sto reci nego "amen".
jos kad bi se ovakva misljenja napokon pocela ozbiljno uzimat u obzir i primjenjivat u praksi...
Printable View
sto reci nego "amen".
jos kad bi se ovakva misljenja napokon pocela ozbiljno uzimat u obzir i primjenjivat u praksi...
Ja sam išla u školu sa 6 godina i ne osjećam nikakve posljedice. Samo u ono doba u školu sam išla a da nisam znala čitati i pisati i kroz cijelo školovanje moji roditelji nikad , baš nikad, nisu pisali zadaće samnom. Govorili su da imam učitelje koji će me učiti. I nisam bila odlikašica, nego tek u srednjoj školi kada sam išla u školu koja me najviše zanimala.
Ali danas je skroz drugačije sa jako obimnim gradivom, tak da sumljam da ću svoju djecu davati ranije u školu.
Rekle su tete u vrtiću da Maja mora ići u školu iduće godine, jer je rođena u veljači.
ja sam isto sretna da nemamo dileme buduci ce ege taman u rujnu napuniti 7 godina.
ali i ja sam poklonik rade kasnije nego ranije, generalno, ali dozvoljavam da ima djece koja su zaista zrela da krenu u skolu i ranije. no, takvi su vise izuzeci nego pravila.
amen. :)
Svaka riječ je na mjestu.
Sad sam pročitala cijeli topic, i da sam mogla birati (a nisam, M je napunio 7 godina u srpnju, a u rujnu je počela škola), nikad ne bih dijete dala ranije u školu.
I ovo što je sad po zakonu, za mnoge dječake je previše. (Kajin, nešto... super knjiga!)
Kad vam dijete tri i po sata piše domaći rad, ne zato što ne zna, nego zato što je premoreno od cijelog dana, i ne nalazi više ni trunke koncentracije, padnu vam ideali od ranijih matura ili diploma. :(
mislis sk.g. 2006/2007.?Citiraj:
Smokica prvotno napisa
tad bi imala 6 i pol god.
Da, sa 6 i pol godina.
Mi smo ove godine školu izbjegli za 10 dana i nije mi žao zbog toga, iako je Ema prilično zrela i po nekim mjerilima spremna za školu. Čita, piše i ...
Dolazim iz razredne nastave i po meni djeca ranijim polaskom u školu ne dobivaju puno a mogu puno izgubiti :)
Htjela sam samo pitati (nadam se da još pratite ovu temu 8) ) da li je onda 1.4. granica za upis i postoji li neka granica uopće?Citiraj:
branka0112 prvotno napisa
Sin mi se rodio 11.4.
Razmišljala sam i da li je bolje da djeca, braća i sestre, idu istu smjenu ili različitu? Imam mali stan, btw.
Znam da je rano ali sam velika mama planerica :D
Bila sam odlikaš i krenula sam u školu sa 6 godina i 8 mjeseci, ali socijalno sam bila dugo vrlo neprilagođena...
mislim da je granica 1.4. oni rodjeni prije moraju u skolu u godini u kojoj pune 6 godina. tako da cete vi imati izbor da li sa 6 ili sa 7 godina.
ja osobno smatram da je uvijek bolje da su braca u istoj smjeni. vise su zajedno, vise se druze, mogu se osloniti jedan na drugoga. bilo bi steta da se vidjaju samo navecer i vikendima.
tocnije granica je 31.03. :) dijete rodjeno 31.03 skolski je obveznik, a ono 1.04. nije.
Pozdrav kolegici Branki 0112-i ja sam iz razredne.
Moje iskustvo je da se djeca od 6 i 7 godina dosta razlikuju.To ne mora biti u predznanju već uglavnom u ponašanju, sedmogodišnjaci se puno lakše privikavaju na školu, lakše sklapaju prijateljstva, imaju više samopouzdanja... međutim to sve treba gledati individualno. Ako imate osjećaj da vam dijete još nije spremno za školu, neka ide slijedeće godine (problem je u tome što vam često neće dati odgodu ako je rođeno do 31.3. i procijene da je spremno). Mi smo imali na razgovorima za upis djecu koja naočigled nisu bila za školu, to smo i predložili, međutim nisu dobili odgodu.
Meni je super što je Dino rođen u kolovozu pa će ići sa punih 7 (iako do tad još imamo 6 godina).
Pozdrav kolegici Branki 0112-i ja sam iz razredne.
Moje iskustvo je da se djeca od 6 i 7 godina dosta razlikuju.To ne mora biti u predznanju već uglavnom u ponašanju, sedmogodišnjaci se puno lakše privikavaju na školu, lakše sklapaju prijateljstva, imaju više samopouzdanja... međutim to sve treba gledati individualno. Ako imate osjećaj da vam dijete još nije spremno za školu, neka ide slijedeće godine (problem je u tome što vam često neće dati odgodu ako je rođeno do 31.3. i procijene da je spremno). Mi smo imali na razgovorima za upis djecu koja naočigled nisu bila za školu, to smo i predložili, međutim nisu dobili odgodu.
Meni je super što je Dino rođen u kolovozu pa će ići sa punih 7 (iako do tad još imamo 6 godina).
Sorry za dupliranje
yvet uzvraćam pozdrave :) , i sama sam bila svjedokom kako je puno teže dobiti odgodu nego upisati dijete prije vremena.
yvet uzvraćam pozdrave :) , i sama sam bila svjedokom kako je puno teže dobiti odgodu nego upisati dijete prije vremena.
Ja sam jedna od onih mama koje su mjesecima razbijale glavu o tome kad upisati dijete u skolu. Moj sin je rođen krajem 3. mj. Iako je znao i stampana i pisana slova , bio u stanju pročitati i prepričati slikovnic ili strip, znao zbrajati i oduzimati do 20, znao i što-šta drugo, odlucili smo dijete poslati u skolu slijedeće godine iako je on zelio ici.Ali on je to zelio i u dobi od 3 god.
Tko moze reci da je dijete rodeno 31.03. spremno za skolu , a ono rodeno 01.04. nije?! Granica mora postojati , ali se za svako dijete odredjuje individualno. testovi na koju saljemo djecu su smijesni! Nisu se promijenili od dana kad smo mi kretale u skolu , a skola se jako promijenila.Kolicina znanja i vjestina koje moraju klinci steci je ogromna.
Svaki roditelj treba sam prepoznati trenutak kad je njegovo dijete sposobno procesiurati podatke koje bi trebalo usvojiti.
Osim toga, svi s kojima sam kontaktirala , a imaju veze s prvasicima , jednoglasno su bili za polazak u skolu s navrsenih 7.
U splitu nije nikakav problem odgoditi upis djeteta. Cak i da se dijete ne prijavi na testiranje za upis u prvi razred, sto bi se dogodilo?
To i mene malo muči, zašto je ta granica baš 1.4. Sigurno ima neki razlog. Meni bi bilo logičnije ili da je 1.9. kad dijete stvarno kreće u školu, ili npr. sva djeca koja u određenoj godini navršavaju 6 ili 7 godina. Ovako mi se ta granica čini administrativnom, isto tak bi mogla biti 1.3. ili 1.5. a s toliko izuzetaka, odgoda i prijevremenih upisa, ionako izgleda pomalo besmisleno. Misim, Fran je 12.4. i za tih 12 dana neće ići iduće godine, a da se rodio 2 tjedna ranije nebi bio no zreliji ni nezreliji, ali bi išao bez molbe. Ili bi tražili odgodu, što je opet bezveze. Kaj nebi onda bilo najbolje da neke općenite granice uopće nema nego da se određuje od djeteta do djeteta? :?
ja bi, jer sam skroz na skroz zbunjena da mi neko upucen u zakonske propise o skolovanju odgovori u koju se skolsku godinu, zakonski, mora upisati dijete rodjeno 11.04.1999.??
a nakon toga u koju se sk godinu MORA upisati dijete rodjeno 06/12/99
i ak ne upises dijete, a zakonski si morao, kakva ce te kazna snaci?
da mogu, ja bi svoje dijete ostavila kući još jednu godinu. al ne mogu, jer je rođen na jesen.
pametan je, imasuper memoriju, zbraja, oduzima....ali nije zreo za školske obaveze. on bi se samo igrao. tek je prošle godine počeo crtati, mrzi olovku...namučim se da ga zadržim pola sata za radnim stolom. slova piše, ali ih ne raspoznaje sva, zapamti taj tren, a poslije baš ga briga.
s druge strane zna sve dinosaure , njihova točna službena znanstvena imena i kad su i gdje živili, čitavu životinjsku povijest i evoluciju i sve moguće kukce ovog svijeta :lol:
nema koncentraciju, kad sam vidila knjige, muka mije došla. mislim da bi njemu još jedna godina vrtića super došla.
ubijete me u pojam s ovakvim klincima ko ivar i nino sto znaju sve dinosaure i kukce po imenu
kad malo bolje razmislim moj oki zna samo cjepat drva
olovka, slova i slicne stvari ga uopce ne zanimaju, a cak je melita prije njega pocela kuzit slovo G i vikat "gle mama G ko guzica"
Oskar zna samo da je A ko "javijon" :/ :(
mi smo svojevremeno hodali logopedici, pa mi je pricala da ima dosta prvoskolaca koji imaju neki (neotkriveni) problem sa citanjem i/ili pisanjem, sto se zna manifestirati odbijanjem pisanja, mrznjom prema citanju itd.
na boljoj koncentraciji se isto moze puno toga napraviti
paulina, jeste se mozda malo raspitali u vrticu za pomoc, tipa pedagog, logoped, psiholog ... jestu tete sto sugerirale ili posebno s njim radile?
Muki, Oskar je skolski obveznik slijedece godine, tj. u skolskoj godini 2006/2007 bi trebao krenuti u prvi razred. ovo drugo dijete rodjeno 06.12.99. spada u istu grupu
znaci dijete koje tekuće godine do 01.04. navrsi 6 godina, skolski je obveznik, tj. 01.9. te godine (kad ce imati punih 6 godina i kusur) trebalo bi krenuti u prvi razred.
nek te ne bediraju mali genijalci s poznavanjem zivotinjskog svijeta, svatko je dobar u necemu, ponetko briljantan u nekim stvarima, a puno ih je prosjecno - i to je ok :heart:
emilly sve si pomotala :mrgreen:
oki je rodjen 06.12.99. i u 9 mj. 2006. (2006/07) ce imati 6 g. i 9 mjeseci, a ja si nekak mislim da on ni tada nece bit bas za skolu pa me zanima kaj ce mi se desit ak ga NE UPISEM...
a mali sto je rodjen 11.04.1999. ce u s.k. godini 2006/07 imati 7 godina i 4 mjeseca... kolko sam skuzila oni su njega OVE godine trebali dati u skolu...
to je burazov klinac i ja pitam za zakonsku regulativu jer me zanima sto ce biti zbog toga sto oni malog nisu upisali u ovu sk. godinu kada ima 6 godina i 4 mjeseca nego ce ga tek u iducu
kuzis?
Zakon o osnovnom skolstvu, procisceni tekstCitiraj:
Mukica prvotno napisa
Nisam procitala cijeli Zakon, samo sam ove clanke na brzinu izvukla, mozda se jos negdje spominje neupis djeteta. Kazna je smijesna, ali mislim da se ne radi o novcima, vec da mozda moze i socijalni radnik pokucati na vrata (zanemarivanje djeteta...).Citiraj:
Članak 43.
Roditelji, odnosno staratelji, dužni su u propisanom roku upisati dijete u osnovu školu, brinuti se da redovito pohađa nastavu i obavlja druge školske obveze.
Osnovna škola dužna je obavijestiti poglavarstvo općine, odnosno Grada Zagreba i nadležno upravno tijelo koje je donijelo plan upisa o školskim obveznicima koji se nisu upisali, odnosno koji redovito ne pohađaju školu.
...
Članak 96.
Novčanom kaznom u iznosu od 60,00 do 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj roditelj ili staratelj koji postupi suprotno članku 43. stavku 1. ovoga Zakona.
Tu se vidi kako i radi cega se moze odgoditi upis u skolu:
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/1991/0369.htm
emily, nismo ga vodili jer teta u vrtiću nije vidjela problem. On ima savršen izgovor, jako je rano progovorio i uglavnom odmah čisto i razumljivo. razigran je i društven, lako se uklapa među djecu, poslušan je i samostalan za osnovne stvari. stvar je u tome što on do sada nije pokazivao interes za pisanje i crtanje. ja sam sa njim radila i teta u vrtiću isto, tijekom prošle godine, ali bez nagovaranja i prisile- jer su me tako savjetovali. to je rezultiralo time da on i sada misli kako može izbjeći raditi ono što ne želi.
bez obzira što je on po zakonu dužan ove godine ići u školu, ja sam uvjerena da bi on kroz još jednu godinu vrtića došao do stupnja kad bi mu odlazak u školu bio manje stresan i brže bi pratio gradivo. on neće imati problema sa matematikom, prirodom i pjesmicama, ali imat će problema sa čitanjem i pisanjem, jer već u startu zaostaje za većinom koja su došla u školu sa popriličnim znanjem velikih i malih slova, a neki pišu i pisana slova.
kad to vidim, zabrine me.
evo danas je bio prvi dan, on se odmah skompao sa jednim dečkićem, sjeo sa njim u klupu, uopće nije bio preplašen.
Nisu, klinac je školski obveznik slijedece godine. Ove bi bio da je rođen do 31.3. 1999.g. Da su baš htjeli, vjerojatno su ga mogli upisati uz molbe i testove, al bolje da nisu. Nek malac još malo uziva.Citiraj:
Mukica prvotno napisa
A sto da radi majka s dvoje djece od kojih je jedno rodeno 6 dana kasnije a drugo 20 dana prije famoznog 31.03.
Po tome bi stariji trebao ici u skolu sa 7,5 godina, a mladi sa 6,5 godina :/
Totalno sam zbunjena i :?
Prema svim pisanjima, mladi ce morati u skoliu sa 6,5 jer i ako ga procjene nesposobnim, prema vasim pisanjima, ipak ce ga poslati u skolu.
Da li je onda "posteno" da stariji krene s 7,5 :/ ili da i njega saljem sa 6,5.
Ja sam rodena isto tako par dana kasnije i isla sam u skolu sa 7,5 godina. Uvijek mi je bilo zao sto nisam isla prije.
jos uvijek ti je zao sto nisi krenula ranije ili ti je ko djetetu bilo zao?
i prije i sada
Ovako..radim u OŠ i cini mi se da je bolje cim kasnije da dijete krene u skolu(pritom ne mislim sa 10 :lol:).Bilo je par puta primjer u razredu ucenice koja je ranije krenula u skolu i bila najmladja od svih ali i neznam cini mi se najosjecajnija,odmah bi zaplakala kad bi dobila losu ocjenu ili slicno... zapravo mozda i sve ovisi o samom djetetu , koliko je ono zrelo u dobi od 6 odnosno 7 godina.Tako.
I ja kao i ribica. Uvjek sam htjela biti jedan razred starija.
Jucer sam pitala F kada bi on u skolu, tako da ide jos jednu godinu u vrtic ili dvije. Odgovor je bio jos jednu jer ce onda prije biti drugi razred. Mamin sin :love: !
Ipak, zna li nezko zasto bas 1.4.?
I ja sam sklona razmisljati o svojoj djeci kao o nastavku mene same . Trudim se promijeniti. Ja sam isto zeljela biti u 8. kad sam isla u 4. razred , diplomirat s 15. Ali nisam ...
Svoje dijete sam odlucila dat u sk kasnije. Iako i on ima "svoja" korisna i beskorisna znanja (tipa dinosauri). Nekad mi je tesko jer vidim blentravce koji idu u skolu, ali vidim i pametnjakovice koje sjede doma (sin moje poznanice ima IQ130, ide u sk. sa punih 7 i 1/2). Sami odlucujemo.
tko zeli odgodit upis , javi se u skolu, razgovara s psihologom i tajnikom (ili nekim slicnim) i tad skola uputi dopis ministarstvu. Na kucnu adresu trebala bi stici potvrda (ne stize prije 12. mjeseca: )). i to je to! Nikakve komplikacije.