može, može, ja probala ;)Citiraj:
fritulica1 prvotno napisa
Printable View
može, može, ja probala ;)Citiraj:
fritulica1 prvotno napisa
apri, :*
Evo stavljam recepte za polumjesece i za Zippulas (ovo je samo jedna od mnogobrojnih varijanti), omjeri su ovaj put točni :mrgreen: :
Zippulas
500 g brašna
15 g kvasca
1 kuhani krumpir, oko 200g
2 jaja
ribana kora 1 naranče
1/2 čašice likera od anisa, može i rakija
sok od 3 naranče
200ml mlakog mlijeka
1 prstohvat šafrana
prstohvat soli
40g meda
šarene šećerne mrvice
ulje za prženje
Kvasac otopiti u malo mlake vode sa žličicom šećera.
Šafran otopiti u 1 žlici tople vode.
Kuhani krumpir protisnuti, dodati ga u brašno. Dodati kvasac i jaja i promiješati. Umiješati narančinu koru, liker, šafran i sol. Uz miješanje dodavati narančin sok i mlijeko. Miješati najmanje 10 minuta.
Ostaviti na toplom 1,5 h.
Zagrijati ulje. Tijesto staviti u lijevak ili slastičarsku vrećicu i polako ga puštati u vruće ulje. Ocijediti.
Zagrijati med. Preliti medom Zippulas i posuti ih šećernim mrvicama.
Prženi polumjeseci od skute
250g brašna
2 žlice šećera
30g maslaca
1 jaje
Od ovih sastojaka umijrsiti prhko tijesto. Staviti ga u frižider 1h.
Napraviti nadjev:
350g skute
50g čokolade narezane na komadiće
2 žlice šećera u prahu
korica naranče, ušećerena ili ribana
Sve zajedno pomiješati
Razvaljati tijesto debelo 3-4mm. Izrezati ga u trake široke 10 cm. Stavljati hrpice nadjeva, udaljene oko 5 cm. Preklopiti tijesto. Čašom rezati polumjesece. Vilicom dobro pritisnuti rubove da se ne bi otvorili.
Spuštati polumjesece u vrelo ulje. Ocijediti i pošećeriti.
Fritule s jogurtom i jabukama
1 jogurt
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
2 jaja
3 žlice šečera
15 punih žlica brašna (po potrebi i više)
2 jabuke (može i manje, dovoljna je 1)
malo rakije
Zamjesiti jaje i šečer, staviti pp, jogurt, brašno,vanilin, rakiju i naribane jabuke. Izmješati pa ako je tjesto tekuće dodati brašno dok nije moguće oblikovati žlicom fritulice.
Prži se u dosta vrelog ulja.
krafne s pekmezom
I mi radimo fritule, krafne prepuštam slastičarima i pekarima (nemam brige jel sve dobro zamijšano, jel prehladno...) na temelju dugogodišnjeg iskustva otkrili smo gdje su nam najfinije i to je to.
Fritule s jogurtom
3 žlice šećera
1 jaje
1 jogurt
1 žlica
ruma
korica limuna
10 žlica brašna
1 prašak za pecivo
NOVOST vezana uz krofne: u vrelo ulje ih ubacujte naglavačke! Tako da se i ona donja strana može dignuti!
Ovo sam tek jučer vidjela i stvarno ima efekta!
Bliži se pokladni utorak, pa...možda se netko odluči peći ih :mljac:
Samo da javim da sam se sada, prvi put u životu, upustila u avanturu zvanu 'krafna'. Pekač sad odrađuje svoje, dalje nastupam ja. Javim se kasnije :)
Ja sam danas pravila po receptu Rene2, tijesto jako fino i ukusno, ali su mi pečenjem upile dosta ulja. Čine mi se premasne.
Da druge neobeshrabrim u probama, ja krofne rijetko pravim, a nikad ne kupujem u pekarnicama baš zato što su mi sve masne :mrgreen:
ja fritule nekako ne volim :/ dok krafne obozavam ponajise tople sa pekmezom od marelice :mljac: ali koliko god cesto i dobro pravila kolace, krafne mi nikad nisu uspjele, kao ni fritule. uvijek su zavrsile u smecu :(
moram priznati da su mi krafne ispale fantastične i da su već skoro sve nestale (ja odmah smazala 4 kom, još onako tople). Definitivno ih radim opet!!
Ja se upravo davim u kroštulama. :)
fritule napravila i pojela :mrgreen: Ostavila sam samo par komada za MM-a, a on mi nosi krofne koje je ispekla moja sveki.
Inače MM je obečao peći krofne sutra pa baš da vidim hoće li ili će odustati.
neću ništa, ionako non-stop jedem
U subotu pekla krafne. Kupila mješavinu za krafne, ajde da probam. I ispalo odlično. Pekla ih u fritezi, prvo s naopačke strane, bile su obične, rohbau. Dala MM i M žlice i pekmez pa nek si pune sami.
Bilo oko 40 komada. Ostalo mi jer smo se u nedjelju prežderali samoborskih kremšnita.