uvijek se sjetim jedne emisije, gdje je ekipa tražila poveznicu između iznimno akademsko uspješnih afroamerikanaca iz istog grada , razl generacija
i što je bila poveznica?
ista učtieljica od 1 do 4
Printable View
uvijek se sjetim jedne emisije, gdje je ekipa tražila poveznicu između iznimno akademsko uspješnih afroamerikanaca iz istog grada , razl generacija
i što je bila poveznica?
ista učtieljica od 1 do 4
marta postoji li mogućnost promjene učiteljice ?
0 bodova. jedan razred.
Ja se ne bi skroz složila oko toga što je najvažnije za dobru matematičku podlogu. Slažem se da u onom prva 4 razreda, ali mislim da je puno važnije da nauče koncepte matematike tipa logika, točnost, rješavanje problema.
Na primjer što vrijedi ako zna napamet 4*7 ili 11-6 ako ne zna odgovoriti na pitanje ako je Maja starija od Petre 6 godina, koliko je stara Petra. Meni se zasad program čini OK, i jedino mi se ne sviđa što ponekad imaju natjecanja u brzini iz matiša, to smatram lošim.
Uglavnom osobno radije biram da on meni sad u 2 razredu još uvijek u glavi računa 11-6 (11-1, pa onda 10-5), nego da zbraja napamet i muči se sa logičkim stvarima.
što se manje veće tiče, njima je to isto lijepo objašnjeno da je razmak između crta manji tamo gdje je i broj manji, a veći tamo gdje je veći broj. U stvari sve kreće od znaka jednakosti, gdje je razmak jednak jer su brojevi jednaki. To se dijetetu može lijepo pokazati sa šibicima, stave se 3 kamenčića sa jedne strane, i 3 sa druge. Dvije šibice paralelno (znak jednakosti) između njih. Nakon toga makneš 2 kamenčića sa jedne strane i na toj stani smanjiš razmak između šibica tj napraviš znak manje. Ponoviš igru nekoliko puta. Poatana je da nije važno što je znak za više a što za manje nego kako se do simbola došlo.
prva učiteljica ili učitelj je ključna osoba u obrazovanju....
najsnažnija karika u lancu obrazovanja
maria, ne muci mene samo uciteljica, nego cijeli koncept, plan i program, odgojni dio, ali to nije tema ovog topica.
ne smijem se svoje niti sjetiti. Ona mi je najveća trauma djetinjstvaCitiraj:
maria71 prvotno napisa
imam VSS i još malo
alamama naravno da je riješavanje problema bitno ( mene je tako učio deda matematiku prije škole i ja to radim sa svojim djetetom sada ), no ja ostajem pri tablici množenja jer sam se u praksi uvjerila na x primjera da ako to šteka, šteka i sve ostalo....
da ti vidiš što oni sve NE ZNAJU u prvom srednje,al odosmo u epske širine
ja nisam znanstvenik ,ja sam samo obična nastavnica koja se bavi konkretnim učenicima i njihvim manjkavostima i onda to probam nadopuniti najbolje što mogu, a neke rupe se ne daju nadoknaditi
odoh ja u školu....popodnevna smjena je najteža
i ja smatram da tu ima prostora za promjeneCitiraj:
marta prvotno napisa
samo ja te promjene provodim doma,kao što je i moja mama sa mnom to radila doma, i deda
Maria u pricipu sam ja više htjela poručiti da forsiranje biflanje zbrajanja i oduzimanja i tablice množenja od strane roditelja zna biti loše. Nisam mislila toliko na školu koliko na rad doma. Često znam čuti, "moje dijete je super matematičar (predškolac) već učimo tablicu množenja".
Ustvari sigurna sam da dobri nastavnici ujednače i ovaj dio automatiziranja i problemskih zadataka. Ali bojim se ih više radi na automatizaciji a manje na logici.
Ovo što si napisala u prvoj rečenici, to sam i ja sa svojim dečkima radila od malena i pokazalo se stvarno super. On kad vidi puno stranicu zadataka, prvo veselo rješava problemske a onda krene na ove za vježbu koji mu realno nisu izazov.
kad sam se već raspisala danas (a onda vjerojatno tjednima neću :))
na temu promjena, moja sestra od kad je rodila curicu priča kako joj se ne sviđa koncept školstva i razmišljali su o home-schoolingu (ona je u Beču). I sad su na korak od pokretanja Montessori škole u njihovom kvartu, imaju ekipu, izgleda da su našli i zgradu. Uglavnom eto kad ima volje , dođu i rezultati. Čvrsto vjerujem da za takve stvari ima i prostora kod nas, možda ne danas ali sutra sigurno. Samo treba imati jako puno volje i živaca
alamama ti mi dođeš ko trešnja na zahericu kad trebam uobličiti svoje misli ;)
kasniiiiim, ubit ću se :shock:
Nemamo svi hladne glave. Ja sam Annabel uzela instrukcije iz matematike jer sam joj jedan dan rekla uzmi zadacu i bjezi sto dalje od mame a mama ce bjezati na drugu stranu sto dalje od tvoje zadace. U suprotnom ja mislim da bi pojela zadacu od muke. :(Citiraj:
Bubica prvotno napisa
Lezanje po stolu me posebno nervira. A onda zamisli jos mene koja sam skolu zavrsila u Bosni i sad me ona pukne sa izrazima na engleskom. Zamisli da radis s djetetom zadacu a pri ruci drzis rijecnik.
Ona me pita kak se nesto speluje a ja je gledam ko da je s marsa pala i onda odguglam pa se vadim da nisam bila sigurna.
Onda sam joj ipak objasnila da je mama skolu zavrsila na drugom jeziku i da se nacin ucenja promjenio.
A kako se promjenio.............
Mi smo ucili tablice mnozenja i meni tu nije bilo prevelike pameti ni razmisljanja. Naucis tablice napamet i gotovo a njih sad kao uce da misle van te neke kutije i da razmisljaju.
I sad ako ih uce 3 puta 3 to su za njih tri grupe od tri jabuke. I sad da moja Annabel umjesto da izbaci rezultat ona crta tri grupe po tri jabuke i onda joj se nesvidja kako je nacrtala jabuke i brise pa ponovo crta i tako sat vremena a rezultata na pitanje nigdje. Hebate kao da radi likovno a ne matematiku.
I da slazem se s Alamamom da je vazan i taj drugi dio ti odgovori na pitanja postavljena u recenicama(to kuzi) ali imaju svako jutro driling a nisu ih ucili driling(kao nas npr) i mojoj Annabel to nikako neide.
Danas imaju test is geometrije pa me zivo zanima sta ce danas napraviti i izmjerkati. Dosad su imali tri testa i dobro se popravila. Prvi 23 od 24, drugi 24 od 24, treci(geometrija) 20 od 25. Danas je predzadnji prije zavrsetka ovog semestra.
A gdje su tu svi ostali predmeti Social studies, French, Spelling, Communicational skills, Language arts..................
sorry, ali u ovo nisam bas sigurna!!Citiraj:
maria71 prvotno napisa
na prijemnom smo imali svasta, ali matematiku ne, a u toku faxa samo statistiku i informatiku!!
ok, ida se snalazi u matematici bez nase pomoci - bit ce lakse s noom? :mrgreen:
nego, imamo jedan drugi problem, a taj je da ne "postuje" moja objasnjavanja i nedajboze da nesto kazem drugacije nego je ucitelj rekao :roll:
neki dan mi pokazuje sto su radili iz hrvatskog, rjesavali neka pitanja (izjavne, upitne i usklicne recenice) i vidim ja da je na dnu stranice krivo upisala recenice. i skrenem joj paznju, a ona meni: da je to ucitelj pogledao, da je rekao da je dobro i uvrijedi se... i ja njoj sve lijepo objasnjavam kako je moguce i normalno da i ucitelj nesto previdi i pogrijesi i da ih ima puno u razredu i sve tako, al ne da na ucu ni pod razno...
Ovo ne znam ni ja. :mrgreen: Može pomoć? :mrgreen:Citiraj:
Alamama prvotno napisa
:lol:Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Citiraj:
Alamama prvotno napisa
e, tako je i meni ivar objasnio
ali bilo je to lani :lol: pa zaboravila
adiomare:
:? kak ne znas??? pa, sest godina mladja! :lol:Citiraj:
Alamama je napisala/o:
ako ne zna odgovoriti na pitanje ako je Maja starija od Petre 6 godina, koliko je stara Petra.
Ovo ne znam ni ja. Može pomoć?
skola - fuj! da bar mogu svom mladem djetetu priustiti neku humaniju skolu, kad vec nisam starijem!
mukica, rano ti je za gubit zivce, tek si na pocetku, a ne ocekuj da ce s vremenom biti lakse!
Kad niste kreativne ;) Maja naravno ima 11 godina, što se čita među redovima :mrgreen:Citiraj:
marta prvotno napisa
statistika i informatika ne postoje bez matematikeCitiraj:
bucka prvotno napisa
kao ni književnost bez gramatike
državna matura bucka, državna maturaCitiraj:
bucka prvotno napisa
rijetko kada pišem neprovjerene činjenice , osobito u školstvu