Mi nismo nikad pili zeljezo.krvna slika je uredna.
Printable View
Mi nismo nikad pili zeljezo.krvna slika je uredna.
Bas sam htjela otvoriti post sa slicnom temom. isli smo kod doktorice radi upale uha i napravila mu je kompletnu krvnu sliku koja je pokazala da je dosta slabokrvan iako pije zeljezo. Nisam sama vidjela nalaz, ali u utorak idemo na kontrolu pa cu znati detaljnije. No, danas je tek subota. Nije mi jasno kako moye biti slabokrvan ako pije zeljezo i sto posto jede raznovrsnu hranu (i jetrice, crveno meso, spinat...). :? :?
Ne znam da li je Zelena magma za željezo :? Koliko ja znam za željezo se preporučuje Spirulina. Samo koliko je efikasna - to je pitanje, ja sam bila na žestokoj kuri spiruline prije trudnoće, pa sam opet bila slabokrvna :/
Podižem topic! Evo i nas na željeznom sirupu. Ani su informativno/preventivno vadili krv i ispalo je da fali željeza. Rečeno mi je da stolica može biti zelena, ali njoj je crna ko katran, ko da se maka najela! Jel' to isto spada pod "očekivanu" boju?
Inače A. se totalno navukla na to, ne može dočekati svoje dvije dvaputdnevne žličice...stalno šeta pod frižiderom, mjerka bočicu i oblizuje se.
Podižem!
Mi smo danas bili na pregledu i dr. nam je rekla da počnemo Lei davati 1/4 žličice Ferrum Leka dnevno, preventivno. Malo sam na čudu jer dojim i stvarno se trudim Leu zdravo hraniti.
Ne znam što napraviti jer ne želim dijete kljukati time a opet.....
pa onda nemoj :) .
ma ja bih svakako tražila da se bar napravi prije krvna slika.
nama je pedijatrica rekla da je nika malo blijeda,pa da ja prekontroliram svoje zeljezo!mi bili vrijedni i provjerili i moje i nikino zeljezo i ispalo je da je sve za 5+!! :D
Mi smo sa 7 mj na moj zahtjev radili krvnu sliku jer je moja curica imala izražene podočnjake i bila malo blijeda. Ispalo je da je hemoglobin na donjoj granici, no veli pedijatrica da je to normalno za dojenu djecu i da će se regulirati dohranom. Rekla je i to da su pedijatri podijeljeni treba li u tom slučaju djeci dati željezo ili ne, a njen je stav da nema potrebe. Odonda nastojim paziti na izbor namirnica bogatih željezom i uz to vitaminom C jer pospješuje resorpciju željeza iz hrane. Nikakvo dodatno željezo ne dajemo.
Inače, kod beba hranjenih na bočicu nedostatak željeza se vrlo rijetko javlja jer je ono dodano adaptiranom mlijeku, pa ako se uspoređuje njihovo željezo, tj. hemoglobin, sa vrijednostima kod dojenih beba, ispada da su dojeni mahom anemični. I ispada da prodojeći pedijatar :D ima o tome drugačiji stav od cica-ili-bočica-svejedno-je pedijatra :/ , da ne spominjem bočica-je-zakon pedijatre :x .
Naravno da ima slučajeva kad je dodatno željezo doista potrebno...
Bogme, u četvrtak opet idemo kod dokice i tražit ću da nas pošalje na vađenje krvi :x
da se nadovežem; bojanu je također željezo nešto ispod normale, dobili smo legofer sirup, al nema šanse da išta od toga utrpam u njega; pljuje, neće usta otvoriti, bježi po stanu.
probala sam par puta, pa odustala, al mi frendica kaže da je ona klincima davala sa nekakvim brizgalicama i da je to super išlo; jel vi znate kakve su to brizgalice i jel to mogu kupit u apoteci ? (frendica kaže da je ona to dobila uz sirup) :?
Da, i ja sam je dobila uz Klavocin, ne znam ima li ih za kupiti u apoteci.
Ali imaš za kupiti špricu, plastičnu, NUBY, vjerojatno se i sa tim može dati lijek, mi je imamo za doziranje lijekova.
(Lea hoće popiti svaki lijek, nešto nevjerojatno, inače okree glavu od žlice ali kad je lijek u pitanju otvara usta bez problema. Dajem joj sad neke odurne vitamine, i to isto veselo popije.)
Uz Ferrum se dobija takva plastična šprica samo što nema onaj pipak kao šprica za injekcije. Na njoj je označen broj kapi...
Jan je morao piti željezo jako rano... možda čak sa 3 mjeseca pa nam je doktorica dala jednu špricu s kojom smo dozirali lijek. Da pitaš doktoricu ako se ne može kupiti u apoteci?
Ja sam htjela pitati kako i kada dajete djetetu sirup? za vrijeme obroka, između obroka? Znam da željezo teško pada na želudac i odraslima.
Ja sam Janku davala po par kapi sa kamilicom i C vitaminom pa mu je popodne svaki put bilo koma, prali su ga grčevi. Onda sam prestala i doktorica mi je rekla da pričekam da navrši 6 mjeseci jer je tada razina najniža pa da onda vadimo opet krv.
asfo jel dojiš? koliko je staro dijete?
kolika je vrijednost hemoglobina?
Željezo bi bilo idealno davati ujutro natašte, pola sata prije doručka. Ali kako željezo često teško "sjedne" na želudac, može se dati i između obroka, tj. 2 sata poslije i 1 sat prije obroka. Mlijeko i čaj smanjuju (između ostalog) apsorpciju željeza, pa i na to treba pripaziti. Uz željezo je svakako poželjno davati vitamin C.
I mi smo dobili preporuku uzimati željezo kao preventivu. Čitajući vaše postove i Rodin članak o tome, piše da nakon 6 mjeseci treba davati hranu bogatu željezom i onda ne treba nikakvo preventivno uzimanje željeza. Stvar je u tome što moj Vito ne prihvaća dobro dohranu, nekad pojede žličicu nečega na dan, ali većinom ne otvara usta na ništa pa smo mi praktički još uvijek na isključivom dojenju na zahtjev. Treba li u našem slučaju davati željezo kao preventivu ili dojenje još uvijek može osigurati dovoljnu količinu željeza koja je potrebna mališi od 7 i pol mjeseci? :/
dohrana i jeste par žlica na dan. trebaće vam još vremena dok u potpunosti ne zamjenite jedan cijeli obrok s nedojenjem.
nikad ne daji željezo kao preventivu bez prethodnih pretraga.
Nisam sigurna da tolika pauza izmedju obroka uopce postoji kod mog malca. Probudi se sisajuci, a onda ili marsira gore-dole ili jede. Nisu to neke kolicine,ali jede skoro svaka dva sata, malo kasica, malo sisa, malo mrvica kruha-to obozava i tako do spavanja.Citiraj:
martinaP prvotno napisa
Filip je bljedoput i ima podocnjake u zadnje vrijeme-trebamo li kontrolirati zeljezo? Vidim da je par ljudi spominjalo podocnjake, je li to znak anemije? Imamo uputnicu, ali se nisam bas zurila. Meso Filip jede cesto, a brokulu valjda svaki dan (ima li u njoj zeljeza?).
Nasa pedijatrica radi svima kontrolu krvne slike s godinu dana, a meni dala uputnicu (F. ima 8,5mj.) jer sam pitala kako s zeljezom.
nemoraš vaditi krv iz vene. dovoljno je iskontrolirati hemoglobin vađenjem krvi iz prstića.
kombiniramo dojenje i HA1.Citiraj:
Mamita prvotno napisa
Janko sada ima 5 mjeseci.
prije 2 mjeseca bila je 106, a počela sam mu davati po dvije kapi ujutro.
Citiraj:
Dob/Spol Hemoglobin (g/l) Hematokrit (%)
2-6 mjeseci 115±25 35±7
90 je min, znači sve je u granici, nema potrebe za dodatnim željezom.
jel ima u HA1 željeza?
na ovom topiku je link na cijelu tablicu.
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...oglobin#314371
Nešto željeza ima u dječjem vitaminskom sirupu Multisanosvit ili Multisanostol (onaj u narančastoj kutiji ima željeza, a u bijeloj nema Fe, sad da se ubijem ne znam koji je sa, a koji bez Fe). Dovoljno za preventivu.
multisanosvit ima željeza ali je za djecu od godinu dana
nama su isto preporučili bili željezo jer je bilo na granici
probali smo dijete se grčilo,plakalo,apetit nula a do tada sve bilo super
bacila ja željezo u WC
od kada je napunio godinu povremeno mu dajem taj sirup multisanosvit
i željezo je uredu
evo malo podižem:
F je prošli tjedan vadio krv i ima
HB 108 (109-138)
MCV 71 (73,8-89,4)
MCH 23,8 (24,3-33,9) i zaključak: lag.anizo.hipok.
naravno u zagradi su referentne vrijednosti
dobili smo legofer, ali uopće nije preporučila C vit (a ja potpuno zaboravila)-kunem se, mijenjam je za mjesec dana, jer mi ju je pun kufer-o pedici pričam, naravno
jel potrebno uzimanje nadomjestaka, da probam sa magmom ili ipak nastavim s ovim :?
pa njegovi nalazi su tek neznatno ispod granice, mislim da je puno bolje da probate malo obogatiti prehranu nego da uzima nadomjestke.
i zelena magma je hrana ;) , preporučam.
Ako hoćete čuti totalnu nebulozu - jedan od razloga što sam se prošli mjesec "hladila" od pedice (čitaj:preskočila posjet) jest taj što nam je S DVA MJESECA preventivno pripisala željezo, jer je skoro poduplao porođajnu težinu, a navodno dojenjem dobija zalihe samo dok ne podupla težinu. Čak i da je to istina, NIKAD ne bih davala željezo bez provjere krvne slike jer je predoziranje željezom izuzetno opasno.
Da ne spominjem da je preporuka bila davati željezo sa zdrobljenim tableticama Plivita C - možete si to zamisliti?
Needless to say, bacih recept.
Mama Ju, znaš šta je čudno što stvarno skoro svaki dan jede meso i jedino tad mu dam sokić jer sam pročitala da je bolja apsorpcija željeza jer u sokićima ima vit C. Dok ja pišem, sin mi je uspio nać tatin bobi flips s kulenom i pojesti pola :shock: , ali je polovicu ostavio na stolu, nije mu se svidjelo 8)
kovke, probajte malo sa zelenjavom ;) .
moja sestra koja ne jede meso uopće uvijek ima bolju krvnu sliku od mene.
ma najgore je to kaj sam zapela za par namirnica i nikak da krenem na nešto novo :oops:
hvala na savjetu 8)
nemojte 'bez potrebe' dodavati zeljezo!
posebno ako nije kontrolirana vrijednost zeljeza kod djeteta!
nakon puno iskustva sa pedicom i homeopatom;
definitivno treba obogatiti ishranu!
Zelena magma je super! Ako ju nece piti, probajte staviti u hranu
(juhe, manestre, sok od ananasa ubije okus) ili kupite obicnu spricu od 5ml i rastopite zlicu magme u vodi (soku) i spricnite u usta -progutat ce!
E. je to bilo jako zanimljivo! iako koncentrirano popila bi bez problema sa spricom!
Mozete davati magmu i vise puta dnevno (2-3 puta), nece se predozirati!
Maurenu je hemoglobin 111 i isto nam guraju da pije željezo.....jel bi trebao?ja mislim da ne
zna li netko gdje se kod nas mogu kupiti ferro sanol kapi?
Tema je stara, ali ne mogu a da se ne uključim.Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
Za sistematski s pet i pol mjeseci smo vadili krv i dali urin. Ispalo je da je sve savršeno (isključivo dojena beba :) ) Još je pedica rekla, super, obično djeca imaju dojenačku anemiju, ali vaš sin nema... ja sva ponosna, a ona veli: Zato ćemo sad uvesti preventivno željezo!!! I uz to vitamin C. I to tako da mu u prokuhanu vodu stavite ŠEĆERA i zdrobite pola tabletice Plivita C. Kad sam joj rekla da moj sin nije okusio ništa osim majčinog mlijeka i kako ću ja njemu sad kuhati vodu i šećer, samo je nastavila o potrebi uzimanja vitamina C i željeza u kombinaciji zbog apsorpcije.
Dakle, krvna slika savršena zato trebam dati željezo. Željezo se ne može apsorbirati zato trebam još i Plivit C. A to djete ne može progutati pa trebam zdrobiti i otopiti. A to je kiselo pa trebam dodati šećera.
To je toliko apsurdno da ostajem bez teksta.
Mi smo dobili Legofer sirup i uputu da dajemo Plivit C 50 mg. Jednom sam dala djetetu taj vitamin C, ali cijelu noć nije spavala, pa više nisam. Kakva su vaša iskustva s tim vitaminom?
U uputstvima piše da dijete treba 1.5 mg željjeza po kilogramu. Nama bi po tome trebalo oko 11 mg, ali to mi se čini puno za 9-mjesečno dijete.
Da li se vašem djetetu poboljšao apetit nakon uzimanja Legofera?
Moje dijete slabo jede i slabo dobiva na težini pa ga zato pijemo. Zanima me da li se kome sa sličnom situacijom poboljšalo stanje nakon uzimanja lijeka?!
Mi smo dobili Legofer sirup s 2 i pol mjeseca. Razlog: pedijatrica SVOJ DJECI daje Legofer. Bez krvne slike, bez ikakvog razgovora. A upisala sam dijete kod nje jer je prodojeca. Probala sam ga dati jednom i mala dobila crnu smrdljivu stolicu i zatvor. Odustala sam, al sam ja nastavila piti Prenatal. Jucer na kontroli s 4 i pol opet ista prica. Pedijatrica ne zeli vaditi krv, samo je rekla da kupim neke kapi kojih ima samo u privatnim apotekama ako mala ne podnosi Legofer. Tko je tu lud i sto da radim:? Ne zelim je kljukati zeljezom ako ga ne treba. Dobila je dobro na tezini, cika 8 puta dnevno
ja nisam htjela davati malom željezo.prvo ja imam viška željeza u krvi a mm ima isto jako puno željeza.pa sam tražila da se radi krvna slika i mali ima dobru krvnu sliku i željeza u zlatnoj sredini.višak željeza se taloži na jetri i još negdje što nevalja i zna biti komplikacija.
ja sam iskrvarila dosta na porodu i za 2 tjedna iako nisam pila željezo sam imala više nego 70% ljudi,tako da nisam za to da svom djetetu dajem bezpotrebno.
zeljezo je opasno za malu djecu.
osim toga pitanje je vrijede li vrijednosti koje odrasli imaju za djecu.
i sve te referentne vrijednosti koje ev postoje za djecu, pitanje na kolikom uzorku je to radjeno...