Re: Dohrana iz teglice da ili ne?
Citiraj:
joy prvotno napisa
Ja sam mojih sve troje pocela nadohranjivati iz teglice,najprije mrkvica pa krompiric i mrkvica itd.Nekako mi se to cini najsigurnije dok se stomacic ne navikne na tvrdu hranu.
Voce jos nisam pocela davati Davidu,inace cu davati svjeze ali i s curama pa cu tako i s njim sam uvijek imala i teglice u kuci za kad negdje idemo.
Kupujete li vi teglice,zasto da,zasto ne?
frida editirala naslov
draga mama, posto su ti svi odgovorili, tko pozitivno tko negativno, i ja cu se njima pridruziti. Ne zivim u Hrv. pa stoga na trzistu u svako doba godine ima svakakvog voca i povrca. To bi znacilo, ne moras kupovati gotovu hranu jer vec dovoljno imas svega pa mozes sam kuhati. Da to bas i nije tako svima nam je jasno. Kada je moje srceko sa pet mjeseci pocelo sa dohranom, pitala sam pedijatra sto on preporuca, poceti gotovom hranom ili sama spremati? Savjet je bio, ako neznam porijeklo povrca kojeg kupujem, bolje poceti sa teglicama. Tako je i bilo, i mi smo zapoceli sa povrcem (mrkva), u teglici. Kasnije je na red doslo drugo povrce, pa voce , pa kompletni meni, sve iz teglice. Mrkva je "cistac" u zemlji kao i spinat. Ako raste samo i u blizini prometnice (moze to biti i vrt) onda "pokupi" ispusne plinove, i ma koliko ona bila "domaca", nije previse zdrava! Nikada nam bebac nije imao nikakve proljeve ili grceve, radi toga sto je dohranu poceo hranom iz teglica, dapace, sada kada mu sve sama spremam (ima 14 mjeseci) ne postoji namirnica, bilo meso, voce ili povrce, koju ne pojede. Znaci, ne mora znaciti da ce nakon teglica odbijati nekakvu hranu koju sama pripremis. Moj pedijatar ima sedmero djece, najstarije 24 godine najmladje 3 godine, i sam kaze, kako su njegova djeca u nedostatku namirnica sa "poznatim" porijeklom, uvijek pojela gotovu kasicu.
Nesmijemo zaboraviti da nekada djeci spremamo nekakvo povrce ili sto je jos gore, dajemo svijeze voce kojeg kod nas nema ili ne uspijeva, pala mi je na pamet banana! Ta banana dodje tko za odakle, a svejedno je na veliko dajemo nasoj djeci (koja ju naravno i vole), a cime se sve ta banana tretira od dana berbe pa sve dok ne dodje na nase trziste (gledala sam jednom dokumentarac o tome), razlog bi dovoljan bio da kazemo e to necu dati svom djetetu!
Ali nije tako, stoga, nebi smjeli, mozda, na jednoj strani biti protiv neceg a na durgoj strani ciniti slicne greske.
Nemojte krivo protumaciti ovaj moj komentar. Ja isto kao i vi za svoje djete zelim najbolje, ja bebaca jos uvijek i dojim kada on to zeli, ali, kada bi zivjela kraj mojih roditelja koji imaju veliki vrt gdje uzgajaju povrce za svoje potrebe, sigurno bi to povrce i za djete kuhala, a sigurno tata nekad baci malo praska po krompiru (radi zlatica), po paradsjzu radi peronospore, po kelju i kupusu radi puzeva...... :x
Normalno da se to sve pere prije kuhanja, ali nisu samo pesticidi razlog za zabrinutost, svugdje u svijetu je zemlja sama posebi vec zarazena, da bez obzira koliko mi bili oprezni, od istine ne mozemo pobjeci, nazalost.
Znam da ste dobre i brizne majke ali rijetko cemo naici na nesto stvarno "prirodno"!