Potpisujem mai
Printable View
Potpisujem mai
To je cinjenica, vidim po iskustvima roditelja da zaista postoje privatni vrtici koji su divni i u kojima vise teta radi na manji broj djece. Kad bi to barem atko bilo svugdje!Nitko sretniji od roditelja i odgajatelja.Al postoji nesto sto roditelji nje vide ,a najveci je ometajuci cimbenik u radu s djecom u privatnim vrticima...Odgajatelj nije samo odgajatelj kao sto je u drzavnoma. Vec je i spremacica po potrebi svaki dan , racunovodja, utjerivac dugova... Ima daleko vise obaveza koje su mu ne bi smjele biti opisu rada. Pa sad ti cisti stolove za djecom, meti pod, dizi krevete, daj roditeljima ugovore, zovi duznike na telefon, idi u nabavku potrosnog materijala,... Odgojitelji su jako optereceni.Cinjenica je da im je i placa puno manja, moguce i neredovita. Pa to djeluje prilicno demotivirajuce u cjelokupnom radu. Povavljam ne svugdje, ne u svim vrticima!Citiraj:
MC, i opet naglašavam, mislim da je pogrešno generalizirati
U drzavnom vrticu, ne ide to tako, zna se tko je za sto zaduzen. Teta za djecu, spremacica za stolove i podove, ravnatelj za ugovore, racunovodja za neplatise itd... placa veca i na vrijeme stize.
Privatno definitivno ne znaci uvijek bolje. Sretna sam sto radim u drzavnom. Mada bi se i tu dalo svasta kazat sto veci sami vidite i znate. Prvise, previse djece na jednu odgojiteljicu za pocetak...Sretno svima i da vase dijete bude u sto manjoj grupi sa sto toplijim tetama!
U 2008/9 stupaju na snagu nove zakonske mjere, koje će gotovo prepoloviti broje djece u jasličkim skupinama u državnim vrtićima, te bitno smanjiti broj djece u vrtićkim skupinama...Još ove godine bi trebali zaživjeti novi jelovnici s puno voća, povrća i žitarica, bez zaslađenih sirupa, cedvite. To će se sigurno odraziti na kvalitetu svih vrtića, dobri privatni vrtići će se i dalje razvijati i opstati, oni neki loši privatni, čiji su osnivači i ravnatelji nažalost bili vođeni, kako mi je pedijatar znao reći " primitivnom akumulacijom kapitala" malo na uštrb teta, malo na uštrb roditelja i djece će propasti. Njima će biti skupo imati skupinu od 12 jasličara, 14 dvogodišnjaka i 16 trogodišnjaka, izdvajati svaki dan novce za svježe voće i povrće i žitarice...Biti će bolje i djeci i roditeljima i tetama.
Miasa to što si rekla za da su tete u nekim privatnim vrtićima i spremačice me žalosti ali i ljuti... Ne bih volila znati da tete mog djeteta brišu pod, usisavaju ili peru suđe, jednim okom pogledavajući na djecu. Ni zbog svog djeteta, ni zbog tete koja se školovala za to kako bi se najbolje mogla brinuti za djecu i odgojno ih usmjeravati. Teta koja hoda s krpom
po vrtiću ne može biti posvećena djeci, niti vrtić u kojem je teta spremačica i računovođa po meni može biti dobar vrtić.
Iz tvojih usta u Bozje usi! I svi sretni i zadovoljni, djeca, roditelji i tete! Samo iskreno, nekako cisto sumnjam da ce se to lako provest u djelo...Citiraj:
U 2008/9 stupaju na snagu nove zakonske mjere, koje će gotovo prepoloviti broje djece u jasličkim skupinama u državnim vrtićima, te bitno smanjiti broj djece u vrtićkim skupinama...Još ove godine bi trebali zaživjeti novi jelovnici s puno voća, povrća i žitarica, bez zaslađenih sirupa, cedvite.
Citiraj:
Ne bih volila znati da tete mog djeteta brišu pod, usisavaju ili peru suđe, jednim okom pogledavajući na djecu. Ni zbog svog djeteta, ni zbog tete
Sve sama istine i bilo bi divno kad bi postojala sluzba koja bi vtrice nadgledala. Puno stvari se dogadja iz zatvorenih vrata i roditelj nije u mogucnosti vidjet nista osim onih par minuta kad dodje po djete i kad ga odvodi kuci. A tko brise stolove poslje rucka, tko dize krevete poslje spavanja, tko cisti pod nakon velike aktivnosti s kolazem,...Roditelji svejedno upisuju djecu jer nemaju kud s njima,tete rade jer nemaju gdje, ravnatelji provode svoju volju i stede gdje stignu.Nije isto imat spremacicu pola dana i dvije koje bi pokrile cijeli dan, npr 6 - 18 sat koliko traje radni dan.Nazalost, zacarani krug.Citiraj:
Teta koja hoda s krpom
po vrtiću ne može biti posvećena djeci, niti vrtić u kojem je teta spremačica i računovođa po meni može biti dobar vrtić
Kad sam cula kolegicu iz privatnog vrtica da ona telefonski mora zvati duznike ostala sam :shock:
AL na srecu vidim da stvarno postoje privatnici koji drze i do djece i do roditelja i do odgajatelja. U takvoj sredini stvari funkcioniraju, djeca se odgajaju- ne cuvaju, tete su sretne i imaju priliku djeci pruzit puno.
Radila sa i u državnom i u privatnom vrtiću i to u nekoliko različitih i, iskreno, ali to je moje subjektivno mišljenje, rađe bi dijete dala u državni vrtić. Prednosti su što je uvijek svježa skuhana i provjerena hrana, psiholog, defektolog, logoped, igračke a tete idu na edukacije i seminare što je u privatnim vrtićima rijetkost. Radila sam u jednom vrtiću sa 17 djece dobnih skupina od 1-6 god u 50 kvadrata i sama im morala stavljati na tanjuriće hranu koja je došla dostavom (3 porcije lazanji na 17 djece, bez salate) a mališane sam naravno ja hranila jer su još mali da bi sami papali (uglavnom bi ručak završio na podu); wc nije bio dječji već 2 velike wc školjke i pritom bi ja svaki put morala ići s njima jer me previše bilo strah da ne bi upali u školjku; lavabo im je isto bio previsok pa sam ih ja morala pridržavati. Moje radno vrijeme je bilo od 7 ujutro do 16.30 (dakle, davala sam im doručak sama im radila sendviče i hranila mališane, ručak također, svo suđe sam prala sama, pod dvaput dnevno brisala, za svojim radnim stolom radila radne listiće sa 3 predškolca, dok bi oni ispunjavali plesala sam sa dječicom od 3-5 god a najmlađe pokušavala uspavati na madracu koji je bio predviđen za spavanje pošto nije bilo krevetića). Plaća mi je bila 2000kn i izdržala sam puna 3 mj.
Ovo je samo primjer jako lošeg privatnog vrtića ali koji god da sam vidjela uvijek bi štedjeli na hrani i dodavali puno kruha kako bi djeca bila sita :(
Tete u državnim vrtićima rade 6 sati dnevno a u privatnim i do 9 sati i mrtve su umorne sa hrpom od 25 djece nakon toliko sati, nije im za zamjeriti jer si stalno na oprezu kako ona najmlađa dječica ne bi slučajno nešto stavila u usta ili nedajbože se ozlijedila.
Ovo je samo moj subjektivni doživljaj. Naravno da tako nije svugdje, ima različitih teta (ja sam se usprkos svemu stvarno trudila biti vesela i nasmijana i kad bi došla doma gledala sam kako bi sutra mogli provesti dan, kupovala na svoj trošak razne knjige i kreativne časopise itd. jer uživam u radu s djecom i dok nisu s mamom i tatom želim da u meni vide osobu od povjerenja sa kojom mogu bez problema pričati i da im vrijeme u vrtiću bude što veselije i ispunjenije i da se jednog dana sa osmjehom prisjećaju vrtića).
E sad sam krenula u drugom pravcu :oops:
hm, dakle bit će duplo više jasličkih i nešto više vrtićkih skupina, gdje će se to sve smjestiti?Citiraj:
lorans prvotno napisa
aaaa... zato se grade svi ti novi vrtići po Zagrebu :roll: :evil:
zna li netko konkretno kako će se riješiti problem prostora ako ovo stvarno zaživi?
jedina ideja koja mi pada na pamet je da u istoj prostoriji budu po dvije skupine :/
ne može to zaživjeti dok se ne osiguraju prostori...
a opet da se smanji broj djece npr. mlađe vrtićke grupe na 15 i da se kao što ti kažeš u 1 prostor stave 2 grupe...ispalo bi 30-ero djece u jednom prostoru...što bi bilo prestrašno... i zbog njihove sigurnosti...i zbog razine buke...i zbog prosotra za kretanje u sobi...itd.
Ali, nažalost, takvih je jako puno privatnih vrtića :(Citiraj:
bubička prvotno napisa
A da ne govorimo o dijeljenju igračaka, starije grupe imaju drugačiji tip igračaka od jasličkih skupina; ne želim ni pomišljati što bi bilo kad bi bilo.... :(
A i hrana, tako mi je žalosno da djeci trpaju kruh da im zavaraju glad jer naručuju premalo hrane :( :cry: Na troje djece dijele pileći file :roll:
Naravno, nije tako u svim privatnim vrtićima ali ih nažalost ima, da je takav i samo jedan opet je puno.
Moj Mišek ne neko vrijeme išao u privatni vrtić ( ja sam se u travnju sjetila upisati ga pa državni u tom trenutku nije bio opcija). Cca 20 klinaca 1-3 god. na dvije tete u 25 kvadrata unutra i 25 kvadrata betoniranog dvorišta. Klinci nehodači su sjedili u kolicima dok su boravili vani. Tete su se jako trudile ali,.. osim što mi je preko puta ništa mi tu nije vrijedilo 6 puta više nego u gradskom. Sad su oba dva klinca u gradskom vrtiću/jaslicama, igračke možda nisu najnovije, ali imaju puno prostora, vrtić ima cijeli park, a jaslice natkrivenu terasu popločenu nečim mekanim koju tete čistivice operu svaki put prije nego mali puzači iziđu van. Jako smo zadovoljni.
zumbulmama, nekako imam osjećaj da su nam klinci išli u isti privatni vrtić (vidim da živimo u istom kvartu :bye: )
I istina, tete su se trudile..ali ne možeš ti...uf, duga priča..
Jan isto sada ide u državni i zadovoljniji smo nego s privatnim...
Ne zna se kad će stupiti na snagu, a i tada se daje rok od pet godina, koji će se koristiti do maksimuma, da se vrtići usklade sa odredbama standarda, a na žalost neće se baš prepolovitiCitiraj:
lorans prvotno napisa
jaslice - sad - 14-19 , poslije - do 12
vrtići - npr četverogodišnjaci - sad - 26-30, poslije do 18
šestogodišnjaci sad- 28-36, poslije- do 25
mješovita grupa sad 24-28, poslije- do 20
Ja sam samo za neke skupine napisala, a ima ih još jako puno, gdje ima prostora za manevriranje.
Mislim da je veća promjena prostor jer će u jaslicama soba dnevnog boravka morati imati 5 m2 po djetetu, a u vrtiću 3 m2 po djetetu, a igrališta će morati imati minimum 15 m2 po djetetu. Pa sad računajte koji vrtić u gradu to ima ( čast iznimkama) i kako će se to moći standardizirati
Na žalost kod nas je većina privatnih vrtića u rukama ljudi koji nisu iz struke ( svaka čast iznimkama koji nisu iz struke , ali imaju kvalitetne vrtiće ). To je ono što mene strašno ljuti jer liječnik otvara liječničku ordinaciju, frizer frizerski salon, a vrtić može otvoriti tko god želi. Naravno, da takva osoba nema potrebna znanja za otvoriti kvalitetan vrtić već mora imati kadar koji će to raditi. Taj kadar ne može biti toliko motiviran kao da odgajatelj otvara sam sebi svoj vrtić i tu je početna stvar zašto su privatni vrtići ( neki ) nekvalitetni.Citiraj:
lorans prvotno napisa
Ja na to gledam malo drugačije. Po meni vrtići trebaju što više nalikovati obiteljskoj domu i mati obiteljsku atmosferu i ako ima dovoljno odgajatelja i dobro je sve organizirano to ne bi trebao biti problem.Citiraj:
lorans prvotno napisa
Npr. dok djeca spavaju se pobrišu stolovi i sredi sanitarni čvor ( šta mi to doma ne radimo? ),. Sve je stvar dogovora.
Naravno, ako je veći vrtić mislim da spremačica nije upitna jer na 300 m2 cijele površine koju sprema ( tu je uključen i vanjski prostor) dolazi jedna spremačica sa punim radnim vremenom ( znači na 150 m2 mora biti barem na pola radnog vremena )
Oprosti, ali šta ne poslužuješ djecu i hraniš i u gradskom vrtiću?Citiraj:
maaja prvotno napisa
Ovo sve šta si napisala je katastrofa i daleko od propisanih mjera.Citiraj:
maaja prvotno napisa
Zar si bila jedini odgajatelj ?. Kako je taj vrtić dobio dozvolu i kad?
Postoje propisani standardi po kojima se otvara vrtić.
Za početak moraju biti dva odgajatelja po skupini, sanitarni čvor ima točno propisane standarde i mjere kako treba izgledati, kao i mjesto za dnevni odmor. A za plaću :evil: . Kad je to bilo da si tamo radila?
Užas
Kako u kojem vrtiću. Nije stvar u posluživanju, to je doista namanji "problem" nego u tome što netko mora paziti na najmanje dok ja narežem sve to, pripremim i stavim im na tanjure.Citiraj:
Veki prvotno napisa
Ovako.... U vrijeme kad sam ja radila vrtić je taman dobio dozvolu da je vrtić, do tad je to bila igraonica. Da, bila sam jedini odgajatelj, šefica ako bi došla dolazila bi zadnjih pola sata pred zatvaranje kako bi roditeljima pokazala kako je i ona tamo... Sve ja to znam o uvjetima za otvaranje jer i sama namjeravam otvoriti sportski vrtić ali tad to nisam znala (bilo je to 2006.god.). Šefica se vadila na to da sam ja apsolvent (pa me mogla iskorištavati oko plaće), da ne spominjem još brojne druge propuste s njene strane (bilo je toga jako puno, strah me i reći što se tiče muljanja s računima, ja nisam bila prijavljena....), djeca se nisu imala gdje vani igrati jer nije bilo dvorišta a klima u vrtiću nije radila (a zamislite toliko djece u 50kvadrata na +30 :/ ).... Kad sam joj rekla da više ne mislim tamo raditi izderala se na mene pred nekoliko djece da nisam normalna i da nju svi znaju u gradu i da će im reći za mene našto sam joj uzvratila istom mjerom i tad se ipak malo prepala jer znala je i ona da joj posao nije čist... Bilo mi je žao radi djece, idući dan su me pitali zašto se ona derala na mene i da oni hoće da ja ostanem :heart: mrvice moje male... Žao mi je da ima takvih igraonica-vrtića, roditelji vide situaciju ali su sretni kad vide da imaju gdje ostaviti dijete kad nema mjesta u državnim vrtićima.... Ono što me nakon svega čini sretnom je da kad vidim tu dječicu iz tog vrtića prilaze mi i grle me, ovo ljeto se jedna mala objesila oko mog trbuha i ljubila me i rekla da je veelika beba unutra :heart: i hoću li je nazvati njenim imenom :love:Citiraj:
Veki prvotno napisa
Mi smo u privatnom vrtiću/jaslicama Vitica na Vukovarskoj (grupa mlađih oko 2 godine iako ima i manjih oko 1 godine). Ful zadovoljni, male grupe, dvoriste, idu na setnje... Placa se 1500 za 10-satni program (radno vrijeme je cca 7 do 18). Mi smo se prijavili u proljece ali ove godine jos ima mjesta (moje iskustvo je da privatni vrtići/jaslice najčešće primaju cijele godine ukoliko ima ili se otvori mjesto).
Molim vas za komentare. I dobre i loše. Naime, kao i velika većina vas nismo dobili državni vrtić. Isto tako niti privatni na području Novog Zagreba iako smo negdje predali papire još u 5. mjesecu. Obzirom da nemamo baš previše izbora niti mogućnosti baka servisa jedini izbor su nam jaslice. Kako mala zvjerka uskoro puni godinu dana postajemo napetiji. Kao izbor nam se otvorio dječji vrtić Svemirko na drugom kraju grada, Srebrnjaku. Otišli smo pogledati i pitali sve što nas interesira i za sada se sve čini ok. Molim nekoga ako ima iskustva, bilo pozitivna ili negativna da ih iznese.
Neznam da li sam postavila pitanje na pravo mjesto pa se unaprijed uspričavam.
Nitko nema komentara??
Ajde molim vas, bitno mi je.
iskreno, nisam nikada čula za vrtić Svemirko, a znam sve privatne, to je neki novi?
ok, sad sam ga izguglala
vidim da imaju samo jednu skupinu, pa se nadam da ćeš naići na neku od tih mama ovjde, iako ih je malo
Nisam ni ja cula za taj vrtic...Da se nadovezem na ovu temu ...moja mala je krenula u privatni na jarunu sad u 9. mj...S tri god. zadovoljni smo...doduse imaju samo jednu grupu, klinci su od 3 do 5-6...prvo mi se to bas nije svidjelo..ali nikada nisu zajedno..jer imaju puno razlicitih aktivnosti, dok su trogodisnjaci recimo u sobi di se citaju price, "veliki" su u dvorani za vjezbanje itd...taj princip...Zajedno su samo ujutro na dorucku i na kraju, kad roditelji dolaze po djecu, tako nesto...Jako su krativni, organiziraju puno izleta, predstava pa cak i zimovanja, ljetovanja...Bilo mi je malo cudno da trogodisnjake vode malo malo na izlete izvan Zg-a, al su se pokazali jako odgovornima itd...da ne govorima o raznoraznim priredbama koje imaju za nas roditelje...Od jesenskih, bozicnih, uskrsnjih, proljetnih:)....Isto tako su i humanitarni vrtic, roditelji donose robicu, igracke, pelene bilo sta..oni to salju u domove za nezbrinutu djecu...Sad imaju skolu klizanja npr...mi ipak nasu malu nismo dali, eto bojimo se da je ipak premala za led, uz to imaju, engleski, ritmiku i karate, to se naravno dodatno placa, ali je sve u periodu boravka u vrticu od 7-8 do 17h...rade i do 17 i 30 ako neki od roditelja ne stignu po djecu prije. Organiziraju djecije rodjendane, imaju prostor sa disco kuglom i ostalo. Imaju tri glavne tete i nekoliko pomocnih. Prehrana im je raznovrsna, uvijek kao medju oborke imaju neku vocku, zapravo koliko sam shvatila kad i zatraze mogu dobiti, bananu, jabuku, mandarinu itd...Tete su jako srdacne i spremne na razgovor s roditeljima, savjete...Jako mi se svidja jer imaju mobitel na koji ih se moze zvati za vrijeme radnog vremena, apeliraju da se uvijek javi kad dijete nece doci u vrtic i ostalo..Zele zdrave odnose i da su roditelji spremni na suradnju s tetama u svim poljima za dobrobit dijeteta. Takodjer mole da ako je dijete bolesno da ne dolazi u vrtic(prilicno paze na to, naravno koliko je to moguce), isto tako kada klinci nakon bolesti dolaze u vrtic traze potvrdu od doktora da su zdravu, al to mislim u svakom privatnom i drzavnom vrticu traze. Naravno da se dogodi neka sitnica koja nam ne odgovara itd..al mislim da niti jedan vrtic nije savrsen, nazalost, jer bi mi sve to voljele. Al moramo uzeti u obzir bio privatan ili drzavni, bile to dvije tete na 40-oro dijece ili samo na 10-toro nije lako u isto vrijeme jednako paziti na svako tj. udovoljiti svakom. U globalu smo zadovoljni..Nadam se da necu nista sad ureknuti...joj joj..pljuc, pljuc:lol:...Ali vidim po svojoj maloj..kada ona kaze da voli ici u vrtic(tu ne racunam onih mjesecc dana krize) i da jako voli svoje tete, prijatelje, onda sam mirna:)
da ne otvaram temu s istim naslovom...
mene zanima dal se u vrtic moze krenuti i u 7-8mj ili mora iskljucivo s novom skolskom godinom??
To ti ovisi o konkretnom privatnom vrtiću i njihovim pravilima, iako većinom djeca kreću najesen.
u privatnom vrtiću može se krenuti u bilo koje doba godine ako ima mjesta. ako nema, onda kad se neko mjesto oslobodi ili otvori nova grupa. općenito, preporuka je da se s prilagodbom ne započinje tijekom ljetnih mjeseci kad su u vrtićima dežurstva jer su grupe spojene i dio odgojitelja je na GO. Ako se možete snaći do 1. 9., radije pričekajte.
Mi imamo baš suprotno iskustvo. Kretali smo s prilagodbom tokom 6 i 7 mjeseca, krenula je u 9.
Možda je razlog tome što kod nas nema grupa, pa time ni spajanja i dežurstava. Vrtić radi dok se ne dogovorimo da će najveća većina na godišnji.
a imam svekrvu al bu ona cuvala Pepu i misli mda joj bude pretesko s oboje...ona znatizeljna u prohodavanju a on zvrk koji trazi puno paznje...
nisam pametna :-/
a vidi s konkretnim vrtićem. ima li mjesta, može li prilagodba na ljeto i kakva su iskustva.
Zanimaju me friška pozitivna iskustva s privatnim vrtićima!
Kako stvari stoje, vjerojatno nećemo upasti u nama najbliži državni vrtić (ja sam trenutno nezaposlena, ali bih trebala početi raditi u 9. mjesecu). Računam da ćemo morati ići u privatni vrtić, odnosno jaslice, mali će u rujnu imati 21 mjesec.
Mi smo u podsljemenskoj zoni, ali za dobar vrtić potegnut ću i dalje...Čak sam razmišljala o waldorfskom ili montessori, ali čini mi se da oni uopće nemaju jasličke skupine! (bar ovaj montessori kod nas)
Iskustva, pliz??
u montessori na pantovcaku ti je uvedena jaslicka skupina koliko znam (Srceko) a odlicne su ti i montessori jaslice na Spanskom samo ti je to daleko,pretpostavljam
Gdje su montessori jaslice u Španskom? Znam da ima u Donjem Vrapču! Od običnih vrtića znam da je dobar Limač u Gajnicama, od frendice mali ide tamo i jako su zadovoljni! Proguglaj malo :)
Moj je malac isao skoro 2 godine (od 1 do 3) u Kućicu (Gajnice/Vrapče) i ja sam bila prezadovoljna. Tete su ludilo i to mi je najvažnije!
To mi je ipak malo predaleko, ali vidim da imaju vrtiće i u Dubravi i na Črnomercu. Smijem li te pitati kolika je bila cijena?
http://www.mojzagreb.hr/Zagreb/Males...I-JASLICE-6594
ovo su ti na španskom, u ulici špansko u blizini hotela Antunović (jaslicka podruznica vrtica montessori na malešnici)
Hvala, nisam znala za njih, a maltene su mi u kvartu! :)
Hvala!
da li netko zna - ima li koje mjesto u nekom privatnom vrticu u Novom Zagrebu za jaslice? sad od svibnja...
hvala! :)
evo da se "pohvalimo", u petak je donešena odluka o poskupljenju privatnih vrtića
na zagreb.hr ima skala ista kao za gradske, samo kaj roditelji participiraju i više
grad je privatnim ukinio 1000 kn po djetetu koje je davao i sada daje proprcionalno prihodima domaćinstva..nama je cijena narasla za 900 kn:-(
obzirom da se na žalost na privatne ne zalaže i šrem, ni lovrić ni holjevac ni bernardić a ni Mlakar, ni raznorazne udruge, na žalost ta odluka nejde na daljnje glasanje:-(
znači to je to što se tiče cijene privatnih vrtića? ne čeka se više nikakva druga odluka?
ne, dobili smo napismeno sve s datum 16.5.
Ja sam blago rečeno van sebe!
Da li netko zna ulaze li naknade (rodiljna, roditeljska, dodatni dopust) i dječji doplatak u prihode?
Mi imamo danas sastanak u vezi toga, valjda ćemo znati za koji sat.