Nije o kupusu, al jest o kalciju. Nije bitno koliko ga neka namirnica ima u procentima, nego koliko je iskoristiv nakon što se određena ona konzumira. A stare sireve ni ja ne jedem često, boli od njih glava :/ (ne od cijene, nego od sira)
Printable View
Nije o kupusu, al jest o kalciju. Nije bitno koliko ga neka namirnica ima u procentima, nego koliko je iskoristiv nakon što se određena ona konzumira. A stare sireve ni ja ne jedem često, boli od njih glava :/ (ne od cijene, nego od sira)
a zasto mislis da se kalcij u parmezanu losije apsorbira?
Nisam mislila na kalcij iz parmezana, nego uopšte. Jer u mesu ima kalcija mnogo više nego u npr. mlijeku, ali se ne apsorbuje kako valja. Ista priča za željezo iz špinata.
Za parmezan sam mislila da ne bi dala djeci, jer je u pitanju zreli sir. Ali, sad vidim da se to baš i ne vidi iz mog prethodnog posta :oops: Sori.
Ni kupus jeo ni kupus mirisao! :lol:Citiraj:
apricot prvotno napisa
Niti na kupus mirisao 8)
Dobra je ova rasprava...
Davor: klebsiella, vrenje, bakterije, truljenje
Ostali: kiseli kupus, moja mama, baka, kiseli kupus, mljac, mljac, kiseli kupus, mljac,
(vjesticica: smrdljive noge)
Davor: beskorisno, smrdljivo, trulo, preglorificirano
Ostali: sarme, 100 kila, glavice, mmmm, fino, kupusic, mljac
(vjesticica: smrdljive noge)
Kad je rijec o kokakoli svi su skakali kako je nezdrava, a vidi ih sad, nitko ne da kupus. E, pa ne dam ga ni ja. Jer je fin, s fazolom, okruglicama, i sam na salatu s maslinovim uljem i kruhom, pa makar 3 dana starim. :mrgreen:
Šta mogu kad mi kiseli kupus baš tako smrducka :smajlikojisliježeramenima:
A da sam ga morala jesti kao klinka, jesam.
To nije ni malo doprinijelo promjeni mog doživljaja kiselog kupusa :P :bljuc:
Sarma forever!
I arambasici! :mrgreen:
Salata: kiseli kupus+naribani hren=gripa&prehlada&sinusitis :bye:
Svenovamama, da se vratimo na priču o tajmingu za kiseli kupus.
Moja djeca već pola godine, uz pire krumpir, jedu punjenje iz sarme a listove kupusa samo primirišu i frknu nosom. Sve ono što se iz kupusa iscijedilo u punjenje do sada im nije poremetilo probavu, jedino što kakanje kiselije smrdi :roll: . Probali su listove, nije im pasalo, ne forsiram. Svježi kupus im nije zanimljiv, da su pokazali više interesa dala bih im da grickaju.
Po mom skromnom ne-nutricionističkom znanju :mrgreen: , kiseli kupus je više zdrav nego nezdrav (ne želim ulaziti u metode kiseljenja jer onda možemo o svim ostalim aditivima i sastojcima hrane koju jedemo svakodnevno :roll: ). Moja djeca će ga jesti kad pokažu interes za njega (da se mene pita jeli bi ga već ove zime, ali ne pita me se :lol: )
Tea jede sarmu od godinu i pol negdje. Jedemo ju recimo jednom mjesečno, s domaćim kupusom i uopće mi nije palo napamet da si razmišljam o tome kao o lošoj hrani. Nakon što sam sve to ptočitala, još uvijek živim u uvjerenju da je zdrava.
Ja inače, dok sam bila mala, nisam jako dugo htjela jesti sarmu, al baš ni probati, jer sam mislila da je riža u sarmi masno meso. Mami nisam jako dugo rekla zašto ja to neću jesti, a njoj nije palo na pamet da sam si ja to tak zamislila. Otkad sam saznala da je to zapravo riža - mljac!
Kupus (zelje) njam, njam, njam,
svi ga uslast jedemo!!! :D
_________
N 28.12.04.
a šta je s onom pričom o pomorcima i kiselom kupusu i skorbutu?
:lol:Citiraj:
sbuczkow prvotno napisa
Davore, kako to misliš "trul"? Pa mislim da ne strune, ostane lijep, tvrd... :?
Evo nešto iz jednog teksta o Kupusu:Citiraj:
a šta je s onom pričom o pomorcima i kiselom kupusu i skorbutu?
Citiraj:
Kiseli kupus odavno je poznat iz povijesti skorbuta i moreplovca Jamesa Cooka. Osim vitamina C, kiseli kupus sadrži i dosta mliječne kiseline koja pogoduje prirodnoj crijevnoj flori.
znam ja za to, to smo u školi učiliCitiraj:
Honey prvotno napisa
nego, mene zanima što npr Davor kaže na to, kak onda nije zdrav?
kupus je zakon, i kiseli i svježi :D
Davore, stvaraš nemir na forumu! Sredit će te kupusarke!
Ljudi se previše emocionalno vežu za hranu (koja im škodi), jednako kao i za duhan, alkohol...
Hajdmo stvari staviti u perspektivu:
U uvjetima dobavljive svježe hrane skiso kupus je namirnica inferiornih svojstava.
U ratnim uvjetima neimaštine i toksičnog otpada iz Karitasa kupus je jamiii :heart:
u uvjetima prehrane male djece, čak i u ratno vrijeme kupus je odličan za izbjegavanje.
Digresija: u korejskim restoranima ne postoji jelo bez kiselog kupusa. Dijele se na jela s mačkama (i kupusom) i s psima (i kupusom).
Još nisam čula zašto ga treba izbjegavati (s mačkom ili bez).
Niti ja...Davore pucaj...Inače kiseli kupus obožavam na bilo koji način...a najbolji mi je s njokima tzv. knedličke s kupusom i pečenom patkom ili carskim mesom...njama...Citiraj:
Honey prvotno napisa
što se mene tiče, neka to ta mačka iz gornjeg posta... objesi na rep.Citiraj:
Davor prvotno napisa
Nisam nikad čula za te njoke s kupusom, može recept :mrgreen:Citiraj:
yaya prvotno napisa
Evo što se o kiselom kupusu pisalo na Pliva zdravlje
Kiseli kupus je postao slavan
Sudeći prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry može se zaključiti da kiseli kupus pruža zdravlju korisne tvari više nego bilo koje drugo povrće na planeti.
Ova biljka iz porodice krstašica obiluje antioksidansima koji štite od karcinoma, prehrambenim vlaknima, vitaminima, kalcijem i drugim mineralnim tvarima, a navodno i povoljno utječe na libido!
Zanimljivo je da je kiseli kupus namirnica koju ljudi već stoljećima jedu, a tek sad je uočen njegov potencijal kao namirnice vrlo korisne za zdravlje. Njegova popularnost je sve veća, kažu proizvođači iznenađeni sve većom potražnjom i navode se da je kiseli kupus popularan među svim dobnim skupinama.
Odoh kuhat sarmu :)
Može...Citiraj:
suzyem prvotno napisa
Izdinstaš kiseli izrezani kupus na malo ulja nekih sat, sat i pol..da dobije onako zlatno-smeđkastu boju. Za to vrijeme skuhaš njoke od krumpira pa kad je kupus gotov iscjeđene i skuhane njoke pomješaš s kupusom. Najbolje ide s pečenom patkom ili carskim mesom...meni najbolje zimsko jelo. Nekad znam dok se kiseli kupus lagano dinsta staviti žlicu-dvije soka od pečenja pa na tomu dinstati kupus. Probajte izvrsno je...Dobar tek...
Puno hvala, jedva čekam da isprobam :D
Ovdje se puno govori o jedenju kupusa slatkog i kiselog kao prevenciju raka, i to osobito kod trudnih zena http://oregonstate.edu/dept/ncs/news.../children.html
A i:
A one cup serving of Sauerkraut has:
Just 32 calories
No fat
No cholesterol
4 grams of fiber
35% DV vitamin C
102% DV vitamin K
12% DV Iron
Plus vitamin B6, folate, calcium, potassium, and copper
Source: NutritionData
Percent Daily Values (%DV) are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Apropos ovih bakterija koje Davor spominje procitajte i ovo:
http://www.drweil.com/drw/u/id/QAA281235
Davore moram priznati da ovo o Koreji i Korejancima nisam ocekivala od nekoga tko je toliko "osvjescen" kao ti. Ja imam jako jako dobre prijatelje iz Koreje i ovo tvoja izjava je ne samo netocna nego i stereotipicna i uvredljiva. Korejska prehrana je raznolika i prilagodena njihovoj kulturi i podneblju.
OK, jesam, pretjerao sam s mačkama i psima, ali dio za kimći svejedno stoji.
Što se tiče bakterija, uglavnom se radi o zamjeni teza. Sve laktobakterije nisu jednako korisne za čovjeka, a ove iz kupusa su tipične za jako hladnu fermentaciju i zapravo beskorisne. Jedina korisna svojstva su im malolaktična pretvorba i proizvodnja mliječne kiseline.
Obzirom na sve ostale produkte truljenja, dio s laktobakterijama je prilično neuvjerljiv.
Dobro, Davore, a što je sa svim onim dobrim stvarima koje kiseli kupus sadrži, što su one toliko zanemarive?
Da. Osobito kad ima za kupiti svježeg.