Ajd probajte piti željezo sa vitaminom B a ne C.
Znam dva slučaja drastičnog poboljšanja u dva mjeseca sa 1 na normalno.
Printable View
Ajd probajte piti željezo sa vitaminom B a ne C.
Znam dva slučaja drastičnog poboljšanja u dva mjeseca sa 1 na normalno.
moja mama je pila neki odvratni sok od cikle i pomogao joj je
B12.Citiraj:
angelina1505 prvotno napisa
borovnice
jedan mali rezime, nakon skoro 6 mjeseci od ovih mojih tegoba:
heferol i prehrana nisu dali nikakve rezultate, očito je gubitak željeza pri operaciji bio prevelik za nadoknadu. nakon prvog malog poboljšanja razine željeza, opet je sve palo...
na kraju sam primila željezo intravenozno, prije mjesec dana (4 doze), i sada mi je 35.
a nakon tog intravenoznog željeza imam snage kao u priči - baš sam osjetila promjenu.
zbog jačanja imuniteta ja sam počela jesti jaja od prepelica jutri sirova pojedeš 5 kom.........kažu da pomažu kod hrpu bolesti i da su ljekovita....preporučuju se kod trudnoće zato mislim da ti nebi trebala škodit....te kod slabokrvnosti......i svega što opisivaš.........raspitaj se
Da te ohrabrim, meni je vrijednost željeza bila 2, nikakvi ljekovi niti prehrana nisu mi pomagali. Prije tri godine primila sam nekoliko doza željeza introvenozno i od tada mi je u granicama normale. :)Citiraj:
Roza prvotno napisa
prirodno sam anemična
nakon čaja od koprive i malo limuna
željezo max 8)
meni su se nakon poroda javile alergije.....hrpa njih......kao rezultat pada imunosti......i ja sam pila čaj od koprive i što više vitamina c i roku par mjeseci nisam više alergična na ništa od onoga na šta sam bila.....
nesto sto nije navedeno a vazno je (ako ne i vaznije) od hrane bogate zeljezom - 20tak minuta dneveno neke tjelovjezbe koja ce te bar malo zapuhati... i po mogucnosti na otvorenom...
meni je to doktor rekao da ide po OBAVEZNO uz terapiju vitaminima i zeljezom inace - apsorpcija moze biti jako slaba unatoc bomardiranju tijela zeljzom (bilo iz namirnica bilo iz preparata)...
ja sam cak i prestala koristiti vitamine i tablete zeljeza - (uzasno me bolio zeludac od tableta zeljeza)...
pojacala u prehrani zeljezo i pila samo spirulinu (i to cak u manjim dozama nego je propisano) - ali sam se drzala tjelovjezbe i svake prilike da boravim na svjezem zraku - i za tri mjeseca zeljezo se vratilo u normalu...
jel smiju klinci piti sok od brusnica (biottu) i čaj od koprive? ovaj moj je malkoc bljedunjav, a željezo ćemo vidjeti sljedeći tjedan pa da se pripremim. inače, svaki dan smo mi vani, ali ovaj užas od vremena to ne dozvoljava već danima :(
Ja imam višak željeza u krvi, čak mi je u trudnoći bio na gornjoj granici. Stanje pripisujem maminoj maniji, ona je uvijek imala manjak pa me kljukala iz straha.
Znači: narendana cikla, jabuka, mrkva, limun i med; ili grožđice i smokve; špinat sa jajima; šato; kuhano crno vino; i nešto što je zvala "aero konjak" - liči ni na liker od jaja, jaja naravno domaća; borovnice; kupine; jetrica; krvavice.
i meni :/Citiraj:
smoki prvotno napisa
super da ti je to pomoglo. ja sam bila u šetnji s malim (ne laganini šetnji, nego sam hodala najbrže što mogu) po čak 6 sati dnevno. i nije ništa pomoglo. svako je slučaj za sebe, očito.Citiraj:
lucky day prvotno napisa
:shock: ja sam znala padati s nogu nakon sto samo operem pod u kuhinji i hodniku... vjerojatno bi od 2 sata zustre setnje plus kolica pala u 2godisnju komu... :lol:Citiraj:
Roza prvotno napisa
sve sam morala raditi u ful malim vremenskim segmentima... setnje su bile idem-stanem, idem-stanem... uzas...
no da, razliciti smo, to je sigurno...
drago mi je da ti je bolje...
:love:
podizem....
i ja sam anemicna nemam snage ni za sto...dr mi je prepisao feroglobin ima li neko iskustva s isitm.. i da li mogu dojilje piti te kapsule...dr je rako da mogu ali je teta u apoteci bila malo sumnjicava jer ako ima i vitamina c i cinka pa bi se djetetu moglo luciti previse kroz mlijeko - tih vitamina ne zeljeza. txnx i post mi je malo zbrkan jer sam u zurbi :(
Bilo bi vrlo dobro u prehranu uključiti med i pelud i kod odraslih i djece starije od godinu dana. Uzima se jedna žličica smjese meda i peluda dnevno čime se povećava sadržaj hemoglobina i eritrocita. Uz navedeno ima još pozitivnih djelovanja na organizam. Potrebno je voditi računa o preosjtljivosti te u tom slučaju smanjiti dozu ili odustati od promjene.
Slažem se s Maticom, pomaže. I preporučujem čaj od listova koprive ili kupine bez šećera s žlicom meda, može se nabaviti u svakoj ljekarni.
A od lijekova bi ti preporučila Folacin. Nadam se i želim da ti brzo bude bolje. :*
I ne zaboravi vježbanje.
:/ U naslovu je "teška anemija". Netko s teškom anemijom baš i nije u stanju vježbati. A i nije baš pametno, kad može pri malo većem naporu pasti u nesvijst.Citiraj:
Ariana prvotno napisa
Moj lijek za anemiju - svježe cijeđeni sokovi od zelenila (bosiljak, celer, kelj, blitva, špinat, peršin...) - meni je naj peršin - ima puno željeza i fino osvježava.
2 šake staviti u mikser za sjeckanje i dodati voće- 2 limuna-sok, banana i ako se želi - bilo koje voće, po želji. Nakon 5 min dodam vode i popijem tokom dana 1 litru toga.
Bila sam jako anemična (ne znam cifre sa nalaza) i nakon 8-9 dana pijenja toga bila sam fit ko profesionalni sportaš. Anemija je bila takva da sam ispočetka samo spavala, ako nisam spavala - spavalo mi se, glava me boljela i totalno bez snage i volje.
Sok me zaista spasio i pijemo ga svi. Preporučujem svima.
dzizs onaj sok od cikle mi je tako grozaaaaaaaaaaaaaaaan
znam da bih ga trebala piti, ali povracam od njega
sta god da stavim u njega nista ne pomaze
zato ja jedem ciklu kao salatu, to mi se ne gadi
nakon skoro 2 godine se opet vraćam na temu...
u te dvije godine moje željezo je imalo svojih uspona (nakon infuzije) i paaaadova (uglavnom ispod 8, ma što radila). zalihe vezanog željeza uvijek ispod normale.
a najnoviji nalaz: željezo 20, zalihe u okviru normale! takav nalaz nisam imala ne znam od kad.
i razmišljam što sam radila drugačije u posljednje vrijeme. zaključak: ništa nisam mijenjala u prehrani, jedino sam počela vrlo redovito vježbati u zadnja 3 mjeseca (3-4 puta tjedno).
sad nek svatko izvlači svoj zaključak, ali ja mislim da je stvar u vježbanju.
Roza, baš mi je drago da ti je bolje!
Ipak, ne znam je li to od vježbanja. Mislim, ja vježbam 3 mjeseca tri puta tjedno. Ovih dana se osjećam kao da me je vlak pregazio. Doduše, nisam išla na pretrage, ali toliko dugo se već borim s anemijom da otprilike znam koji bi bili rezultati. Ipak namjeravam otići ovih dana. I tlak mi je upitan, evo danas - 90/70. To ide jedno s drugim.
Možda ti se tijelo jednostavno samo izborilo. Ne znam kako bi to objasnila, ali kažem budući si primala željezo intravenozno. Primjerice, moje željezo je godinama bilo katastrofa, između 2-4. Nakon jedne ture intravenozne terapije popelo se na 11 i od tada je, a to je bilo prije 4 godine, uvijek oko 8-9.
Ja se bacam na čaj od koprive, nadam se da će mi pomoći.
Jedno praktično pitanje: Gdje mogu nabaviti Spirulinu? Ako ima više vrsta pripravaka, koji je najbolji?
To je alga, zar ne? Dolazi u tabletama, ili?... Kupim u ljekarni ili nekim bio-trgovinama?
Hvala puno! :heart:
Bilo tko?... :cry:
spiruline imas u bio&bio, u tabletama.
Molim info-tko određuje vensko primanje željeza? Naime ja sam prije 2 mjeseca vadila krv,željezo 1 i sve vrijednosti vezane sa željezom (hemohlobin) jako niske.Pijem dva puta dnevno Heferol sa vitaminom c. Na početku terapije mi je srce udaralo kao ludo,imala sam manjak energije i sve simptome teške anemije.Nakon tjedan dana terapije osjećala sam se super,sve se povuklo,bavila se sportom i normalno funkcionirala i zanemarila prehranu:oops:nažalost. Sada nakon 2 mjeseca i obilne menstruacije naglo pogoršanje-totalno sam iscrpljena,srce lupa,neki dan mi je muž zvao hitnu koliko mi nije bilo dobro. I Hitna i moja doktorica kažu da samo nastavim sa heferolom,ok počela sam jako paziti što jedem ali pitam se postoji li neko rješenje da si pomognem barem malo. Tko uopće prepisuje inekcije željeza. Pitala sam dok ali kaže da ne trebam ni ponovo vaditi krv,ni išta,šalje me jedino da provjerim štitnjaču. Ima li itko slično iskustvo. Inače sve gore pobrojano jedem čak i sok od cikle po novom.
Probaj s ginekologom porazgovarati - ovo su jasne indikacije za mirenu (hormonsku spiralu) o trošku poreznih obveznika. Ima i topic o tome. Teško ćeš nadoknaditi željezo uz preobilne menstruacije.
A što se tiče preparata željeza - dobro čitaj upute jer nije svejedno da li je dvovalentno ili trovalentno (vidiš, zaboravih detalje) jer jedno se mora uzimati u kombinaciji s C-vitaminom inače nikakva korist od njega.
Evo linka na stari topic, ali on nije o anemiji: http://forum.roda.hr/threads/2463-Mi...ghlight=mirena
Ovaj problem ti svakako mora rješavati ginekolog jer uzrok krvarenja treba riješiti. Uzimanjem željeza samo rješavaš posljedicu, a uzrok ostaje i dalje.
Mirena mi je samo prva pala na pamet jer je meni riješila dugogodišnje probleme, ali možda ima i drugih metoda. I moja kolegica s posla dobila je mirenu + preparate za željezo i oporavila se vrlo brzo. Sretno!
Peterlin hvala na javljanju. Imam obilne menstruacije od svoje 12 godine (i mama i baka su imale). Prije poroda odstranjen mi je miom i menstruacije više nisu tako obilne kao prije ali još uvijek su jače od prosjeka. I prije trudnoće sam uzimala željezo ali nikada mi nije bilo ispod 3 i nikada nisam imala ovako užasne simptome. Uopće ne funkcioniram već 3 dana i ne znam više kome da se obratim. Inače cijelu trudnoću i 3 godine dojenja uz obilniju prehranu i multivitamine nisam uzimala željezo pa me ova situacija sada totalno prenerazila.
Infuzije željeza (ne injekcije) prepisuje hematolog. Ali ako se kod tebe zna uzrok, i dobro reagiraš na standardnu terapiju, nemaš indikacije za to...
Nisam skužila da li si nakon tjedan dana terapije zanemarila samo prehranu ili i terapiju samu?
I da, valjalo bi pogledati da nije opet niknuo neki miom ili polip, vole se oni vratiti a nekad ih je teško uočiti...
Intravenozno željezo određuje hematolog ... uzmi nalaze i odi na kontrolu. Može biti i da se radi o nekom genetskom poremećaju tipa talasemije - srpasti eritrociti. Meni su npr. talasemiju minor dijagnosticirali sa 32 godine, a recimo tijekom trudnoće mi je krva slika bila odlična. Talasemija minor nije opasna ali kod nje treba paziti sa uzimanjem željeza oralno. Dijagnosticira se elektroferezom hemoglobina u bolničkim labosima.
Hvala Ivano2 to me zanimalo.
ja sam godinama išla na infuzije u Vinogradsku. i onda me jednom glavna sestra sa hematologije poslala na svoju ruku na ginekologiju, uz komentar da fakat nema smisla da dolazim svaka 3 tjedna i sve ode sa prvom menstruacijom, da sam premlada za tako nešto (tad sam imala oko 20, a oko mene je uglavnom ležala ekipa 80+). tamo su mi nakon krvnih pretraga dali Logest. menstruacija se drastično smanjila, do tad su bile izuzetno obilne. prvo sljedeće vađenje krvi, i feritin je sa 3 skočio na 66.
godinu dana sam bila ok, ali kako mi je Logest izazivao užasne glavobolje, prestala sam ga uzimati. par mjeseci kasnije, feritin je bio oko 6.
cure su ti dobro napisale, odi prvo do hematologa, a možda ćeš trebati i do ginekologa.
Lapis a kako ti je sada? Kakvo ti je željezo?
Meni je libido zbog anemije na nuli tako da što se toga tiče kontraceptivi mi uopće ne trebaju,a i užasavam se uzimanja bilo kakvih hormona nemam baš dobra iskustva s tim.Znam da bi mi oni mogli smanjiti menstruaciju ali to mi nije dugoročno rješenje. Ipak hvala na odgovoru.
Ja sam se isto napatila cijelu mladost sa Proverom, Dabrostonom, još jednim lijekom čijeg imena se ne sjećam.... uffff... bolje da se ne prisjećam. Isto imam obiteljsku sklonost tome - tatina sestra i mama su iz iste vreće - bolna krvarenja u beskraj, miomi, polipi i slična veselja.
Kad sam konačno došla do mirene, pao mi je kamen sa srca. Imala sam željezo 2, a sad mi je na normali (17 na sistemetskom pregledu prošli mjesec).
Evo samo za informaciju: http://www.ordinacija.hr/zdravlje/or...adnji-spirale/ ali prije toga obavi sve pretrage da vidiš ima li još kakav drugi uzrok koji se treba riješiti. Sretno!
Pa zapravo, i trebao bi biti. Naravno da je preporučljivo jesti hranu bogatu željezom, ali te količine su minorne u odnosu na 2 heferola dnevno. Kakva ti je bila menstruacija tijekom 3 godine dojenja, manje obilna nego prije ili? Je li u tim multivitaminima možda bilo i željeza?