo. Doma nemam živaca za uređivanje, a to što sam rodila, ne znači da ću se zapustiti i hodati neoprane kose s izrastom do pola glave
draga, brzo će ti se ostvariti.
nema onda kukanja!
:love:
pa i ja, s odmakom od dvoje djece :lol: mislim isto.
sto ne znaci da cu hodat okolo masne kose i totalno zapustena - ne znam zasto se stalno te dvije krajnosti potezu - ili se ide na manikuru i kod frizera - ili se izgleda ko mocvarno cudoviste? :?
pa ima i neka sredina? zar me mora frizer frizirat i kozmeticarka cupkat da bih izgledala - uredno? ako vec ne uredjeno? :roll:
I ja sam ovo pomislila.Citiraj:
litala prvotno napisa
Bezveze mi je to. Ja niti imam živaca, a ni vremena za ići frizeru svaki tjedan, ali jednom u 2 mjeseca odem :mrgreen:
Nađem neku zahvalnu frizuru i boju (prirodnu :lol:) i go girl!
I ne izgledam kao močvarno čudovište :mrgreen:
Ma ja mislim da svatko od nas ima previše "praznog hoda". Obožavam imati vremena za sebe, stvarno mi je to važno. Za uređivanje, lakiranje noktiju, za frizuru. Jako se loše osjećam ako prođe par dana da nisam sjela za šivaču mašinu ili napravila nešto kreativno. To je moj način odmora, moj način provoda. Ne volim ići van uvečer jer onda neprestano imam grč od toga što I. radi i ne mogu se zabaviti, ali volim se preko dana, pod pauzom, naći sa nekom dragom osobom. Volim ići van s njime, kod bake, prijatelja, u kazalište, u šetnju. Obožavam se s njime igrati, obožavam što sve želi sa mnom raditi, kuhati, pospremati, vješati veš pa tako imam manje kućanskih poslova kad on zaspi. Onda nastupa vrijeme za mene. Zato više uopće ne gledam Tv.
litala :lol: , slažem se.
i ja sam obozavala vrijeme za sebe i za svoju "kreativnost"...
ali s vise djece toga vise nema. bar ne dok ovo najmanje ne pocne "suradjivati" na nacin da nece rusit, bacat, lomit, jest ono sto radimo ;)
oooo kako sam se provodila i organizirala i bila kreativna i svastanesto dok sam imala samo jedno dijete ;)
al sad nema toga, ako je ami budna - eto ti 18mjesecne tasmanijske nemani u punom zamahu, ako ami spava - eto ti kenjkavog 3,5 godisnjeg lea koji bas nece spavat ali bas nece sudjelovat u onome sto bi se radilo i dok se s njim dogovoris sto bi i kako bi - probudi ti se ona neman s pocetka odlomka i gdje si?? eto te, sjedis na podu i slazes igracke :roll: ili vec koji drugi "kreativan" posao...
mislim, sve ima svoje neko vrijeme... ja sad imam dvoje djece koja su, recimo, zahtjevna u fizickom smislu... za koji mjesec, kad ami malo poraste, kad napuni dvije godine, kad joj ovi stariji budu poceli bit zanimljiviji od mene - i ja cu moc izvadit sivacu masinu u bilo koje doba dana, lakirat nokte na terasi ili neku drugu stvar radit...
za sad sam opet (na to neko vrijeme ;)) samo - mama :heart:
ma ima da kukam sve u 16 :mrgreen:Citiraj:
apricot prvotno napisa
ma litala, pa ogromna je razlika između jednog i četvero. Eto ja uživam dok još traje mir, valjda neće još dugo :mrgreen:
pa je, zato - dabogda ti brzo doslo :mrgreen: :mrgreen:
ne moras na cetvero odjednom, moze i na rate :mrgreen:
Imati vremena za sebe je stvar izbora. Moje vrijeme s djecom ne razlikuje se od vremena za sebe. Ne nuzno....
Pa ipak, nakon 2 porodiljna u komadu shvatila sam da nisam tip covjeka koji bi bio sretan i zadovoljan ISKLJUCIVO uz djecu. Ja ne bih bila sretna na taj nacin, pa bi se to odrazilo i na njih...
No, s vise djece covjek cesto stvarno i objektivno treba pauzu ili mrvicu vremena za sebe, za punjenje baterija. Za mene je to bilo (u nekom periodu) provesti pol sata u kadi, na miru... Pa je onda u drugom periodu bilo tako da je mm bio vise s njima nego ja, jer sam ja radila na drugom kraju grada. No, trebali su me i uspjela sam osloboditi vrijeme za njih (promijenila posao) ali i za sebe. Da se naspavam, ne da odem na manikuru...
Naci vremena za sebe znaci raditi ono sto volite. Za nekoga to ne mora uopce biti odmak od djece i obitelji. Za nekoga je taj odmak nuzan, ali to NE znaci da djeca/obitelj trpi. Naprotiv.
Ono sto je u cijeloj prici problem je stav DRUSTVA. Svima su usta puna majcinstva i obitelji, ali ako odete na bolovanje zbog djeteta, onda je frka... Ako se probate zaposliti kao trudnica ili majka malog djeteta, isto nije dobro. NA RIJECIMA drustvo je puno podrske, ali figa... U zenskim casopisima sve se prodaje, i ne samo tamo, ali odavno vise ne to ne obracam paznju. Pokusavam misliti svojom glavom, koliko se moze :mrgreen: ...
Da mi je netko ponudio da radim pol radnog vremena ili od doma dok su djeca bila jaslicke dobi, digla bih mu spomenik. No, nije bilo te mogucnosti. Bilo je ili-ili. To ne valja. Mogucnosti izbora su nam ogranicene. Nije to uvijek karijera, cesto je u pitanju puka egzistencija. Mnoge stvari radimo JER MORAMO i to nas umara, iscrpljuje itd. Pa koga onda briga tu i tamo za frizera itd. Uspjeh je cista kosa...
Daleko smo mi jos od skandinavskih zemalja, gdje je klizno radno vrijeme za roditelje uobicajeno i pravilo. Na taj nacin je lakse naci vrijeme za sebe, kad znas da nisi pod pritiskom dok nalazis vrijeme za dijete. Lakse bi nam bilo da je socijalna osjetljivost veca i standard visi. Tada bi bilo lakse naci i vrijeme za sebe... Do tada, snalazimo se na najbolji nacin koji znamo. Sretno svima! :heart:
Peterlin :love:
Ah, kako Bog da, draga 8)Citiraj:
litala prvotno napisa
peterlin, kao i obično, mudro zboriš. :love:
:lol: a meni se čini da je ovo nemir... jedno me je već sasvim solidno zaokupilo, da imam četvoro, pojma nemam što bih...Citiraj:
lucij@ prvotno napisa
eh, sad, ja imam cetvero klinaca, i naravno da uzimam vrijeme za sebe, jer inace covjek poludi...
ja doduse i radim puno, tako da na poslu bude i previse odraslog vemena, ali ako ne rcunam posao, trening i izlasci van su 'moje' vrijeme...
Ja već duže vrijeme svaku drugu večer vježbam...vozim biciklo, home-made praktična pomagala mi služe za vježbanje listova, bokova i guze....ronilački prsluk s utezima koristim za izradu čučnjeva....dižem utege od (istina ne baš teške) 2.5kg... radim sklekove i tri verzije trbušnjaka....to je moje vrijeme...osjećam se nevjerojatno dobro nakon toga...nažalost, ne mogu izlaziti iz kuće jer Nila spava u susjednoj sobici...ali mi ništa ne može zamijeniti vanjski bicikl...imam puno više energije, zadovoljnija sam....otprilike si uzmem sat vremana....a sve nakon toga dok se ne umorim...nikada ne idem spavati iza 12 sati, pa da i sjekire padaju...ja sam malo strogi i disciplinirani tip...doduše, sav taj režim mi je donio mnoge pozitivne ishode, ali i neke negativne....upravo mi to vježbanje daje onu potrebnu opuštenost pa zaspim kao mala beba iza toga....
ja inače vježbanje volim jer sam tip koji se uvijek bavio sportom u životu pa mi je to jedna navlakuša, baš poput opijata...navuče te na tu zdravu ugodnu zategnutost!!!! :preskaceuze:
naime, hocu reci, posjet frizeru povremeno i pranje kose ne smatram vremenom za sebe, nego nuznim odrzavanjem, i obavlja se ponekad s djecom ponekad bez njih..
Ja potpisujem ovo.Citiraj:
I ja obožavam svoju djecu i lijepo mi je s njima. Ai lijepo mi je i kad se maknem od njih. Pazim i njegujem svoje tijelo i želim izgledati dobro. Ne zbog djece (djeci je mama lijepa bilo kakva dok su maleni) nego zbog sebe. Iako ne radim i s njima sam kući, ja nisam samo i isključivo mama. Uživam kad ja i mm izađemo sami, lumpujemo čitavu noć i valjamo se do sutradan u podne u krevetu. Volim kad se pogledam u ogledalo i kad mi se svidi što vidim. Ne pada mi napamet zapustiti se zbog činjenice da sam mama. Baš obrnuto. I da, moje mišljenje je da svaka osoba na ovome svijetu mora imati vrijeme za sebe. A pogotovo majka koja je sve podredila djeci. Bila bi jako nezadovoljna da sebi to ne mogu priuštiti
s tim da imam samo jedno dijete zasada.
Ja potpisujem oba citata...i s time da i ja imam samo jedno dijete sada i zauvijek....možda baš upravo iz gornjih razloga.... :/ ...možda me netko može nazvati sebičnom, ali ja se zaista želim potpuno posvetiti samo jednom djetetu....oduvijek sam znala da ću imati samo jedno!!!!Citiraj:
Tami25 prvotno napisa
Ma mislim da je čisto nebitno o kojem broju djece se radi. Bit je u tome da se čovjek umori. Mentalno, fizički, svakako. Pa i ljudi na poslu imaju pravo na godišnji da odmore mozak od svega, kamoli od tolikog pritiska koji stvara, u mom slučaju 24 satna briga za troje djece. I mame koje rade pa dolaze kući svojoj djeci i hrpi obaveza imaju pravo na odmak od rutine i od svega, bez obzira na "odraslo" vrijeme na poslu. Nismo biljke ni strojevi. Iako, da me nebi krivo shvatili, ja zapravo i iskreno uživam sa svojom djecom. Ali svejedno čekam subotu (u zadnje vrijeme skoro svaku) da pustim mozak na pašu. Da mogu spavati samam s mužem u krevetu, da mogu biti čitavu noć vani, da se mogu družiti s ljudima i opustiti se koliko ja to želim.
...I nakon tog ispušnog ventila vratiti se sretna i zadovoljna svojoj djeci i nastaviti našu rutinu
Ha, boga-mi, varaš se.... :/Citiraj:
Trina prvotno napisa
Hoćeš reći da ti sa jednim nemaš potrebu imati vrijeme za sebe ili?
Ma ne....naravno da imam...imam malu divljnu životinjicu kod kuće koja me maksimalno cijedi....ne znam što bi bilo od mene da ih imam dvoje ili više takvih.... :/Citiraj:
Trina prvotno napisa
Aaaa tako..
Ma postala bi flegmatičnija, ja sam rekla već bezbroj puta da je puno lakše sa više djece nego s jednim.
Vrijeme za sebe...hm...jel to ono kad odem na kavu s frendicom pa zovem doma svako malo da pitam kakvo je stanje?
Ili kad se odlucim istusirat + pranje kose + depiliranje + piling + trackanje kremicama pa svako malo provirim iz kupaone da cujem dal se igra s tatom il cendra tj. da vidim dal se moram pozurit il imam jos vremena?
Ili kad odlazim na par sati i ostavljam ga s tatom pa prije pripremam robicu za svaki slucaj da se smoci i dajem 1000 naputaka MM-u sta da radi ako... ?
Ma to tako treba bit! On je stalno, stalno u mojim mislima, bila ja s njim ili ne! Nema vremena za mene, ja vise nisam sama, on je uvijek tu, uvijek razmisljam sta je i kako je. Uvijek mi fali.
I bas tako zelim i da bude! Da je drukcije, nebi valjalo!
ja sam mama već 7,5 godina. SEDAM. i dan danas moje frendice iz srednje me gledaju s nekim prezirom kad im kažem da NE ŽELIM van s njima, NE ŽELIM otić negdje di ne čujem šta mislim od buke i bit okružena dječacima od cca 18 godina koji se upucavaju svemu sa sisama.
ja sam najmirnija i najsretnija kad sam doma s klincima uklopljena u neki njihov(naš) svijet, kad mi umusanih usta J da pusu .
da se razumijemo, ja postojim i izvan tog svijeta i imam stvari koje me ispunjavaju a da nemaju veze s djecom, ali ništa tako potpuno.
kao što netko reče, jer sam mama, ja postojim. i za to postojim.