e, svašta. o štetnosti kondenzata dimnih plinova pri roštiljanju ili dimljenju hrane ja još u srednjoj školi slušala. Kažeš, preveslali me?
Može o tome jedan ozbiljan izvor, plivazdravlje ili i tu žvrljaju nestručne osobe? :/
Članak o raku debelog cijeva i ovaj dr. medicine potpisao (ili je i potpisani nestručan? ne znam čovjeka).
Tu je i brošura Ministarstva zdravstva o raku debelog crijeva.
Imala u bližoj obitelji tu bolest i zanima me ta tema još od spomenutih davnih srednjoškolskih dana. :cry:
A kad smo kod predaka i sušenja hrane, i moj je nono pršut sušio na buri, ali ga je prije toga podimio malo u konobi da bi dobio onaj posebni miris te delicije. Isto i pancetu - malo dimio na dimu, sušio na zraku.
Mislim da je bitna razlika naše i njihove prehrane tim mesnim prerađevinama u KOLIČINI. Ovi moji bili šesteročlana obitelj, a svi skupa bi pojeli JEDNU SVINJU tijekom cijele godine!? Svinju koja i nije imala puno sala da bi imali masti za kuhat i čvaraka koliko hoćeš jer hrane nisu imali dovoljno ni za sebe, a kamoli za prasce. Pa je i panceta bila 'niska' i crvena. Meso su jeli jedan put tjedno, nedjeljom. I živjeli svi preko 80 godina.