evo sad bih jos nastavila svoj post, jer jucer nisam mogla, posto sam morala ici podici curu iz vrtica, a onda ide igranje, papanje, sviranje, igranje, citanje price u krevetu za laku noc i onda mama i tata u 9 padaju u komu :P , a moraju jos do ponoci i raditi pa mama ne stigne vise do kompa. :)
moram nastaviti, da objasnim da ni ja nisam bila nimalo odusevljena onim sto sam procitala da se na kursu u splitu kaze, niti kakvim nacinom (nezeljeni krikovi rodilja :shock: :x ) se kaze.
da sam u zagrebu sigurno bih se prikljucila rodi i nastojala puno toga promjeniti glede doktora, bolnica i poroda.
ustalom te horor price mojih prijateljica i poznanica o bolnicama i porodima (neljudski tretman, arogantnost, zohari i sve ostalo), i jedan zaista prilican strah koji je sigurno djelomicno i produkt svih tih prica i cijelog ozracja oko trudnoce i poroda, su i bile razlog da uzmem dopunsko zdravstveno osiguranje u becu (to vrlo cesto rade zene kada se odlucuju bebu) i barem djelomicno budem sigurna da ce osobe oko mene na porodu (osim mog muza naravno) biti one koje ipak mogu prije upoznati i imati u njih povjerenje i znati da ce postovati moje zelje.
tada nisam doduse znala da je i situacija sa normalnim osiguranjem u beckim odjelima za porode zaista dostojanstvena i otvorena raznim opcijama, te nemjerljivo bolja u odnosu na prilike u hrvatskoj.
(apropo moja mama je mena prije puno godina rodila mene u jednom malom mjestu na moru - bez rezanja, dripa i svega ostalog i bila sam sa njom u sobi. to zato sto nisu imali (na srecu :lol: ) posebnu sobu za bebe), pa je ovo danas pomalo retrogradno :P
nije mi namjera niti hvaliti epiduralnu . ona je ovdje posluzila samo kao primjer crossovera.
ja sam bila informirana o njenim mogucim nus pojavama (cija tezina varira od izvora do izvora (doktori, knjige i sl.) i slicno, a nisam je ni imala u svom planu (mada nisam prema njoj posebno negativno nastrojena). mislila sam da cemo ja i moje tijelo to moci sami. (radila sam i jogu i autogeni trening za trudnice (to je bio taj alternativni trudnicki tecaj) i vjezbe opustanja i citala brdo knjiga o prirodnom porodu). ali nije bilo tako .
kad bi se porod mogao "naruciti", ja bih neki iz kniga, ili majin sa nolom ili mame ju sa hanom, ili erdelji, ili one cure sa foruma, (zaboravila sam joj ime) koja je skoro do potpunog otvaranja setala po opatijskoj ili rjeckoj rivi i prodisavala trudove uz ogradu. (treba mi smajlic koji se klanja) :)
to sam 10 puta procitala zadivljena tim tako srodenim tijelom koje to moze. jer moje se kidalo na tisucu komadica i nisam bila sigurna da li cu ga moci ponovo skupiti, a bilo sto kontrolirati bilo je ravno sf-u.
na kursu sam cula i o zenamo koje pri porodu imaju neku vrstu orgazma. :shock: (samo da znate :), ima i toga)
dakle smisao mog posta je bio da je jako vazno da rodilja prvo bude jako dobro informirana o svemu (ako ne od bolnickog osoblja onda si mora na zalost sama pomoci) i da onda u SKLADU SA SOBOM proba naci pravi nacin.
to kazem zato sto mislim da u "zaru" suceljavanja ljudi cesto zaborave
da ne radaju neke imaginarni "standardizirani" likovi, vec zive osobe od krvi i mesa sa svim mogucim backgroundima.
i mislim da bi individualni pristup bila sigurno jedna vazna tema u smislu svih promjena za koje se roda zalaze.
meni se u becu jako svida da postoji toliko puno opcija.
mozes roditi doma (mislim da je babica obavezna, ali nisam sigurna),
mozes ici u Geburtshaus Nussdorf (ona se placa, kao i dopunsko osig. i na zalost se zbog financijskih razloga zatvara ili se vec zatvorila),
mozes radati ambulantno u bolnici i nakon par sati uz potpis ici kuci,
mozes roditi u bolnici sa svim opcijama i podvarijantama, od prirodnog poroda do narucenog carskog reza,
mozes uz nadoplatu dovest svoju babicu ili doktora koji te prate kroz trudnocu (i oboje zajedno),
mozes....
imas trudnickih tecajeva od klasicnih bolnicki, preko autogenih, trbusnog plesa :D do onih individualnih za porode kuci, itd. itd...
i onda svatko moze izabrati (naravno neke su stvari ovisne o plateznoj moci, ali to je na zalost manje vise svuda tako) ono sto mu najbolje odgovara. to mi je postalo zaista jasno kroz iskustvo mog vlastitog poroda.
moja jako dobra prijateljica i ja smo bile istovremeno trudne. njoj je to bilo drugo dijete meni prvo. isle smo skupa na "alternativni" trudnicki tecaj (autogeni trening za trudnice) i ona mi je bila vazan izvor informacija i podrske.
ona je rodila (kao i prvi put) ambulantno (sa suprugom naravno) u semmelweiss bolnici (bolnica za zene i porode) i isla nakon 2 sata kuci.
ja sam rodila drugacije. i obadvije smo imale lijepe i intenzivno dozivljene porode. ali naravno sasvim drugacije.
ona je odrasla u sasvim drugom ozracju, uz mamu koja je radila u waldorfskom vrtici, u kuci u kojoj su se trudnoca i porod sasvim drugacije dozivljavali nego na primjer u mojoj kuci (i moram dodati u mojoj zemlji ;) .
i sasvim je jasno da je njen nacin bio drugaciji.
i mislim da je to pravo na individualnost jako vazno.
ps. danijela lijepa PP :)