ivka, jesi ti njima jos nesto pisala o nama osim imena?
ides i ti? :D
Printable View
ivka, jesi ti njima jos nesto pisala o nama osim imena?
ides i ti? :D
A gle...tko god se malo bolje ide raspitat i informirat će naći sve ove podatke s kojima se ide na 'Sanju', uključujući i da propagirate JAKO produženo dojenje, do kad bebi ili mami paše. Oni kojima to odgovara će prihvatit taj stav kao normalan, jedna velika skupina će reć da je možda malo previše, ali bože moj, svatko svojem. A neki će potrčat i proglasit vas fanaticima. Sve što se ne pokazuje na sve strane se smatra ekstremizmom, ali ne vidim poantu da se ide s jednim dijelom programa a da se drugi ne prenese - iako sam sigurna da će tkogod ide ispred same udruge (ako to nisi ti) barem spomenut i produženo dojenje.Citiraj:
renata prvotno napisa
Ja sam ovo jedva dočekala, snimit ću emisiju i pokazat je na ljeto kao pljusku u lice familiji (točnije sestričnama koje nisu niti rodile niti imaju namjeru a osjetile su se pozvane komentirat kako ja odgajam svoje dijete, i mami koja mi je već par puta rekla da se preseravam s tim dojenjem, iako me podržava). Sigurna sam da ću se naslušat i komentara o tandemu ako Karlo i tada bude htio papat ciku, ali vidjet ćemo. Nekako sam u ovih godinu i pol postala jača i sposobnija ili oglušit se ili ksresat ljudima u facu da ih se to ne tiče.
ponekad mi se cini da je dojenje sada uistinu sve popularnije... imala sam priliku upoznati, a i u svojoj najblizoj okolini i obitelji imam dosta mama koje su bezrezervno prodojece, te uspjesno (i dugo) doje svoju djecu :D (a nemaju, btw., nikakve veze s 'rodom'). iz te perspektive mi sve izgleda super...
ali... jucer sam srela kolegicu s posla, i tako pricamo o mojoj bebi, spomenem ja dojenje, kad ono... :shock: 'pa ti jos uvijek dojis???' :roll: (a moja beba ima 7 mjeseci). ok, cura jos nije udana i nema djece, ali ovakva reakcija ipak ilustrira neko uprosjeceno poimanje u drustvu po kojemu je dojenje jos uvijek u najmanju ruku nedostojno truda, a ono iznad godine dana - cudno.
zato, ja bih voljela da se neke stvari kazu na tv. osobito zato sto mi se cini da je to neusporedivo najutjecajniji medij.
usput, gledala sam pred par mjeseci zrinku kako na lokalnoj tv prica o dojenju, i spomenula je dojenje svoga trogodisnjeg sina :heart: (dakle, netko je vec priznao ;) ) isti je prilog sa mnom gledao i mm i jako mi je drago da je gledao, cini mi se da ga se sve skupa vrlo pozitivno dojmilo :love:
ja isto mislim renata kao i tvoj muz i mada i sama dojim i ovde sam di je slika dojenja bilo di svakidasnja ipak mislim da bi se od cile emisije najvise njih poslije prikazivanja uhvatilo bas za to dojenje diteta od 3,4 godine i to uz veliku sprdnju.
i svedska udruga za pomoc u dojenju je na pocetku svog djelovanja 70-ih nailazila tek na male pomake i zahvaljujuci onima koji su na drugoj strani su imale i te kako velike probleme
( citaj proizvodaci umjetnog mlika koji imaju i te kako para za reklamu+ ljecnici koji nisu tili promjene+zene koje nisu dojile pa se osjecaju povrjedenima nastupom onih sta doje+ feministkinje+muskarci koji bocicom zele sudjelovati ravnopravno + podrska od onih polupismenih i nepismenih oko sebe+ novinari zeljni senzacija itd ) .
zato mislim da ni nije potrebno dojiti u studiju jer ce neki shvatiti kao provokaciju koju ce drugi odma iskoristiti protiv udruge.
manje provocirani ce biti ako se prikazu slike tokom razgovora , kako dojenja vece djece, tandema, nedonoscadi ( ovo obavezno jer je puno vaznije od dojenja starije djece) tako i iskustva.
najvaznije je da se ono pozitivno sta zelite reci ne okrene u nesto negativno jer ce mnogi traziti i najmanju gresku u svakoj rici i pokretu.
renata, napisala sam za svaku od vas koliko djece imate i koliko su dojena. idemo i maja (tandem, produzeno) i ja (4g), bit ce mama koja je dojila curicu sa down sindromom 3 godine, evo, ide i anci, jos jedna trudnica/dojilja, biti ce stanojevic, a znate da je on najprodojeci ped kod nas, znaci sve ce biti prilicno afirmativno (osim sto ne mogu /ili mogu/ predvidjeti odgovore gosce psihologice, psihijatrice, ne znam koga su na kraju izabrali.)
Dakle, ne trebate se bojati, dosta smo pomogli oko izbora gostiju, vecina mama u publici doji produljeno (sto mozda moze stvoriti krivu sliku prema van :lol: ) a kako ce to izgledati gledateljima i hocemo li ispasti fanatici, to ovisi iskljucivo o onome kako i sto mi budemo tamo pricale.
zato se mozemo i ovdje malo pripremiti.
inace, pitanje o tome smatraju li me fanatikom sam ja dobila :lol:
i nekoliko njih o 4godisnjem dojenju :D , komentarima okoline i sl. mi ne idemo tamo pricati opcenito o prednostima dojenja, nije to okrugli stol niti predavanje za studente, mi idemo pricati o nasem djejetu i nasem iskustvu dojenja, o rodinom radu, a dio koji se tice struke, uopce ne sumnjam da ce stanojevic super obaviti.
Ja ću u svakom slučaju naglasit i da nam je pedijatar rekao da pokušamo što duže izdržat s dojenjem, a ako bilo tko spomene da bi dijete moglo biti previše vezano za mamu im možemo komotno navest Karla za savršen primjer klinca dojenog na zahtjev koji okom ne trepne ako ga ostavim nekome koga ON ne pozna na čuvanju, i općenito je samostalna beba. :mrgreen:
cure, jedva čekam emisiju!
fortuna je dobro naglasila da svakako treba istaknuti važnost dojenja nedonoščadi.
a dobro je i da se čuje prodojeći pedijatar, kad znamo da ih je puno zaostalo u 70.-ima. :x
mi, evo, zasad nemamo bogznašta pametno reći - 8 mjeseci neproblematičnog dojenja. 8)
nazalost, nije nam se javila nijedna mama nedonosceta, nijedna mama blizanaca, nijedna mama koja nije uspjela dojiti, nijedna mama ciji je izbor bio nedojenje, mame koje su osjecale preveliki pritisak okoline ...
mozda su oni u redakciji neke i uspjeli dobiti :?
evo cure samo da vam kazem da vas 300% podrzavam i mislim da je super da se govori o produzenom dojenju (i do skole ako treba ;) ), jer (barem u mojoj okolini) dojenje bebe duze od par mjeseci izaziva cudjenje. i ne znam zasto bi neko proglasio cudnim (ili ekstremnim) cinjenicu da su mame koje produzeno doje clanice rode. roda je jednostavno skup istomisljenika, udruzenih s ciljem da pomognu drugima i svojoj djeci. kad se vise ljubitelja starih automobila udruzi i klub oldtimera, onda je to normalno. zasto onda ne bi bilo normalno da se vise prodojecih mama udruzi u rodu?
Odi renata i to reci.Citiraj:
renata prvotno napisa
Oni kojima je to sokanto, pobrkali su neke loncice u glavi i nasa je duznost da im ih vratimo na mjesto
Ima djece od 4 godine sa dudom varalicom u ustima, sa plisanim medom u rukama, djece koja svoje mlijeko prije spavanja piju na bocicu; zasto to nije sokantno? Djeca imaju neke potrebe koje se trebaju zadovoljiti na ovaj ili onaj nacin.
Zasto ne na najprirodniji, najjzdraviji, najjeftiniji, najdostupniji.....i sve naj nacin?!?
Mene je jos tamo negdje u osnovnoj skoli osupnulo kada smo iz biologije ucili da rijec dojka na latinskom je mamma.
Sto je to sto mamu cini tako vaznom?
Mamma.... :D
Slažem se s tobom! I podržavam Renatu u potpunosti da ispriča svoju priču.Citiraj:
"Saradadevii prvotno napisa
Molim naoružanu frakciju militantnog krila RODE da ne zaboravi spomenuti Pravilnik, kršenja, neetički pristup proizvođača budućim mamama sile osovine...
lahlah , ne brini, :D novinarku smo maja i ja dobro uputile, biti ce pitanja i o tome :)
___
nece renatina prica uopce zvucati nesto sokantno pored npr. majine :lol: a jednako ce biti "sokantna" mojoj (osim sto ja imam decka, pa mogu ispasti veca bolesnica), ali nije to bitno, mene ovo zanima: meni uopce nije jasno kako si ti to zamislila?? ici tamo a ne reci koliko dojis? zasto? tj, sto si mislila onda kao mama dojilica tamo pricati? kako je dojiti lijepo? ali se ustrucavas reci koliko dugo je dojiti lijepo? (svejedno je li zbog sebe, zbog posla, zbog rode)
moja frendica doji 3 godine, ali nitko osim mene i par ljudi to ne zna. sto je skroz ok za nju, ja je podrzavam u tome jer je njoj tako lakse. ali ti si aktivistica. :D
pred godinu i pol kad je u jutarnjem obradena tema produzenog dojenja na dvije stranice i kad je izmedu ostalih bila i ivarova i moja prica (tad 3,5 godine dojenja mislim), nije to rodi nista nastetilo, cak dapace, pridruzile su nam se neke nove cure.
ali da marko sije paniku, to ne mogu vjerovati :lol:
ja samo mogu reci da jako volim ivaricu i kako ona pise i kako mi stalno dolazi da je potpisujem :love:
btw, ja sam vec jednom dojila u Sanji :mrgreen: neprovocirano, nenametnuto, diskretno, onako kako dojim inace u javnosti i onako kako mislim da treba dojiti i u ovoj emisiji ako neko dijete pozeli dojku.
Ni na mom poslu ne zna gotovo nitko da dojim velikog decka i malu curu skupa. Zato sto nitko nije pitao.Kako je Sanja jako gledana, sad ce valda znati svi :roll:
Niti ja ne bih voljela da u emisiji bude naglasak iskljucivo na produzenom dojenju, pa toliko aspekata dojenja ima za pokriti.
Blizanci na raport. Interested? ;) Jedini je problem što onda mora ići i netko sa mnom, jer ja ne mogu obojicu hendlati sama. :mrgreen:
go lex go :* :* :*
lex, go! :D
super bi bilo da se vec jednom rabioje u narodu i ta fama da je nemoguce stvorit mlijeko isto9vremeno za 2 bebe ;) .
i potpisujem Saradudevii, Ivaricu, Maju...Lalah :angel:
meni jako smeta to sto se na produzeno dojenje gleda kao nesto jako freaky (znam ljude kojima je to gotovo gadljivo :shock: :!: ) i ako necemo mi razbijat te grozne predrasude, tko ce?
zasto je tako nenormalno za cetverogodisnjaka/inju pit mamino mlijeko a kravino je ok?
moj odgovor je - nema logicnog razloga, pravi razlog po meni lezi s jedne strane u mlijecnoj industriji i vjerovanjima koje je ona nametnula i koja su postala dogma u ovom dijelu svijeta i s druge strane-emocionalno socioloski razlog (ne znam kako to bolje definirat :mrgreen: ) gdje je "biti djetetu na usluzi" znak slabosti...ali nije bad "djetetu" od 25-30 godina davati dzeparac ili umjesto svog skolarca pisati zadace :?; i gdje zena mora imat lijepe cice za pokazivanje dekoltea a ne za "sokiranje" jadnih prolaznika dojenjem svog djeteta.
Mamma Ju, :* , baš si to lijepo napisala!
renata, sve sam ti vec rekla :love:
:*
ivar mi povraca i naziru mu se kozice na čelu, a ja ne znam je li meni muka isto zbog kozica (nisam ih preboljela, bila u kontaktu pred deset dana) ili mi je muka od mirisa povracotine, a malaksalost od treme pred nastup.
koga su sve zvali za sudjelovanje osim maje, anci i mene?
:cry:
4 tockice na celu su jos uvijek iste ko jucer, ja sam ih skolski obiljezila pa da pratim rast, ali nista se ne mice. na searsovim stranicama se kaze da se tijekom prvog dana ne moze skuziti jesu li nesto kozice ili nisu, pa nisam sigurna. kakva su vasa iskustva?
a noc nam je bila puna riganja, jedna masina se vec okrece, druga tura smrdi u kupaoni, osjecam ko da mi se mozdana kora razdvaja, ali kako sad stvari stoje, idem.
ivka - ako je mjehuric - onda je koza. ako nije - onda je nesto drugo. mozda se oznojio od povracanja, pa mu izbio pristic... mojima su gotovo odmah izbijali bas mjehurici, makar oni najminijaturniji ne veci od tockice...
jadnicak...
kod nas ima jako puno crijevnih viroza s proljevom i povracanjem. mi smo se svi izredali (osim mm-a) prosli tjedan - ida, pa noa, pa ja - svi po tri dana proljeva (nasrecu, bez povracanja i temperature)...
litala, zbunjuje me sto svugdje pise da tek drugi dan izlazi mjehuric, a prvi dan da je to pristic koji se ne moze razlikovati od onog koji je npr od znoja.
ma kozice se skuze odmah, ali ih ne mora biti puno odmah. mjehurici budu bas tanki, vodenasti i bas ispupceni.
i nijedno dijete mi nije povracalo od kozica, nisam znala da to ide s kozicama :shock:
bilo bi mi uzasno zao da ne ides danas :(
mene nisu zvali, kao ni MJ
ivka, maja, cujemo se na tel oko dogovora, ako ivka ne ide
a samo da odgovorim na temu pojaviti se na tv ili ne.
meni apsolutno nije palo na pamet da se tamo pojavim pa presutim da jos dojim dijete. cak bi me jako veselilo da to kazem na tv, a onda me pokolebalo pitanje "kako ce ljudi gledati na rodu nakon toga". ono sto je gore maja napisala da ne bi voljela da u emisiji naglasak bude na produzenom dojenju - mislila sam da je tih 4 godine dovoljno sokantno mnogima da ce jedino to zapamtiti iz te emisije, sto bi mi bilo zao, vise bih voljela da im ostane samo da je dojenje predivno i da se moze uspjeti.
ali sve ovo drugo sto ste pisale, slazem se, treba to o produzenom dojenju napokon netko reci na tv i dati podrsku svim onim mamama kojima s godinu dana vrse pritisak da moraju prestati.
ali posto me nisu zvali iz redakcije, vjerojatno ne idem :P
:shock: pojma imalaCitiraj:
ivarica prvotno napisa
nikad nisam primjetila te pristice prije vodenastih
ivka, kako si?
meni uopce nije opcija da ivka ne ide. ja tamo ne idem bez nje.
meni je samo smsala kaaasno sinoc da postoji mogucnostCitiraj:
Maja prvotno napisa
i ja se nadam da ide
ali ova poredba zvuci stvarno zastrasujuce:Citiraj:
osjecam ko da mi se mozdana kora razdvaja
i povracanje je jedan od nabrojanih simptoma, a ivara uopce ne boli trbuh niti mu je muka niit proljev, cijelo vrijeme je ok i onda kaze da mu u glavi odjednom bude kao da se mozak okrece pa sve brze i brze pa povrati zbog tog.
ja kozica jos nemam :) ali imam zato hrpu drugih bubuljica po licu :(
i vazna napomena, kako ja te kozice ocekujem vec danima (a zbog straha hocu li ih ja dobiti, mojoj sestri su pred 5 godina bile uzasne, upala pluca, upala bubrega, tri tjedna je bila u komi) - zato ivara redovito pregledavam, citaj skuzim svaku tockicu koja prije pola sata nije bila tu.
maja, idem.
anci, kako je kod tebe? (anci isto nije sigurna :cry: )
renata, sori, nisam htjela da se osjecas napadnuto, znas da bi ja to uzivo drukcijim glasom.
:D huh, a jesi me prepala sinoc :PCitiraj:
ivarica prvotno napisa
Ja sam upravo teti poslala mail da nema teorije...Karlo sad ima temperaturu i sav mi je groggy, a ja sam cijelu noć skakala gore dolje s mučninama, i to se nije još smirilo...budem na netu 2min pa u kupaoni 5... :roll:
Stvarno mi je žao, baš sam htjela ići i pitanja su mi se činila super, ali ipak mislim da bi bilo pametnije da ostanemo doma ovaj put pa kad bude neka druga prikladna tema se prijavimo... :cry:
anci, steta :(
ajme, anci :( :(
cure, kako je bilo?
Dajte, i mene zanima!
kako je bilo?
Zadovoljavajuce, ja bih rekla. Emisija mi je strasno brzo prosla, proletila puno brze nego ona o porodu pa sam na kraju ostala s tim da nisam rekla sve sto sam htjela. Ali, bilo je dosta gostiju i svi su imali dosta za reci tako da smo brzo potrosili minutazu.
No, o dojenju bi se moglo bar dva tri sata, a da se samo zagrebe povrsina, pa tako i tu.
Naglasak na srecu nije zavrsio na produzenom dojenju, dosta se spominjao i Kod - i to puno vise od ne-roda, sto je ispalo super - Stanojevic je pricao o tome i zena koja je prevela penelope leach. SPominjao se nas SOS i grupe potpore (bila je super patronazna, Ljubica, s kojom inace lijepo suradjujemo- ona vodi valjda jedinu prezivjelu grupu u zg).
Sto se tice samog trajanja dojenja, tu je Stanojevic bio kategorican i slozio se sa mnom i s ivkom - dok majka i dijete zeli, a bez ikakvih ograda. No, gdja psihijatra je na isto pitanje odgovorila, da, dokle majka i dijete zele, a neki optimum je godinu dana :shock: :lol: :roll: Sve u svemu, skuzili smo da se "nas" koncept dojenja razlikuje mali milijun godina od njihovog vidjenja, i da ce se ta granica od godine dana jaaaako tesko proci. Jos cemo dugo biti cudne i rijetke biljke, kako nas je nekako i gledala gdja psihijatar i vjerojatno nas usput analizirala :P :/
Smucka je dojila Aishu i istovremeno razgovarala i to je bio prizor :heart: :heart:
Takodjer je super bila mama koja je dojila svoju (sad vec veliku) curicu s Down sindromom dvije godine. :love:
Takodjer jedna mama iz Ljubicine grupe, koja nam se sprema i u rodi pridruziti, super je mama.
I nasa standardno zgodna ivakika sa svo troje djece! :D
Ivarica vam je bila super, nije se onesvijestila ni drhtala 8)
Jeste li joj nabacile i kakvu novu temu?
Bravo Ivka :*
jucer mi je ivka ispricala o psihijatri pa sam malo bila tuzna, ali nakon ovog tvog izvjestaja, maja, jedva cekam to gledati :D :D
jeste sto razgovarali s ljubicom izvan emisije?