AMARANTH!
Žitarica najsitnijeg zrna. Inke i Asteci su ga smatrali svetom biljkom.
bio je odličan izvor energije za Indijance koji su trebali odjednom prijeći i više od 40 km.
Ako se amaranth kozumira bez dodatka bilo kakvih dr.žitarica, definitivno je pogodan za bezglutensku dijetu.
Sastoji se od 59 posto lako probavljivog škroba, 18 posto su visoko hranjivi proteini.9 posto esencijalne masne kiseline, 14 posto vlakna.
svojom mineralnim sastavom višestruko nadmašuje druge žitarice.
NASA ga daje astronautima! Kalcij i fosfor (kosti, zubići) u amarantu su u gotovo idealnom omjeru.IMq visoku razinu željeza i cinka.
Za kašu, amaranth treba oprati i zakipjeti u 3 puta većoj količini vode; lagano miješati (ja baš ne miješam stalno :oops: ) i kuhati cca 40 min (i to baš ne obavim na minutu po pravilima,više-manje, ali za bebe bolje duže no kraće kuhanje).
Mi ga skuhamo s rižom i onda malo miks-miks. Il s prosom.Zob još ne papa jer ima glutena.
A jogurt? Mliječni, kravlji jogurt? Po meni, nije NI PRIBLIŽNO TOLIKO BITAN , kao ni ništa drugo mliječno, kako se natura.
Hm, i sad očekujem "napad", ali kalcij i mlijeko...ta priča već neko vrijeme ne drži vodu. Najveći postotak osteoporoze je u skandinavskim zemljama - koje imaju i najveću potrošnju mlijeka i mliječnih proizvoda u svijetu. A najmanje osteoporoze? Japan, Kina - malo ili ništa mlijeka sisavaca (krave, koze,ovce) niti mliječnih proizvoda. Trend se mijenja na štetu dalekoistočnog stanovništva, prvenstveno žena, otkad im se prehrana "modernizirala", tj."amerikanizirala" jer ni meso, tradicionalno , nisu jeli ni približno u tolikim količinama ko ovi razvijeni Prekooceanci.
(A meso, mlijeko i sl.pridonosi kiselosti krvi, na što naš pametni organizam reagira protuudarom i izvlači kalcij i sl.-iz kostiju,zubiju- da bi ponovo uspostavio lužnato stanje- koje je normalno.)