Jedva sam ga budila za to tzv. dojenje jer je on bio mamuran od zutice i od gladi da zapravo nije vjerojatno imao ni snage da sise.
Printable View
Jedva sam ga budila za to tzv. dojenje jer je on bio mamuran od zutice i od gladi da zapravo nije vjerojatno imao ni snage da sise.
Citiraj:
Nikina mama prvotno napisa
Patronažna nije ranije povezala žuticu/pospanost/probleme s papanjem :shock:Citiraj:
Ne, kada ga je dosla prvi puta vidjeti, dan nakon sto smo dosli kuci vidjela je da je zut i rekla da ce to proci s dojenjem. Probala mi je grudi koje su bile mekane pa je ona pretpostavila daje mali sve posisao, a kada sam joj rekla da je prvu noc kod kuce spavao vise od 10 sati u komadu rekla je da to znaci da se najeo sinoc i da ja imam toliko mlijeka, jer da je gladan probudio bi se.
Ma uzas, a kazem vam da mene i dan danas srce boli kada se sjetim kako je danas razigrani i divlji decko prije 10 mjeseci kao biljka samo spavao. Strasno.
Nikina mama žao mi je da si to prošla i stekla zapravo negativan dojam (znam da si imala najbolju volju i želju). A što su ti rekli na otpustu iz rodilišta? Morala si na na otpustu dobiti uputu usmeno, a isto tako i u otpusnom pismu za malenog.Citiraj:
Ja sam doživjela slično samo manjeg intenziteta i bez tako teških posljedica. Još u rodilištu se derao čim sam ga stavljala na cicu. Pao je više od 10% i bio na infuziji 3. noć od rođenja, davali su mu i adaptirano :/ .Upućena sam da dajem dohranu iza svakog podoja do uspostave laktacije i naručeni smo za dva dana na vaganje u rodilištu, ne kod patronažne. Ona nas je posjetila odmah po otpustu i pogledala nam položaj dojenja i ostalo što na nju spada.
Problem je što puno nas malo znamo o isključivom dojenju iako imamo želju a patronažne i doc. nas još više zbunjuju. Još uvijek me sram, no podijelit ću to s vama. Nakon otpusta sam odmah imala goste, šogica je nunala malog tako da je prošlo bar 5 sati dok sam ga konačno išla dojiti :oops: :( . Ona je bila sretna da ga drži i kako je zaspao kod nje, a ja zbunjena i iscrpljena :roll: . Sad vidim, dvije blesače. Prvu noć se probudio oko 2, stavila sam ga na cicu - tek je taj dan došlo mlijeko, a napravila sam i taj veliki razmak :roll: . Sutradan je patronažna koja je vrtila očima na dohranu rekla da ga ne smijem dojiti po noći :shock: :roll: niti stavljati sa sobom u krevet :roll: .
nastavit ću, sad trčim
nastavak:
taj noćni podoj je trajao 4 sata i da smo tako nastavili, vjerujem da bismo navukli dosta mlijeka. Idući dan je prošao tako, tako. Odlučila sam da mu ne dajem dohranu, ali nisam imala dovoljno znanja da uspijem u tome. Iduću noć nismo ništa posebno napravili, a on je spavao do 5! Vjerovala sam da je sit :( . Ali vaga u rodilištu je pokazala da je pao za 40g i malo pothlađen. Valjda od iscrpljenosti i gladi. Pedica je rekla neka mu obavezno dajem dohranu i da beba koja se ne budi za podoj pada u neku vrstu hibernacije. Mi mislimo da je zadovoljna, a ona štedi energiju i čeka ako će ga tko nahraniti. To tvoja patronažna nije znala! a nisam ni ja. Bila sam na dva tečaja o dojenju koje vode patronažne i tamo su rekli da bebe rođene ispod 2500g treba buditi za podoj. D je rođen sa 3200g a otpušen sa 2900 paq sam mislila da nije u toj grpi....
:love: tako mi je žao zbog toga kroz šta si prošlaCitiraj:
Nikina mama
nažalost i na tvom primjeru se vidi koliko nam je loša edukacija medicinskog osoblja :(
tvoja beba je imala žuticu i nioje imala snage dojiti, a to su posebne situacije koje spadaju pod probleme , a oni su se ponašali ko da je sve u redu i ko papagaji ponavljali rečenicu: iskljkučivo dojenje, majčino mlijeko je najbolje, mi podržavamo dojenje .. bla, bla
no tvoja beba je trebala pomoć,
ne mogu ulaziti u to da li si imala ili nisi imala mlijeka (jer i kod mene nije bilo prepunjenosti sisa), no mislim da je tu jako bitan faktor bio to što je beba bila pospana i slaba (vjerovatno od žutice) da bi učinkovito sisala, i tebi teško da bi mlijeko pravo krenulo bez pomoći izdajalice
trebali su ti pri otpustu iz rodilišta napisati da beba ne smije prespavati duže od 3-4 sata , da je trebaš buditi, izdajati , paziti na pelene, jer tako male bebe moraju imati 2-3 stolice dnevno da izbace mekonij...
no oni su zampatili da dojene bebe mogu imati zatvor na više dana i da nije problem , samo nisu zapamtili da se to ne odnosi na bebe do 5tjedana starosti...
:(
Meni vam nitko nije dao nikakav naputak na odlasku iz bolnice, dapace dok sam se spremala kuci u mojoj sobi se nasla jedna casna koja je bila sokirana kada je vidjela moje dijete i rekla da on ne moze ici nigdje jer ima dosta jaku zuticu, kada sam to rekla medicinskoj sestri pocela urlati da casne nemaju pojma.
I da, da ne zaboravim napomenuti da smo iz bolnice pusteni u rekordnom roku.........rodila sam u ponedjeljak navecer, a kod kuce bila u cetvrtak prije podne, dakle nismo ni puna 3 dana bili u bolnici, a nije nam se nigdje zurilo.
U bolnici takodjer nije jeo jer ja ni tada nisam imala nista mlijeka iako je on skoro pa stalno bio na sisi, ali nije nista uspio navuci. Kada sam rekla sestrama da je on gladan jer ako se mene pita cijeli dan nije nista jeo, sudeci po podojima, one su me usutkale da to tako treba biti i da on treba navuci mlijeko.
Dakle, moje dijete je rodjeno 21.08.06. i zapravo od trenutka kada su presjekli pupcanu vrpcu on je poceo gladovati, sve dok 29.08. nije zavrsio u bolnici na infuziji gdje smo bili tjedan dana, on je kao biljka gladovao punih 7, 8 dana, uzas, katastrofa...........rodio se sa 3870 i pao na 3300. Jadan, ali sada je super, ima preko 11 kg, klopa ko pravi, iskljucivo zdravu hranu, ja mu se i dan danas "iskupljujem" zbog onoga sto je propatio prvi tjedan u svom zivotu. Obozavam ga :heart:
MGrubi,
rekla si ukratko ono što sam i ja htjela. Patronažne znaju nešto pa savjetuju isključivo dojenje, ali sama sam se osvjedočila da ne znaju kako se rješavaju problemi i kako pomoći mami.
I D je imao laganu žuticu, ali pedica to nije povezala sa slabim dojenjem. Vjerojatno je i to kumovalo, ali srećom - brzo je prošlo. Ipak sam od svih tih šokova na kraju dala adaptirano i tak sam ga se sada skroz riješila. Sve je to bilo nepotrebno da su mi prvi dan u rodilištu dozvolili razmotati ga, jer ja sam to napravila da ga probudim za podoj, no probudio se kad je isteklo naša prva zajednička dva sata. Sestra se, normalno izderala na mene, da di bi one došle da svaka mama tako razmotava, a ja sam bila friška i ležala sam još u boxu pa mi nije imao tko reći kad će doći po njega da ga sama zamotam. Tako je D ta tri dana kod mene spavao, ako bi se probudio i probao cicati, onda bi se derao pa su davali adaptirano i tako u krug.
Njihova je politika ako ide, ide. Ako ne, dajte adaptirano.
tiki,
kako ste sad?
samo da te pitam: spavaš li sa bebicom?
ja sam isto mislila da beba super spava i sita u svojoj košari dok nisam skužila da se vrti i mlatara nogicama, ali se ne probudi i ne rasplače. Kad ga stavim sa sobom i kad se tako razmlatara - stavim ga na siku i super povuče. Sad stalno spavamo skupa i redovito papa noću nakon što odvali jedan komad 3-4 sata spavanja. No kod mene je bio i problem smanjenja proizvodnje zbog upale ( nisam se trudila zadržati proizvodnju jer sam umirala od bolova), a i još navlačimo količinu da se pokrije ona rupa od adaptiranog koje smo napokon izbacili.
5 dana smo samo na cici! :D
Dambo tvoj klinac me po tvom opisu jako podsjeca na mog slatkog hahara :heart: Drago mi je da ste se izvukli iz problema i da si se snasla. Ja na srecu nisam imala problema jer sam imala velikog gladusa koji je super vukao ali i dobro predznanje o dojenju (zahvaljujuci portalu Roda). Imali smo "teske" periode, Patrik je prih nekoliko mjeseci dobivao po 1,5 kg u prosjeku (mjesecno) ali je bez obzira na to znao urlati i traziti cicusvakih sat - sat i pol. Najcesce je dojio kratko, ali efikasno. Kad bi se podoj produzio, znala sam da mu treba vise pa tako potice proizvodnju.
Danas ima skoro 16 mj. doji jos uvijek nebrojeno puta na dan (na godisnjem sam pa stvarno puno doji) a nocu izmedju 2 i 5 puta, kako kad.
Spava s nama u krevetu i bas sam sinoc zakljucila gledajuci preko njegove glave i MMovu, kako je to za mene najdirljiviji dozivljeni prizor.
Tiki ~~~~~~~~~~~~~~~~~ da izdrzis. Bit ce sve u redu, samo prolazite malo tezi period. Naspavaj se.
hej,da odgovorim ne spavamo zajedno ,ona je u svom krevetiču,nočas je opet više bila budna nego sta je spavala.stalno je plakala.toliko sam joj stalno davala cicu da mislim da se možda i jadna prenajela,pa ju bubo trbščić.
tiki,
drži se, možda treba par dana da se sve to normalizira i ustabili, mislim na ponudu i potražnju. neke bebe su pravi žderonje, pa kad ima zašto ostavljati za poslije :mrgreen:
ne znam mogu li biti grčevi sa 4 mj :? D još zna urlati između 9 i pola 10 navečer - ali sad mijenjam način uspavljivanja - ili je sam od sebe prestao, uglavnom večeras je otplakao najviše 5min večernje nervoze
ako ti potraje, da se javiš nekome- mislim plakanje po noći - ako je drugo s dojenjem krenulo - popišane pelene itd. obrati pažnju da nije nešto nevezano s dojenjem :? , mi uvijek krivimo sebe i (ne)dostatak mlijeka. Ne znam kako si ti, ali ja sam se k'o curica naslušala kad smo išli vidjeti bebice da mame nemaju dovoljno mlijeka itd. pa mi je to ostalo u podsvijesti.
Nikina mama,
jako mi je žao da su te tako bez uputa i sa jakom žuticom otpirili iz rodilišta! :evil: Zapravo sam ljuta jer to nisu smjeli napraviti. Znam da želiš sve zaboraviti ali nemar med. osoblja je pomutio jedan dio tvog majčinstva (kao i mog, samo sam imala više sreće), a kolike žene vjerojatno tako odu doma s bebicama i upitnicima nad glavom. Sreća je moja da nas je pedijatrica naručila tako brzo na vaganje, nije mi palo na pamet da je mogla ne naručiti nas kad je vidjela da imamo problema i da sam nesigurna. Vjerojatno bi mi se dogodilo isto što i tebi. Meni je mlijeko navrlo u potocima tek nakon desetak dan borbe, tako da je više podrške moglo možda (ne ulazim u to!) pružiti i tebi šansu.
Anyhow,
:* pusa tebi i bebici. I bez dojenja se bebu može najviše voljeti kao što je i voliš. I hvala ti za iskustvo, nadahnula si me za novu temu.
:heart:
Ja vjerujem da sam bila bolje upucena tj. da mi je strucno osoblje i u bolnici, a i patronazna pomoglo, vjerujem da bi i meni mlijeko kad tad doslo.
naravno. pa čak i muškarci mogu dojiti ak se potrude.
vidi:
http://www.unassistedchildbirth.com/...s/milkmen.html