znaci, gastro-ekumenizam :)
to je lijep primjer.
Printable View
znaci, gastro-ekumenizam :)
to je lijep primjer.
ah, juroslave, sve si mi draži. :)Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
baš je lijep ovaj primjer.
Ni meni se to ne sviđa.Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
:lol:Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
Slobodno te citiram?
pliska, satove karatea, tenisa i joge s vjeronaukom bi mogla izjednačavati kad bi, recimo ATP ili Svjetska karate federacija potpisali međunarodni ugovor s RH po kojem bi RH to bila dužna uvesti. :)
eh, sad, je l' ti do sad nisam bil drag, ili sam ti bil samo malo drag? :mrgreen:Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
ccc, je l' ti žena čita ovo? :P
drag i sve draži. ;) volim razumne ljude.
ali nije baš vjerojatno da će se to dogoditi, je l' da?Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
Samo daj.Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
A moram reci da se i meni, kao i ajvici, jako svidja tvoj racionalni i argumentirani stil.
čita, čita, i ona je forumašica (samo kaj malo piše).Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
pazi da te netko ne sačeka negdje u mraku :mrgreen:
nisu se do sada potrudili niti dečki iz SPC niti iz Mešihata sklopiti neki sporazum, kamoli da bi to ovi išli raditi.Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
a zakaj, čekaj da me uhvati žuta minuta, onda mi reci da sam racionalan i argumentiran 8)
I u našoj školi je tako.Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
Prije onog vremena kad ce moći zaista razmišljati o vjeri, što se i tebi kao vjerniku ostvarilo dosta kasno. A ne sa šest i po godina kad mu je bila impresivna priča da su Isusa razapeli na križ i kad mu je super što mu prijatelj L. ide na vjeronauk. I ne samo on, nego je pohađanje vjeronauka default, a oni koji ga ne pohađaju odstupaju od defaulta i ne znamo baš kud bismo s njima.Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
Kao što vjernici priželjkuju da im i djeca žive u vjeri, tako i ja priželjkujem da moje dijete ne bude vjernik.
U svemu ovome nije uopće nebitno kad i u kakvoj atmosferi je vjeronauk uveden u školu. Mislim, to je bilo doba kad su moji prijatelji masovno izmišljali kako ih je neka baba nekad davno potajno krstila pa čak i vodila na vjeronauk kad bi bili kod nje na selu.
Moram dodati jedan primjer oko svega toga. Dijete ide u 7. razred i ima vjeronauk u školi. Sada je vjeroučiteljica rekla da trebaju ići i u župu na vjeronauk jer su sljedeće godine krizmanici. Sve to meni ok... ali...
Raspored vjeronauka u školi je radnim danom ujutro. Taj dan moj sin ima i informatiku u suprotnom turnusu i 6 redovnih sati. A do crkve mu treba najmanje 30 minuta jer ide autobusom (to je super idealna situacija, ak ulovi odmah autobus).
Dakle. Ustane se, nešto utrpa u usta, odjuri na vjeronauk, dojuri doma, utrpa nešto u usta i ode na wc, ode na informatiku, vrati se s informatike, promijeni torbu (nema vremena za jelo) i do 6 i 15 je na nastavi.
I naravno, župski je vjeronauk ispao iz rasporeda je nema ocjene....
Praktična sam vjernica, ali ne leži mi ideja vjeronauka u školi.
U svojoj okolini imam nekoliko vrlo duhovnih ljudi, mogu slobodno reći da ih smatram uzorima, nedavno je jedan od njih (inače svećenik) rekao da je na vjeronauku u djetinjstvu bio svega par puta.
(Prva sam generacija srednjoškolaca koja je imala vjeronauk, mene je "kačio" u 4. srednje i - nije mi se sviđao jer me nije uopće duhovno ispunjavao kao što su to, npr. činili susreti moje zajednice u župi, tada.)
Župa i župne prostorije nisu isto što i škola, u njih se ulazi s drukčijim osjećajem, možda ipak s malo više poštovanja.
Pogotovo nisam za forsiranje školskog vjeronauka i ucjenjivanje djece sakramentima.
Ok, neka se inzistira na redovitim dolascima na vjeronauk u župu prije dobivanja nekog sakramenta, ali uvjetovanje npr. krizme vjeronaukom u školi umjesto etike, naprosto mi nije OK.
Malo sam nostalgična za onim vremenom kad nisu visjeli križevi u učionicama, javno, već o našim vratovima, ispod majice, bliže srcu :heart: I kad je vjera bila intimno slavlje pojedinca i njegove uže zajednice, kad su djeca "nevjernici" sa znatiželjom gledali "vjernike".
A sada - sve je nekako trivijalizirano i površno.
Klia, potpuno se slažem s tobom. Ja sam išla na vjeronauk jer mi je tamo bilo lijepo. Nije bila obaveza nego uživanje. Misu nisam doživljavala kao opterećenje. Vidim da moja djeca to doživljavaju kao još jedan zadatak da bi dobili plus u imenik. Gdje je smisao?
klia, jako si lijepo sve napisala, slicno razmisljamo :). ali bojim se da je u sadasnjem sustavu nemoguce ne uvjetovati primanje sakramenata skolskim vjeronaukom, jer se vecina sadrzaja potrebnih za primanje sakramenata obradjuje samo na skolskom vjeronauku. zupni vise nema onu cjelovitu ulogu koju je imao nekad.
zar popisuju tko je dosao na misu i daju pluseve u skolski imenik? :shock: kako kontraproduktivno, tuzno i besmisleno :(Citiraj:
Stea prvotno napisa
Slažem se s tobom u nekim stvarima, ali u ovome definitivno ne. Crkva nije intimna nego je zajednica ljudi, a površan pristup i trivijaliziranje dolazi iz redova onih koji misle da je vjera božićni ugođaj i šarena jaja i fešta sa pričest i fešta za krizmu pa malo fešte za ovog ili onog sveca sve to začinjeno diskretnim poganskim elementima.Citiraj:
klia prvotno napisa
Potpisujem Ivanu2 i dodat ću da ja nimalo ne žalim za vremenom kad sam križić morala nositi ispod majice, kad su me u prvom razredu OŠ prozivali zbog toga što sam išla na vjeronauk, kad su u gimnaziji popisivali tko je religiozan, kad sam se trebala zaposliti kao najbolja studentica u nekoliko generacija, pa je bilo rečeno da se na taj i taj posao ne može primiti religiozna osoba. Stvarno ne vidim nikakvu idilu u razdoblju koje je kršilo prava vjernika.
Drago mi je da moja djeca žive u vremenu vjerskih sloboda.
Da, ali sad represija ide prema onima ne vjeruju. :/
Stisnula sam prije nego što sam dovršila - i upravo iz tog razloga mislim da je nužno odvojiti sekularno od vjerskog. Vjeronauk u crkve, tko želi ići dobrodošao je i zbog toga neće imati apsolutno nikakvih problema (vjerujem ti na riječ da ih je prije bilo, iako se ja sjećam mnogih prijateljica koje su otvoreno nosile križiće i išle na vjeronauk). Ali isto tako neće imati problema niti oni koji ne idu, neće biti usamljene pojave, neće ih nitko čudno gledati... Zar ne bi tako svi bili zadovoljni? I zar ne bi tako trebalo biti?
Zanima me, stoji li u našem Ustavu da je Hrvatska sekularna država ili ne? Ako stoji, kako je onda uopće moguć vjeronauk u državnoj ustanovi?
Nemoj, LR, pa to se stvarno ne može uspoređivati. Nikako.Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
Dobro, vjerujem ti da si možda stvarno imala problema. Ali, iskreno, zar ne smatraš da šačica djece koja ne ide na vjeronauk ne trpi podsmjeh, ismijavanje, podrugljive komentare...?Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
Prijateljičinog malog je prijatelj pitao jesu li njegovi Srbi. :shock: Idu u prvi razred. Da mi je znati tko djecu fila takvim stvarima... Jer, sad je doista došlo do drugog ekstrema - tko ne ide na vjeronauk mora da je druge nacionalnosti ili vjere... :/
bez neCitiraj:
Uh,đe me nađe :cry:Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
Da,potpis,nema šta
LR, ne znam za sve i svaku sredinu. Znam da djeca koja iz razreda mog M. koja ne idu na vjeronauk ne trpe ništa. A ono o čemu sam ja govorila nisu pitanja i komentari nekog malog iz razreda nego stav institucija, odnosno sustava. I, daleko od toga da sam ja neka iznimka po tom pitanju.Citiraj:
da, Zdenka, upravo u tome je bit! ne volim ni pocinjati o tome kako je to bilo u onom sustavu kad si bijela vrana u drustvu vrsnjaka, kad se ugrizes za jezik prije nego i pred dobrim prijateljima onako usput spomenes nesto iz tog aspekta tvog zivota, kad vidis roditelje kako zive u nelagodi i strahu, kad si uskracen za iskustvo obiteljskog odlaska na nedjeljnu zupnu misu, kad svakodnevno slusas grube poruge i glupave predrasude o vjernicima... znam da je i tad bilo sredina u kojima se moglo slobodnije disati, ali nazalost nisam odrasla u takvoj.Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
ne, ne vidim nikakvu mogucnost usporedbe onog tad i ovog sad. nikad nisam cula da je netko, tko ne vjeruje ili je samo tradicionalist, upisao dijete na vjeronauk iz straha od ruganja. vecinom je razlog tipa - pa dobro, nek obavi te sakramente, dobro ce mu/joj doci ako se jednog dana bude vjencavao/la u crkvi, a onda poslije ni ne treba vise ici na vjeronauk. ili, pa eto svi ostali idu, pa zato i on/ona zeli, zasto ne.
i dalje - ne svidja mi se sadasnje stanje s vjeronaukom, ali ako moram birati, ipak vise volim ovaj sustav u kojem ne moram paziti sto pricam :mrgreen:... i u kojem je bozic neradni dan :)
Ja vjerujem da je bilo takvih slucajeva, ali u moje vrijeme u razredu je bilo otvoreno vjernika i ateista, i nije bilo nikakvog problema ni ruganja. Takodjer, generacije moje blize rodbine su odlazile u crkvu stalno i bez proganjanja, zive u manjem gradu i uvijek su bili vecina. Zao mi je zbog takvih vasih iskustava.
Ali ovo vrijeme nije bas tako savrseno kakvim ga opisujete - sin moje prijateljice ateistkinje koja je udana za Srbina iz obitelji pravoslavaca ide na vjeronauk. Prvo su mislili da nece jer im je to apsurdno, a kad su shvatili da ce biti jedini uz decka dijete Jehovinih svjedoka i kad je vec pocelo diskretno propitkivanje, naglo su promijenili misljenje. Nije znaci ni danas situacija idilicna.
vjeronauk se ne može izbaciti iz škole, potpisan je sporazum s Vatikanom
nije to tako jednostavno
ali se mora ponuditi i drugi predmet
Potpisan sporazum s Vatikanom? Zar to ne govori dovoljno o stavu institucija i sustava, odnosno onih koji ga cine?
u svakom slucaju, vjeronauk je ipak izborni predmet, i ne bi se smjelo dogadjati da itko osjeca bilo kakvu vrstu pritiska da dijete upise onamo.
i ne tvrdim da je danasnja situacija idilicna. znam samo da ja nikad nisam cula da djeca koja ne pohadjaju vjeronauk u skoli dozivljavaju neugodnosti od strane ostale djece. ali istovremeno, znam roditelje ateiste koji nisu dali dijete na vjeronauk (jedno od dvoje takvih u razredu), i stalno vazu i preispituju da li uciteljica zbog toga gleda drugacije na njihovo dijete. iskreno se nadam, i voljela bih, da nemaju razloga za takva razmisljanja.
itekako.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
jedan dam sam sreal grupicu osmaša na hodniku...
ne idu na vjeronauk
i pitam ja ,naivno, pa to je tako samo u višim razredima,jel?
a oni kažu ,mi smo na hodniku već 8 godina, navikli smo,
neću dalje
a izgleda da sam ja odrasla u nekom paralelnom svemiru jer sam uvijek bila nekrštena manjina ( nas 3 ) i u osnovnoj i u srednjoj školi
a rođena sam 71
ai Božić i Uskrs su se diskretno obilježavali i u "mraku " i u osnovnoj i u srednjoj (nitko niš nije radio na ta 2 dana ,nije bilo testova, ispitivanja,nastava je bila kud koji mili moji )
nosili su se kolači i baš nam je bilo super
ja bih rekla da postoje sluzbeni i nesluzbeni stavovi ustanova (tu mislim na skole ko ustanove).Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
iz onog primjera kojeg sam ranije navela, vidi se da je skola i vise nego jasno pokazala koji je THE svjetonazor, i kako bi trebalo misliti i ponasati se. S obzirom da takvo djelovanje skole dolazi od ravnateljice, da ga podupire lokalna zupa, a vjerojatno i vecina nastavnika i roditelja, ja ne mislim tu ulaziti u neke krizarske pohode i tako gubiti vrijeme i energiju. Ali mi se ne svidja.
Istovremeno, pohvaljujem skolu zbog toga sto su djeca koja ne idu na vjeronauk primjereno zbrinuta, sto im se nitko ne ruga i sto nisam dobila niti jedan prijekorni pogled kad sam potpisala da antun ne ide na vjeronauk.
A zar je ovo ok? Pa meni je to glupost koja kad bi crkva bila tamo gdje joj je mjesto, u crkvi, a ne u školi, nebi bilo.Citiraj:
wildflower prvotno napisa
Škola je škola i ona je obavezna za sve i mora biti za sve jednaka, a ne da neka djeca haraju školom dok su neki na vjeronauku. Vjera je osobna stvar i mjesto i vrijem sigurno joj nije za vrijeme nastave.
Apsolutno sam protiv škole jednake za sve - iz više razloga (međutim to nije tema topica).
Mene zanima zašto su problem učenici na hodniku samo za vrijeme vjeronauka, a ostali izborni predmeti (koji su unutar satnice) se ne spominju?
zato jer je ovo topic o vjeronauku ;)Citiraj:
no@ prvotno napisa
nezbrinuti ucenici su uvijek problem.
:) a zakaj, hvala na podsjetniku!
Neznam kako je sada sa izbornim predmetima jer moj malac je tek 1. razre, ali kad sam ja išla u školu izborni su uvijek bili zadnji sat ili kod popodnevnih nastava nulti sat. Tako bi trebalo biti i sada.Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
izborni predmeti tipa informatika su u drugoj smjeni
X velik ko kuća...Citiraj:
Pliska prvotno napisa
OT, voljela bih da i pokreneš takav topic, jer i ja mislim da škola ne smije biti jednaka za sve nego mora svakome dati ono što mu treba.Citiraj:
no@ prvotno napisa