e super!
ja vrtim smeđu rižu, bio palentu i proso, a sutra onda kupujemo i amaranth alnaturin.
Printable View
e super!
ja vrtim smeđu rižu, bio palentu i proso, a sutra onda kupujemo i amaranth alnaturin.
imam par pitanja, koje žitarice posle prosa, palente, riže...
pšenica, zob, ječam, kojim redosljedom, ima li neka od ovih da je ''laganija'' za probavu, znam da imaju gluten u sebi al se raspitujem i od koliko ste ih mjeseci uključili, ko je kupujete, kako ih pravite, jel isto kao i proso kuhati 10 min
Na tvoje pitanje odgovor malo treba potražit pomoču pretražnika i googla jer nečeš nači 2 iste tablice -samo slične ,pa je na svakoj mami da odluči. Pisalo se več puno :love:Citiraj:
Inaja prvotno napisa
Mi smo išli riža-basmati-bijela-kratko,slatka r., smeđa r.,proso,amarant,kvinoja,zob,ječam(koja mu baš i nije bila nešto taj 1x kad sam mu skuhala-valjda mu se zamjerio još iz dana kad je bio u maminom trbuhu i stalno je morao papat) ;)
Proso sa kuha oko 40 min,a prosene pah. 15-ak
Da li je bolje poceti s amarant ili smedom rizom? Ili je svejedno. Toliko teorija o svakoj pojedinoj namirnici...
Mi imamo 5 i pol mjeseci ali jos i dan danas jako povraca pa bi za koji tjedan pocela s zitaricama mijesanim s mojim mlijekom. Mozda to pomogne.
Možda je najbolje početi s bijelom rižom.
na pakiranju prosa, koji je kod mene u ormaricu (od alnature iz DM-a) pise, da se kuha 5 minuta i poslije toga da ostoji i nabubri jos 10 minuta u toj vreloj vodi. ja sam otprilike to uvijek tako i radila - i za sebe i za malenog.
e sad, ja ne znam kako sta, ali na ovome pise da je vec "obradeno s parom". rekla bih dakle, napola vec skuhano...
sta kazete? tko se kuzi?....meni se ovako uvijek dobro skuha i nije nikad bilo problema.
Ja bi rekla da ti govoriš o kus-kusu :/Citiraj:
Ivana B-G prvotno napisa
Upravo sam pročitala da je bolje dati bijelu nego smeđu rižu na početku dohrane. Jel mogu na početku dohrane bebi skuhati bijelu rižu koju i mi jedemo?
I još jedno pitanje: Danas sa u dućanu proučavala kukuruznu krupicu i skroz sam zbunjena, jer ne znam koja je razlika između griza, palente i krupice. Na svakoj je pisalo da sadrži gluten, pa vaš molim da mi napišete od kojeg proizvođača i gdje da kupim kukuruzni griz?:oops:
I kako se moze napraviti kukuruzni griz s izdojenim mlijekom? Da li prvo skuham na vodi pa onda dodam mlijeko?
Mislim da da, jer se izdojeno mlijeko ne smije kuhatiCitiraj:
PUJA8 prvotno napisa
Kukuruz ne bi trebao sadržavati gluten :? , a mislim da su imena griz, krupica i palenta samo sinonimi, ili je razlika možda u usitnjenosti :/ .
Amarant kuham često s prosom ali 30-40 min, za bebu od 8 mj.
Mi smo počeli sa smeđom pa slatkom rižom ali sam je kuhala 2 sata u 8x većoj količini vode, pa protisnula žlicom kroz seherček (gusto sito).
Ja se, evo, višestruko ponavljam...
Kukuruz ne sadrži gluten.
Kukuruzne mljevene prerađevine (brašno/griz/palenta/...) mogu sadržavati gluten i većinom ga sadrže, jer se mlinovi ne koriste isključivo za kukuruz, nego i za druge žitarice. A one sadrže gluten. Proizvođač po zakonu nije dužan to napisati na etiketi, ako sadržaj primjese ne prelazi 15% ukupne mase. Jedina sigurna opcija je oznaka "gluten free" na vrećici ili ako imate sreće pa možete dobaviti domaće brašno, sa mlina na kome se melje samo i isključivo kukuruz.
Toliko :*
vještičicekoji proizvođač kukuruznog griza ima oznaku gluten free?
Na BiH tržištu - nijedan. Za HR ne znam. Možda da potražiš u specijalizovanim prodavnicama koje drže hranu za oboljele od celijakije (ta hrana mora biti gluten free).Citiraj:
Helena28 prvotno napisa
Ili da se jednostavno okreneš prosu i riži dok ne doraste do glutena ;)
vještičice, hvala :love: