:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:Citiraj:
marta prvotno napisa
Printable View
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:Citiraj:
marta prvotno napisa
ova knjiga o FAM-u je i meni vec preko sest godina prava biblija sto se tice poznavanja vlastitog tijela...
cak sam pokusavala doci do toni i predloziti da se prevede (cak i krenula bila s prevodjenjem... samoinicijativno...)
mislim da bi takvu knjigu trebalo pod obveznu literaturu svakoj tinejdjerici. bez iznimke.
a sad o samoj metodi. prve dvije trudnoce (prva je bila blighted ovum :() smo upravo tom metodom "uboli" isprve. meni je pracenje simptoma i temperature bilo super, jer jednom kad obavis onih prvih par ciklusa tako lako mozes detektirati svaku nepravilnost i odstupanje...
sto se tice daljnjeg koristenja - nemoguce mi je to izvesti. treba minimalno 3 sata kontinuiranog sna da bi mjerenje bazalne temperature bilo mjerodavno. a, vjere mi, toga od kad sam prvi put rodila ima tako rijetko...
dok ne dostignemo zadovoljavajuci broj djece (majo :P) igrat cemo se kondomima, coitus interruptusima i slicnim igrarijama... a kad ovi pocnu po noci spavat i davat ljudima mira, vracam se svom FAM-u s velikim gustima :)
draga, pa hoces li ti ikada dostici zadovoljavajuci broj djece? dozvoli da budem skepticna oko ovoga. :mrgreen: :mrgreen:
a metode su ti :roll: blago receno frustrirajuce.
idem ja radije promatrat sluz, pa makar mi se "dogodilo" jos jedno prije vremena. kad malo razmislim, nemam sta izgubiti :P
:lol:
Litala, bas je i meni pala na pamet jucer ideja da bi ovu knjigu trebalo obavezno prevest na hrvatski.
Ja bi to isto pod udzbenike :P .
Da li je na pomolu nova ideja za Rodino izdavastvo :mrgreen: ?
ne znam jeste li upucene, ali ja npr. vec jako dugo imam (na hrvatskom) knjigu autora billings/westmore: billingsova metoda - upravljanje plodnoscu bez kemijskih ili mehanickih sredstava. ova metoda ukljucuje samo pracenje promjena cervikalne sluzi tijekom ciklusa na nacin analogan goreopisanom :)
isto tako, znam da je vec pred vise godina postojala i jos jedna knjiga na hrvatskom, ali od drugog autora, u kojoj je opisana metoda koja kombinira pracenje sluzi s pracenjem bazalne temperature. nemam je pa se nazalost ne sjecam ni naziva ni autora :(
anyway, mislim da prevodjenje jos jedne slicne knjige na hrvatski ne bi bilo zgorega :)
wild, sjecam se te knjige o Billingsovoj metodi, svarno je dobra za "upoznavanje" sa cerv. sluzi.
za tu knjigu ne znam, bas bih rado procitala da usporedim.Citiraj:
isto tako, znam da je vec pred vise godina postojala i jos jedna knjiga na hrvatskom, ali od drugog autora, u kojoj je opisana metoda koja kombinira pracenje sluzi s pracenjem bazalne temperature
ako saznas o kojoj se tocno kjnizi radi, javi :) .
evo ja malo pogooglala, pa nasla i vise nego sto sam mislila da ima... :D
dakle:
Josef Roetzer, Prirodno reguliranje zaceca link - to je ona o koju sam vidjela :)
Ružica Martinovic-Vlahovic, Prirodno planiranje obitelji - simptotermalna metoda link
a vidjela sam da se spominje i
Petra Frank i Elisabeth Raith, Prirodno planiranje obitelji - samo o ovoj nisam nasla podrobnijih informacija.
Drago mi je ;) da kao zaštitiu od začeća /neželjene trudnoće/, imate vremena svaki dan osluškivati svoje tijelo, mjeriti bazalnu temperaturu i analizirati vrstu iscjetka, i to naravno poučeni iz neke američke literature, naravno pritom morate imati bazno znanje iz biologije.
E, pa sretno Vam u tome. :mrgreen:
to da ova metoda oduzima jaaako puno vremena je druga po redu predrasuda, odmah nakon one da nije djelotvorna ;) .
(a imas brojne prednosti, osobito na zdravlje, sto mi se ne cini bas zanemarivo.)
za samo mjerenje BT ti treba oko minuta do dvije, za "analizu" iscjetka isto toliko, za upisat u tablicu - jos manje ;) .
najvise vremena ti oduzme da naucis kako to tocno raditi.
ali ni to nije strasno-otprilike koliko ti treba vremena da procitas knjigu.
kakve veze ima da je literatura americka :? , mislim nije to metoda koju su oni izmislili, nego metoda nastala na znanstvenim zapazanjima.
meni se cini da bi s jedne strane bilo puno manje nezeljenih trudnoca, a s druge strane da bi ljudi lakse postizali trudnocu kad zele, kad bi se malo vise paznje posvetilo bas tom poznavanju nekih baznih cinjenica o vlastitoj biologiji.Citiraj:
Marinela prvotno napisa
zalosno je kako velik broj odraslih ljudi, mada su u stanju biti roditelji, nema bas puno pojma o svom reproduktivnom zdravlju :( .
meni je koma sto sve djeca uce u skoli, a o ovakvim prakticno primjenjivim saznanjima koje bi svima mogle koristiti-vrlo malo, suhoparno i bez neke namjere da se primjene u zivotu.
mamma Juanita, potpisujem sve :heart:
i usput, od cetiri literaturna naslova koje sam navela na ovom topicu, za tri znam da im autori nisu amerikanci 8)
i ja potpisujem mammu 8)
"billingsi" su, kolko mi je poznato, australci
razlog zbog kojeg ja knjigu toni weschler preporucujem svim curama u svojoj okolini i zbog kojeg ce je sigurno procitati i moja kcer (ali i sin!) nije taj sto je autorica amerikanka. ne vidim kakve veze to ima?
ono sto je mene osobno u toj knjizi na samom startu oborilo s nogu i istovremeno toliko razbjesnilo je konstatacija same autorice koja je rekla da je ona za vrijeme svojeg skolovanja (osnovna-srednja skola) o svom reproduktivnom zdravlju naucila - ciklus 28 dana, ovulacija 14., a sad hajmo debatirati o vrstama ulozaka i tampona!!! i vise je govora bilo o tome nego o svemu onome sto cini taj tako fascinantni dio naseg organizma - toj individualnoj hormonalnoj simfoniji iz koje nastaje novi zivot i koju bismo morali znati otpjevati da nas netko usred noci probudi!
a knjiga je istovremeno pisana toliko jednostavnim rjecnikom, tako lako shvatljivim i razumljivim...
mislim, svakome je na biranje hoce li piti hormonalne tablete, koristiti kondome ili spirale ili ipsilone ili whatever. pa i apstinirati, bas me briga. ja kombiniram ono sto me zadovoljava, sto mi je pri ruci i sto se slaze s mojim osobnim izborima... i ja cu, osobno, uvijek radije potrositi par minuta vise da napravim nesto sto ce biti vise u skladu s mojim tijelom i njegovim prirodnim stanjem nego ici precacem.
meni su precac i tamponi i pilule i epiduralna i plisani-medo-koji-ispusta-zvukove-slicne-onima-u-majcinoj-utrobi i smrzuta gotova hrana i jos stosta....
ne kazem da nikad u zivotu precace nisam koristila (ne samo neke od gore navedenih...) i da necu - al kazem da sto vrijeme dalje ide i sto sam starija, to se radije, svjesnije i vecim zadovoljstvom okrecem sebi, svom tijelu, prirodi i onome sto je i kako priroda namijenila da bude...
ja biram tako.
mogu te samo potpisat :*Citiraj:
litala prvotno napisa
8)
Doobro jeee, međusobna podrška osoblja ima tu neka
tajna veza, ma važno je da se volimo
:mrgreen:
ima nas i koji nismo osoblje 8)
ali se svi volimo :angel: