ovisi kakav ti je ginekolog : obzirom da ih većina samo zakoluta očima kad vidi naše želje (ako ne umre od smijeha) :evil:
ako je ok, napravite plan zajedno
ako nije, napiši ga sama ili u suradnji s TM-om
gdje ćeš roditi?
Printable View
ovisi kakav ti je ginekolog : obzirom da ih većina samo zakoluta očima kad vidi naše želje (ako ne umre od smijeha) :evil:
ako je ok, napravite plan zajedno
ako nije, napiši ga sama ili u suradnji s TM-om
gdje ćeš roditi?
zato i pitam jer znam da moj ginekolog ne bi imao "osjecaja" za takvo sto, ionako stalno nesto gundja. zato bi htjela sama sastaviti, pa pitam da li je bas nuzno da imam odobrenje od svog ginekologa?Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
ne moraš imati nikakvo odobrenje, i to nigdje ne piše (piše "u suradnji" ;) )
neka bude kratko i jasno, s tvojim i partnerovim potpisima
obavezno ponesi puno primjeraka sa sobom, za slučaj da ga moraš svima dijeliti
aha, hocu. jos se moram samo i s MM konzultirati. :)Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
sve se bojim kako ce reagirati na njega. ako nista drugo, nadam se da ce pomoci slijedecim rodiljama u "probijanju leda" i u razvijanju svjesti o planiranom porodu.
a gdje ćeš roditi?
mnoga rodilišta su već vidjela plan poroda ;)
ne znam jesu li vidjeli u Os? tamo cu ja roditi...znam da nam je na tecaju jedna dr rekla kako se pojavila jedna od "takvih" trudnica koja je odmah s vrata odbila sve intervecije... :roll:Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
pa evo, bar nećeš biti prva :)
ma ne, nije rekla da li je ona dosla s planom poroda ili je mozda zena jednostavno iz nekog straha odbijala intervencije,.tako da i dalje ne znam da li se neko tako pismeno odvazio doci na porod....?
Ja sam ovih dana ispunila svoj plan poroda i iskopirala ga u 6 primjeraka, za svaki slučaj, da ga ne izgube putem.
Nisam pretjerala u nekim zahtjevima, našla sam neku sredinu, nadam se da će ispoštovati neke naše želje.
Za svaki slučaj na zadnjoj stranici napravila sam sažetak onih najvažnijih želja.
Ne znam jesu li ikad u karlovačkom rodilištu vidjeli plan poroda, ali za sve postoji prvi put. :mrgreen:
Ja sam danas bila privatno na pregledu, pa kad sam odbila jedan od pregleda, dr. je rekla moraš. Nakon što sam pitala jel sve ok po drugim pokazateljima i jel ima indikacija za provođenje tog invazivnog pregleda, žena je ustuknula, rekla da neće ona ništa protiv moje volje al da ona radi po struci...al se skroz izgubila. Žalosti me što imaju tako malo povjerenja u nas koje im dolazimo na pregled.
makita, oni se uglavnom skroz zbune čim pitaš nešto u smislu "koji su rizici i alternative".
jer ne vole da im se "miješa u posao".
a neki i pobijesne.
mnogi od njih više ni ne razmišljaju o alternativama, mnoge stvari se uzimaju zdravo za gotovo i rade rutinski, bez puno razmišljanja i promišljanja.
bude se to mijenjalo, polako doduše.
ali tim prije što žene više budu pitale i tražile.
sjetite se samo koliko ljudi uopće nema pojma kakve lijekove piju recimo i koje su im nuspojave.
s jedne strane to ne treba čudit s obzirom koliko vremena prosječno ginekolog ima za pregled tolikog broja trudnica.
a tu se opet vraćamo na ono-zašto zdrava trudnica uopće treba pratiti trudnoću kod liječnika specijaliste za patologije...
Htjela bih s vama samo podijeliti svoje izrazito pozitivno iskustvo u KB Merkur!
Uzela sam plan poroda i stavila ga sa svom ostalom medicinskom dokumentacijom. Plan poroda bio je napisan u šturijoj verziji (dakle, ne kao upitnik). To je bio JEDINI papir koji su uzeli. Svi su ga čitali, kritizirali i komentirali.. Ne znam da li su se malo i sprdali s njim (tipa.. vidjet će ona kad krenu trudovi kako onda neće htjeti sredstva protiv bolova).. malo su se žalili na uvjete koje rade (čula sam ih kako spominju stolčić, kojeg nemaju, kako se jedna babica ne može posvetit jednoj rodilji jer ima premalo babica u odnosu na broj rodilja..).
Porod je bio točno onakav kakav sam htjela!!! Pitali su me sve, sve mi objašnjavali!! Bila sam oduševljena i ja, ali i babica!!! Čak me drugi dan došla tražiti. A o planu poroda se pročulo jer me kasnije jedna pedijatrica tražila da joj ga pošaljem!!! (Poslala sam joj ovaj plan poroda s rodinih stranica, svoj plan poroda i raspravu na ovom podforumu). Rekla je da to i njima olakšava posao!!!
ajde, ipak se miče :)
Razumijem ja njih i slažem se s tobom u potpunosti. Samo mi je teško boriti se i ostati u prirodnoj verziji kad te stalno pregledava ko što si rekla netko ko je specijalist za patologije.Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
:love:
nitko te na ništa ne može prisliti ;),
a jednom kad uđeš u žrvanj, teško mu se odupirat...
super :D
nadam se da ce ga i na mom porodu neko shvatiti ozbiljno!
Mene zanimaju konkretna iskustva u Rijeci sa planom poroda. Kako su reagirali i jesu li se držali plana?
MM se boji da tek kad me vide sa planom kako mašem da će biti loše orijentirani prema meni i da bi time mogla dobiti kontraefekt.
Kakva su iskustva sa Petrovom i planom poroda?
A sa Svetim Duhom?
u rijeci su već navikli na plan porodaCitiraj:
Pliska prvotno napisa
ali važno je i da u onaj obrazac koji ti daju na potpis nadopišeš i stvari za koje ne daješ pristanak unaprijed, tipa epi, drip, brijanje, nalijeganje na trbuh ili što već ne želiš
sretno :*
i mene zanima kakva su iskustva sa Sv.Duhom? ipak su oni rodiliste prijatelji djece - jel priznaju plan poroda?
ali nisu rodilište prijatelj majke :/
od svih zg rodilišta, tamo ti je najveća šansa da će ispoštovati plan. ali nema garancija.
plan mi se sastoji od jedne jedine rečenice NAPRAVITE NAJBOLJE ŠTO MOŽETE
meni je to prvi porod, doktoru 501. ja o tome nemam pojma, on je vidio sve i sva
ako treba rezat, reži...rađe to nek da puknem ko jabuka
ako treba dripat, dripaj...rađe ti nek da se telim satima
budem tiskala u kojem god položaju mi kažu
sve što hoću je MM pored mene, i bez epiduralne (i zube popravljam bez injekcija)
vikat neću, svađat se neću, došla sam s ciljem i misijom, mirno i staloženo ću odradit taj dio posla i idem doma
o stvarima o kojima nemam pojma ne pametujem...ta ekipa tamo zna više od mene u svakom slučaju, sumnjam da im je do toga da imaju komplikažu pri porodu, i svi smo tamo s istom svrhom...odradit najbolje što se može
da dajem plan poroda je super...ali je predugačak, a moje želje su tako obične...daj mi mog mališu da ga vidim i zagrlim :heart:
Zao mi je sto ovako razmisljas. Na zalost, to je pravi put u intervencije pa i komplikacije, ako ne budes imala srece (stava sam da je u nasim rodilistima, ukoliko ne dodjes spremna i odlucna sto zelis izbjeci, stvar samo srece kakvo iskustvo poroda ces imati, na zalost). Lijecnicko najbolje sto mogu/znaju je cesto jako razlicito od onoga sto je najbolje za majku i dijete.
Nadala sam se da prvi put rodilje ipak imaju korist od ovog foruma i Rodinog portala... ostaje mi nada da neke ipak citaju i mijenjaju misljenje nakon sto se informiraju i educiraju i osnaze pozitivnim primjerima iz prica drugih forumasica i odlaze roditi puno spremnije od prosjecne hrvatske trudnice.
Sretno! :heart:
BusyBee, evo barem jedna (ja) sam jako puno naučila i stvorila lijepi plan što želim, a što ne. A uvjerena sam da nas ima mnogo više. Šteta je samo što internet ima ustvari jako malo ljudi u Hrvatskoj, i masa rodilja ni ne dođe do materijala pa ostaju živjeti u zabludi da je tako najbolje i najsigurnije kako to već ide u našim rodilištima po standardu....
Citiraj:
zeleno_sunce prvotno napisa
I ja sam na prvi porod krenula tako ostimistična, sigurna da će sve biti ok, da će napraviti sve najbolje za mene i dijete...moje beskrajno povjerenje u njih dijelom je i zbog toga što mi je mama radila u bolnici i od malih nogu sam imala samo najbolji tretman ako sam morala kod doktora.
I dobila sam inducirani porod bez indikacije, bušenje i dripanje bez indikacije, rezanje bez indikacije, nalijeganje na trbuh i kateteriziranje isto naravno bez indikacije, povlačenje posteljice za pupčanu...odvajanje od djeteta na više od 12 sati, bez kontakta koža na kožu...kasnije zagnojenu ranu od epiziotomije, kiretažu zbog zaostale posteljice... :roll:
Gle u prvi tren si sretan i u euforiji jer ipak je sve dobro prošlo, ali kad se hormoni smire onda počne neka velika tuga jer je moglo biti toliko bolje...
Treba vremena da se u glavi posloži da je porod jedan od najvećih i najljepših događaja u cijelom ženinom životu, a mi ga tako lako dajemo u tuđe ruke.
Ja se samo uvijek sjetim svoje svadbe (i to smatram jednim od najvećih događaja u životu). Nije mi bilo žao ni vremena ni novaca da bi mi taj dan bio onakav kakav sam zamislila.
Zato promisli molim te još jednom. I učini sve što možeš da ti porod bude prekrasno i ispunjavajuće iskustvo.
Misli i na svoje dijete, zar za njega nije bolje da se pupčana vrpca ne reže odmah da mu se smanji rizik od anemije, da čim se rodi ima kontak s tvojom kožom i njegovo tijelo koloniziraju prijateljske mamine bakterije, da čim ranijim dojenjem dobije toliko važni kolostrum...
Sve te "obične" želje ćeš dobiti samo ako ih zatražiš, vjeruj mi na riječ.
Naravno da liječnici i babice znaju puno toga, mnoge stvari i mnogo bolje od nas, posebno kad nešto krene krivo. Ali se kod nas uvukla pretpostavka da je svaki porod "patološki" i da je kod svakog potrebna asistencija u smislu invazivnih metoda "podupiranja". A to je ono što je krivo. Jer ne smije biti - pored toga da se rodi zdravo, živo dijete i da mama bude dobro - cilj da se sve to što prije završi, po mogućnosti u smjeni, kad se zna da takvo požurivanje često nije dobro odn. može biti i opasno.
Znaš li da je mnogo manja vjerojatnost da ćeš puknuti nego što se rodiljama kaže? I da čak i ako pukneš, ta rana mnogo brže i bolje zacijli nego ona od epiziotomije?Citiraj:
ako treba rezat, reži...rađe to nek da puknem ko jabuka
Razlog za određeno trajanje određenog porođajnog doba je između ostalog i da se tijelo pripremi za sljedeće korake. Ako se otvaranje i izgon ne požuruju, često se automatski gubi potreba za epiziotomijom - jer se tijelo samo prilagodi izlasku bebe i tkivo se pripremilo. Naravno, treba izdržati dulje bolove. Tu je sad odluka na pojedincu.Citiraj:
ako treba dripat, dripaj...rađe ti nek da se telim satima
Budeš, naravno, ali zašto si ne olakšati ako je moguće? Ako je moguće da ti gravitacija pomogne, zašto ne pokušati barem? Znaš li zašto rodilje rađaju dan danas na leđima? Ne zato što je za rodilju najbolje ili najlakše, nego zato što je najzgodnije za liječnika i babicu i imaju najbolji pregled. Što je super u slučaju kakve komplikacije, ali u normalnom porodu baš i ne...Citiraj:
budem tiskala u kojem god položaju mi kažu
Sorry, ne želim prodike držati ili pametovati, nego čisto napisati par informacija koje će možda nekome drugome pomoći. Iako ih već ima napisanih na par mjesta, nek se nađe...
a hebeu zeca...ja si mislim postoje ljudi koji se zovu vodoinstalateri s razlogom...postoje i oni koji se zovu doktori, a isto s velikim razlogom. ok, postoji granica kad cu rec stani kud si krenuo...ne mislim da me neko gleda vaginalno svakih 10min (i to sam čula), past će svađa ako treba a i MM opasno izgleda :mrgreen: ne mislim ni da se mulac od 100kg nalegne meni na trbuh...no protiv klistiranja i brijanja recimo stvarno nemam ništa protiv, rezanje, da ako mora.
mislim da nisam toliko mudrija od svih njih i da inzistiram na ne rezanju...moja frendica je bila big no-no za rezanje, na kraju je pukla da su je jedva zasili poslije i to danas ne izgleda lijepo, a proslo je 2 godine od tad. sve je to super kad ti o tome razmisljaš doma pred PCem...kad si na "terenu" stvari poprimaju i onu 4tu i 5tu dimenziju s kojima doma pred PCem nisi ni računao.
moj plan je :) slušat kaj mi govore...ako mi se nešto ne sviđa u tome pitam zakaj sad to. imam veeeliku toleranciju na bol i mogu se razgovarat smireno pa da mi je i ruka otkinuta...tako da ne brinem. mislim da će me se htjeti riješit što ranije iz boxa...filozof im je zadnje čemu se nadaju u tom trenu :lol:
No hvala curke na pojašnjenjima...ja tamo dolazim da ih porazim mentalno :)
Molim te imaj na umu da si u trenutku poroda jako ranjiva i podložna emocionalnim ucjenama.
Pripremi muža da se zauzme za tebe u nepredviđenim situacijama.
Ako želiš kasnije rezanje pupkovine i neodvajanje od djeteta svakako to moraš reći dovoljno rano i po mogućnosti više puta jer se sve odvija jako brzo kad beba izađe.
Isto tako svakako pokušaj izbjeći nepotrebnu epiziotomiju, veliki razdori nastaju baš zbog nalijeganja na trbuh i ležećeg položaja, a ne zbog toga jer se neka rodilja zainatila da neće da je režu. To obavezno reci odmah primalji.
MM je već dobio upute. Imat ce svoj mrk pogled br. 6, a ak se neko i približi trbuhu a kamoli nalijeganju bit će frke. No hvala puna za sve ove sitnice kojih se "na terenu" nebih sjetila :love:Citiraj:
Fidji prvotno napisa
epiziotomijom ti izrežu mišić
kod pucanja (ako bude, bude površinski sloj), puca koža i vezno tkivo, mišič rijetko rijekto
ja sam rodila bebicu od 4kg, u nepravilnom položaju
3 povšinska šava
za rastezanje tijela ti je bitno vrijeme: polako, nema ubrzavanja
tijelu treba vremena
;)
E u ovom je kvaka. Nitko tebe ništa ne pita.. U trenutku kad se tebi ne sviđa, sve je već gotovo..Citiraj:
ako mi se nešto ne sviđa u tome pitam zakaj sad to
Iako s velikom protekcijom na prvom porodu mi nisu ni govorili što samnom rade!!! Sestro dajte iglu.. šššššššššššš... evo, probušili smo vodenjak!!! Haaaallllooooooooo?!?!?! E, možeš ti onda pitati zakaj sad to.. ali već je gotovo.. Ja sam s planom poroda postigla to da me PITAJU i da KOMUNICIRAJU samnom.. OBJASNE mi što planiraju raditi (i barem šturo ZAŠTO.... to očekujem i od trgovca u dućanu kad kupujem frižider.. onda naravno da to još više očekujem od nekoga tko čačka po meni i mom djetetu! I puno sam sretnija s drugim porodom..(s planom!)
imam svoju teoriju i plan kako bi to trebalo ići...dijeli me jos 40 dana do saznanja da li je tako sve išlo pa se onda javim kako je prošlo :)
ja sam tek nedavno otkrila da postoji nešto ovakvo u vidu plana poroda i da se i moj glas u svemu tome može čuti...........
gledajući prvo iskustvo koje je bilo svakakvo - u nečem dobro, u nečem loše, sad mi iznad glave visi jedno vrlo važno pitanje:
Mogu li ja ukoliko primjetim da primalja ne poštuje moje želje (odnosno plan ev. poroda) zatražiti drugu primalju? Što ako niti jedna druga trenutačno nije u smjeni?
Naime na mom prvom porodu doktor je bio i više nego korektan. Razgovarao sa mnom, objašnjavao mi svaki postupak, pitao me za moje želje, nije previše prčkao, nije prokidao vodenjak iako sam u trudovima bila od ranog jutra do kasno navečer - znači u recimo svim pogledima mogu reći da sam bila njime zadovoljna.
Međutim, primalja je bilo nešto najgore što me u datoj situaciji moglo zadesiti. Prvo što je napravila - nalegla mi na trbuh, što je nakon cjelodnevnih trudova izazvalo neopisivu bol. Nakon toga me optužila da lažem da me boli jer se na ctgu ne vide trudovi. Nakon puknuća vodenjaka sestra me je skinula s ctga (neopravdano, ali tko sam ja da to trebam znati umjesto nje - ali očito moram znati sve i zato se sada informiram) - primalja je vrlo neugodno mene napala "zašto sam se skinula s ctga". O rezanju bez ijednog upozorenja, riječi, geste ne moram niti pričati. Dakle, to je osoba koju više nikada ne želim vidjeti, biti u njezinoj blizini, a pogoto je ne želim na svom drugom porodu.
Moja je najveća noćna mora doći roditi po drugi put (s obzirom da idem ponovno u isto rodilište) i pomiriti se s činjenicom da će me eventualno ponovno porađati ona.
nažalost, možda prvi put ipak ne, znam da se prvi put ja osobno nisam dovoljno informirala, ali kad s prvim porodom prođu jedno negativno iskustvo i saznaju da to tako uistinu NE MORA biti, opametit će se..........baš kao i ja :mrgreen:Citiraj:
BusyBee prvotno napisa
potpisujemCitiraj:
Stijena prvotno napisa
zeleno_sunce gdje je izvjesce?
kak je proslo s tvojim "planom poroda"?
Podižem, i mene zanima :).Citiraj:
zeleno_sunce gdje je izvjesce?
kak je proslo s tvojim "planom poroda"?
Ne znam spada li ovo ovdje no.....
Čitala sam Saradadevii-ine porode i zamijetila nešto što me zaista fasciniralo, a to je NE rezanje pupčane vrpce i balzamiranje posteljice.
Zanima me je li itko to uspio progurati u bolnici?
Može li majka odmah nakon poroda tražiti da ju se pusti doma na vlastitu odgovornost?
HVALA
iskreno, mislim da je sansa za nerezanje pupkovine i cuvanje posteljice u drzavnim rodilistima jednaka nuli. mozes pitati u privatnom rodilistu, ali poprilicno sam sigurna da ni tamo nije moguce.
glede odlaska nakon poroda, mozes u teoriji, ali u praksi ti toliko zakompliciraju, a ti umorna od poroda (nije to lak posao!).. ne znam nikog tko je otisao doma odmah nakon poroda.
Pročitala sam plan i oduševljena sam s njim. Ovo mi je prva trudnoća i ne želim proći kao na traci. Živim u Zadru ali par godina tako da ne znam baš kakva je situacija u rodilištu. Ono što sam čula je od žena koje su rodile prije 2-3 god. i koje nisu čule za plan porođaja. Pa me zanima kako on prolazi kod Zadarskih ginekologa?