Pa čuj, možda i jesu, kad kažem da mi je Vegeta koma mislim reći da mi nije fina tj. da mi jelo sa njom nije fino. A kocke ja koristim povrtne, od raznoraznih proizvođača 'zdrave' hrane - sad koristim Alnaturine, a sastav im nisam proučavala.
Printable View
Pa čuj, možda i jesu, kad kažem da mi je Vegeta koma mislim reći da mi nije fina tj. da mi jelo sa njom nije fino. A kocke ja koristim povrtne, od raznoraznih proizvođača 'zdrave' hrane - sad koristim Alnaturine, a sastav im nisam proučavala.
Vegeta je sušeno povrće a u njoj je sporan taj pojačivač okusa, znači ako imamo sušeno povrće samo sa soli a bez glutaminata onda to ne bi bilo 'nezdravo'. Meni je, međutim, Vegeta groznog okusa i jela u koja se doda su mi groznog okusa (kao iz menze), zato ju nisam nikad niti koristila.
točnoCitiraj:
Mima prvotno napisa
E neeee nego:Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
http://www.gurmanoteka.com/showRecipe.php?recipe_id=571
Vegetu zaobilazim u širokom luku a u juhu ponekad stavim Alnaturine kocke za juhu(iz dm-a). Sastav im je: morska sol, ekstrat kvasca, nehidrogenirana palmina masnoća, povrće i začini iz eko uzgoja.
Valjda bi morali napisati da ima još kakvih dodataka. :/
i mi po potrebi koristimo te kocke - njih dobro podnosi pa pretpostavljam da ima manje tih pojacivaca ukusa
vegeta-free zadnjih 5 godina. koliko je hrana ukusnija bez tog smeca! prestala sam jesti i jela iz vrecice. koncentrat paradajza u tubi (iako pise da je sastav 100% paradajz) mi je isto prisjeo.
mm se prvo bunio, ali uskoro se naviknuo pa ni on vise ne podnosi vegetu.
e taj koncentrat u tubi - to sam ja kao klinka mami krala iz fridga i onako ustrcala u usta...
nema dugo da ga je mm zabunom donio iz ducana i ja ga probala...skoro sam se...
uzas.
fakat odvratno.
Evo, taj paradajz iz tube, kao i u tetrapaku je meni isto katastrofa, totalno bez okusa. Nekad ga stavim u npr. grah, više radi boje (mogla bih tako i temperu :mrgreen: ). Lea obožava paradajz juhu i sad ju na moru jede skoro svaki dan, u našem selu na moru rastu najbolji paradajzi na svijetu, moja mama je malo i skuhala paradajza za zimnicu ali to prilično brzo potrošimo. Kuhani domaći paradajz mi je stvarno nešto nezamjenjivo.
A ako ne koristite koncentrat paradajza u tubi ni par. iz tetrapaka, kako onda dobijete, npr. umak od paradajza za tjesteninu?
Samo mi nemojte reci da kuham zimnicu. :oops:
domaci pomidor ili pelati iz konzerve
Ja klopu, uz uvijet da paše sa sastojcima, zasolim domaćom usoljenom paprikom (by svekrva ;) ), a kada nemam svježeg peršuna, celera i sl. dodam Alnaturin "Krauter salz". Za štetnost vegete znam već dugo. Dogodovština: pretprošli vikend smo bili u posjeti kod mm familje, i stric je komentirao da Vegeta "spasi" svaku domaćicu, koja ne zna kuhati i da juha nije juha bez vegete :lol:
Maslinovo ulje, luk, pelati i svjezi bosiljak i ne treba ti nista vise za umak za tjesteninu!Citiraj:
inga prvotno napisa
Ja sam jedan od alergičnih na Vegetu. Dugo sam se mučio otkriti na što sam alergičan. A onda je tastova frendica - internistica pitala jesam li probao izbaciti Vegetu. Naravno bilo je to to. Nakon toga MŽ kuha bez vegete i sličnih gluposti. To je bilo prije cca 9 godina.
Evo mislim da cemo se i mi prebaciti na krautersalz iz DM-a.
Samo ne kuzim zasto ne valja paradajz iz tetrapaka, sad sam citala sastav i pise samo paradajz i sol. Zar nije isti sastav i u konzerviranim pelatima?
Ma i do sada smo koristili vegetu sve manje, eventualno za juhu i onda kada ne znam sto da dodam u jelo osim soli, pa ubacim vegetu.
ja koristim vegetu skoro za sve. Ali pokušat ću napravit vegetu po receptu iz sitea koji je stavila ronin uopće ne izgleda teško.
Konšervu koristim iz tetrapaka, čisto zbog boje. Pola žlice mi je sasvim dovoljno za, recimo, juhu.
Luki kuham posebno (iako znam da, bez teške industrije, bi mogao jesti ono šta mi jedemo :/ )
Ja paradajz iz tube ili tetrapaka ne koristim ne zato što mislim da je loš, nego mi nije fin. Tj. OK mi je kad ga dodam u jelo radi boje (npr. grah cušpajz), ali nije mi od njega fina juha, paradajz sos itd. Za ćufte mi i nije loš jer se valjda koncentriram na ćufte :mrgreen: Ali isto u DM-u ima od Alnature sok od paradajza koji mi je dobar za juhu - nije niti sličan domaćem, potpuno drugačiji okus, ali mi je dobar.
Što se tiče tjestenine sa paradajzom, to kuham samo po ljetu tj. radim šalšu od svježih paradajza, a nakon što sam ovo ljeto na 40 stupnjeva tri sata kuhala šalšu a Lea nakon toga nije uopće pokazala zanimanje za ručak, mislim da neću to uskoro ponoviti. MM i ja nekad kad jedemo ručak na brzinu jedemo sa nekim gotovim umakom od paradajza (Lea ne) - meni su ti umaci odlični (npr. Barilla sa ricottom, ili onaj mali od sušenih paradajza), ali sigurno da nisu ogledni primjerak zdrave hrane.
Btw. ja mislim da ima i nekih naših začina tipa Vegete bez tog glutaminata. Glutaminat je iz nekog razloga sporan i za vegane, a koliko se sjećam postoji neki 'Evo' začin bez toga.
Sad shvacam! Ja nikad ne pravim par. juhu jer ju ne volim. :mrgreen:
I ja :mrgreen: :roll:Citiraj:
flower prvotno napisa
BOOOŽE!!!
Otkad Damiru ne kuham odvojeno, ne stavljam vegetu-ja mislim da je to jedini tabu koji skrivam od MM-a :roll: strah me priznat onako bez povoda, a nije nikad pitao...uf, osim u dućanu, jel nam fali Vegete,a ja slegnem ravnodušno ne, ne, treba kave :saint:
pelate iz konzerve isto treba izbjegavati, uostalom kao i svu ostalu konzerviranu hranu. najbolja je varijanta svježe ili suho povrće, ako nema svježeg onda zamrznuto. konzerva je uvijek najgora varijanta čuvanja povrća.
sad, budući da nema zamrznute rajčice, pretpostavljam da je ona iz tetrapaka ipak manje štetna od one iz konzerve... :?
kaj se šalša kuha 3 sata? :?Citiraj:
Mima prvotno napisa
pa kad zaboraviš .. :lol:Citiraj:
Ailish prvotno napisa
šalu na stranu .. ja sam napravila šalše za 3 ručka bez puno muke: stavila sam na ulje luk , popržila i stavila oprane prepolovljene rajčice i začine
nakon 1sat kuhanja (krčkanje na laganoj vatri) sam ubacila u multipraktik sjeckalicu, sasjeckala skroooz, i onda procjedila kroz cjediljku (ostale su koštice i malo veći komadići kože)
max 2 sata
sad sam zbunjena, ja šalšu kuham max pola sata, i ništa ne miksam
ako je izmiksano to zovem paradajz sos
on topic, vegetu ne stavljam
Pa sad, bile su tri kile paradajza - treba vremena da se ukuha ta tekućina, zar ne :? Da ne spominjem da prije kuhanja paradajz treba oguliti i nasjeckati na kockice.
šalša je to bolja što se duže kuha, po mogućnosti na laganoj vatri.
Ja napravim pun lonac (koliko mi se da guliti paradajza) i onda smrznem po porcijama. Idealno za zimu i ručak na brzinu.
jooj, ljubim vas za ideju. Dok jos ima finog slatkog domaceg paradajza. Mljac.
I u što većim kolicinama, kao i fažol (grah). ;)Citiraj:
NanoiBeba prvotno napisa
I ja isto, a koja je to biljka?Citiraj:
Riana prvotno napisa
Moze neki link pliz, pliz. Ja bi se brzo odvikla vegete ali ju mm jednostavno obozava. A kako pretezno on kuha trebat ce mi jaki argumenti i vjerojatno ce biti: "opet ona tvoja sekta - rode!" :lol:Citiraj:
apricot prvotno napisa
Moj tata i ja imamo prešutan dogovor: kad on kuha vegeta (ili kocka ili juga u vrečici) je u svemu, čak i u tjestenini. Kad ja kuham u hrani ima malo soli i maslinovoh ulja, peršin i slično.
Tata smatra da je moja hrana bezukusna. Ja smatram da je njegova preslana i puna umjetnoh začina. Ali ipak pojedemo ručkove :roll:
Odlicna ideja i onda cu je staviti u vrecicu od vegete pa podvaliti mm, mozda ni ne skuzi, iako sumnjam s obzirom da je pravi ljubitelj :lol: .Citiraj:
jadranka605 prvotno napisa
još samo usput: drago mi je da vas čitam jer vidim da nisam jedina koja mrzi vegetu, konzerve i slično :D
uf...sad ste me uplasile :(
ja isto u sve stavljam vegetu :( morat cu malo pripaziti i poceti smanjivati.
Bas smo se navukli na nju.
Moja mama obozava vegetu :/ cak kad sprema tjesteninu zacini je vegetom :bljuc: nakon ovog topica znam zasto ju toliko mrzim.
Od kako sam prestao sa glutaminatima - prestale su me migrene.
Kome baš fali "...i žlicu vegete" može posegnuti za Alnaturinom biljnom soli bez glutaminata.
E Davore, ja sam čitala negdje kako si napisao da si izbacio glutaminat, ja sam često patila od glavobolja, al sam zato klopala svaku veče po jedan čips od paprike, i naravno po danu trpala vegetu... i stvarno, rekla sam NE, i od tad su glavobolje prestale, jedino ponekad, zbog vremena!
ljupčecCitiraj:
mina30 prvotno napisa
Ja sam na odvikavanju od vegete i koristim Alnaturinu biljnu sol ili kocke.
Gdje se moze nabaviti?Citiraj:
Paulita prvotno napisa
dm